Ca orice crestin am sarbatorit Craciunul in familie. Am avut in vedere restrictiile din pandemie. La masa festiva din ziua de Craciun nu ne-am adunat atatia cati ne-am fi dorit. Ne-am vazut insa pe internet, ne-am urat de sarbatoare si am servit din bunatatile pregatite de fiecare.
In ziua de Craciun, de dimineata, am desfacut cadourile asezate de mosu’ sub brad, ne-am bucurat de acestea si am facut poze de familie. Mititelul din familia noastra a fost in centrul atentiei la cadouri. Bucuria din ochisorii lui mici cand s-au aprins lumanari si artificii in brad nu poate fi aratata prin vorbe.
Festinul culinar, sarbatoresc, nu are cum sa lipseasca ! Ca fel de baza, anul acesta de Craciun, am preferat friptura de curcan. Nu au lipsit insa aperitivele traditionale cu porcarele, jumarile din slanina de porc sau piftia de porc. Cum sa nu asezi pe masa, la indemana pofticiosilor, muraturi taranesti ?
Salata de boeuf esta cunoascuta ca una din traditiile culinare ale familiei mele. Socrul meu, mare amator de sala de boeuf, o pregatea la toate sarbatorile crestinesti, la zilele onomastici serbate in familie, duminica si ori de cate ori avea pofta.
Poti sa te asezi la masa fara a servi o cescuta cu tuica de prune fiarta cu zahar si piper boabe ?
Nu am uitat de sarmalele traditionale. Pofta de sarmale am potolit-o deja, in urma cu 2 saptamani. Nu am renuntat definitiv, ne-am propus insa, sa le pregatim pentru Anul Nou.
Dupa cozonacul traditional servit ca desert, o ciorba de afumatura, acrita cu zeama de muraturi, te spala de toate grasimile si potoleste stomacul greu incercat.
Anul acesta am pregatit un aperitiv in premiera – ciolan proaspat de porc dezosat, condimentat si rulat strans, fiert in zeama de muraturi taranesti si apoi tavalit cald prin boia afumata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciolan de porc, boia afumata, moare de muraturi taranesti, condimente (boabe de piper, boabe de mustar, cimbru, rozmarin, foi de dafin, fulgi de ardei iute), catei de usturoi, sare grunjoasa, sfoara de bucatarie.
Dezosare ciolan proaspat de porc.
Se cumpara un ciolan proaspat de porc, cat mai mare, sa aiba carne multa. Este de preferat ca ciolanul sa fie cu soriciul parlit, nu oparit.
Ciolanul se parleste la flacara mare a aragazului, tinandu-l si rotindu-l in mana. Se dirijeaza flacara spre locurile unde a mai ramas par care se parleste. Parul parlit se barbiereste folosind lama unui cutit bine ascutit. Ciolanul parlit se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pentru dezosare se foloseste un cutit macelaresc pentru despicat, cu lama scurta, bine ascutit. Ciolanul se taie pe partea cu carne multa si apoi se despica pe langa os, din aproape in aproape. Osul cu ceva carne ramasa nedesprinsa nu se arunca, se va folosi la fiertura pentru piftie.

Rulare carne de pe ciolanul dezosat.
Ciolanul proaspat de porc, dezosat, se condimenteaza la interior, pe carne, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Carnea cu sorici se ruleaza strans, din aproape in aproape. Ruloul din carne cu sorici, format, se leaga strans cu sfoara de bucatarie.
Ingrediente
ciolan proaspat de porc,
moare de muraturi taranesti,
condimentele preferate,
boia de ardei afumata,
usturoi,
sfoara de bucatarie.
Atentie la capetele ruloului ! Capetele ruloului format se inchid cu soriciul la exterior si carnea impinsa spre interiorul ruloului.

Am pregatit impreuna cu rulada si o gusa de porc. Daca tot am hotarat sa fierb ceva in moare de muraturi taranesti, am folosit langa rulada din ciolan proaspat de porc dezosat si o gusa de porc. Gusa am decupat-o de la o jumatate de capatana de porc pe care am cumparat-o ca sa pregatesc piftie de porc.

Fierbere rulada din ciolan proaspat de porc dezosat si gusa de porc in moare de muraturi taranesti.
Am folosit o oala mai mare in care am dat in clocot moare de muraturi taranesti. Dupa ce am adunat spuma formata folosind o spumiera, in moarea care clocotea am adaugat condimente (boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, fulgi de ardei iute), un praf de sare grunjoasa si catei de usturoi.

In moarea cu condimene care clocoteste se scufunda ruloul din picior de porc dezosat si gusa de porc. Cei mai putin indemanatici pot folosi spumiera pentru a nu risca sa se friga la degete.

Se da oala in fiert, se acopera cu capacul si se reduce focul la potrivit. Ne dorim o fierbere constanta pentru 1,0-1,5 ore, in functie de marimea ingredientelor care se fierb.
Lista activitatilor culinare care se deruleaza.
- Ciolanul proaspat de porc se parleste si se barbiereste.
- Se dezoseaza ciolanul proaspat de porc.
- Carnea cu sorici de pe ciolanul dezosat se condimenteaza la interior, pe carne.
- Se ruleaza strans carnea cu soriciul la exterior. Ruloul se leaga strans cu sfoara de bucatarie.
- Daca se doreste se foloseste si o gusa de porc.
- Se fierbe ruloul si gusa in moare de muraturi taranesti cu condimente.
- Preparatele se scot din oala de fiert si se lasa la racit pe o farfurie.
- Preparatele se tavalesc calde prin boia afumata de ardei.
- Preparatele se lasa la rece in frigider si apoi se pot felia.
- Preparatele se servesc pe platorul cu aperitive. Aperitivele se pot servi cu mustar si/ sau ceapa verde/ usturoi verde, ridichi de luna, rosii.
Cand varful cutitului patrunde usor prin sorici in carne, ruloul din picior de porc dezosat si gusa de porc sunt fierte suficient si se scot pe farfurii, separat, folosind spumiera, pentru a se raci.

Ruloul din picior de porc dezosat se raceste pe farfurie fara a i se scoate sfoara. Nu scoatem sfoara pentru ca preparatul cald fiind sa nu se deruleze.

Tavalire rulou din ciolan proaspat de porc dezosat prin boia afumata.
Cand ruloul s-a racit aproape complet, dar fara a se intari, caldut, se tavaleste prin boia afumata de ardei dulce.

Tavalire gusa de porc fiarta prin boia afumata de ardei.
Cand gusa de porc fiarta aproape ca s-a racit, se tavaleste prin boia afumata de ardei.

De ce ingredientele fierte se tavalesc prin boia inainte de a se raci complet ? Nefiind racite complet, gusa de porc si rulada din picior de porc dezosat, fierte, vor adera mai bine la boiaua afumata care nu va curge dupa carnea cu sorici.
Racire preparate si feliere in vederea servirii ca aperitiv.
Pentru a nu se franjura atunci cand se portioneaza, preparatele fierte si tavalite prin boia afumata se dau la rece in frigider pentru cateva ore.
Dupa racire se taie sfoara de pe rulada. Rulada rece se poate felia.

Dupa racire se poate felia si gusa de porc fiarta si tavalita prin boia.

Am servit rulada din picior proaspat de porc dezosat si gusa de porc, fierte si tavalite prin boia afumata pe platoul cu aperitive in ziua de Craciun.

De la aperitiv nu putea lipsi cescuta cu tuica de prune, fiarta si felia cu paine de casa, calda.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In sarbatoare, romanul neaos se imbie la de toate. O fi bine, o fi rau ? Conteaza mult cum te simti tu ca individ si ce urmeaza sa aplici dupa ce trec sarbatorile. Fara a fi adeptul si propovaduitorul curelor de slabire, nu este de neglijat o oarecare ponderare. La o varsta inaintata conteaza cu siguranta ce, cum si cat servesti la o singura masa. Dar …, totusi, nu se pune in ziua de Craciun …. !