Sunt momente cand gospodina este in intarziere cu preparatele pentru cina, din varii motive (a avut o lucrare de terminat la serviciu si a intarziat, i-a fost lehamite sa treaca prin piata, chiar si pe la magazinul din coltul strazii, si-a pus in gand sa puna pe masa doar ce s-o gasi prin frigider si prin camara, etc.), iar pofticiosii casei dau tarcoale pe la frigider, boscorodesc ceva, acolo, in barba, neademenindu-i mare lucru la prima inspectie si intr-un final se cam aduna prin jurul mesei, deja pusi pe intrebari si comentarii de incurajare: „Noi ce mancam in seara aceasta ? Ce zici, nu faci ceva, repede, de luat in gura ? Hai …, ca ne este foame …, ce ne dai de mancare ?” Gospodinele, precaute din fire, au intotdeauna planuri de rezerva ca doar de aceea merg saptamanal, special, prin piata si prin marchet si cumpara cate cele (oua, conserve de peste, peste afumat, unt proaspat, branza, cascaval, carnati afumati, icre sarate, legume proaspete, ceapa, usturoi, chifle, faina, mai rar unele delicateturi – verificate in timp – semipreparate, congelate sau refrigerate, etc.), ca sa fie acolo, la o nevoie. Sunt sigure ca au prin frigider porcarele, zacusca prin camara si muraturi taranesti in balcon. Preventiv, prin congelator, se pastreaza chifle/ baghete/ painici.
Cum iesim din impas si ce punem in farfurie !? Mezelurile nu au fost si nu sunt o optiune pentru familia mea. Rareori cumpar, chiar daca arata apetisant si sunt dolofane ca si cum porcul ar avea 300 de Kg. Cand cumpar mezeluri, le iau direct de la producator, din magazinul de desfacere, verificat, al acestora. Prefer untul, smantana si branzeturile cumparate direct de la producator. Intodeauna, in special seara, preparatele rapide la cuptor pot fi o solutie. Sunt gustoase, satioase, aratoase, imprastie miroazne tainice in jur si marele avantaj – se pregatesc la iuteala. In retetarul familiei, aceste preparate ocupa un loc bine definit – tartine cu peste afumat si unt, rulouri cu porcarele, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, paine prajita cu sunca, ceapa si boia; cartofi copti cu unt, sfecla si ciuperci; lipia buncii cu ce ai prin frigider, bagheta umpluta cu te miri ce.
Amintiri, amintiri …. ! Iarna, cand copiii erau mici si fiind cam frig prin casa, dupa baie, ii infofoleam in halate groase puse peste pijama si-i urcam in pat, sub plapuma, sa stea in fundulet, in asteptarea gratineurilor la cuptor. Ce mai batalie era atunci pe gratineuri …. Abia prididea sotia cu bagatul/ scosul tavilor cu preparate la/ din cuptorul aragazului. Eu tineam copiii de vorba, sa treaca repede timpul mort dintre tavile cu bunatati. Intr-un final, toata lumea era multumita si se lasa linistea in casa.
Ingrediente de trebuinta in reteta: chifle mai mari, mozarella, cascaval afumat, unt proaspat, sunca crud uscata, ceapa verde, ridichi de luna, piper boabe.
Ingrediente
- chifle,
- mozarella,
- cascaval afumat,
- sunca crud uscata,
- unt proaspat,
- ridichi de luna,
- ceapa verde.
Chiflele trebuie sa aiba o coaja mai groasa, crocanta. Chiflele se cresteaza in romburi/ patrate/ dreptunghiuri folosind cutitul de paine. In crestaturi se introduc felii subtiri de branzeturi si sunca. Chiflele se aseaza intr-o tava de copt.
Pe chifle se pun bucati de unt proaspat si mozarella data pe razatoarea mare. Se asezoneaza cu piper boabe, proaspat macinat.
Reteta pas cu pas
- Crestare chifle cu cutitul de paine.
- Feliere subtire – sunca crud uscata si branzaturi.
- Umplere crestaturi din chifle cu sunca si branzeturi.
- Adaugare pe crestaturile chiflelor – unt proaspat si mozarella data pe razatoare. Asezonare cu piper boabe, proaspat macinat.
- Introducere tava cu chifle in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea este terminata cand branzeturile topite au intrat in paine si pe deasupra s-a format o pojghita.
- Servite preparat cald cu felii de ridiche de luna si ceapa verde tocata marunt.
Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Prin fereastra aragazului se urmareste topirea branzeturilor si rumenirea chiflelor.
Ridichile de luna se feliaza subtire. Ceapa verde se toaca marunt.
Preparatul este gata cand branzeturile si untul, topite, patrund in chifle si se formeaza si o pojghita subtire de branzeturi peste painea devenita crocanta.
Preparatul se monteaza pe farfurie – chifle coapte, ridichi feliate si ceapa verde tocata marunt.
Preparatul se serveste fierbinte. Se portioneaza folosind cutitul de paine, zimtat.
Multumiri pentru gospodina ! Nu poti sa nu sesizezi sclipirea din ochii pofticiosilor, gurmeti profesionisti sau gurmanzi de ocazie. Harsaitul cutitului prin painea crocanta si branzeturile care se prind de cutit in timpul portionarii sunt de urmarit.
Preparatul se consuma si cu ochii ! Chifla este crocanta la exterior, moale la interior, imbibata cu unt si branzeturi. Fierbinteala din chifla te arde la buze si iti gadila narile.
La un asa preparat merge de minune un pahar cu bere neagra, rece, chiar daca afara este destul de racoare.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice idee pentru astfel de preparate, cu ce ai prin frigider, este bine venita, te scapa din necaz si lumea merge multumita la culcare. Asa, a mai trecut o zi….Mai este un avantaj – poti servi preparatul la televizor, cu farfuria in poala si paharul cu bere langa fotoliu, urmarind emisiunea preferata. Pentru a nu exista discutii legate de emisiunile preferate, mai multe televizoare in casa sunt solutia.