Anul acesta, cu cat ne apropiem de toamna cu atat este mai ciudata vremea – ploi torentiale cu vijelii, canicula cu indice termic ridicat, mult peste confortabil, aproape insuportabil, vant slab, uneori, spre seara, cu curenti de aer trecatori, nopti apasatoare din cauza caldurii si a tantarilor insistenti care iti intra prin urechi, prin nas si prin gura.
De-ale edililor locali ! Chiar daca am vazut de mai multe ori avionul ca a stropit cu insecticide, ploile si canicula, plus stuful si papura crescute in voie pe malul raului ce strabate orasul meu, ierburi necosite toata vara (in urma cu vreo 2 zile am observat un truditor cu o motocoasa care se lupta cu balariile mai mari decat el) au favorizat aparitia de noi si noi generatii de tantari si muste. Daca intrebi pe edili, precis, se va invoca lipsa de fonduri pentru motorina necesara la motocoasa, ca si cum zecile de lucratori angajati la Domeniul public au uitat sa dea cu coasa manuala. Ramane o mare enigma de ce nu pot fi folositi cei care primesc ajutor social de la primarie (tot din taxe si impozite platite de cetateni) la aceste actiuni necalificate !? Vezi uneori, prin parc, cativa „asistati sociali” (majoritatea de culoare, pe la 20-30 de ani) care matura frunzele prin parc si le aduna in tomberoane.
Pe faleza de la malul raului care strabate orasul nu poti sa stai pe o banca, chiar in puterea noptii, sub lumina de la stalpul de iluminat, caci tantarii te napadesc, cantandu-si simfonia lor bazaitoare, de te scoala repede de pe banca si te reporneste in plimbare, in cautarea vreunui alt loc unde sa te aerisesti si sa te feresti de vipia care inca persista.
Si totusi toamna isi arata primele semne ! Gospodinele incep sa-si faca planul de conserve pentru iarna. Incep vizitele ceva mai dese prin piata si prin market, in observarea legumelor. La o prima vedere, in aceasta toamna, costurile cu conservele va fi unul foarte ridicat. Rosii cu 8 lei/ Kg, gogosari, ardei gras si capia cu 5 lei/ kg, vinete cu 3 lei/ Kg, radacinoase putine, unele chiar lipsa (telina, conopida, brocoli) si foarte scumpe (5-10 lei/ Kg) la sfarsitul lui august, anunta jecmaneala care va urma in septembrie. Urmeaza invadarea market-urilor cu legume turcesti la preturi nu cu mult mai scazute. Alternativa poate fi sa cumperi cand ai nevoie, din rafturile acelorasi market-uri, iarna, daca iti plac produsele oferite, pline de aditivi si conservati pentru a se mentine legumele conservante, in borcane sau cutii, macar 1 an de zile. Legumele proaspete din market-uri, aduse iarna de peste mari si tari vor fi la preturi prohibitive pentru omul de rand si oricum, gustul acestora in preparate culinare lasa mult de dorit.
Constatari mai vechi si mai noi care ar trebui sa fie in atentia alesilor locali din toate comunele si orasele tarii ! Comerciantii din piete (neverificati asa cum ar trebui de catre inspectorii statului/ primariei) si multimea de detinatori de certificate de producator (emise de primarii, de-a valma, fara o minima verificare in teren) isi expun marfa lor de contrabanda (cum poti numi altfel, ceva pe care statul recunoaste ca il taxeaza doar informativ ?!) la preturi care sfideaza perioada de vara, inceput de toamna.
Cei cativa producatori autentici din piata (majoritatea babe si cativa tineri) si mai multi din jurul pietii, degeaba incearca sa-si vanda marfa lor, mai putin aratoasa, dar mult mai sanatoasa, la preturi care sa concureze marfa adusa din import. Imediat navalesc comerciantii pe producatori ca acestia sa-si mareasca preturile.
Primaria si seful pietii nu sunt interesati sa puna ordine in piata ! Chiar se poate spune ca intretin haosul comercial. Sectoarele comerciantilor (80 % din mesele pietii, aflate in mijlocul locatiei) sunt amestecate cu sectoarele producatorilor (restul de 20 %, de regula, pe la colturile pietii sau in locuri mai greu accesibile). Te cuprinde o stare de revolta maxima cand se anunta vreo vizita a primarului/ prefectului prin piata, caci imediat apare politia locala (niste handralai, de altfel inutili ca politisti/ politie, platiti direct de cetatenii orasului, din taxe si impozite, care de fapt ii pazesc pe alesii locali, sa nu-i deranjeze alegatorii) care alunga babele de pe la colturile pietei venite sa-si vanda produsele proprii, obtinute cu truda pentru a avea din ce trai. In piata nu au mese unde sa-si expuna marfa si taxa zilnica, pe masa, fixata de primarie aproape ca depaseste valoarea legumelor pe care le vand.
De-ale impozitarii de catre stat ! Apropo, comerciantii vin la „serviciu” cu masina personala pe care o lasa in parcarea din subsolul pietii (acolo unde ar trebui sa se regaseasca dubele cu marfa care sa fie cantarita inainte de introducerea in piata pentru o taxare corecta), dupa ora 8, avand taraba asigurata/ platita pe tot anul). Rarele descinderi prin piata ale inspectorilor ANAF sunt anuntate din timp pentru a nu fi deranjat comertul de contrabanda. Imediat dispar comerciantii din piata (nici macar nu au case de marcat fiscale, asa cum cere legea, dar sa le mai si foloseasca), isi acopera marfa cu prelate si pleaca de la mese. Prinde orbul, scoate-i ochii ! De neinteles, de ce nu este marfa confiscata imediat de catre inspectori ?!
Cum pregatim legumele in familie ? Chiar daca sunt scumpe, gospodinele tot trebuie sa cumpere legumele necesare preparatelor culinare pe care intentioneaza sa le puna pe masa. Legumele pregatite la cuptor, la abur sau la gratar sunt bine venite drept garnituri la carne sau la peste.
Cartofii ii folosim drept garnitura in multe retete – cartofi copti, cartofi noi, inabusiti; cartofi gratinati altfel, cartofi noi cu unt si cascaval afumat, cartofi copti pentru dupaamiezele lungi de vara, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati; cartofi cu ciuperci de padure, la cuptor.
Pregatim varza murata calita si varza noua calita.
Pregatim sufleuri – sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, sufleu de brocoli si cartofi, sufleu de conopida cu ciuperci.
Pregatim papara cu napi si smantana, legume prajite, chiftelute din legume, la cuptor; conopida fiarta pregatita pane’.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui intreg, ciuperci brune/ ciuperci albe, mici; ceapa uscata, mica; catei de usturoi, ardei gras/ ardei capia, ardei iute, cartofi, radacinoase – morcov, pastarnac, telina, patrunjel, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, unt proaspat, turmeric, cimbru, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, vin alb, sec.
Cartofii se curata de coaja si se lasa intregi cei mici sau se portioneaza cei mari. Radacinoasele se curata si se spala in cateva ape. Se taie in bucati mari. Ceapa mica (arbagic mare) se curata si se lasa intrega. Ardeiul se curata de seminte si se taie in fasii mari. Ciupercile fiind mici se lasa intregi. Cateii de usturoi se curata de foi. Ardeiul iute se lasa intreg.
Legumele si ciupercile se pun intr-o tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat. Se adauga ulei de masline/ ulei de rapita si se amesteca bine ingredientele folosind o lingura.

Tava de copt cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, in partea de jos a cuptorului, la foc potrivit.
[ingredients title=”Ingredients”]
- pui intreg de la care se taie spinarea si varfurile aripilor,
- legumele preferate – radacinoase, cartofi, ceapa, ardei gras, ardei iute,
- unt proaspat,
- ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita,
- pulbere de turmeric.
[/ingredients]
De ce sa cumparam pui intreg ? Din puiul intreg se taie spinarea din care se poate face o ciorba din spinari de pui sau o supa din spinari de pui.
Pieptul, aripile si copanele se ung cu unt proaspat/ se introduce unt proaspat pe sub pielea pieptului puiului. Pentru a se obtine un pui crocant, pe puiul fara spinare se imprastie pulbere de turmeric, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.
Oarece secret culinar, neimpartasit de multi bucatari ! Nu se pune sare grunjoasa pe pui pentru a nu se obtine carnea fada/ uscata stiut fiind ca sarea scoate apa din carne. Sarea grunjoasa se pune la sfarsitul coacerii puiului sau in farfurie dupa gustul fiecaruia.
Puiul fara spinare, asezonat, se aseaza pe gratarul aragazului, deasupra tavii cu legume.

Grasimea de pui si untul, pe masura ce se topesc vor fragezi carnea de pui si surplusul se scurge in tava cu legume si ciuperci.
Legumele nu trebuie coapte prea mult timp, doar cat sa se moaie. In finalul coacerii, legumele se amesteca bine folosind o lingura din lemn.
Tava cu legume coapte se acopera cu o hartie de copt.
Surplusul de grasime din tava cu legume coapte se scoate intr-o alta tava de copt, in care, pe un gratar se va pune puiul fara spate care trebuie sa se coaca in continuare.
[directions title=”Directions”]
- Curatare, spalare si portionare legume. Spalare ciuperci. Asezonare cu cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Picurare ulei de rapita. Amestecare legume si ciuperci intr-o tava de copt.
- Introducere tava de copt cu legume si ciuperci in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
- Curatare pui de puf, spalare pui sub jet de apa rece si stergere cu o carpa curata. Scoatere spinare de al pui si varfuri de la aripi.
- Ungere pui cu unt proaspat, introducere unt sub pielea pieptului de pui. Asezonare cu piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat si pulbere de turmeric.
- Introducere pui fara spinare in cuptorul aragazului, pe gratar, deasupra tavii cu legume pentru scurgerea grasimii de pasare amestecata cu unt in tava cu legume.
- Scoatere tava cu legume din cuptorul aragazului, scurgere surplus de grasime intr-o alta tava de copt, asezare pui nepatruns prin coacere pe un gratar in acesata tava. Acoperire tava cu legume cu o hartie de copt.
- Introducere tava de copt cu puiul fara spinare pus pe gratar in cuptorul aragazului pentru definitivare coacere. Periodic se ia sos din tava cu o seringa si lichidul se picura pe pui.
- Portionare pui copt folosind un cutit bine ascutit si montare preparat pe farfurii incalzite in vederea servirii la masa.
[/directions]
In tava cu puiul, dupa caz, se adauga ulei de rapita si vin alb, sec.

Cu sosul format si folosind o seringa de bucatarie se picura, periodic, amestec fierbinte pe puiul care se coace. Astfel, carnea de pui se va rumeni omogen si va ramane crocanta.

Spre finalul coacerii puiului, tava cu legume se reintroduce in cuptorul aragazului 5 minute pentru ca si legumele sa fie calde.
Preparatul se monteaza pe farfurii incalzite si se serveste cald.

La un asa preparat, spre bucuria gurmanzilor profesionisti si a gurmetilor simpatizanti se serveste o salata de rosii galbene.

Un pahar de bere rece merge de minune la un asa festin.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca este canicula afara, panditi o zi mai racoroasa si spre seara faceti-va curaj pentru a coace vinetele necesare pentru zacusca de iarna. In august, vinetele au mai putine seminte, sunt albe si sunt cele mai gustoase. Nu ocoliti vinetele mari/ chiar pe cele foarte mari. Se coc de minune, direct pe flacara mare a aragazului. Pentru a nu face prea multa mizerie, sub arzator se pune folie de staniol care protejeaza tava de sub arzator. Fericite sunt gospodinele care au curte la casa si gratar cu lemne/ carbuni in curte. Pot coace toate vinetele pentru zacusca, odata si sa nu se coaca si gospodina.