biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (12)

Biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt

Multe gospodine ocolesc bibanul in propriile preparate. Motivul exista si nu este unul oarecare. Acest peste este aproape imposibil de curatat de solzi, chiar daca vei utiliza putin cunoscuta manusa metalica care aduna solzii racaiti, sub carapacea protectoare. Incerc de ceva vreme, sa achizitionez asa ceva, fara mare succes, insa. Am gasit la un magazin chinezesc ceva asemanator, dar ca majoritatea produselor chinezesti expuse prin astfel de magazine, calitatea este indoielnica si nu face ceea ce trebuie, adica, nu alege solzii de carnea de peste si racaie totul. Respectivul produs, gasit de mine pe internet, arata ca cel chinezesc si nu inspira mare incredere. Trebuie sa vad ceea ce cumpar, sa fie neaparat din inox, nu din ceva moale si cromat, sa tin manusa pe mana si chiar sa mimez curatarea de solzi.

Secret bine pastrat ! Oricum, nu sunt neaparat, pornit, sa gasesc numita manusa. Un amic, plecat dintre noi, in urma cu vreo 30 de ani, mi-a impartasit un secret pescaresc. Pestele pe care il pregatesti pentru saramura, pus pe o tabla de fier, bine incinsa, nu se curata de solzi. El aplica secretul pescaresc la biban, lin, caras si crapceni. Pregatea saramura pe o tabla din fier asezata direct pe carbuni bine incinsi intr-o vatra din tabla groasa, pusa in mijlocul gradinii de zarzavat. La pregatirea saramurii, solzii ii indeparta impreuna cu pielea pestelui, dupa frigerea pe tabla din fier. In saramura, punea doar pestele intreg, curatat de solzi si piele, fara cap.

Am aplicat si eu metoda amicului cand am pregatit saramura din biban sau saramura de lin. Eu am pus pestele cu solzi cu tot, fript, direct in saramura fiarta si l-am lasat mai mult timp in saramura, sa macereze, inainte de servire. Fiecare, in propria farfurie, si-a curatat pestele de solzi si piele, in timp ce il servea.

In timp, am extins procedura la pregatirea de rasol din biban. Rezultatul a fost promitator.

Cum incercarea moarte nu are, mi-am zis – de ce nu ar fi bine, daca prajesc bibanul cu solzi cu tot si atunci cand il servesc, sa-l desfac in doua, pe burta pestelui si sa scot carnea alba de pe piele, adica, cum ar veni, sa desfac pestele de la interior spre exterior. Propria procedura a dat rezultate si de atunci, ori de cate ori prajesc biban, o folosesc.

Carnea de biban, peste rapitor, este alba, consistenta/ densa si deosebit de gustoasa. Cum caut sa achizitionez numai bibani mari, la peste 0,5 Kg/ bucata, daca norocul imi surade, in aceasta perioada, bibanoaica este plina de icre, mari. Acestea se freaca bine in amestec cu icre de crap sau icre de caras.

Icrele de biban ajunse la maturitate sunt prinse intr-o pielita groasa (cate 2 limbi in fiecare bibanoaica). Daca bibanul a fost mai mic sau icrele nu au ajuns la maturitate deplina, limbile/ saculetii mici cu icre sunt si ele/ ei, mici. Aceste icre se pot praji alaturi de biban, iar surpriza este garantata pentru cei stransi in jurul mesei. Icrele prajite se servesc calde, cu paine calda si stropite cu zeama de lamaie.

Din retetarul familiei mele ! Bibanul este unul din pestii preferati de mine pentru preparare. Pregatim biban prajit – biban cu paste de orez si ciuperci, biban la tigaie cu pane’-uri din conopida, biban cu creveti in sos de rosii, biban cu ciuperci si legume la tigaie, cu garnitura de orez; biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana.

Apreciem cum se cuvine bibanul pregatit rasol – rasol din biban salbatic.

Pentru saramura din biban, pestele il pregatim pe batranul meu gratar din tuci. Am avut si tava ceva mai groasa din tabla neagra. Am renuntat insa repede, ne dadea fumul afara din bucatarie si vecinii bateau speriati la usa, ca am dat foc la ceva (sic !).

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (12)

Biban prajit servit cu cartofi copti si dovleac copt.

Ingrediente de trebuinta in reteta: biban, cartofi speciali pentru copt, dovleac, unt proaspat, smantana grasa/ iaurt gras, cascaval afumat, telemea de capra, nuci, alune de padure, miere de albine, ulei de masline extravirgin, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, lamaie.

Cumparare peste, curatare la interior, spalare si scurgere de apa.

In aceasta perioada, pestii rapitori (biban, stiuca, avat) si crapul, platica, carasul, etc. au icrele aproape ajunse la maturitate. Nu trebuie ratat momentul, iar drumurile prin pescarii sunt dese pentru gospodinele care doresc sa-si asigure rezerva de icre pentru tot restul anului care urmeaza.

icre de peste (1)

Bibani gata curatati la interior, spalati si pusi la scurs.

Bibanul achizitionat se curata de mate si de branhii. Nu se curata de solzi.

Pestele se spala bine la interior si la exterior, se pune la scurs intr-o sita/ chiuveta. Daca nu se pregateste imediat, bibanul poate fi pastrat la congelator, in pungi din plastic alimentar, mai multe luni de zile.

Pregatire icre cu sare grunjoasa pentru pastrare in congelator.

Daca norocul ti-a suras si ai gasit icre in biban, acestea se pot pastra conservate in sare grunjoasa, depozitate in cutiute cu capac/ borcane cu capac etans/ pungi etanse, puse in congelator, minim 2 ani (depinde de consumul familiei si de numarul cutiutelor/ borcanelor cu icre depozitate).

icre de peste

Icre de biban in sare grunjoasa, pregatite pentru a fi puse in congelator.

