Coaste proaspete de porc cu legume la gril

Dragostea de frumos (ma refer aici si la dragostea adevarata din care ne-am nascut candva, cu totii), de natura care ne inconjoara, de ciripitul pasarelelor sau de freamatul padurilor, nu cunoaste limite de varsta. Mana in mana cu persoana iubita, potrivita tie, altfel sesizezi totul, vezi ce se intampla in jurul tau.

Niciodata nu este prea tarziu, sa te indragostesti de ceva anume, indiferent de domeniul abordat zilnic sau doar ocazional. Si in bucatarie este loc pentru asa ceva. Personal, m-am atasat de gatitul la gril (fie pe tigaia gril, protejata cu argila, asezata direct pe flacara mare a aragazului, fie la gril-ul din cuptorul electric al aragazului).

Amintiri, amintiri …. ! Cu mult timp in urma, inca din vremea “copilariei” prelungite a celibatului meu, batranul gatar din fonta asezat direct pe resoul electric cu plita (cu rezistenta speciala, de duduiau sigurantele la contoar cand era pus la lucru) era instrumentul de baza al experimentelor mele culinare (timide la inceput, dar cu evolutie pozitiva, in timp). Ulterior, dupa casatorie, prin anii ’90, a aparut pe piata si am cumparat gratar cu capac care functioneaza cu baie de apa asezata direct pe flacara mare a aragazului.

Gril si rotisor am avut si la aragazul la care am renuntat nu cu mult timp in urma, achizitionand actualul aragaz cu focuri pe gaz si cuptor electric. Nu prea am folosit nici gril-ul, nici rotisorul la vechiul aragaz. Ca sa pregatesti ceva la gril sau la rotisor, nu puteai, sa o faci, decat daca tineai usa deschisa la cuptorul aragazului, altfel se stingea flacara. Cu greu, am priceput ce a fost in mintea fabricantului acelui aragaz. Pentru un pret cat mai redus, impus probabil, de diriguitorii vremii, ganditorul aragazului nu a proiectat chiar ce trebuia pentru cuptor.

De-ale gospodinei ! Achizitia noului aragaz, dar si a tigaii gril sau a cosurilor metalice pentru fript/ copt legume, constituie pasi mari inainte pentru orice gospodina. De ce sa nu ne usuram munca, de ce sa nu stam cat mai putin posibil prin preajma aragazului ?! Vremea torida de afara ne obliga, sa gatim retete rapide de preparat, cu ingrediente putine. In niciun caz, savoarea si gustul preparatelor nu au de suferit.

Vine toamna si ca in fiecare an, vom pregati conserve. Mai putine decat in anii precedenti, copiii au stilul lor de a gati si apeleaza mai rar la conservele noastre, iar noi, o data cu varsta, vrei, nu vrei, portiile se reduc. Vom renunta la multe din conservele pe care le pregateam cand copiii nostri erau mici sau plecati de acasa pe la scoli. In aceasta toamna, ne vom limita la doar cateva tipuri de conserve, nu de altceva, dar sa stie/ sa vada si nepotelul nostru cum se pregatesc.

De mare ajutor le pregatirea conservelor pentru iarna ne va fi gril-ul de la cuptorul electric al aragazului. Am descoperit ca ardeii taiati in 2 bucati, pe lung, fara cotoare si seminte se frig de minune la gril, rapid si pielita se curata usor, aproape ca se desprinde singura.

In cosurile metalice, asezate direct pe flacara mare a aragazului, vinetele mari, intregi, se intorc usor si se coc rapid. Vom renunta la capacul metalic, de gratar, asezat direct pe flacara aragazului, pe care coceam ardeii si la coptul vinetelor direct pe flacara mare a aragazului. Am incercat, sa frigem vinete intregi la gril-ul din cuptorul electric al aragazului, dar nu ne-a placut calitatea vinetelor coapte, au iesit inegrite si usor amare. Am renuntat desi timpul de pregatire era mult mai scazut.

Din retetarul familiei mele ! Gatitul la gril nu are o vechime mare, in experienta mea culinara. Pregatim cateva retete care ne-au placut si pofticiosii familiei le-au apreciat asa cum se cuvine – afumatura de la garnita cu legume la gril, pastrama de ied cu cartofi la gril, medalion din buture de vitel cu legume la gril, file’ de crap cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului.

In timp, retetarul familiei cu preparate la gril se va imbogati. Sanatosi sa fim.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (7)

Coaste proaspete de porc cu legume la gril.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de porc, vinete, cartofi, usturoi, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.

Pregatire coaste de porc in vederea frigerii la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

Se cumpara din macelarie o bucata de coaste de porc, cu cateva oase si multa carne. Putina grasime pe coaste nu trebuie evitata.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (9)

Bucata intreaga din coaste de porc cu cateva oase, multa carne si putina grasime.

Pielita de pe partea cu oase a costelor de porc se indeparteaza tragand-o cu mana sau din aproape in aproape, folosind un cutit cu varf ascutit si lama subtire. Arsura pielitei poate afecta gustul final al preparatului nostru.

Pregatire legume in vederea frigerii la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

In reteta se folosesc vinete proaspat achizitionate, tari, bine coapte, fara pete sau scofalcite.

Cartofii achizitionati vor fi cat mai noi, sa se curete coaja cartofilor umeziti in apa rece, prin razuire cu buretele de bucatarie, din sarma.

Atentie la ce cartofi se cumpara din piata – sa nu fie din cei pentru cresterea porcilor. De preferat, sa se cumpere cartofi din market, desi nu sunt adeptul cumpararii in general, de legume, din marchet.

In reteta, pentru frigere, se folosesc capatani intregi de usturoi curatate de mustati si de foile exterioare ale capatanii. Se pot folosi si catei de usturoi, separati din capatana de usturoi, necuratati de coaja.

Vinetele curatate de cotoare si cartofii curatati de coaja, se taie in felii groase de 1cm.

Feliile de legume se pun cu sare grunjoasa intr-un castron. Se lasa 25-30 de minute cu sare grunjoasa.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (8)

Rondele de vinete si cartofi puse cu sare grunjoasa.

Ne dorim, sa scoatem amareala din vinete, motiv pentru care, feliile de vinete sarate, se storc si apoi se spala cu apa rece.

Prin sarare, se scoate ceva apa din rondele de cartofi, iar cartofii dupa frigere vor iesi crocanti. Rondelele de cartofi se spala cu apa rece.

Ingrediente

  • bucata din coasta proaspata de porc, cu putine oase si multa carne,

  • vinete proaspete,

  • cartofi noi,

  • ulei de masline extravirgin,

  • cimbru uscat.

Frigerea carnii si a legumelor la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

Intr-o tava de copt a aragazului, se intinde o foaie din hartie de copt.

In tava de copt, pe hartia de copt, se aseaza bucata intreaga din coaste proaspete de porc.

Bucata intreaga din coaste de porc se unge cu putin ulei de masline extravirgin (intins cu o pensula de bucatarie), direct in tava de copt a aragazului electric. Tot in tava, se va asezona carnea cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se suceste de cateva ori coasta de porc, in tava, pentru a se prinde condimentele de carne.

Intr-un cos metalic, se pun rondele de vinete si rondele de cartofi unse cu ulei de masline extravirgin. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Legumele care nu incap in cosul metalic, unse cu ulei de masline extravirgin si asezonate, se intind pe hartia de copt, direct in tava.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (1)

Coaste proaspete de porc si legume, puse in tava de copt pentru frigere la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului pe treapta a 4-a a cuptorului. Se fixeaza programul de frigere – gril cu ventilator si temperatura de 220 grade C. Legumele se vor frige primele, in 10-15 minute.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (2)

Legume si coaste proaspete de porc care se frig la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

La jumatatea timpului de frigere, se intorc legumele folosind un cleste de bucatarie.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire coaste de porc in vederea frigerii la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire legume in vederea frigerii la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.
  • Frigerea carnii si a legumelor la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Cand legumele din cosul metalic s-au rumenit suficient, se scoate cosul din cuptorul aragazului si se pun legumele intr-un castron.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (3)

Cos metalic cu legume gata fripte, scos din cuptorul electric al aragazului.

Optional ! Pe aceste legume se poate adauga, parmezan proaspat dat pe razatoarea mica. Nu este o greseala, daca pe legumele fripte se picura zeama de lamaie.

In tava de copt, dupa scoaterea cosului si a celorlalte legume, ramane carnea.

Pe hartia de copt, langa carne, se pun felii de paine unse cu ulei de masline extravirgin. Pe feliile de paine se pun felii de vinete si deasupra felii de mozarella.

Separat, pe felii de vinete, se pun felii de mozarella. Pregatim astfel ingrediente si pentru un aperitiv frugal.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (4)

Coaste proaspete de porc si legume care se frig la gril in cuptorul electric al aragazului.

Cand s-au facut si aceste legume, iar mozarella de pe feliile de vinete s-a topit, se scot din tava si aceste legume.

Cand in tava au ramas numai coastele de porc, se intoarce carnea in tava de copt folosind un cleste de bucatarie, se schimba programul de frigere la – gril fara ventilator si se creste temperatura cuptorului la 250 grade C.

Cand coastele de porc s-au rumenit, se opreste cuptorul aragazului, se scoate tava din cuptor si carnea se acopera cu o hartie de copt. Carnea se “odihneste” 15 minute, apoi se poate felia folosind un cutit bine ascutit, printre oasele din coasta de porc.

Montarea si servirea preparatului.

Pregatim un aperitiv pana se “odihneste” carnea fripta.

Se fac sandvis-uri din paine prajita, felii de vinete cu mozarella topita, deasupra felii de rosii galbene si peste felii de vinete.

Se pot face sandvis-uri si fara paine, numai legume fripte, rosii si mozarella.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (5) Copy

Sandvis-uri cu paine, legume si mozarella sau doar din vinete, mozarella topita, rosii.

Pentru o savoare suplimentara, pe felia de vinete de deasupra se zdrobeste un catel de usturoi copt. Pazea voi pofticiosi, dati navala si bucurati-va de savoarea deosebita a acestui aperitiv.

Pregatim prezentarea felului principal, coaste de porc cu legume, fripte la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

Nu uitam, sa picuram ceva grasime (daca exista) din tava de copt, pe bucatile de carne care musteste.

coaste proaspete de porc cu legume la gril (6)

Coaste proaspete de porc cu legume fripte la gril-ul din cuptorul electric al aragazului – preparatul este gata servit.

Usturoiul copt se poate zdrobi pe feliile de carne fripta si/ sau pe legume.

La acest preparat se poate servi o salata de sezon.

salata de rosii galbene si rosii, castraveti, ceapa Copy

Salata de rosii, castraveti, usturoi si ceapa, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin.

Un pahar cu bere rece, nu poate lipsi de la acest adevarat festin gastronomic (hai sa ma si laud putin !).

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Indrazniti, sa pregatiti la gril, fie tigaie, fie la gril-ul electric (aparat separat sau component al cuptorului electric al aragazului). Achizitia unui gril este o investitie rentabila (departe de mine gandul de a face reclama vreunei firme) pentru orice gospodina. Vreau, sa cred, ca retetele mele cu preparate la gril pot fi de folos oricarei gospodine. Ma gandesc, sa folosesc candva si grilul electric, aparat separat, nefolosit inca, desi l-am achizitionat cu ceva timp in urma.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*