pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril (4)

Pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril

Continui, sa scriu retete cat mai simple, folosind ingrediente putine, de sezon si echipamentele de bucatarie recent achizitioante pentru usurarea activitatii in propria bucatarie.

Nu, nu, nu am transformat blogul meu, sa-i zicem culinar (nu vreau sa fiu pretentios), cu bucatareli de-ale mele (multe de inspiratie dupa retete mostenite), in reclama porno !?

Ce este pizdulicea ?! Cautand pe internet ne lamurim imediat – pizdulicea/ muschiul evantai sau paianjen la porc. Se gaseste in interiorul pulpei (spate), fiecare animal are cate 2 bucati (porc, vita, oaie) indiferent daca este femela sau mascul. Este o carne foarte fina si frageda, mai putin cunoscuta, se mai numeste si carnea macelarului. Din denumire, ne lamurim imediat, de ce nu gasesti prin galantare dacat foarte rar spre deloc. Ciudat este ca nu am gasit in DEX, o referire directa la acest termen.

Impreuna cu momitele, macelarii sunt primii consumatori de pizdulice.

Despre momite gasim in DEX – termen culinar care se referă la glanda care este localizată în mediastinul cranian la toate mamiferele domestice, deși mai dezvoltat la bovine și porcine, unde este format dintr-o porțiune cervicală și o porțiune craniană. Filogenetic corespunde timusului uman. Cântărește în jur de 250-300 de grame, și este una dintre cele mai apreciate organe, mulțumită delicateței și gustului său fin. Are o consistență moale, spongioasă și o culoare albicioasă.

Doar de la fermele mari, cu abator propriu, mecanizat si automatizat, cu macelari putini si marfa multa, proprietarii reusesc sa aduca pe piata aceste bunatati culinare. Cine nu a servit asa ceva, nu poate sa aprecieze ce a pierdut.

Am descoperit, de curand, intr-o macelarie nou aparuta in orasul meu, pizdulice (scria de purcica, pe afisul din galantar) proaspata. Am cumparat fara sa ma gandesc prea mult, stiind despre ce este vorba. Am intrebat si de momite, cand vor aduce, dar tanara vanzatoarea nu cred ca auzise de asa ceva si a ridicat din umeri. Impreuna, am convenit, sa intrebe proprietarii macelariei. Te pomenesti ca imi aduce !

Nu va speriati ! Pretul acestor specialitati nu este chiar prohibitiv (cel putin deocamdata, vom vedea pe viitor), cca. 40 lei/ Kg (mai mic decat pretul la muschiuletul de porc – 45 lei/ Kg, ca sa nu mai amintim de pretul la muschiuletul de vita/ vitel – 120 lei/ Kg).

Din retetarul familiei mele ! Folosim gril-ul (tigaie sau cel de la cuptorul electric al aragazului) pentru a pregati legume (garnituri) si peste sau carne, dar si doar legume.

Anul acesta, am pregatit pentru iarna, pentru prima data – suc din rosii coapte si ardei copti. Gustul, savoarea, culoarea si miroaznele tainice spun totul despre aceast preparat pentru iarna. Nu am motive, sa cred ca ambalajele etanse, sticle si borcane (tinute dupa etansare in paturi sau in cuptorul aragazului, sa se raceasca treptat) in care am pus acest suc, nu il vor mentine intact, pe perioada iernii si de ce, nu si in primavara. Dupa 3 saptamani de la pregatire, sticlele si borcanele depozitate in camara din balconul familiei, asezat spre nord, arata bine, la fel ca la data depozitarii. Sa nu uitam, ca temperatura, in marea majoritate a timpului scurs, a fost ziua in jur de 28-34 de grade C si noaptea, rareori a scazut sub 20 de grade C. Un prin test a fost trecut.

Pregatim carne la gril – pastrama de ied cu cartofi la gril, medalion din buture de vitel cu legume la gril, afumatura de la garnita cu legume la gril, coaste proaspete de porc cu legume la gril.

Am pregatit si peste la gril – file’ de crap cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului, pastrav somonat prajit cu pane’-uri de pleorotus.

pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril (4)

Pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fasii subtiri de carne – pizdulice de porc, cativa ciorchini de ciuperci pleorotus, porumb prefiert, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, lamaie.

Cumparare si pregatire ingrediente necesare in reteta.

Pizdulicea sub forma de fasii subtiri de carne se achizitioneaza din macelarie. Se vinde carne proaspata sau refrigerata. Am cautat pe internet, de vanzare si am gasit oferte de carne refrigerata sau congelata. Pe viitor, ma voi orienta si spre acest produs, de pe internet, daca pofta ma sacaie si nu mai gasesc prin macelarie.

Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Ciuperci pleorotus de crescatorie se gasesc in marchet, rareori prin piata. Prefer sa folosesc pastrav de fag, cules de mine din padure. Lipsa ploilor in tot sezonul cald, a facut ca rezerva mea de ciuperci si bureti de anul acesta sa fie inexistenta. Sunt ceva sperante la ghebe si ciuperci de plop/ nuc, daca se mentine timpul mai cald, macar 2-3 saptamani, dupa ploile recente.

Ciupercile se separa in ciorchini si apoi fiecare felie de ciuperca, in parte. Fiind ciuperci de crescatorie, ambalate sub folie etansa/ vidata, nu au nisip/ pamant sau frunze, motiv pentru care nu este necesar a fi spalate.

Am cumparat stiuleti intregi de porumb, gata fiert, de la o precupeata din piata. I-am zis, sa nu puna sare grunjoasa pe porumb.

Optional ! Daca pe piata se gasesc stiuleti de porumb romanesc, crud (laptos, cand desprinzi bobul de stiulete), se poate incerca, a se coace porumbul direct pe tigaia gril.

Ingrediente

  • fasii de pizdulice de porc,

  • ciuperci pleorotus,

  • stiuleti de porumb prefiert,

  • unt proaspat,

  • ulei de masline extravirgin,

  • lamaie.

Pregatirea retetei la tigaia gril.

Tigaia gril se incinge pe flacara mare a aragazului (sa dogoreasca palma asezata deasupra tigaii).

Pe tigaia incinsa, se aseaza feliile de pizdulice de porc si feliile de ciuperci pleorotus, desprinse din ciorchine.

pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril (1)

In tigaia gril s-au asezat fasiile de pizdulice de porc si feliile de ciuperci pleorotus.

Se picura ulei de masline extravirgin/ unt proaspat, topit, pe ciuperci. Se asezoneaza carnea si ciupercile cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Focul sub tigaie este mare. Ciupercile se prajesc mai repede decat carnea. Cand carnea sfaraie si ciupercile se rumenesc pe margini, trebuie intoarse in tigaia gril, folosind un cleste de bucatarie. Nu ne dorim sa se arda ciupercile si nici carnea sa fie prea rumena. Fasiile de carne isi schimba treptat culoarea, pe margine, de la rozaliu spre alb.

pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril (2)

Preparatul nostru este in curs de frigere. Am adaugat si porumbul prefiert pentru a prinde culoare si a se reincalzi.

Intre timp, pe tigaia gril se adauga porumbul pentru a prinde culoare si a se reincalzi.

Asezonam carnea si ciupercile si pe acasta parte. Pe porumb se picura unt topit.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare si pregatire ingrediente necesare in reteta.
  • Pregatirea retetei la tigaia gril.
  • Montarea si servirea preparatului.

Secretul gospodinei ! Aceasta reteta se pregateste tinand clestele de bucatarie in mana, pentru a se intoarce ingredientele rapid, de mai multe ori. Nu ne dorim sa se arda, reteta se prepara la foc iute. Se picura ulei de masline extravirgin/ unt topit, ori de cate ori exista riscul arderii.

La finalul frigerii, se picura zeama de lamaie pe ciupercile fripte.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, eventual preincalzite, daca pizdulicea a avut mai multa grasime.

pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril (3)

Pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cald, cu salata de ardei copti si rosii galbene.

salate cu ardei copti, castraveti, ceapa, usturoi Copy (12)

Salata de ardei copti.

In timpul frigerii, carnea si ciupercile isi lasa suc/ sos (putin, doar cateva picaturi) care amestecat fiind are o savoare deosebita. Pofticiosii familiei vor dori sa moaie in acest sos cu paine calda.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

medalion din ciolan de porc cu legume la cuptor (8)

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fara a face reclama, recomand dotarea bucatariei voastre cu tigai/ tigai gril cu suprafata ceramica si de ce nu, chiar un aragaz cu cuptor electric care are si gril. Orice gospodina care a incercat sa prepare retete folosind gril-ul, nu va mai dori sa apeleze, de urgenta (cand nu are timp de sofisticanii culinare) la alte tigai si nici la o altfel de preparare, decat la gril. Incercati si va veti convinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *