Platica marinata, conservata pentru iarna

Toamna, majoritatea pescarilor amatori isi fac provizii pentru iarna – conserve si/ sau peste proaspat, curatat si pus intreg sau transat, in pungi din plastic alimentar, la congelator. Cum prin galantare, de cand s-a mai racit vremea, se gaseste peste proaspat, adus de la Dunare (pretul este cam piperat, in special la somn si salau, nu chiar la indemana tuturor celor care ar fi amatori de conserve pentru iarna), gospodinele se orienteaza spre platica, lin, biban si caras, bucati mari sau stiuca de marime medie. Intotdeauna am preferat pentru marinata pregatita toamna, platica sau carasul, pesti cu carne dulce care daca sunt bucati mari au si oasele mari. Oricum, in marinata, oasele se macereaza si devin chiar comestibile.

Amintiri, amintiri ….. ! Candva, cu destul de multi ani in urma, mergeam la pescuit prin baltile din preajma orasului. Uneori prindeam si peste, mai des caras, biban si uneori stiuca. Nemaifiind chiar prieten cu frigul, ploaia si curentul de pe balti, am fost nevoit sa renunt la acest hoby care asigura familiei rezerva de icre conservate in sare pentru tot anul. In plus, acele balti au fost umplute cu cenusa de la termocentrala orasului, prin “grija” edililor locali care nu aveau pic de respect pentru mediu si astfel deplasarile la pescuit au devenit mult mai lungi ca distante de parcurs. Asa am devenit un fidel cumparator de peste proaspat din galantare/ pescarii, rareori incumetandu-ma sa mai merg pe balta sau pe malul raului.

Ce alte marinate se mai pot pregati ? Primavara, prin aprilie-mai cand apare prin galantare scrumbia de Dunare, proaspata, plina de icre, ceva ma mare (0,5-0,6 Kg/ bucata), grasa si foarte proaspata, pregatesc o alta marinata. Aceasta se consuma repede fiind deosebit de delicioasa.

Icrele proaspete (colectate din peste proaspat), curatate de pielite, se conserva amestecate cu sare grunjoasa (dupa gust) si se pastreaza la frigider in borcane cu capac etans. Aceste icre pot fi folosite tot timpul anului pentru a fi frecate (atunci cand pofta bate la usa), cu ulei de floarea soarelui, folosind vechea metoda a bunicii, cu furculita (si multa rabdare) sau cu mixerul.

Preparate fel de fel ! Pestele este un aliment sanatos si bine pregatit, deosebit de delicios. Salata din scrumbie de Dunare, marinata sau marinata, cu maioneza sau sarata, cu sau fara icre proaspat frecate sunt adevarate delicatese culinare, apreciate asa cum se cuvine daca sunt servite cu paine prajita, la aperitiv, langa o ceasca cu tuica de prune, fiarta sau chiar langa un pahar cu tuica de prune, rece.

Pentru salate cu peste mai folosesc hering sau macrou afumat, care se preteaza bine a fi preparate cu ceapa si masline, cu sau fara maioneza. Folosesc si ton din conserve in salate cu cartofi sau in salate pregatite cu paste fainoase.

Pentru un mic dejun delicios si rapid de pregatit se pot prepara tartine cu peste afumat si unt sau tartine rapide cu peste.

Platica marinata, conserva pentru iarna.
Platica marinata, conserva pentru iarna.

Ingrediente de trebuinta pentru reteta: platica mare (1,5-2 Kg/ buc.), ulei de floarea soarelui, faina de grau, sare grunjoasa, otet alimentar din vin, de 9 grade, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.

Pestele se curata de solzi, se spinteca la interior si se scot matele si branhiile. Se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs, se tamponeaza cu o carpa curata/ hartie absorbanta.

Platica intreaga, curatata de solzi si la interior, spalata si scursa de apa.
Platica intreaga, curatata de solzi si la interior, spalata si scursa de apa.

Ingrediente

  • platica mare,
  • ulei de floarea soarelui,
  • faina de grau (optional),
  • otet alimentar, din vin, de 9 grade,
  • condimentele preferate (boabe de piper, foi de dafin, cimbru uscat, boabe de piper, fulgi de ardei iute).

Se indeparteaza capul si coada pestelui (se vor utiliza pentru a se pregati o delicioasa ciorba de peste) si se portioneaza trunchiul in bucati de 1,5-2 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit.

