Pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita

In miezul verii dorim sa ne ascundem cat de cat de vipia care ne inconjoara. Este un motiv serios sa ne retragem undeva la umbra, la un picnic sau la tara, in umbra copacilor si/ sau pe marginea unui rau. Daca adie putin vantul, puiul sfaraie pe gratarul pus pe jar, berea si lubenita se racoresc in parau, iar copiii zburda in poiana este tot ceea ce ne dorim.

Retrocedam si tot retrocedam, de nu mai terminam ?! Poienitele aflate candva in administrarea obstii locale au disparut intre timp (sunt acum curti inchise cu gard de 2 m si cu ditamai casoaiele). Paduricile cu luminisuri au fost retrocedate impreuna cu albia raurilor si noii proprietari si-au inchis averea cu gard de sarma ghimpata. Unii, care isi zic investitori, te taxeaza daca doresti sa intri pe proprietatea lor, spre marginea raului. Au investit in niste pari baturi in pamant, acoperiti cu cateva blani subtiri, coscovite de soare, pentru a construi mese si banci.

Prin lege s-au infiintat locuri de picnic, iar acestea au trebuit fixate de catre primarie si dotate (?!) corespunzator. A fost momentul cand iesitul la iarba verde al familiei mele a incetat. Manelele, cainii vagabonzi si cersetorii si-au facut aparitia, iar placerea aerului curat si a fumului gratarelor au disparut brusc.

Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, mergeam intreg familionul la mos Patroi, bunicul din partea tatei care avea o masa mare din butuci de lemn si blani groase din lemn, construita sub un stejar batran. Copacul forma o umbra mare de 30-40 de metri diametru. Umbra invaluia masa cu banci si butuci asezati in jurul mesei. Pe butuci se puneau bucatele pregatite de tanti Ilinca, sora tatalui meu care ne pregatea o pasare (gaina, curca, gasca) la tast. Facea si o paine calda, tot la test, care ne ademenea la masa. Nu mergeam prea des la bunicu, nu erau masini si trebuia sa trecem pe jos Magura Slatiorului, drum de cativa Km. Ne urcam la observatorul din varful dealului, de unde vedeam padurea, toata valea din jur, Treaptul, orasul natal si satele din jur.

Cea mai mare placere pentru noi copiii era sa mergem in excursie cu mocanita (drumul dura 3-4 ore, cu 5 Km/ ora), asezati pe platforma vagoanelor, pana intre rauri, in poiana de la cabana vanatorilor, atunci cand se organizau sarbatori ale comunitatii. Apa rece ca ghiata a Bistritei ne alunga imediat, doar ce incercam sa facem baie. In poiana se incingeau gratarele. Se puneau rosiile, castravetii, ardeiul gras, lazile cu bere si lazile cu limonada, la rece, in apa. Copiii incingeau un meci de fotbal. Poiana vuia de muzica populara de calitate.

De-ale gospodinelor ! Carnea de pui este preferata de majoritatea bucatarilor atunci cand doresc sa pregateasca masa familiei. Puiul este bine primit de catre copii. Nici cei mai in varsta nu se dau in laturi cand vad in farfuria din fata lor o friptura rumena din carne de pui, aburinda, care te invaluie in miroazne tainice. Carnea de pui face parte si din preparatele preferate ale familiei mele, retetele mostenite de la mama fiind martore in acest sens.

Din retetarul familiei mele ! In familia mea, puiul intreg pregatit la cuptor sau la gratar se consuma cald cu garnitura de cartofi sau varza calita, cu mujdei de usturoi si muraturi asortate, in otet.

Pregatim pui intreg la cuptor – pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor; pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui ecologic transat si macerat pregatit friptura la cuptor, pui la vasul roman cu varza calita, pui la cuptor cu orez in sosul de la pui, pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi.

In sosul ramas de la coacerea puiului ne place sa pregatim garnitura din varza noua sau din varza murata sau din cartofi pregatiti la cuptor. Daca servim legume pregatite la cuptor sau piure’ de cartofi, sosul de la friptura va inmiresma aceste garnituri, la servire.

Mai rar pregatim pui intreg la gratar – pui la gratar cu varza noua calita sau la rotisor – pui la rotisor cu cartofi copti.

Pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui intreg, varza noua, ceapa, ardei capia/ ardei gras, usturoi, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin, ulei de rapita, vin alb, ardei iute/ fulgi de ardei iute.

Pregatirea puiului in vederea coacerii pe sticla.

Se cumpara un pui intreg, mare, la 1,5-1,8 Kg. Ne dorim ca puiul sa aiba si ceva grasime, o dovada in plus ca a fost crescut bine, in aer liber. Producatorii autohtoni au inceput sa-si desfaca marfa prin magazine proprii si/ sau pe internet, cu comanda ferma. Trebuie cautate aceste magazine/ acesti producatori.

Curatarea puiului. Puiul se curata de urmele de puf si de grasimea din tartita. Se taie varfurile aripilor. Se scot matele si plamanii, din interior, dupa caz (de regula, se regasesc in pui; nu se curata bine de catre procesatori).

Din experienta gospodinei ! De cele mai multe ori este nevoie ca puiul sa se parleasca la flacara mare a aragazului si parlitura sa se inlature folosind lama unui cutit, prin radere.

Puiul se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Ingrediente

  • un pui intreg la 1,5-1,8 Kg,
    varza noua,
    marar verde,
    usturoi verde,
    ardei capia,
    vin alb.

Secret bine pastrat ! Daca puiul are multa grasime aceasta se desprinde de carne si se va adauga pe partea superioara a puiul asezat pe sticla pentru ca grasimea topita sa curga pe pui, invaluindu-l.

Pui intreg folosit in reteta.

Asezarea puiului pe sticla in vederea coacerii in cuptorul aragazului.

Folosim o tava de copt, de preferat cu gratar. Daca sticla este prea mare, nu se va putea folosi gratarul din tava de copt si sticla cu puiul se va aseza direct in tava.

In tava de copt se adauga un amestec de apa rece si vin alb, in proportie de 1:1, sare grunjoasa, catei de usturoi si condimentele preferate (boabe de piper, boabe de mustar, fulgi de ardei iute, crengute de cimbru uscat, foi de dafin).

Intr-o sticla de 1/2 litri, cu gatul lung (atentie sa incapa in cuptorul aragazului) se pune apa rece (pana aproape se umple sticla), putin ulei de rapita, sare grunjoasa, cimbru uscat.

Puiul intreg, curatat si spalat se aseaza pe sticla (sticla se introduce in interior, prin fundul puiului). Gatul sticlei trebuie sa iasa putin prin gaura ramasa dupa ce s-a taiat gatul pasarii, astfel incat, atunci cand apa cu condimente va fierbe sa se prelinga pe pui, invaluindu-l.

Pe pui se aseza grasimea de pasare adunata de pe carne.

Puiul intreg asezat pe sticla.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului la foc mare pentru 10-15 minute, pana se topeste grasimea asezata pe pui, apa din sticla fierbe si incepe sa picure pe pui.

ORDINEA DESFASURARII OPERATIILOR IN BUCATARIE.

  • Puiul intreg se curata la interior de urmele de mate si plamani si la exterior de fulgi. Dupa caz, puiul se parleste.
  • Puiul se aseaza pe o sticla in care este pusa apa, sare grunjoasa, putin ulei de rapita, cimbru uscat. Pe pui se aseaza grasimea adunata de pe carnea pasarii.
  • Sticla cu puiul se aseaza intr-o tava de copt in care s-a pus vin, apa rece si condimente.
  • Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului. Coacera puiului se face la foc potrivit, sa se prelinga apa cu condimente pe pui. Puiul se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in pumni.
  • Puiul este copt si rumenit cand temperatura in pieptul pasarii ajunge la 90 de grade C.
  • Se pregateste varza noua calita in sosul adunat in tava de copt in timpul coacerii pasarii.
  • Puiul se serveste cald cu varza noua calita.
  • La preparat se serveste mujdei de usturoi verde, mamaliga calda, ardei iute, muraturi asortate in otet.

Coacerea puiului intreg asezat pe sticla, in cuptorul aragazului.

Este momentul sa reducem focul in cuptor, la potrivit, sa asezam o hartie de copt, umezita si stoarsa in maini, pe puiul care se va coace. Procedand astfel, coacerea puiului se va face inabusit, fragezindu-se carnea.

Puiul a fost acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Coacerea si rumenirea puiului dureaza 1,5-2,0 ore, in functie de marimea pasarii. Daca tot avem termometru in dotare, urmarim ca temperatura luata in pieptul puiului sa nu depaseasca 90 de grade C.

Pui asezat pe sticla, rumenit si copt.

Puiul rumenit si gata copt, crocant, se scoate pe o farfurie si se acopera cu hartia de copt. In timpul de odihna al puiului, acesta se va fragezi suplimentar.

Pui scos de pe sticla, rumenit si gata copt.

Pregatire varza noua calita.

Pentru calirea verzei noi se foloseste grasimea scursa din pui in timpul coacerii.

Grasime stransa in urma coacerii puiului pe sticla, in cuptorul aragazului.

Pregatire varza noua calita in sosul de la coacerea puiului pe sticla.

Se trece grasimea prin sita si se pune intr-o cratita pentru calire varza noua.

Varza noua calita in sosul format la coacerea puiului pe sticla.

Pentru calire varza noua am folosit reteta de aici: pui la gratar, cu varza noua, calita.

Secretul gospodinei ! Calirea verzei noi se face la foc iute. Varza taiata fasii subtiri se sareaza, sa lasa 30 de minute si apoi se stoarce in pumni. In timpul calirii, varza nu trebuie sa se prinda de cratita si nici sa se arda. Se amesteca permanent in cratita folosind o lingura din lemn. Daca in varza se picura putin vin alb, savoarea verzei calite va creste.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, incalzite. Farfuriile se tin 5 minute in cuptorul aragazului, cu focul stins, pentru a nu se slei in timpul servirii preparatului.

Pui intreg pregatit pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita.

Puiul intreg pregatit la cuptor, pe sticla, se poate servi cu orice alta garnitura preferata, de exemplu cu cartofi prajiti.

Pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita.

La acest preparat se serveste mamaliga calda, mujdei de usturoi verde, ardei iute proaspat/ dulceata de ardei iute, muraturi asortate in otet.

Mujdei de usturoi verde.

De la un asa festin nu poate lipsi o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca mai sunt mofturosi pofticiosi prin familiile voastre momiti-i cu aceasta reteta. Nu veti regreta. Chiar daca li pare carnea din pieptul de pui cam fada, isi vor schimba optiunea dupa ce vor tavali carnea prin mujdei si vor servi niste varza noua calita, cu o fasie de ardei din dulceata de ardei iute. Voi scrie candva si reteta de dulceata din ardei iute daca tot a venit vorba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*