pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (7)

Pizdulice de scrofita cu varza noua calita

Dupa cum am promis deja, pentru aceasta perioada de sarbatori religioase de iarna, la romanii de pretutindeni si nu numai, incerc sa scriu nu doar retete stramosesti care au la baza carnea si preparatele din carne de porc, traditionale. Acestea pot fi gasite, la alegere pe acest blog, doar rasfoind categoriile de preparate culinare mentionate in prima pagina, cea de prezentare. Toate aceste preparate de sezon, au la baza sursele mele de inspiratie mostenite de la parinti si bunici.

Nu toate gospodinele, in special cele mai tinere, daca se hotarasc, sa sarbatoeasca Craciunul si/ sau Anul Nou in cerc restras, doar cu prietenii apropiati, au la dispozitie timp suficient, pentru a colinda prin market-uri, macelarii si pescarii, pentru a cumpara carne si preparate din carne de porc sau a le pregati in propria bucatarie. Acestea recurg de cele mai multe ori, la preparate rapide, la tigaie sau la gril, facute la repezeala, in timp ce invitatii stau la taclale sau joaca diverse jocuri de societate. Din cand in cand, mai arunca cate in ochi spre televizor. Tinerele mame sunt mai mereu cu ochii pe prichideii din jur, in goana continua prin jurul pomului de Craciun, nerabdatori sa vada, ce se mai intampla, ce surprize li s-au mai pregatit.

Departe de mine, gandul de a scrie vreo reteta cu tenta porno. Cand in urma cu vreo 2 luni, am descoperit in galantarul unei macelarii, pizdulice (in paranteza scris – muschiulet de porc, fraged, din zona inghinala a porcului, de fapt, de la purcica), m-am uitat cu atentie, sa descopar, daca nu este cumva o greseala de scriere in nota de prezentare a produsului.

Amintiri, amintiri …. ! Mi-am amintit de anii copilariei mele, cand trimis de tata la abatorul din localitate, sa iau pachetul cu carne pregatit de macelar pentru noi, ii gaseam de multe ori pe macelar si pe ajutoarele sale, servind masa. Ma indemnau si pe mine, sa servesc cateva bucatele de pizdulice de scrofita, cu paine calda muiata in sosul de la friptura. Ma rusinam, nu serveam si plecam repejor. De …., eram copil.

Din retetarul familiei mele ! Retetarul familiei mele contine si o alta reteta scrisa, avand la baza acest produs – pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril.

O bucata de pizdulice (doar atat am apucat sa cumpar, prima data, cand am descoperit in galantar acest produs), am pregatit-o impreuna cu afumatura – afumatura de la garnita cu legume la gril. De atunci, drumurile mele prin macelarie s-au inmultit, fara a dori ceva anume, doar in speranta, de a redescoperi in galantar, minunatul produs.

Produsul se vinde doar refrigerat, in ultimul timp, numai preambalat, vidat, la 8-900 grame pe pachet. Intr-un pachet sunt 8 bucati, gata feliate, generoase ca marime, suficient pentru o friptura servita fierbinte, eventual cu garnitura langa, la o masa de sarbatoare, pentru 8 adulti.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (7)

Pizdulice de purcica cu varza noua calita si dovlecei fripti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: felii din pizdulice de scrofita, dovlecei, varza noua, usturoi, ceapa rosie, marar verde, iaurt, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.

Pregatire varza noua calita.

Garnitura din varza noua calita se pregateste din timp. Se poate doar preincalzi, inainte de servirea preparatului.

Pentru pregatirea garniturii din varza noua calita am folosit reteta de la porcarele la cuptor cu varza noua calita.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (1)

Varza noua calita, gata pregatita.

Pregatire salata din ceapa rosie.

Fiind sarbatoare in familie, gospodina doreste, sa uimeasca oaspetii cu ceva anume. Un preparat pregatit la iuteala este potrivit pentru scopul propus.

Ceapa rosie se taie rondele subtiri.

Intr-un bol, se pun rondelele de ceapa rosie. Se adauga putina sare grunjoasa si otet din mere si miere, dupa gust. Se amesteca si se lasa la macerat, la rece, in frigider.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (2)

Salata de ceapa rosie.

Secretul gospodinei ! Salata de ceapa rosie se pregateste din timp. Cu cat timpul de macerare este mai indelungat, cu atat creste savoarea salatei.

LISTA CU INGREDIENTELE PRINCIPALE FOLOSITE IN RETETA.

  • bucati din pizdulice de scofita,
  • varza noua,
  • usturoi,
  • ceapa rosie,
  • dovlecei,
  • iaurt gras,
  • ulei de masline extravirgin.

Pregatire mujdei de usturoi cu iaurt gras.

Intr-un bol, se pune usturoi pisat, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se freaca amestecul cu o furculita pana se obtine consistenta unei paste, picurand ulei de masline extavirgin.

In pasta formata se adauga iaurt gras si marar verde tocat marunt. Se amesteca cu o lingura pentru omogenizare.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (3)

Mujdei de usturoi pregatit cu iaurt.

Secretul gospodinei ! Mujdeiul de usturoi cu iaurt se pregateste din timp. Se pastreaza in frigider, la rece. Bolul cu mujdei se acopera cu folie din plastic alimentar, sa nu prinda frigiderul, miros de usturoi.

LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire varza noua calita.
  • Pregatire salata din ceapa rosie.
  • Pregatire mujdei de usturoi cu iaurt gras.
  • Frigere felii de pizdulice de scrofita pe tigaia gril.
  • Montarea si servirea preparatului.

Frigere felii de pizdulice de scrofita pe tigaia gril.

Tigaia gril cu protectie ceramica se incinge bine pe flacara mare a aragazului.

Tigaia se unge cu ulei de masline extravirgin.

Pe tigaia gril bine incinsa (sa dogore palma asezata deasupra), se pun bucatile de pizdulice de scrofita si feliile de dovlecei.

Se picura ulei de masline extravirgin si se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Se urmareste frigerea, pe partea lata a carnii si a feliilor de dovlecel.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (4)

Bucati de pizdulice de scrofita si felii de dovlecei care se frig pe tigaia gril.

Carnea si feliile de dovlecel se intorc in tigaia gril folosind un cleste de bucatarie.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (5)

Felii de pizdulice de scrofita si rondele de dovlecei gata fripte.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cald. Mujdeiul se adauga pe carne si pe garnituri. Salata de ceapa rosie se serveste langa farfuria cu celelalte preparate.

pizdulice de scrofita cu varza dulce calita (6)

Pizdulice de scofita cu varza noua calita si rondele de dovlecei fripte – preparatul este gata servit.

La acest preparat se poate servi mamaliga calda, aburinda.

mamaliga cu porcarele (1) Copy

Mamaliga calda, densa, aburinda.

Nu este o greseala, daca pe masa se regaseste si un platoru cu muraturi taranesti.

muraturi taranesti (2)

Muraturi taranesti.

La acest preparat se serveste un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

vinul casei rosu din struguri (2)

Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti gasi pe mapamond ! Traditia stramoseasca trebuie pastrata pentru copiii, nepotii si stranepotii nostri. Cum altfel, decat la sarbatorile crestinesti, sa ne intalnim (cat mai multi, dupa posibilitati legate de distante si deplasari), sa sarbatorim, sa ne bucuram, sa aflam noutati din familia largita a neamului, sa ne amintim de cei plecati dintre noi si sa-i cinstim ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *