cotlet de platica la gratar cu paste fainoase ciuperci si piersici 9

Cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici

Cumpar peste proaspat, intreg, de la pescarie, adus de la Dunare, de 1,5-2 Kg/ bucata (crap, platica, somn, salau, stiuca, avat, mreana) sau in jur de 0,5 Kg/ bucata (caras, biban, lin, scrumbie). Mai cumpar pastrav de crescatorie, proaspat, la 0,5-1 Kg/ bucata si macrou sau somon salbatic, congelat, cat mai mare. Nu cumpar peste prins in balti sau fitofag, acesta fiind plin de mal si/ sau nu prea gustos.

Amintiri, amintiri … ! Candva, cu multi ani in urma, eram pescar si imi petreceam ceva vreme din timpul liber, pe balta. Se intampla sa prind si ceva peste. Cum decidentii acelor vremuri au hotarat sa umple baltile cu cenusa ramasa in urma arderii carbunelui in centrala orasului, baltile au disparut si o data cu ele si patima pescareasca din mine. Pe raurile poluate din zona nu am dorit sa pescuiesc, iar baltile ramase erau mult prea departe de orasul unde locuiesc. Pe raurile de munte se ajungea numai cu permis special de pescuit. In ultimul timp au aparut ceva balti particulare in apropierea orasului si daca ma voi hotari, poate voi merge iarasi pe balta, sa ascult clipocitul apei, sa intampin primele raze de soare sau sa ma delectez cu ciripitul pasarelelor.

De ce sa cumparam peste proaspat, intreg ? Pestele cumparat intreg ofera gospodinelor mai multe oportunitati. Pestele intreg, chiar daca este mai greu de curatat (multe pescarii au angajati, care contra cost, cam piperat de altfel, curata pestele de solzi si la interior) poate fi transat asa cum prefera fiecare gospodin(a). Imi place sa tai capul si coada la pestii mari pentru a pregati ciorba – ciorba de peste, bors de peste ). Pestele intreg si in special trunchiul intreg al pestelui se pregateste la gratar, la tigaie – trunchi de platica la tigaie cu legume si surimi sau la cuptor – crap cu legume, lamai si portocale la cuptor. Trunchiul pestelui, portionat, se pregateste la gratar sau la tigaie – cotlet de crap prajit cu paste si creveti. Pestele mare, cumparat intreg, poate fi filetat, iar fileurile pot fi pregatite la cuptor, la gratar sau la tigaie – platica la tigaie in sos de rosii, cu mamaliga calda. Capul, coada si sira pestelui, ramase dupa obtinerea fileurilor pot fi fierte, cu ceapa, foi de dafin si boabe de piper pentru a se pregatiti fond de peste, care poate fi pastrat in cutii alimentare, inchise ermetic, la congelator si ulterior poate fi utilizat pentru prepararea de supe/ supe-crema cu fileuri de peste, cu sau fara fructe de mare. O atentie deosebita poate fi acordata somnului, care daca este mult prea mare, se vinde in pescarie, portionat, iar capul de somn (am cumparat candva unul de peste 4 Kg) poate fi la randul sau transat – ce am facut cu un cap de somn si pregatit ca rasol din cap de somn si pane’-uri la tigaie. Pestele intreg, mai mic, poate fi pregatit saramura – saramura de lin, altfel.

Cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva cotlete de peste (dupa numarul de meseni, la 0,2-0,3 Kg/ bucata), pastele fainoase preferate (0,1 Kg/ persoana), ciuperci proaspete/ oparite si congelate (din cele puse de cu toamna la congelator)/ in saramura (cutii/ borcane, cumparate din market), piersici, ardei gras/ ardei capia sau orice alta leguma care se poate pregati la gratar, rosii proaspete/ de la cutie/ puse in pungi din plastic de cu toamna si pastrate la congelator/ suc de rosii pregatit de cu toamna si pastrat in sticle/ borcane, in camara, ulei de masline, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde, busuioc), cimbru uscat, usturoi. lamai.

Ingrediente de trebuinta pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Ingrediente de trebuinta pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

 [ingredients title=”Ingrediente”]

  • cotlet de peste proaspat (crap, somn, platica)
  • piersici
  • rosii la cutie
  • ciuperci
  • legume care pot fi pregatite pe gratar (ardei gras, capia, dovlecei, vinete)
  • lamai

[/ingredients]

Am folosi ciuperci (culese din padure) oparite si congelate de cu toamna. Daca avem ciupercute (ghebe, ciuperci albe), acestea pot fi folosite intregi.

Ciuperci de padure oparite si congelate folosite pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Ciuperci de padure oparite si congelate folosite pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Macerare la rece, in frigider, peste, legume si piersici, in amestec de ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, cimbru.
  2. Calire ciuperci si pregatire sos de rosii.
  3. Fierbere paste fainoase in apa clocotita, cu sare grunjoasa.
  4. Pregatire cotlete de peste, legume si piersici pe gratar.
  5. Montare preparat cald, pe farfurie, in vederea servirii la masa.

[/directions]

Cotletele de peste se ung cu ulei de masline, se stropesc cu zeama de lamaie si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se lasa la rece, in frigider, 20-30 de minute, timp in care pestele devine mai ferm si nu se va prinde de gratar.

De ce folosim amestec de unt proaspat si ulei de masline ? Ciupercile se calesc impreuna cu felii de usturoi intr-un amestec de unt si ulei de masline. Daca am folosi pentru calire doar unt proaspat, acesta s-ar putea arde si sa schimbe gustul preparatului. Untul da stralucire preparatului.

Calire ceapa, usturoi si ciuperci in amestec de unt proaspat si ulei de masline pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Calire usturoi si ciuperci in amestec de unt proaspat si ulei de masline pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Rosiile din conserva se adauga peste ciupercile calite si se fierb impreuna pana se formeaza un sos ceva mai gros.

Pregatire sos de rosii si ciuperci pentru pastele folosite la cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Pregatire sos de rosii si ciuperci pentru pastele folosite la cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Sosul se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru si piper boabe proaspat macinat. Se adauga verdeata preferata (ceapa verde, patrunjel, marar, busuioc) tocata marunt.

Nu este timp de pierdut ! Cat timp se ingroase sosul de rosii se pun la fiert pastele fainoase intr-o oala. Pastele preferate (scoici, sfredele, spagheti, etc.) se fierb in apa clocotita, in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa, cu 1-2 minute mai putin decat recomanda producatorul pe pachetul de paste fainoase.

Fierbere paste fainoase pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Fierbere paste fainoase pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Nu uitam de legumele preferate pentru pregatit pe gratar si nici de piersici ! Taiem felii mari din legumele preferate si le tavalim si pe ele impreuna cu jumatati/ sferturi de piersici prin amestecul de ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper boabe in care am macerat pestele. Lasam la rece, in frigider, in continuare, pana punem gratarul pe flacara mare a aragazului.

Legume, piersici si cotlet de peste, puse la macerat pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Legume, piersici si cotlet de peste, puse la macerat pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Secretul pastelor fainoase bine pregatite ! Pastele fierte, fara a le scurge, le adaugam in sosul de rosii folosind un cleste de bucatarie. Punem si 4-5 linguri din apa in care au fiert pastele, in sosul de rosii. Amestecam pastele cu sosul de rosii folosind o lingura mare sau spumiera. Sosul de rosii trebuie sa invaluie pastele, sa nu le lase sa se uneasca intre ele si astfel sa se usuce, motiv pentru care se adauga in tigaie, dupa nevoie, din apa in care au fiert pastele.

Paste fainoase cu ciuperci gata pregatite pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Paste fainoase cu ciuperci gata pregatite pentru cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Nu renuntati la scule de bucatarie utile, verificate in timp, chiar daca au imbatranit in propria bucatarie sau chiar le-ati mostenit ! Se pun pestele, piersicile si legumele, pe gratarul bine incins. Batranul meu gratar din fonta este o scula de bucatarie de neinlocuit cand se pune problema pregatirii de peste. Preparatul se face la foc mare. Grozav mai arata dungile gratarului pe cotletele de peste si pe piersici !? Bucuria gurmetilor de profesie va fi fara margini.

Gratar cu legume, piersici si cotlete de platica.
Gratar cu legume, piersici si cotlete de platica.

Se aranjeaza farfuria cu peste, legume, fructe si paste fainoase. Se decoreaza cu verdeata.

Cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici. Preparatul este gata.
Cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici. Preparatul este gata.

Preparatul se serveste cald. Nu poate lipsi un pahar cu vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! „Nicio masa fara peste” era o lozinca de pe vremuri. Atunci faceam marunt din buze, considerand lozinca doar o forma de a justifa de catre autoritati, lipsa altor alimente din galantare. Astazi, nutritionistii recomanda consumul de preparate pe baza de peste si/ sau fructe de mare de 2-3 ori pe saptamana si nimeni nu mai comenteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *