sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 7

Sardele cu ciuperci umplute si legume pane’, la cuptor

Vrei, nu vrei, tot intri prin bucatarie si suporti vipia aragazului care o amplifica si inca cum, pe cea de afara. Majoritatea incercarilor tale de a modera dogoarea, cat de cat, sunt sortite esecului. Degeaba pornesti ventilatorul, faci curent prin deschiderea cat mai multor geamuri, astepti sa se intunece sau te scoli la mijitul zorilor. Te amagesti, daca pregatesti ceva rapid si cat mai simplu, scapi mai ieftin. Abia astepti sa termini, ce ai inceput si dai fuguta la baie pentru un dus mai rece decat de obicei. Nu este de mirare ca ies aburi din tine si iti doresti o bere rece. Te racoresti pe moment si constati, iarasi curg apele pe tine si mai bine era daca serveai un ceai caldut cu zeama de lamaie.

Pestele pregatit cat mai simplu ti se pare o solutie. Treci prin pescarie si te uiti prin galantare, la peste proaspat. Nu stii ce sa alegi. Preferi pesti mai mici (pe la 0,4-0,5 Kg/ bucata), sa se gateasca rapid. Chiar daca pestele prajit poate fi solutia aleasa, cea mai rapida pentru preparare, eu prefer sa pregatesc pestele la cuptor (il pui in tava gata condimentat si eventual macerat, bagi tava in cuptorul gata incalzit, apoi iesi din bucatarie pana la momentul intoarcerii pestelui in tava). Macar ai impresia, ca ai evitat marea zapuseala.

Pentru astfel de preparate, cumperi – sardine, sardele, biban, lin, pastrav (pesti intregi) sau cotlete de crap, platica, somon, fitofag. Scapi de o grija si contracost, vanzatoarea iti curata pestele daca l-ai cumparat intreg.

Pont, stiut de putini bucatari, doar pescarii il cunosc ! Bibanul si linul nu se curata de solzi, se gatesc cu solzi cu tot, fara cap. Cand se serveste, pestele gata copt se desface din pielea cu solzi si se consuma minunata carnea alba, stropita cu zeama de lamaie sau muiata in mujdei de usturoi verde cu iaurt.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim sardele cu paste de orez si legume si sardine cu ciuperci la tigaie.

Bibanul este unul din pestii mei preferati, dulceata carnii albe este unica la acesti pesti – biban cu paste de orez si ciuperci, biban la tigaie cu pane’-uri de conopida, rasol din biban salbatic, biban cu creveti in sos de rosii, biban cu ciuperci si legume la tigaie, cu garnitura de orez; biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana, saramura din biban salbatic, biban cu creveti in sos de rosii.

Doar linul (ceva mai mare insa, la 0,5-0,8 Kg/ bucata) poate concura carnea de biban, chiar daca acest peste are mai multe oase mici – saramura de lin, saramura de lin, altfel.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 7

Sardele cu ciuperci umplute si legume pane’, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: sardele, ciuperci mari, albe sau brune, ceapa si usturoi verde, vinete, dovlecei, castraveti, unt proaspat, mozarella, faina, oua de gaina, marar verde, frunze de busuioc verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.

Cumparare peste si pregatire pentru coacere in cuptorul electric al argazului.

Cumparam sardele mari, la 0,3-0,5 Kg/ bucata, proaspete. Ne uitam cu atentie – ochii sa fie limpezi, nu opaci, branhiile sa fie rozalii, la apasare pe burta pestelui, carnea sa revina imediat ce inceteaza apasarea. Obligatoriu, in vitrina frigorifica, pestele sa fie in gheata.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor

Sardele mari cumparate din pescarie, proaspete.

In sezonul de primavara, pana pe la sfarsitul lui aprilie, sardelele au icre mari, galbui.

Daca se doreste, pestele poate fi curatat de solzi si la interior, contracost, de catre vanzatoare. Cereti-i sa-i taie capul cu tot cu branhii, nu are carne pe el.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 3

Sardele curatate, fara cap.

Sardelele curatate se pun la macerat (in amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, fulgi de ardei iute, cimbru uscat), la rece, in frigider, pentru minim 30 de minute.

Ingrediente

  • sardele,

  • ciuperci albe sau brune, mari,

  • usturoi verde,

  • mozarella,

  • oua de gaina,

  • unt proaspat,

  • marar verde,

  • lamaie.

Pregatire ciuperci umplute, fripte in cuptorul electric al aragazului.

Pentru pregatirea ciupercilor umplute in vederea frigerii in cuptorul aragazului electric, am folosit reteta de la ciuperci umplute si gratinate.

image

Ciuperci umplute pregatite pentru frigere in cuptorul electric al aragazului.

Ciupercile umplute se aseaza intr-o tava de copt. Tava de copt se introduce in cuptorul electric al al aragazului, pe treapta a 3-a. Cuptorul este preincalzit la 150 grade C cu program de coacere sus-jos, fara ventilator.

Frigerea ciupercilor dureaza 15-20 de minute, dupa marimea palariilor.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 2

Ciuperci umplute care se gratineaza in cuptorul electric al aragazului.

In timpul gratinarii, ciupercile isi lasa zeama multa.

Nu ne dorim sa ardem umplutura si nici palaria ciupercii, motiv pentru care, periodic, cu o lingura luam sos din tava si il redistribuim pe ciuperci.

LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare peste si pregatire pentru coacere in cuptorul electric al argazului.
  • Pregatire ciuperci umplute, fripte in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire legume pane’ in cuptorul electric al aragazului.
  • Coacerea pestelui in cuptorul electric al aragazului.
  • Cum pregatim in acelasi timp, sardelele si ciupercile.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire legume pane’ in cuptorul electric al aragazului.

Pentru pregatirea legumelor in vederea frigerii, am folosit retea de la legume pane cu mujdei de usturoi sau suc de rosii.

Legumele se taie rondele groase de 1 cm. Vinetele si dovleceii se curata de coaja, total sau partial, dupa gustul gospodinei.

Rondelele de legume se tavalesc prin faina, ou, pesmet. Legumele pregatite astfel, se aseza in tava de copt, pe hartie de copt.

Tava cu pane’-urile pregatite (legume taiate rondele – vinete si dovlecei, tavalite prin faina, ou, pesmet) se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a. Cuptorul este preincalzit la 150 de grade C cu program de incalzire sus-jos, fara ventilator.

Pe cateva rondele s-au adaugat felii subtiri de mozarella.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 1

Pane’-uri din rondele de dovlecei si rondele de vinete, gata fripte in cuptorul electric al aragazului.

Pentru servirea acestor legume se pregateste un mujdei din usturoi verde taiat subtire, castraveti taiati marunt si storsi se apa, marar verde tocat marunt, iaurt, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 4

Mujdei de usturoi verde si iaurt.

Ingredientele din mujdei se amesteca bine cu o lingurita pana se formeaza o pasta omogena.

Coacerea pestelui in cuptorul electric al aragazului.

Sardinele macerate la rece se pun intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a. Cuptorul este preincalzit la 200 grade C cu program de coacere sus-jos, fara ventilator.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 3 1

Sardele macerate care se coc in cuptorul electric al aragazului.

Se urmareste coacerea pestelui si pentru a nu se usca, la cca. 10 minute, se ia sos din tava si se redistribuie pe peste. Pestele se intoarce in tava si se mai coace 10 minute. Numai daca am gasit sardele mari, este necesar a se repeta manevra si a se mai coace pestele cate 3 minute pe fiecare parte.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 5

Sardelele sunt gata coapte.

Cum pregatim in acelasi timp, sardelele si ciupercile.

Ne-am propus, sa micsoram la maxim posibil, statul in apropierea aragazului care duduie. Recurgem la pregatirea in acelasi timp a pestelui si a ciupercilor.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 1 1

In cuptorul aragazului se pregatesc impreuna, pestele si ciupercile umplute.

Programul de coacere/ frigere pentru peste/ ciuperci, este acelasi, doar temperatura este usor diferita. Vom recurge la descresterea progresiva a temperaturii in cuptor, de la 200 grade C spre 150 de grade C.

Bine de stiut ! Cu ceva timp in urma, am scris despre o cartea citita – Ghidul laudarosului – expert in gastronomie de Neil Davey. Acolo, am citit despre o anume conventie culinara intre sefi bucatari – in cuptor, frigem carne si legume/ ciuperci, dar coacem paine, prajituri si peste. Daca tot s-a convenit, nu este rau daca respectam si noi conventia. Poate primim laude sau macar aprecieri fugitive ?!

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul nostru se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, cu lamaie alaturi si dupa gust, cu mujdei de usturoi verde si iaurt pe legume.

sardele cu ciuperci umplute si legume pane la cuptor 6

Sardele cu ciuperci umplute si legume pane’, la cuptor – preparatul este gata servit.

Minunatia de sos de la ciuperci nu trebuie ratata. Sosul se picura pe ciuperci si pofticiosii familiei moaie in acesta cu paine calda, facuta in casa (numai caldura este de vina daca nu folosim cuptorul minune de paine, din dotare). Pentru paine calda, putem pandi la brutaria din colt, cand aduce painea abia scoasa din cuptor (sac !).

La acest preparat merge de minune un pahar cu vin alb, dulceag, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti sardelele si sardinele. Sunt pesti cu multa grasime valoroasa, plina de omega 3 care face bine la colesterol. Simandicosii vor invoca drept motiv, sa nu foloseasca acest peste, mirosul persistent la prajire. Mirosul se datoreaza grasimii de peste care se arde in timpul prajirii. Pregatit la cuptor, arderea grasimii de peste este mai blanda. Si chiar daca miroase putin, ce-i cu asta, pestele servit tot delicios va fi ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *