supa crema de legume de iarna (1)

Supa crema din legume de iarna

Ca la fiecare inceput de an, dupa grelele incercari la care am supus stomacul in perioada sarbatorilor crestinesti, in familia mea ne-am creat un obicei, de a pregati cateva zile, retete cat se poate mai simple, cu ingrediente putine, fara carne.

Trebuie sa recunosc, nu sunt un mare fan al preparatelor fara carne. Cand nu folosim carne in retetele noastre, de cele mai multe ori, pregatim retete cu ingredient principal – peste, de preferat proaspat.

O gaselinita culinara potrivita pentru a da gust suplimentar preparatelor fara carne sau fara peste, pe care o preferam in familie este folosirea de fond de pasare in special pentru supe si supe crema. Pregatim si fond de pasare, ori de cate ori ne propunem sa folosim o pasare intreaga (gaina rasa grea, curcan, gasca sau rata) intr-o anume reteta, de regula, la o aniversare in familie cand in jurul mesei sarbatoresti se strang cat mai multi membri ai familiei noastre largite.

Cand norocul imi iese in cale si rezerva de fond de pasare din congelator s-a epuizat, iar in rafturile din market sunt expuse spinari cu ceva carne si grasime, chiar cu aripi de pasare (de preferat gasca sau rata), nu ezit si cumpar. Daca ce am cumparat are straturi de grasime pe carne si oase, aceasta se scoate separat si se topeste. Obtinem astfel untura de pasare si delicioase jumarele. Greu te poti abtine, sa nu degusti imediat, jumarele calde cu putina paine de casa, de preferat tot calda. Si daca este iarna, nu poti refuza o cescuta cu tuica de prune fiarta.

Amintiri, amintiri ….. In copilaria mea, cand gerul pisca puternic, mama ne dadea iarna, noua copiilor, intre masa de pranz si cina, paine neagra unsa cu untura de gasca (bunica crestea un card de gaste in fiecare an si untura de gasca era nelipsita din casa parinteasca), presarata cu un praf de sare grunjoasa si boia de ardei dulce.

Ca sa nu prinda umezeala, de atata umblat prin nametii de zapada, bocancii/ ghetele ni le ungea bunica cu untura de gasca.

Daca adaug si aripi/ pulpe la ce deja am cuparat (ne le zic tacamuri, ca nu sunt oase goale, gheare si gaturi) se poate pregati prin fierbere vreo 2-3 ore, pe langa fond de pasare si piftie de pasare.

Din retetarul familiei mele ! In familie pregatim mai multe feluri de supe crema – supa crema de ciuperci culese din padure, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de urzici, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, supa de ceapa, supa crema de dovleac cu leurda si hribi, supa crema de legume.

supa crema de legume de iarna (1)

Supa crema din legume de iarna.

Ingrediente de trebuinta in reteta: legume de iarna (praz, morcovi, pastarnac, patrunjel, telina), cartofi, ceapa, rosioare intregi si fasii de ardei gras (doar cateva, din fiecare, congelate in toamna, numai pentru gust, fara sa coloreze supa crema in final), marar si patrunjel verde (doar 2-3 fire din fiecare), fond de pasare, iaurt gras, crutoane de paine prajita, 2-3 ciuperci mici pregatite la cuptor, sare grunjoasa, piper boabe.

supa crema de legume de iarna (7)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire legume pentru calire in fondul de pasare.

Prazul si ceapa se taie rondele.

Radacinoasele (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) se dau pe razatoarea mare.

Cartofii se taie in cuburi.

Rosioarele si fasiile de ardei gras se vor folosi inghetate.

Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.

supa crema de legume de iarna (8)

Ingrediente de trebuinta in reteta, pregatite pentru calire in fond de pasare.

Calirea prin inabusire a legumelor in fondul de pasare.

Fondul de pasare folosit in reteta este din cutiile pastrate in congelator.

supa crema de legume de iarna (6)

Fond de pasare pastrat in cutii cu capac etans, in congelator.

Legumele date pe razatoare si cele taie, legumele congelate si verdeata tocata marunt se calesc prin inabusire intr-o oala cu capac.

La inceput, legumele se unduiesc in fondul de pasare pana prind luciu de la grasimea de pasare. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Legumele se amesteca in oala cu o lingura din lemn.

supa crema de legume de iarna (9)

Legumele se calesc in fondul de pasare.

Nu ne dorim sa calim complet legumele pana se moaie toate. Este motivul pentru care, calirea se continua prin inabusire. Oala se acopera cu capac si inabusirea se va realiza in lichidul obtinut prin dezghetarea rosiilor si a fasiilor de ardei gras si din lichidul legumelor proaspete.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • radacinoase de iarna (morcov, pastarnac, patrunjel, telina),
  • praz,
  • cartofi,
  • fond de pasare/ supa de pasare/ apa,
  • iaurt gras,
  • ciuperci.

Fierberea si mixarea legumelor fierte.

Legumele calite prin inabusire se fierb in apa clocotita pana se moaie complet.

supa crema de legume de iarna (2)

Legumele calite se fierb intr-o oala de fiert impreuna cu o cantitate de apa apreciata de gospodina dupa cat se doreste sa fie de deasa supa crema.

Legumele calite prin inabusire si apoi fierte se mixeaza la consistenta dorita.

supa crema de legume de iarna (3)

Supa se mixeaza la consistenta dorita.

In familia mea, ne place, sa distingem in farfurie cartoful, motiv pentru care nu mixam complet zeama cu legumele fierte.

supa crema de legume de iarna (4)

Supa crema gata mixata la consistenta dorita.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire legume pentru calire in fondul de pasare.
  • Calirea prin inabusire a legumelor in fondul de pasare.
  • Fierberea si mixarea legumelor fierte.
  • Montarea si servirea preparatului.
  • Pregatire iaurt gras in casa.

Montarea si servirea preparatului.

Supa crema se serveste in farfurii adanci.

supa crema de legume de iarna (5)

Supa crema din legume de iarna – preparatul este gata servit.

In farfuria cu supa crema se poate adauga, dupa preferinte (oricare sau toate) – ciuperci pregatite la cuptor si pastrate in borcane inchise ermetic, in frigider, iaurt gras, crutoane din paine prajita.

Am folosit ciuperci din cele deja pregatite cu masline la cuptor.

ciuperci cu masline la cuptor (8)

Ciuperci cu masline pregatite la cuptor.

Pregatire iaurt gras in casa.

Iaurt gras am servit din cel pregatit in casa.

Laptele dulce, caldut, se pune intr-o cana/ oala de pamant smaltuita la interior. Se adauga o lingura de iaurt (maia de iaurt) gata pregatit. Se amesteca bine cu o lingura. Se tine vasul in apropierea unei surse de caldura (calorifer, cuptor aragaz, oprit, etc.).

In timp, iaurtul se va inchega. Vasul cu iaurt se pastreaza in frigider.

supa crema de dovleac cu leurda si hribi (11)

Iaurt gras pregatit in casa.

Crutoanele se pregatesc din paine prajita in prajitor sau din felii de paine picurate cu ulei de masline puse in cuptor, intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

supa crema de dovleac cu leurda si hribi (10)

Paine prajita in prajitorul electric.

La acest preparat merge de minune o cescuta cu tuica de prune fiarta, chiar daca nu este cine stie ce ger pe afara.

tuica fiarta

Cescuta cu tuica de prune fiarta cu boabe de piper.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi fraati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti supele crema, chiar daca multe gospodine le considera supe pentru bebelusi. Daca nu pui ciuperci, nu servesti tuica fiarta, parca ar merge si pentru bebelusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *