Pastele fainoase sunt nelipsite din meniurile sportivilor de performanta, nutritionistii recomandandu-le pentru consistenta lor si ajutorul in cresterea masei musculare fara a adauga grasime excesiva sau dupa spusele unor chiar fara a adauga grasime. Este adevarat ca pregatirea pastelor fainoase pentru sportivi este simpla (cum ar fi, stropite doar cu sos de rosii, drept garnitura la un gratar din piept de pui), fara sosuri consistente si tocaturi din carne grasa, fara 2-3 feluri de branza amestecata cu oua multe si smantana grasa.
Imi plac pastele fainoase si le pregatesc destul de des, in toate felurile, cu branza – cannelloni umplute cu branza sau pene cu branza, smantana si cascaval, la cuptor, cu carne – cannelloni umplute cu carne tocata de curcan sau macaroane cu carne tocata, cu peste – cannelloni umplute cu peste, in sos de rosii, cu ciuperci – cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, cu fructe de mare – panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana, dar si simple – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii sau spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Amintiri, amintiri …… ! Copii fiind, foamea ne aducea acasa spre seara, de la joaca si prima miscare era prin bucatarie sa inspectam ce era gata pregatit prin cratite pentru cina. Fiind multi la masa, macaroanele cu branza erau salvarea fomistilor din serile calduroase. Specialitatea mamei mele de macaroane cu carne de porc, din serile racoroase, chiar friguroase, era asteptata cu nerabdarea copilului nazdravan care nici pe scaun nu avea stare si se foia mereu ca si cum ar putea grabi umplerea farfuriei. Sosul de rosii care decora macaroanele, groase cat degetul, asigura incalzirea preparatului.
Descoperire in market ! Nemtii astia se pricep si la paste fainoase. Au scos pe piata niste paste fainoase gigantice, din grau dur, turnate in forme. Cand le-am vazut prima data pe raft, mi-am facut curaj si am cumparat cu destula retinere un pachet, destul de mare de altfel (tot in spiritul neamtului – ceva mare). Cand am vazut despre ce este vorba la o prima incercare, am cumparat toate felurile de paste gigantice care se gaseau pe raft. Nu am regretat nicio clipa achizitia, chiar le-am pregatit in fel si chip (in timp, vor aparea si alte retete scrise pe acest site) pentru a ma convinge. Acum, de cate ori merg prin marchet, prima grija este sa ma uit cu atentie pe rafturile cu paste fainoase, dar se pare ca pastele gigantice au disparut repede ca orice lucru bun care se intampla la romani.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fainoase gigantice, creveti uriasi, piept de pui deja pregatit la cuptor (optional), ceapa, usturoi, sos de rosii, rosii deshidratate, verdeata (patrunjel si busuioc), unt proaspat, ulei de masline/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, lamaie, parmezan/ cascaval afumat.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- paste fainoase gigantice,
- creveti uriasi,
- ceapa, usturoi,
- suc de rosii, rosii uscate,
- unt proaspat,
- parmezan,
- verdeata.
[/ingredients]
Ingrediente de trebuinta pentru paste Paccheri Giganti cu creveti in sos de rosii.
Cine se pregateste de cu toamna, are de unde lua ! Soacra mea avea o vorba – „Cine cauta, gaseste; cine se pregateste, are mereu.”. In reteta, pentru sosul de rosii am folosit ultima sticla cu suc de rosii cum face sotia mea, pregatit cu capia copt, in loc de capia/ gogosari opariti in sucul de rosii care fierbe, amestec de rosii si ardei gras si rosii deshidratate conservate in ulei de floarea soarelui.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Fierbere paste fainoase gigante in apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa.
- Calire ceapa, usturoi, rosii deshidratate in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
- Adaugare paste gigante, fierte, in sosul de rosii.
- Aplicare soc termic pentru decongelarea instantanee a crevetilor uriasi.
- Adaugare creveti decongelati in sosul de rosii cu paste fainoase.
- Servire preparat cald, presarat cu verdeata si parmezan ras.
[/directions]
Pastele fainoase gigantice au nevoie sa fiarba 18 minute ! Inainte de a trece la pregatirea sosului pentru paste, se pun la fiert pastele gigant, in apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa. Pe pachet scrie intotdeauna cat timp trebuie sa fiarba pastele. Cum vom adauga pastele fierte in sos de rosii fierbinte si nu dorim ca pastele noastre sa se faramiteze, pastele gigant vor trebui fierte in apa clocotita cu sare grunjoasa, cu 2 minute mai putin decat scrie pe pachet.

A nu se uita ! In timpul fierberii pastelor gigante, la foc mare, fara capac pe oala, se amesteca cu grija folosind o paleta de bucatarie, pentru a nu se prinde pastele de fundul vasului, dar si pentru a nu le rupe.
Avem destul timp pentru pregatirea sosului de rosii ! Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste ceapa, usturoiul si ardeiul gras (cateva felii scoase din borcanul cu amestec de rosii si ardei gras) in amestec de unt proaspat si ulei de masline/ ulei de floarea soarelui. Se taie marunt cateva rosii deshidratate si se adauga in tigaie, sa aiba timp sa se rehidrateze.

Cand ceapa sticleste, se adauga sucul de rosii si amestecul de rosii si ardei gras. Se da in cateva clocote.

Asezonare sos de rosii ! Sosul de rosii, aflat in fierbere, se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cateva firisoare de cimbru uscat.
Pastele fainoase fierte se adauga cu o spumiera, fara a le scurge/ fara a le spala sub jet de apa rece, in sosul de rosii care fierbe. Apa in care au fiert pastele, luata o data cu spumiera va ajuta la inglobarea pastelor in sosul de rosii fierbinte care va invalui pastele fierbinti.

Cat timp clocoteste sosul de rosii in care am adaugat pastele gigante, fierte, aplicam crevetilor un soc termic pentru decongelare. Crevetii congelati se cufunda pentru 20 de secunde in apa fiarta in care s-a adaugat sare grunjoasa.
De ce soc termic ? Prin decongelare rapida, fructele de mare nu isi pierd gustul, nu se moaie si raman ferme.

Crevetii decongelati se adauga in sosul de rosii unde pastele fierte deja s-au imbibat cu sos de rosii.

Optional ! Pentru o consistenta deosebita a preparatului, in sosul de rosii, cu paste gigante fierte se pot adauga bucati din piept de pui, deja pregatit anterior si ramas neconsumat de la cina/ pranz. Este nevoie de 1-2 minute pentru infierbantarea carnii de pui.
Verdeata tocata mai mare (patrunjel si busuioc) se adauga pe preparat. Se stropeste cu cateva picaturi de zeama de lamaie pentru fixarea gusturilor.

Preparatul se serveste cu o salata de varza rosie (varza tocata fin, frecata cu sare grunjoasa, ulei de masline si otet de smeura/ otet de mere si miere/ zeama de lamaie.

Preparatul se serveste cald.

Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochime, rece.
In farfurie se adauga verdeata si parmezan ras, dupa gustului fiecaruia.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Indrazniti sa intrati in bucatarie si sa preparati aceasta reteta. Nu veti regreta. Daca nu aveti paste gigantice puteti utiliza orice alte paste fainoase, de preferat din grau dur.