Carnea de pasare este greu de inlocuit in regimul alimentar al oricarei familii, chiar daca umbla vorbe prin targ cum ca doar carnea de porc ar fi preferata de romani. In familia mea, preparatele din orice fel de carne sunt bine venite oricand, fara a face excese culinare prelungite. De regula, salatele de sezon sau muraturile insotesc carnea. Ciorbele si supele, nu neaparat cu carne de pasare, fac si ele parte din retetarul familiei noatre.
De-ale copilariei mele! Pasarile (gaini si gaste, uneori curcani si mai rar rate pentru ca macaneau si ne deranjau somnul) erau nelipsite din ograda destul de mica a casei parintesti, doar in zona cotetelor pentru a nu face mizerie in restul curtii. Imi placea sa privesc pasarile curtii (gainile imense care se clatinau periculos, urcate in varful gardului, gastele care nu mergeau decat incolonate, curcanii care se zburleau unii la altii, gascanul care alerga pisica aflata in vizita in ograda pasarilor), eram prieten cu cocosul si cu gascanul neamestecandu-ma in suprematia lor din ograda. Parintii si bunicii, neavand pamant unde sa puna cereale necesare cresterii pasarilor le cumparau din targul de saptamana. Imi placea sa merg cu bunica la targ pentru a cumpara cereale pentru ca in targ erau tot felul de pasari si animale pe care le studiam cu mare atentie. Astazi, cand camera foto este nelipsita din buzunar la orice iesire din casa, imi place sa pozez pasari si animale in natura, in orice perioada a anului.
Amintiri, amintiri …..! Copil fiind, in vacantele de vara, in special, cat era ziua de lunga, impreuna cu amici de aceeasi varsta cu mine ne faceam veacul pe marginea raului, in poienita si pe dealul din zona raului. Plini de amintiri, anii copilariei sunt cei mai frumosi din viata – bateam mingea in poiana si alergam pe deal speriind animalele care erau la pascut pe islaz, stateam ore in sir la scaldat sau cu batul de alun in balta, doar, doar s-o agata ceva in carligul facut dintr-un bold prins cu catgut procurat de la spital (aveam un amic, tehnician medical, mult mai mare decat mine, care imi aducea cativa metri de ata chirurgicala, iar pluta o confectionam din dopuri de pluta si pene de gasca). De cele mai multe ori, plin de vanatai si julituri, sleit de ultimele puteri, ajuns acasa, abia mai puteam manca ceva la repezeala si cadeam lat in patul primitor. Daca pica ceva la undita, mandru nevoie mare, ma laudam cu prada din borcan si asteptam cu nerabdare sa curete mama pestii si sa-i prajeasca, dati prin malai sau faina, in untura de porc.
Cum cumparam pasarea? Imi place sa cumpar rata intreaga, refrigerata (rareori congelata) si sa o transez eu – pulpe, piept si restul (spinare, aripi, tartita, etc.) care se fierbe si se prepara supe/ ciorbe (cu sau fara carne, dar cu verdeturi de sezon). Grasimea de rata se scoate separat de pe pasare si se topeste ca untura de pasare care se foloseste la tot felul de supe (cu taietei de casa, galuste sau fidea) si mancarici de legume pentru un gust deosebit.
Ce mai gatim cu carne de rata? Pentru astazi m-am gandit sa scriu o reteta de piept de rata la tigaie. Anterior, am scris si alte retete, in special din larga categorie a fripturilor – pulpe de rata cu cartofi prajiti si salate de sezon sau pulpa de rata cu legume, la tava sau pulpe de rata cu cartofi copti sau rata cu portocale sau piept de rata cu urzici batute. Pregatim si ficat de rata cu varza calita sau mancare de castraveti cu pulpe de rata.

Ingrediente pentru reteta piept de rata la tigaie cu cartofi taranesti

[ingredients title=”Ingrediente”]
- piept de rata,
- cartofi rosii,
- ceapa rosie.
[/ingredients]
Mod de preparare piept de rata la tigaie cu cartofi taranesti
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Fierbere cartofi in coaja.
- Crestare piept de rata folosind un cutit bine ascutit, prin piele si grasime pana la carne.
- Prajire piept de rata, pe partea cu pielea crestata si sarata intr-o tigaie din fonta, bine incinsa.
- Prajire piept de rata in untura de rata formata, pe partea cu carne.
- Taiere cartofi fierti in bucati mari, feliere ceapa rosie si usturoi in felii subtiri.
- Scoatere piept de rata din tigaie si lasare sa se odihneasca.
- Prajire bucati de cartofi si felii de ceapa rosie si usturoi in untura de rata formata in tigaia din fonta.
- Taiere piept de rata, oblic, in felii de 1 cm grosime.
- Montare preparat pe farfurii intinse.
[/directions]
Cartofii rosii, bine spalati cu apa calduta (daca este nevoie se freaca cu buretele din sarma), se pun la fiert in coaja, in apa rece si putina sare grunjoasa. Cartofii se fierb pe trei sferturi, cat sa se poata decoji usor.

Pieptul de rata se curata bine de urmele de fulgi si se cresteaza cu un cutit bine ascutit, pe partea cu piele, cat sa ajunga taietura, prin pielea si grasimea pasarii pana la carne.
Pieptul de rata, crestat, se freaca cu sare grunjoasa, mai multa, astfel incat sarea grunjoasa sa patrunda prin crestaturi. Carnea se asezoneaza cu putin piper boabe proaspat macinat.

Se incinge o tigaie din fonta, groasa, cu margini inalte. Cand tigaia este incinsa bine (se apropie palma de fundul tigaii; ATENTIE! sa nu se atinga tigaia cu mana; se simte dogoarea fontei incinse se aseaza pieptul de rata crestat si sarat, cu pielea in jos, in tigaie.

Focul sub tigaie este dat mare. Grasimea de rata incepe sa se topeasca si sa sara in/ din tigaie. Cand carnea (pe grosimea pieptului de rata) incepe sa-si schimbe culoarea de la roz spre alburiu, se ridica bucata de carne folosind varful cutitului si se verifca daca pielea este rumenita, apoi se intoarce pieptul de rata, folosind o furculita de bucatarie (cu dinti mari, ascutiti) in tigaia cu grasime. Se urmareste culoarea carnii care se prajeste. Carnea trebui sa ramana rozalie in mijloc, daca privim pe grosimea carnii.

De tinut minte! Pieptul de rata nu se sareaza si pe partea cu carne. Este destula sare in untura de pasare din tigaie.
In timpul prajirii pieptului de rata pe partea cu carne, se feliaza cartofii fierti, in bucati mari, se toaca ceapa, rondele si se feliaza usturoiul, subtire.

Pieptul de rata se scoate din tigaia de fonta pe o farfurie si se lasa sa se odihneasca, timp in care bucata de carne va redeveni mustoasa si se va desavarsi coacerea acesteia.
In tigaia de fonta se pun la prajit, in untura de rata, cartofii, ceapa si usturoiul. Se asezoneaza cu cimbru uscat si se amesteca usor (sa nu se rupa bucatile de cartofi) cu o lingura din lemn pentru rumenirea omogena a ingredientelor.

Daca mai este nevoie se presara piper boabe proaspat macinat.
Pieptul de rata se feliaza oblic, folosind un cutit bine ascutit. Feliile din piept de rata trebuie sa fie rozalii la mijloc.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse impreuna cu rosii galbene, feliate. Daca minunatul sos nu a fost inghitit complet de cartofi, se picura pe feliile de carne spre deliciul gurmanzilor si gurmetilor care se vor inghesui la masa, atrasi de miroaznele tainice care se raspandesc din bucatarie prin casa.

Nu este nicio greseala! In lipsa rosilor galbene se pot folosi muraturi taranesti sau castraveti in otet sau gogosari in otet, care in mod normal, la aceasta data, ar trebui sa fie gata.
La un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu, din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond! Ca de obicei, scrisul retetei dureaza mai mult decat pregatirea preparatului cu facutul pozelor cu tot. Ma bucur intotdeauna cand preparetele mele arata bine. Uneori, din viteza, pozele pot fi ceva mai sterse sau usor voalate. Ce sa-i faci? Limitele pozarului, dar si ale aparatului au rolul lor. Gustul preparatelor mele, rareori poate fi contestat sau cel putin asa vreau eu sa cred.
Foarte greu de urmarit pasii retetei. Te astepti la o recomandare simpla, rapida, cand navighezi intre retete. Dragutza introducerea, dar nu isi are locul aici. Cine cauta o reteta, vrea indicatii simple si concise.
Este stilul meu personal de a scrie retete pe acest blog.
Se poate citi doar ceea ce va intereseaza.