Cum vine vremea rece, pregatirile pentru sarbatorile de iarna intra in linie dreapta. De Ignat se sacrifica porcii crescuti in curte si se pregatesc porcarelele, delicii culinare cu care toate gospodinele incearca sa-si surprinda oaspetii care le calca pragul de sarbatori. Este vremea aperitivelor de iarna, servite pe platouri intinse de pe care toba, caltabosul, lebarul si slanina afumata nu pot lipsi. Nu poti servi aceste minunate aperitive, afumate, fara 1-2 cescute cu tuica de prune, fiarta si fara ca muraturile taranesti sa fie la discretie.
Amintiri, amintiri …. ! Taiatul porcului (in jur de 220 Kg) crescut in curtea casei parintilor mei era o adevarata sarbatoare. Noi copiii, cu mic, cu mare, asistam la parlitul porcului cu paie, nerabdatori sa gustam soriciul proaspat parlit, cald si moale. Cand neamul s-a inmultit si nepotii au inceput sa dea tarcoale, incurajati fiind de parinti, nu de altceva, doar ca sa vada de unde este carnea de porc, proaspata si din ce se pregatesc in casa, preparatele din carne de porc. Imi amintesc ca intrebat fiind – cine produce laptele dulce din frigider, unul din nepoti, la gradinita fiind, a raspuns senin – alimentara. Pomana porcului era atractia zilei. Tuciul cu carne de porc care sfaraia in grasime pe masina de gatit cu lemne din bucataria casei parintesti, l-am mostenit eu si este una din dotarile de neinlocuit ale bucatariei mele de la bloc. Tuica fiarta aburea in batranul ceainic asezat pe coltul masinii de gatit. Muraturile taranesti, reci, se lafaiau in niste castroane adanci. Painea calda/ mamaliga calda nu lipseau de pe masa.
Amintirile ma napadesc … ! Cand copiii mei erau mici si parintii destul de batrani nu mai puteau creste porc in curtea casei, pentru a ne putea descurca in anul care urma, cumparam animalul intreg din targ/ de la cunoscuti, impreuna cu un coleg, il sacrificam si-l parleam in curtea casei, la alt coleg de serviciu, unde si pregateam carnatii, untura si jumarile. Transarea carnii de porc si pregatirea porcarelelor pentru iarna se facea apoi de fiecare, la el acasa. Pregateam atunci, in casa, toba, caltabosul si puneam slanina si carnea la sare grunjoasa. Afumam ulterior produsele pregatite, plus ciolanele si oasele, la acelasi coleg unde sacrificam animalul. Puneam carne afumata si carnati afumati la untura intr-o garnita. Slaninile afumate/ slaninile doar sarate le puneam in congelator. O perioada destul de lunga de timp, am renuntat la pregatirea porcului in casa, limitandu-ma la a cumpara din macelarie in perioada sarbatorilor de iarna. De vreo 4 ani, o data cu renuntarea la o activitate profesionala, zilnica, sustinuta, am reluat pregatirile culinare de iarna, in propria bucatarie, insa la o scara mult redusa, pregatind doar porcarele.Toba, caltabos si lebar cumpar doar de sarbatori, din macelarie sau direct de la producatori cunoscuti.
Preparate culinare din porcarele facute in casa ! De sarbatori si oricand avem pofta de putina afumatura pregatim la iuteala aperitive – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, delicatese – delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia; turta cu jumari si lapte covasit, omlete – omleta cu porcarele, omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele la cuptor, fripturi – ciolan afumat de porc, la cuptor, mancarici – urzici batute cu carnat afumat, preparate pe baza de mamaliga – mamaliga cu branza si afumatura la cuptor, pizza – pizza cu porcarele, rulade – rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, paine de casa – paine umpluta cu porcarele si branza de oaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata zdravana de pecie de porc cu sorici parlit, impanata cu carne si cu strat subtire de slanina, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, usturoi.
In reteta se foloseste o bucata de pecie de pe burta animalului – slanina cu sorici parlit care sa fie impanata cu strat de carne.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- pecie de porc, bucata intreaga,
- sare grunjoasa, mare.
- condimente (piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat).
[/ingredients]
Bucata din pecie de porc se curata de pielite pe partea cu slanina si daca este nevoie se parlesc urmele de par de pe partea cu sorici, la flacara mare a araguzului. Bucata intreaga, de pecie, se spala cu apa calduta.

Se pune la fiert o cana cu apa rece in care se pune sare grunjoasa – 2 linguri la litrul de apa, boabe de piper, foi de dafin, cimbru uscat.

Se zdrobeste niste usturoi uscat in amestec cu sare grunjoasa intr-o punga din plastic (se bate punga cu ciocanul de carne) sau in clestele de pisat usturoi sau in piua din lemn pentru usturoi.
Bucata de pecie se freaca bine, cu usturoi pisat, pe partea cu slanina.

Pecia de porc se ruleaza strans, cu soriciul in afara, incepand de la capetele inguste ale bucatii spre mijlocul bucatii, se alipesc cele 2 rulouri mici formate si se leaga stras ruloul mare, intreg, cu sfoara de bucatarie.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Indepartare pielite, parlire urme de par si spalare bucata din pecie de porc cu apa calduta.
- Fierbere saramura – 1 litru de apa rece, 2 linguri de sare grunjoasa, boabe de piper, foi de dafin, cimbru uscat.
- Pisare usturoi uscat impreuna cu sare grunjoasa.
- Frecare bucata din pecie de porc cu usturoi pisat pe partea cu slanina.
- Rulare bucata intreaga din pecie de porc, de la cele 2 capete spre mijlocul bucatii, cu soriciul in afara, alaturare rulouri mici intr-un rulou mare si legare stransa rulou mare cu sfoara de bucatarie.
- Introducere rulou din pecie de porc,legat cu sfoara, intr-un borcan cu gura larga. Turnare saramura fierbinte peste ruloul din pecie de porc. Acoperire borcan cu celofan si legare borcan la gura.
- Pastrare borcan cu pecie de porc la rece, in balcon pentru 1 saptamana.
- Scoatere rulou din pecie de porc din borcan, taiere sfoara si spalare bucata de pecie cu apa calduta. Lasare bucata din pecie de porc, sarata, la scurs, agatata, timp de 24 de ore.
- Taiere bucata din pecie de porc in sunci, asezare sunci, sorici pe sorici, in pungi din plastic alimentar, introducere pungi in congelator.
- Se servesc felii subtiri de sunca taiate cu un cutit bine ascutit din bucata inghetata de sunca tinuta la rece in frigider. Feliile de sunca se servesc impreuna cu alte porcarele, pe platoul de aperitive.
[/directions]
Ruloul din pecie de porc se introduce intr-un borcan cu gura larga. Saramura fierbinte se toarna in borcan peste ruloul din pecie de porc.

De tinut minte ! Preventiv, pentru a nu se sparge borcanul, se pune lama unui cutit sub borcan si apoi se toarna saramura fierbinte.
Ruloul din pecie de porc trebuie sa stea cufundat in saramura, motiv pentru care la gura borcanului se pun niste lemnisoare/ frigarui din lemn.

Borcanul se acopera cu o folie din plastic/ celofan si se leaga la gura cu sfoara. Borcanul se pastreaza la rece, in balcon pentru cateva zile. Pecia este gata de consum dupa cca. o saptamana.

Ruloul din pecie de porc se scoate din borcan pe o farfurie.

Se taie sfoara de pe ruloul din pecie de porc, se desface bucata de pecie, se spala bine sub jet de apa calduta.

Bucata de pecie, taiata in doua, pe lat, se pune la scurs in balcon, la rece, agatata cu sfoara pe coada maturii, de seara pana dimineata, cel mult 24 de ore.
Cele doua bucati de pecie, scurse de saramura/ apa rece, de spalare, se taie in bucati mai mici – sunci, care se pun sorici pe sorici, cate doua, in pungi din plastic alimentar, la congelator.

Dupa ce ingheata, se scoate cate o bucata de pecie care se pastreaza in cutia frigiderului de deasupra congelatorului.

Se feliaza cu un cutit bine ascutit si se poate consuma ca aperitiv/ mic dejun, cu paine calda si mustar.

Nu este nicio greseala daca aperitivul se consuma cu muraturi taranesti si paine prajita. Gurmetii de profesie consuma acest gen de aperitiv cu mamaliga rece prajita in tigaie sau cu mamaliga incalzita pe gratarul din tuci.

Pecia de porc servita ca aperitiv merge de minune langa o ceasca cu tuica fiarta.
De experimentat ulterior ! Este prima data cand pregatesc astfel pecia de porc, dupa o reteta citita pe internet la care am adaugat cateva idei proprii. Nu m-am putut abtine si am gustat din pecie inainte de a o pune la inghetat (pana in zilele Craciunului). O adevarata minunatie culinara, motiv pentru care mi-am propus sa incerc aceeasi reteta cu o bucata zdravana din piept de porc, impanat cu carne, neaparat cu sorici parlit (trebuie sa gasesc in apropierea Craciunului, chiar daca are si coaste pe care le voi scoate cu un cutit bine ascutit).
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti deschisi la ceea ce cititi/ vedeti/ aflati de la colegi sau de la rude, incercati in propria bucatarie (incercarea moarte nu are) orice reteta care va provoaca, insistati daca prima data nu a iesit chiar cum doreati. Gurmanzii si gurmetii de pretutindeni va vor fi recunoscatori.