Pentru pregatirea icrelor in vederea pastrarii in congelator, am folosit procedura de la reteta – ce poti sa faci cu un crap de 10,7 Kg.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • biban,
  • cartofi speciali pentru copt,
  • dovleac de copt,
  • unt proaspat,
  • smantana grasa,
  • telemea de capra,
  • cascaval afumat.

Coacere dovleac si cartofi in cuptorul aragazului electric.

Dovleacul cu coaje cu tot, bine spalat si scurs, se portioneaza in bucati potrivite ca marime. Bucatile de dovleac se pun intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (1)

Bucati de dovleac in coaje puse intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

Cartofii intregi, in coaja, se spala bine sub jet de apa rece, se scurg de apa si se aseaza intr-o tava de copt.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (2)

Cartofi in coaja asezati in tava de copt, pregatiti pentru coacere.

Cele doua tavi de copt, cu dovleac si cartofi, se introduc in cuptorul aragazului electric, pe treapta a 3-a de cuptor. Se fixeaza programul de coacere cu incalzire de jos, fara ventilator si temperatura de 180 grade C.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (5)

Dovleacul si cartofii se coc in cuptorul aragazului electric.

Se urmareste coacerea prin geamul din usa cuptorului aragazului electric.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare peste, curatare la interior, spalare si scurgere de apa.
  • Pregatire icre cu sare grunjoasa pentru pastrare in congelator.
  • Coacere dovleac si cartofi in cuptorul aragazului electric.
  • Prajire biban cu solzi cu tot.
  • Pregatire dovleac copt si cartofi copti in vederea servirii cu pestele prajit.
  • Montarea si servirea preparatului.

Prajire biban cu solzi cu tot.

In tigaia speciala pentru peste se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In tigaie se adauga catei de usturoi si fulgi de ardei iute.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (3)

In tigaia speciala pentru prajit peste se incinge amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Bibanii scursi de apa si tamponati cu hartie absorbanta se pun in lichidul fierbinte. Atentie, lichidul fierbinte poate sa ne sara pe maini si chiar pe fata.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (4)

Bibani, necuratati de solzi, care se prajesc in amestec fierbinte de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Pestele se intoarce in tigaie folosind un cleste de bucatarie. Este de preferat sa nu rotim de prea multe ori pestele in tigaie, sa nu se rupa si sa ne ingreuneze astfel, desprinderea carnii de pielea cu solzi.

Se urmareste frigerea pestelui prin schimbarea culorii carnii de peste de la rozaliu spre alb mat.

Langa peste se pot praji limbi de icre si/ sau lapti.

Se picura zeama de lamaie pe peste si pe icre/ lapti.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (6)

Bibanul este gata prajit.

Pestele gata prajit se scoate din tigaia speciala pentru prajit peste intr-un castron. Pana la servire, pestele se pastreaza in castron, acoperit, sa ramana cald.

Sosul in care s-a prajit pestele, cu zeama de lamaie, se va picura pe pestele servit.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (7)

Biban prajit cu solzi cu tot, icre si lapti prajite/ prajiti.

Pregatire dovleac copt si cartofi copti in vederea servirii cu pestele prajit.

Pe bucatile fierbinti de dovleac copt se pot pune nuci si alune de padure. Tava de copt se mai lasa in cuptorul aragazului cateva minute. La finalul coacerii dovleacului, pe bucatile fierbinti cu nuci si alune usor coapte, se poate pune miere de albine, chiar inainte de a se scoate tava din cuptorul aragazului electric.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (8)

Pe bucatile de dovleac s-au pus nuci, alune de padure si miere de albine.

Dovleacul scos din coaja se va servi fierbinte (daca este fara nuci, alune si miere), cu putin cascaval afumat dat pe razatoarea mare, deasupra.

Cartofi copti se scot din cuptorul aragazului.

cartofi copti cu unt si telemea de oaie (4)

Cartofi gata copti.

Cartofii fierbinti se decojesc. Pe bucatile de cartofi fierbinti, se pun bucati de unt proaspat, telemea de capra data pe razatoarea mare si smantana grasa/ iaurt gras.

Cartofii trebuie serviti imediat, fierbinti fiind.

Montarea si servirea preparatului.

Bibanul gata prajit se desface pe mijloc, dinspre taietura pe unde s-au scos matele si limbile cu icre. Carnea pestelui se desprinde usor cu furculita si cutitul, de pe pielea cu solzi. Se scoate sira de oase a pestelui si oasele infipte, ramase in carnea pestelui, folosind varful cutitului sau o penseta de bucatarie.

Langa pestele fript se pun si icrele prajite.

De avut in vedere. Daca bibanul a avut lapti, se prajesc si acestia. Laptii prajiti se servesc impreuna cu preparatul.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (10)

Pestele este pregatit pentru a se desprinde carnea de pielea cu solzi.

Nu toti pofticiosii au aceleasi preferinte gustative. Putini, nu doresc, sa amestece dulce cu cas afumat, motiv pentru care acestia vor fi serviti cu dovleacul copt fara nuci, alune, miere si smantana/ iaurt.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, cu pestele cald si cu dovleacul si cartofii fierbinti.

biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt (11)

Biban prajit servit cu cartofi copti si dovleac copt (fara nuci, alune si miere).

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prajiti biban si lin fara sa-i curatati de solzi. Incercati sa curatati solzii si veti renunta la acesti pesti minunati, cu gust pronuntat si savoare deosebita. Pofticiosii familiei va vor fi recunoscatori pentru preparatul servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *