Toropeala de afara nu este tocmai prietenoasa cu gospodinele aflate in fata unei decizii cruciale – ce mai gatim astazi ?! Se apropie pranzul, poficiosii familiei incep incolonarea spre bucatarie, timpul nu iarta. Aruncam o privire scurta prin frigider si prin camara pentru a inventaria ce se mai gaseste pe rafturi si in cutiile frigiderului. Nu avem timp de o vizita in congelatorul frigiderului.
De-ale gospodinelor ! O gospodina care se respecta, are intotdeauna grija, sa se gaseasca prin frigider (pentru astfel de situatii limita) tot felul de branzeturi, ceva mezeluri (atent selectionate cand se pune problema cumpararii acestora, neaparat carnati afumati), oua, conserve de peste, eventual conserve de carne si pate-uri, legume si verdeturi de sezon. Gospodinele nu neglijeaza camara si stie ce s-ar mai putea folosi de prin ultimele conserve pregatite de cu toamna.
Numai daca timpul o permite, o raita scurta prin piata si/ sau prin bacania si macelaria de cartier poate fi benefica.
Din retetarul familiei mele ! In burlacia mea (sa-i zicem doar copilarie prelungita, pana pe la 30 de ani, fara a ma lauda, pregatitul omletelor cu te miri ce, pe batranul resou cu plia din dotare, devenise in timp, o adevarata arta.
Cand gatitul a devenit un hoby pentru mine, nu am renuntat la deja consacratele mele retete, de omlete si prajine, simple si in acelasi timp, rapide, de preparat – „prajitura” bunicii mele, omleta cu rosii, omleta cu ciuperci, omleta cu porcarele.
Daca tot m-am apucat de gatit, pasul urmator a fost sa ma gandesc la ingrediente mai putin folosite in omlete si sa am in vedere combinatii mai ciudate de ingrediente. Propria inspiratie gurmandereasca a dus la aparitia de retete noi, cu ingrediente noi, mai putin consacrate spre deloc prin omlete, dar si la retete noi, de-ale mele.
M-am gandit sa folosesc creier de porc – omleta cu creier si ciuperci, omleta cu creier de porc, la cuptor, omleta cu creier, cartofi si cascaval.
Am insistat pe experimente noi, cu porcarele/ afumaturi (slaninuta, carnati si carne afumata) – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde; omleta cu porcarele si ciuperci, omleta cu carnati si ciuperci.
Sofisticaniile culinare m-au preocupat si am folosit ficat de gasca – omleta cu ficat de gasca sau fructe de mare – prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor.O omleta pregatita cu te miri ce, dupa inspiratia si poftele gospodinei (de aceasta data), te poate scoate de multe ori din necaz. Modul de preparare, la tigaie sau la cuptor – prajina cu porcarele la cuptor, omleta cu cartofi si ciuperci, la cuptor, conteaza mai putin, caci omletele si prajinile pot fi considerate oricand, salvatorul de serviciu al fomistilor de pretutindeni.
Copiii mei, cand erau mici preferau – omleta nemteasca, cu cartofi. Numele acestei omlete, date de copiii mei, a venit de la utilizarea cartofilor dati pe razatoarea mare, cartofii fiind un ingredient principal in multe preparate din bucataria germana.

Omleta boiereasca servita cu piept de curcan.
Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de gaina, ardei capia verde si rosu, ceapa si usturoi verde, gulie/ varza noua, iaurt, branza guda/ telemea de oaie/ telemea de capra, branza dulce, de vaci, oua de gaina, unt proaspat, felii de muschi afumat, de porc/ sunca de Praga/ muschi tiganesc/ ceafa afumata, de porc; sare grunjoasa, piper boabe, pesmet.
Ingrediente folosite in omleta.
Legumele si verdeturile nu pot lipsi din aceasta reteta de omleta. Chiar daca este spre sfarsite, pe la colturile pietei, batranele precupete mai aduc legaturi de leurda. Leurda, sanatoasa si usor usturoiata da un plus de savoare preparatelor si nu poate lipsi din retetele acestei perioade de timp.

Ardei capia, leurda, ceapa si usturoi verde, legume folosite in reteta.
Ingredientele de baza dintr-o omleta, nu pot lipsi – oua si lactate, branzeturi.

Iaurt, branza guda, branza dulce, oua de gaina – ingrediente folosite in reteta.
Ingrediente
oua de gaina,
branza telemea/ branza tare,
unt proaspat,
iaurt/ smantana grasa,
mezel afumat – ceafa, muschi, muschi tiganesc/ sunca de Praga,
legume – ardei capia, gulie/ varza noua,
ceapa si usturoi verde,
marar si patrunjel verde,
pesmet.
Pregatire ingrediente in vederea coacerii omletei.
Ardeiul capia se taie bucati mici. Gulia sau varza noua, se dau pe razatoarea mare.
Leurda, ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde se spala sub jet de apa rece. Se lasa la scurs uintr-o sita.

Ingrediente folosite in reteta de omleta.
Legumele maruntite, amestecate, se storc in maini (va iesi destula apa) si se mai lasa la scurs intr-o sita deasa.

Legume tocate, stoarse in maini si care se scurg intr-o sita deasa.
Verdeata (marar si patrunjel), ceapa si usturoiul verde, se toaca marunt.
Ceafa de porc afumata se taie bucatele.

Ingrediente folosite in reteta, tocate marunt sau feliate bucati mici.
Branza Guda se da pe razatoarea mare.

Branza Guda data pe razatoarea mare.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Ingrediente folosite in omleta.
- Pregatire ingrediente in vederea coacerii omletei.
- Amestecarea ingredientelor utilizate in reteta de omleta.
- Coacerea omletei in cuptorul electric al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Amestecarea ingredientelor utilizate in reteta de omleta.
Ingredientele pregatite anterior se pun intr-un castron adanc.

Ingrediente folosite in reteta de omleta.
Ouale de gaina s-au scos din gaoace. In castron se mai adauga 2-3 linguri de iaurt si branza proaspata, de vaca. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Optional. Nu este o greseala daca ouale de gaina se bat mai intai cu telul sau cu o furculita si apoi se adauga in amestecul cu celelalte ingrediente pentru omleta. In ouale batute se poate adauga putin lapte dulce sau o lingura de smantana grasa. Se sporeste astfel consistenta oualor batute.
Ingredientele pentru omleta se amesteca folosind o lingura de bucatarie pana se omogenizeaza bine.

Ingrediente folosite in reteta de omleta, gata amestecate.
De-ale gospodinei ! O gospodina care vrea sa simta amestecul de ingrediente, nu va ezita, sa foloseasca mainile (cu/ fara manusi de bucatarie), pentru amestecarea ingredientelor. Gospodinele mai pretentioase, vor gusta din amestec pentru a vedea ce lipseste. Putina boia de ardei dulce si/ sau iute, poate da savoare suplimentara preparatului final.
Coacerea omletei in cuptorul electric al aragazului.
Un vas termorezistent se unge cu unt proaspat si se tapeteaza cu pesmet.

Vas termorezistent uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet.
In vasul tapetat cu pesmet se adauga amestecul de ingrediente folosite pentru omleta.

Amestecul pentru omleta boiereasca a fost pus in vasul de coacere.
Pe amestecul de coacere a omletei se adauga cateva lingurite de unt proaspat.
Se preincalzeste cuptorul aragazului la 150 de grade C, cu program de coacere cu incalzire sus-jos.
Tava de copt se introduce pe gratarul cuptorului asezat pe treapta a 3-a.

Vasul de copt cu omleta pregatita pentru coacere, asezat in cuptorul aragazului electric.
Impreuna cu vasul pentru coacerea omletei, in cuptor, se aseaza un alt vas termorezistent in care s-a pus bucata din pieptul de curcan/ ciotoi de curcan/ piept de pui (carne ramasa de la un preparat anterior, neconsumata) in vederea incalzirii/ rumenirii.
De-ale bunicii ! Nepotelul nostru este mare amator de cartofi copti (in hartie de copt, invelita in folie de aluminiu), serviti cu gaura in mijlocul cartofului, unde se pune unt proaspat si cas de vaca, afumat, dat pe razatoarea mica. Nu puteam rata ocazia folosirii cuptorului electric.
Se urmareste coacerea preparatului prin geamul cuptorului aragazului electric. In timp, untul se topeste si invaluie mixtura omletei. Pe marginea vasului termorezistent apare lichid vascos care fierbe.

Omleta care incepe sa se coaca.
Omleta noastra este coapta cand se desprinde de marginea vasului termorezistent si incepe sa se rumeneasca.
Se stinge focul la cuptorul aragazului. Vasul termorezistent se lasa in cuptorul aragazului electric pana ce lichidul format pe marginea vasului se imbiba in preparat si ii sporeste savoarea.

Omleta gata coapta.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul nostru se serveste pe foi de salata verde, cu ridichii de luna ca decorare culinara.
Langa omleta se aseaza bucata din piept de curcan, calda, intreaga sau feliata.

Omleta boiereasca cu piept de curca – preparatul este gata servit.
La acest preparat se serveste o salata de sezon.

Salata de leurda cu ridichi de luna, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere, sare grunjoasa.
La aceste preparat merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Omletele sunt preparate rapide, la indemana tuturor, bucatari consacrati sau bucatari amatori, dar si pofticiosi, satui de mezeluri, cartofi prajiti si ochiuri, care se gandesc sa incerce un preparat propriu, rapid de facut si nu in ultimul rand, savuros.