Medalioane de platica, transate pentru platica marinata, conserva pentru iarna.
Medalioane de platica, transate pentru platica marinata, conserva pentru iarna.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare peste de solzi si la interior. Spalare sub jet de apa rece si uscare.
  2. Transare peste in bucati de 1,5-2 cm grosime.
  3. Asezonare medalioane de peste si prajire in baie de ulei din floarea soarelui.
  4. Pregatire amestec de otet din vin, de 9 grade si apa, proportie 1:3, fierbere amestec de lichide.
  5. Asezare bucati de peste prajit in borcane inalte, prevazute cu capac etans.
  6. Turnare amestec de otet-apa, fierbinte, pe pestele aflat in borcane. Inchidere borcane cu capacul etans.
  7. Depozitare borcane cu marinata din peste la rece si lasare la macerat 2 luni. Ulterior preparatul se poate servi ca aperitiv.

Medalioanele de platica se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de floarea soarelui si se amesteca.

Bucati de platica, asezonate, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.
Bucati de platica care se asezoneaza, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.

Bucatile de peste se prajesc in ulei de floarea soarelui, in tigai cu margini inalte sau in baie de ulei (de preferat), la foc mare, pana se rumenesc usor.

Prajire bucati de platica in ulei de floarea soarelui pentru platica marinata, conserva pentru iarna.
Prajire bucati de platica in ulei de floarea soarelui pentru platica marinata, conserva pentru iarna.

Nu este obligatoriu ! Bucatile de peste se pot tavali prin faina de grau (caz in care condimentele se adauga in faina si se amesteca) inainte de a fi prajite in ulei de floarea soarelui.

Bucati de platica tavalite prin faina de grau cu condimente, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.
Bucati de platica tavalite prin faina de grau cu condimente, pregatite pentru prajire in ulei de floarea soarelui.

Bucatile de peste tavalite prin faina de grau cu condimente se prajesc tot in ulei de floarea soarelui, la foc potrivit pana se formeaza o crusta aurie.

Medalioane de platica, tavalite prin faina de grau cu condimente, care se prajesc in ulei de floarea soarelui.
Medalioane de platica, tavalite prin faina de grau cu condimente, care se prajesc in ulei de floarea soarelui.

In timp ce se prajesc bucatile de peste, se pregateste un amestec de otet din vin de 9 grade si apa rece, in raport de 1:3, care sa da in fiert. In amestec se pune putina sare grunjoasa (atentie la sarea care se adauga deoarece pestele s-a mai asezonat anterior).

Amestec de otet alimentar, din vin, de 9 grade si apa rece pentru marinata de platica, conserva pentru iarna.
Amestec de otet alimentar, din vin, de 9 grade si apa rece pentru marinata de platica, conserva pentru iarna.

Bucatile de peste, prajite, se pun in borcane inalte, una langa alta, cat mai strans, de preferat in lungul borcanului (in functie de marimea bucatii de peste). Se adauga amestecul de otet si apa, fierbinte peste bucatile de peste prajit din borcan. Printre bucatile de peste prajit se pun foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.

Borcanele se inchid imediat ce s-a pus amestecul fierbinte de otet-apa pe peste, cu capace etanse. Lichidul din borcane se va intari repede si va suge capacul borcanului, etansandu-l perfect.

Platica marinata, conserva pentru iarna, gata pregatita in borcane cu capac etans.
Platica marinata, conserva pentru iarna, gata pregatita in borcane cu capac etans.

Borcanele cu marinata de peste se depoziteaza la loc racoros. Peste cca. 2 luni pestele are oasele macerate si conserva se poate consuma. Va fi un excelent aperitiv pentru zilele friguroase de toamna tarzie – iarna. Se poate consuma cu paine prajita sau cu paine calda pregatita in casa.

Paine de casa la cuptor servita la marinata din platica, conserva pentru iarna.
Paine de casa la cuptor servita la marinata din platica, conserva pentru iarna.

A nu se uita ! Paharelul cu tuica de prune/ cescuta cu tuica de prune, fiarta, nu poate lipsi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In zilele reci de iarna, cand zapada e de o jumatate de metru prin curte si trebuie facuta partie, dupa antrenamentul cu lopata si gerul de afara, o bucata de marinata din platica cu o felie de paine calda si o ceasca de tuica fiarta te readuce la parametrii normali. Daca nu este zapada pe afara, doar ger de crapa pietrele, cand stai la gura sobei si depeni amintiri cu consoarta, la un moment dat, pentru incalzire, inainte de masa de pranz, o bucata de platica marinata servita cu paine calda (abia scoasa din cuptor) si o cescuta cu tuica de prune, fiarta, este bine venita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*