gratineuri cu branza si oua de prepelita 6

Cina tarzie cu gratine’-uri delicioase

In bucatarie, ideile culinare noi pot fi bine primite sau mofturile pofticiosilor pot taia orice avant bucataresc al gospodinei. Cine nu risca, nu castiga spune o zicala de-a noastra, romaneasca. Zicala este valabila si pentru gospodina ajunsa tarziu acasa care are un timp limitat pentru pregatirea cinei. O solutie la indemana gospodinei ar fi sa treaca prin market (daca mai are timp) si sa cumpere niste semipreparate (solutie neagreata insa de majoritatea gospodinelor) sau ceva mezeluri, oua, branzaturi, etc. O gospodina care se respecta are de regula, prin frigider si prin camara mai multe sortimente de alimente ce pot fi combinate armonios (priceperea fiecareia este un atuu) pentru a incropi o cina delicioasa.

Amintiri, amintiri …. ! Cand copiii mei erau mici, gratine’-urile erau salvarea serii de cele mai multe ori. Dupa baie, trebuiau sa serveasca ceva, nu neaparat ca le-ar fi fost foame, nu de altceva, dar nu era sa stea nemancati cumva pana pe la 9 seara ?! Micutii (parca-i vad), infofoliti iarna in halatele de baie, sa nu raceasca cumva, se asezau in varful patului si asteptau cuminti sa se rumeneasca gratine’-urile din cuptor. Vara, legumele proaspete servite langa paine cu unt si cu branza erau de baza. Nu mai trebuiau pregatite neaparat gratine’-uri.

Erau vremuri grele, nu era deloc usoara aprovizionarea cu cele necesare si trebuia sa ne descurcam fiecare cum puteam. Pregateam la cuptor tot felul de gratine’-uri, baza fiind feliile de paine pe care se punea ce se gasea prin frigider. Branza telemea de oaie nu lipsea niciodata, avand grija sa cumpar toamna cate o putina cu branza, direct de la ciobani. Untul proaspat il cumparam toamna, tot direct de la ciobani si il pastram in pungute, la congelator. Ouale erau nelipsite, chiar daca duceam batalii pe la cozi interminabile pentru a le aproviziona. Slanina afumata pregateam la Craciun si aveam de la an la an. Ciuperci conservam si uscam toamna din cele culese de mine din padure. Zacusca cu ciuperci pregatita in casa era gata pusa in borcane depozitate toamna in camara din balcon.

Cina micutilor se incheia cu o felie de paine cu zacusca sau cu prajita prajita cu unt si dulceata deasupra. Pregateam dulceturi si gemuri, in fiecare toamna.

Intre mese, daca incepeau sa le zburde soriceii prin stomac, pe la ora 17, iarna, le pregateam cate o felie cu paine prajita cu sunca afumata tocata fin, ceapa si boia.

Din retetarul familiei mele ! Experienta culinara a familiei mele in prepararea gratine’-urilor este una bogata si consistenta, chiar daca folosim cam aceleasi ingrediente, combinate insa diferit.

Din lista gratine’-urilor pregatite si pe vremuri trebuie mentionate – gratineuri la cuptor, mic dejun cu chifle umplute, la cuptor; lipia bunicii cu ce ai prin frigider, lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita; bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor.

Cand mai multe sortimente de alimente ce se puteau aproviziona au devenit disponibile pe rafturi, am diversificat gratine’-urile – paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, delicatese servite ca aperitive, mic dejun copios cu de toate, foietaj in forme cu umpluturi aperitiv.

Ce-i de facut ca sa nu ne topim de tot, de caldura ?! Gratine’-urile pregatite in continuare au fost impuse de caldura care ne sufoca si de necesitatea de a evita statul pe cat posibil, pe langa cuptorul aragazului. Le-am pregatit si le-am pus in tava de copt. Tavile le-am introdus in cuptorul aragazului, am aprins focul in cuptor si am iesit repede din bucatarie. Am revenit doar de 2-3 ori la fiecare tava aflata in cuptor si am verificat coacerea prin geamul din usa cuptorului. Am scos tavile de copt din cuptor si am pus gratine’-urile pe farfurii. Am iesit fuguta din bucatarie si am servit gratine’-rile „la botul calului”, adica cu farfuria in mana stand in fotoliu.

Gatine’-uri cu branza si oua de prepelita.

Am pregatit 2 retete diferite, in 2 tavi separate.

Reteta 1 Gratine’-uri cu branza si oua de prepelita.

Ingrediente de trebuinta in reteta 1: paine feliata/ care se poate felia usor, oua de prepelita, telemea de oaie, unt proaspat, sunca afumata/ costita afumata, rosii chery, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingredientele din reteta se aseaza pe felii de paine (optional, unse cu putin unt proaspat).

In tava de copt se aseaza felii de paine (poate fi mai veche, de 1-2 zile). Pe feliile de paine se pun felii de sunca afumata/ costita afumata, felii de telemea de oaie.

Ouale de prepelita se aseaza intre felii pentru a nu se prelinge de pe paine in tava de copt.

Felii de paine cu ingredientele de trebuinta, asezate in tava de copt, pregatite pentru coacere.

Pe ouale de prepelita se pune putina sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ingrediente

  • oua de prepelita,
    telemea de oaie,
    unt proaspat,
    sunca afumata/ costita afumata,
    paine mai veche.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mic. Se urmareste gratinarea prin geamul din usa cuptorului de la aragaz.

Gratine’-uri cu branza telemea de oaie, sunca afumata si oua de prepelita – gata pregatite.

ORDINEA OPERATIILOR DE PREGATIRE A GRATINE’-URILOR.

  • Se folosesc felii subtiri de paine mai veche care se aseaza intr-o tava de copt.
  • Pe feliile de paine se aseaza felii de sunca afumata/ costita afumata, felii de branza telemea de oaie.
  • Ouale de prepelita se aseaza intre feliile de branza si sunca afumata.
  • Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului preincalzit, la foc mic.
  • Se urmareste gratinarea prin fereastra din usa cuptorului aragazului.
  • Gratine’-urile se servesc calde, pe farfurii intinse, cu rosii chery alaturi.

Gratinarea este terminata cand branza s-a muiat si ouale de prepelita s-au copt.

Gratine’-uri cu branza telemea de oaie, sunca afumata si oua de prepelita – gata pregatite.

Gratine’-urile se servesc calde pe farfurii intinse, cu rosii chery alaturi.

Gratine’-uri cu branza telemea de oaie, sunca afumata si oua de prepelita gata servite.

Reteta 2 Chifle cu sunca si parmezan la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta 2: chifle rotunde, ardei gras/ ardei capia, sunca fiarta, parmezan, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Se pot folosi chifle rotunde sau alungite, chiar bucati de bagheta. Painea poate fi mai veche, de 1-2 zile. Chiflele se taie in jumatati.

Optional, feliile de chifle se pot unge cu putin unt proaspat.

Parmezanul se da pe razatoarea mica.

Ingrediente

  • chifle mai vechi, de 1-2 zile,
    parmezan,
    unt proaspat,
    sunca afumata si fiarta,
    ardei gras/ ardei capia

Sunca afumata si fiarta se taie felii subtiri de 0,5 cm folosind un cutit cu lama bine ascutita.

Ardeiul se taie fasii rotunde, subtiri de 1 cm grosime.

Pe feliile de chifle (unse optional cu putin unt proaspat) se aseaza felii subtiri de sunca afumata si apoi fiarta si rondele de ardei gras.

Deasupra se adauga parmezan dat pe razatoarea mica.

Numai daca este nevoie se adauga un praf de sare grunjoasa (dupa cat de sarat este parmezanul si sunca afumata si fiarta) si piper boabe proaspat macinat.

Chifle cu sunca, ardei si parmezan pregatite pentru coacere.

Chiflele astfel pregatite se aseaza intr-o tava de copt. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mic. Se urmareste gratinarea prin fereastra din usa cuptorului aragazului.

ORDINEA OPERATIILOR DE PREGATIRE A GRATINE’-URILOR.

  • Chiflele se taie in jumatati si se aseaza intr-o tava de copt.
  • Pe jumatatile de chifle se pun felii subtiri de sunca afumata si fiarta, rondele de ardei gras/ ardei capia.
  • Deasupra se adauga parmezan dat pe razatoarea mica.
  • Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mic. Se urmareste gratinarea prin fereastra din usa cuptorului aragazului.
  • Gratine’-urile se servesc calde pe farfurii intinse, cu sala de sezon alaturi.

Gratinarea este terminata cand s-a topit parmezanul si marginile chiflei incep sa se rumeneasca.

Chifle cu sunca si parmezan la cuptor.

Gratine’-urile se servesc calde pe farfurii intinse, pe frunze de salata verde sau cu salata de rosii galbene (rosii galbene, salata verde, ceapa rosie, mozarella, patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, zema de lamaie) alaturi.

Salata de rosii galbene cu mozarella.

De la un asa festin de vara torida nu poate lipsi un pahar cu bere rece.

Bere neagra rece servita la gratine’-uri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparatele simple, rapid de preparat va pot scoate din multe belele. Ca e vara sau iarna, gratine’-urile pot fi o solutie pentru a iesi din necaz. Iarna, o cescuta cu tuica de prune, fiarta si muraturi taranesti sau salata de cruditati, in loc de salata de vara pot fi solutii culinare adecvate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *