Sarbatoarea pascala, Saptamana luminata si Izvorul Tamaduirii au trecut. Dupa luptele grele duse de majoritatea pofticiosilor de serviciu cu preparatele din miel sau din ied de-alungul zilelor de Paste se simte nevoia unei odihne bine meritate pentru stomac. Este momentul bine venit al verdeturilor – salata verde, spanac, loboda, macris, leurda si/ sau al supelor si ciorbelor acre din carne de pasare, in diverse combinatii.
Ca asa-i la noi romanii ! De regula, sarbatorim cele crestinesti in familie. Mesele bogate, cu preparate de sezon de tot felul nu pot lipsi. Chiar daca anul acesta din motive independente de vointa noastra, am sarbatorit fata in fata, la masa festiva, doar eu cu sotia, am gatit din toate preparatele noastre traditionale – oua rosii, salata de boeuf, friptura de miel, ciorba de miel, drob de miel, stufat de miel, cozonac si pasca. De aceasta data, placerea aprovizionarii la raft/ galantar, cu toate ingredientele de trebuinta am pasat-o prin reteaua de comenzi la domiciliu.
Urarile si aducerile aminte nu au lipsit ! Cu cei dragi noua am ciocnit oua rosii si ne-am urat Cristos a inviat prin videotelefon. Ne-am amintit de cei plecati dintre noi si am lasat sa se scurga cateva picaturi de vin rosu.
Din retetarul familiei mele ! Supele ocupa un loc important in retetarul familiei mele. Plecam de la o vorba din batrani – sa nu pleci niciodata de acasa fara ceva cald la stomac. In familie, am extins si aplicat zicala pentru masa de pranz, in perioada cand copiii erau mici. Am continuat, nu zilnic, cand acasa am ramas doar eu cu sotia. Am revenit, zilnic, acum cand nepotelul sta dimineata cu noi. Cand eram in activitate, indiferent de ora de trezire, nu plecam de acasa fara sa servesc ceva usor (rareori ceva fierbinte, o supa sau o ciorba), la alegere – ou fiert cu paine prajita si unt proaspat, un sandwich cu unt si branza telemea de oaie, o omleta, etc. Nu am uitat sa iau un pachetel la mine pentru pranzul luat la serviciu. Cafeaua sau ceaiul din plante, servit dimineata, era obligatoriu.
Pregatim supa cu galuste – supa de gaina cu rosii si galuste, supa de pasare cu galuste din gris.
Ne place supa cu taietei de casa – supa de gaina cu taietei de casa, supa de curcan cu taietei de casa.
Nu uitam de supa cu paste fainoase – supa de gaina cu scoici din grau dur, supa din tartite de curcan cu fidea.
O adevarata delicatesa este supa cu omleta – supa de gaina cu omleta, supa din fond de pasare cu omleta.
Agream supe crema – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepalita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciotoi de curcan, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ceapa, ardei gras, patrunjel verde, gris, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie.

Fierberea ciotoiului de curcan cu radacinoase.
Ciotoiul de curcan se parleste la flacara mare a aragazului si se curata de urmele de puf. Nu se scoate pielea si grasimea de pe ciotoi. Prin fierbere, grasimea se topeste si da gust preparatului.
Ciotoiul de curcan se opareste in apa clocotita in care s-a adaugat o lingurita de sare grunjoasa. La curcanul de curte nu este nevoie sa se arunce prima apa, deoarece aceasta dupa ce da in clocot, cu ciotoiul pus in ea ramane limpede, fara impuritati. La ciotoiul cuparat din market, prima apa trebuie aruncata.
Ciotoiul de curcan, oparit, se pune intr-o oala cu apa rece si un praf de sare grunjoasa. In oala de fiert se adauga radacinoasele intregi sau taiate in bucati mari.

Cand apa a dat in fiert se reduce focul la potrivit. Fierberea supei dureaza pana cand carnea ciotoiului de curcan se desprinde de pe os.
Pregatirea galustelor din gris de grau.
Pentru galuste se foloseste gris din grau si oua de gaina.

Oul de gaina se pune intr-u castron cu putina sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Oul de gaina se bate cu furculita.
In oul de gaina batut cu furculita se adauga in ploaie, gris de grau, amestecand in continuu.
Secretul gospodinei ! Pentru a iesi galuste pufoase se adauga gris din grau pana se formeaza o pasta consistenta, cat sa curga, dar sa nu fie prea tare.

Asa-i in bucatarie ! Nimeni nu s-a nascut bucatar. In timp se formeaza mana amatorului si instinctele de bucatar. Conteaza talentul si oarece indemnare in manuirea ustensilelor din bucatarie. Indemnarea se capata prin exercitiu si patanii culinare. Primele galuste pregatite pot fi niste guguloaie cu care sa-ti poti sparge capul. Ai adaugat prea mult gris si nu ai amestecat cum trebuie grisul cu oul batut. Cu timpul se invata proportia gris-ou batut si se adauga grisul „din ochi”, dupa marimea oului de gaina folosit.
Ordinea operatiilor care se desfasoara in bucatarie.
- Curatarea radacinoaselor, a cepei si a ardeiului gras.
- Ciotoiul de curcan se opareste in apa clocotita cu sare grunjoasa si se curata de urmele de puf.
- Ciotoiul de curcan se fierbe in apa rece cu sare grunjoasa impreuna cu radacinoasele si ardeiul gras pana carnea se desprinde de pe ciotoi.
- Se pregateste o pasta care curge din oua de gaina batute cu furculita, putina sare grunjoasa, putin piper boabe proaspat macinat si gris din grau adaugat in „ploaie”, amestecand in continuu cu furculita in oul batut.
- Cu o lingurita se iau portiuni din pasta de grau si ou batut si se adauga in supa care fierbe.
- Galustele sunt fierte cand cad la fundul oalei de fiert supa.
- Supa se serveste fierbinte in farfurii adanci, cu patrunjel verde tocat marunt, presarat deasupra.
Fierberea galustelor din gris de grau si oua de gaina.
Pasta formata din gris de grau si oua de gaina se ia cu o lingurita si se pune in portii, in supa care clocoteste. Focul sub oala cu supa este dat la potrivit spre mare pentru o fierbere constanta.

La inceputul fierberii, guguloiul de pasta de grau-ou batut se ridica la suprafata lichidului din supa.
Marele secret al gospodinei ! Galustele cand sunt aproape fierte incep sa se lasa spre fundul oalei de fiert. Este momentul sa se adauge o cescuta cu apa rece si galustele se lasa la fundul oalei de fiert, fiind gata fierte.
Montarea si servirea preparatului.
Supa de galuste se decoreaza cu patrunjel verde tocat marunt.
Supa din ciotoi de curcan cu galuste se serveste fierbinte, in farfurii/ castroane adanci. Se presara patrunjel verde tocat marunt.

Doar pentru gurmeti si gurmanzi ! La acest preparat se poate servi lamaie pentru pofticiosii care doresc sa dea un gust acrisor supei. Alti pofticiosi pot dori branza telemea de oaie din care sa puna bucati mici in supa, sa le lase sa se moaie si apoi sa serveasca cate o bucatica de branza intr-o lingura cu supa fierbinte.
Nu este nicio greseala daca la supa se serveste o bucata de paine de casa, calda sau crutoane de paine prajita.
O cescuta cu tuica de prune poate fi bine primita de catre pofticiosi. Ar merge chiar si un ardei iute proaspat.
Putina autocritica nu strica ! Am vazut ca sunt niste poze mai neclare. A gresi este omeneste. Se intampla, nimeni nu este perfect. Am omis sa sterg obiectivul aparatului foto cu o carpa curata dupa prima poza facuta, la oparirea ciotoiului de curcan. Mi-am dat seama doar la ultimele poze facute. Chiar prelucrate, pozele au o minima neclaritate. Vreau sa cred ca se intelege ce am scris mai intai si apoi am prezentat in poze.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Supele din carne de pasare sunt usoare pentru stomac, delicioase si sanatoase. O supa de pasare, fierbinte, cu putina zeama de lamaie, servita la ceasca te poate scapa de raceala. Supele de pasare sunt bine tolerate de bebelusi si de copiii mititei. Si cei in varsta pot servi supe cu placere.