Sarbatorile de sezon au trecut, retetele traditionale pentru aceste sarbatori au fost pregatite de gospodine si fiecare pofticios s-a servit dupa propriile preferinte. Poftele culinare ale celor dragi sunt avute in vedere la fiecare intrunire a familionului, cu ocazia sarbatorilor religioase si/ sau a aniversarilor din familie. Putem spune, fara a gresi, ca la astfel de ocazii se cam depaseste masura la mancat. Incepe sa se faca lumina prin frigider – ouale vopsite s-au terminat, preparatele din carne de miel/ ied s-au terminat si ele (poate ceva drob sa mai fie pus prin congelator pentru poftele care o sa vina). Pentru mancarici – stufat sau tocanita si fripturici – facute la repezeala (la cuptor – cotlet de miel la cuptor/ in tigaie – spata de miel la tigaie/ pe gratar – cotlet de ied cu cartofi la gratar), pachetele cu carne de miel din congelator pot fi oricand utilizate.
Pestele proaspat este recomandat de catre nutritionisti pentru a fi pregatit cat mai des ! In orasul meu s-a deschis de curand o pescarie noua, cu peste din productie proprie – in balti amenajate pe malurile Topologului (crap, salau, sturioni, somn). Cumpara puiet de sturioni de la Dunare si il cresc in baltile cu apa curata, pline de vegetatie. Se laudau, ca doritorii pot pescui, contracost, duminica, in locurile special amenajate. Mi-am propus sa reiau cat de curand, actiunea pe balta (deja am uns mulinetele cu vaselina), mai mult, de curios, sa vad ce au amenajat. Vezi pestele cum misca prin bazinul din pescarie si ti-l alegi. Fetele zambarete din spatele galantarului iti curata pestele la iuteala (au in dotare aparat electric de curatat solzi), daca vrei si iti dau si icrele, la cerere, daca le gasesc in pestele curatat si spintecat. Pretul pestelui este mult mai mic decat in pescariile care cumpara pestele proaspat din market sau de la cherhana, prin intermediari. Nicio masa fara peste era un vechi slogan din vremurile de mult apuse. Pestele proaspat pregatit in multe feluri (scrumbie de Dunare – scrumbie de Dunare la gratar, crap – cotlet de crap prajit cu legume in sos de smantana, platica – platica cu legume la cuptor, caras – plachie de caras cu citrice, biban – biban cu creveti in sos de rosii, somn – rasol din cap de somn sau file’ de somn cu dovlecei si ciuperci pane’, in aluat de bere, stiuca – rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana) este preferatul meu. Pentru potolirea stomacului, dupa grelele incercari la care a fost supus, pestele este sanatate curata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: trunchi de crap, cartofi noi, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- trunchi de crap,
- cartofi noi,
- lamaie
[/ingredients]
Trunchiul de crap se poate portiona in bucati generoase, pentru fiecare mesean in parte, usurandu-se astfel frigerea pe gratar.

Pestele se unge cu ulei de masline, se stropeste cu zeama de lamaie si se asezoneaza cu coaja de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Bucatile de peste se tavalesc prin mixtura formata din ulei, zeama de lamaie si condimente.

Se formeaza pachetele din bucatile de peste, invelite in hartie de copt. Pachetelele de hartie se inchid bine la capete pentru a nu curge lichidul in timpul frigerii pe gratar.

Bucatile de peste, asezonate, invelite in hartie de copt se impaturesc in folie de staniol si se aseaza pe gratarul asezat direct pe flacara aragazului, la foc mare.

Cartofii se feliaza in bucati subtiri si se picura ulei de masline si zeama de lamaie. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Compozitia se amesteca bine cu o lingura sau cu mainile.

Feliile de cartofi amestecate se inchid in pachetele din hartie de copt care se impatureste in folie din aluminiu.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Pregatire bucati din trunchi de crap, cu ulei de masline, zeama de lamaie, coaja de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
- Feliere cartofi noi si pregatire cu ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
- Pregatire pachetele cu bucatile de trunchi de peste, in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu.
- Pregatire pachetele cu felii de cartofi in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu.
- Frigere pachetele cu peste si pachetele cu cartofi pe gratarul asezat direct pe flacara mare a aragazului, cu capacul pus pe gratar.
- Servire peste si cartofi pregatiti in pachetele, pe gratar.
[/directions]
Aceste pachetele cu felii de cartofi se aseaza si ele pe gratarul pus direct pe flacara mare a aragazului.

Gratarul se acopera cu capacul. Frigerea pestelui dureaza 30-35 minute, in functie de marimea pestelui.

Cartofii daca sunt feliati subtire se gatesc in acelasi timp cu pestele.
Oarece secret ! Daca feliile de cartofi nu sunt suficient de patrunse, se desface folia si hartia de copt si se lasa cartofii sa se rumeneasca 3-5 minute, sub capacul gratarului pus la foc potrivit.
Pestele si cartofii se scot din hartia de copt si din folia de staniol si se asambleaza pe o farfurie intinsa.

Preparatul se serveste cald, stropit cu zeama de lamaie.
Gurmetii profesionisti nu pot refuza niste mamaliga calda si/ sau mujdei de usturoi verde.
Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice reteta cu peste merita a fi incercata. Preferintele fiecarui mesean nu se discuta, se executa. Gospodinele stiu de ce.