Legume umplute si gratinate la cuptor

Iarna, nu ai cum sa gasesti legumele romanesti din camp, pe tarabe. Prin market gasesti tot felul de legume aduse de peste mari si tari, in special de la turci si de la greci. Aceste legume arata bine daca nu s-au vestejit inca, prin galantare sau pe tarabe. Cu gustul nu stam tocmai bine, de unde si ideea ca ceea ce nu este de sezon, nu prea trebuie cumparat.

De-ale noastre, romanisme ! Noi romanii, ne adaptam mai greu la posibilitatile oferite de agricultura moderna pentru a aduce pe piata legume proaspete, de-ale noastre, indiferent de sezon. Se pare ca pentru romani, serele si solariile sunt gaselnite abia puse pe tapetul agriculturii. Ne complacem in continuare la o agricultura de subzistenta. Au inceput sa apara timid, cateva programe ale statului pentru incurajarea producatorilor locali de legume. Pe de o parte, statul incurajeaza producatorii locali, dar prin piete comerciantii isi fac de cap, primaria nu vede, fiscul nu se baga. Producatori locali abia deosebesti pe la colturile pietelor, taxati insa din greu, la taraba, zilnic, de catre primarie. Nici prin market-uri nu stam bine cu legumele romanesti.

Pofticiosii familiei au intaietate ! Pofta ce-o poftim, care ne guverneaza zi de zi, ne face sa cumparam legume proaspete, de import si in extrasezon. Nu sunt un mare amator de legume proaspete aduse in extrasezon si legume congelate rapid am tot gatit. Trebuie sa iesi din dilema – ce mai gatim pentru astazi ? Dupa cateva incercari, doar, doar, o sa gasesc si legume cu gustul stiut, am inceput sa cumpar vinete lunguiete si dovlecei mai mici, de un verde crud (numai daca nimeresc cand se pun in galantare, sa nu fie legumele vestejite).

Din retetarul familiei mele ! Legumele umplute sunt preparate ale sezonului cald, asa am gasit prin sursele mele de inspiratie.

Pregatim legume umplute cu carne – gulii umplute cu carne din copan de pui copt, dovlecei Patison umpluti cu carne de pui si legume, legume umplute cu carne tocata de vitel, legume umplute cu carne si ghebe, praz umplut cu carne tocata.

Nu neglijam legumele umplute tot cu legume, fara carne, gratinate sau negratinate – ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider, gogosari umpluti cu legume, vinete impanate, la cuptor; vinete impanate cu legume, la cuptor; vinete si dovlecei zimtate(i) cu legume, la cuptor.

legume umplute
Vanata umpluta cu legume, gratinata, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete, dovlecei, ardei gras, rosii, ceapa, usturoi, cascaval afumat/ parmezan, iaurt gras, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, patrunjel si marar verde.

legume umplute 1
Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente pentru preparare reteta.

Legumele se spala sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita si se sterg cu hartie absorbanta.

In reteta se folosesc vinete si dovlecei subtiri, lunguiete(i). Se indeparteaza cotorul la vanata si la dovlecel si se taie in doua, pe lung. Optional, vanata se decojeste partial, in lung si dovlecelul (daca nu este tanar), se decojeste partial sau complet, folosind un cutit bine ascutit.

Miezul de la vanata si de la dovlecel se scoate folosind o lingura si se taie bucati potrivite ca marime.

Ardeiul gras se curata de cotor si de seminte si se taie fasii lunguiete, mai groase.

Ceapa curatata de coaja se taie rondele mai groase.

Usturoiul curatat de coaja se feliaza subtire.

Rosiile se taie rondele subtiri.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Ingrediente

  • vinete,

  • dovlecei.

  • rosii,

  • ardei gras,

  • iaurt gras,

  • cascaval afumat.

Coacerea legumelor umplute cu legume, in cuptorul aragazului.

Intr-un vas de copt, din ceramica, uns cu ulei de masline extravirgin, se aseaza jumatatile scobite de miez, de vanata si de dovlecel.

Jumatatile de vanata si de dovlecel se umplu, in straturi, cu bucatile de miez scos din legume, fasii de ardei gras, rondele de ceapa, feliile subtiri de usturoi, rondele de rosii.

Pe straturile de legume se pune sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pe rondelele de rosii se picura ulei de masline extravirgin. Optional se poate picura si vin alb, sec.

Deasupra legumelor se adauga cascavalul afumat/ parmezan dat pe razatoare.

legume umplute 2
Jumatati de vanata si jumatati de dovlecel umplute cu legume si presarate cu cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente pentru preparare reteta.
  • Coacerea legumelor umplute cu legume, in cuptorul aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Vasul de copt, din ceramica, se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul pus pe treapta a 2-a. Cuptorul se preincalzeste la 150 de grade C, cu program de incalzire sus-jos, fara ventilator.

legume umplute 3
Legumele umplute cu legume sunt gata coapte.

Se urmareste coacerea legumelor prin fereastra cuptorului. Nu ne dorim sa coacem prea mult legumele, doar cat sa se moaie si cascavalul sa se topeasca.

In timpul coacerii, in vasul de ceramica se formeaza un sos delicios din legume unduite in ulei de masline extravirgin.

Dupa caz, in timpul coacerii, temperatura in cuptorul aragazului se poate cobori, 5-10 grade C. Ne dam seama dupa arsura care apare pe peretii vasului de ceramica.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final poate fi servit cald sau rece.

legume umplute 4
Vanata umputa si gratinata, la cuptor.

Preparatul final se poate servi cu iaurt gras.

legume umplute 5
Dovlecel umplut cu legume, gratinat la cuptor.

Pe preparatul final se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

legume umplute 6
Dovlecel umplut cu legume, gratinat la cuptor.

Alternativa la servirea preparatului. In loc de iaurt gras, preparatul final poate fi servit cu smantana grasa sau pasta de rosii si ardei.

Pofticiosii familiei nu vor refuza un codru de ciabata pregatita in casa, cald, sa moaie in deliciosul sos, in special daca sosul a fost imbunatatit cu suc de rosii sau pasta de rosii si ardei.

ciabata pregatita in casa 3
Ciabata pregatita in casa.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine, rece.

curcan macerat in iaurt cu condimente si apoi copt 8
Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmeti si voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti legumele in retetele voastre, sunt sanatoase si gustoase. Umpluturile diverse care se pot folosi pentru legume (carne, ciuperci, orez, cus-cus, branzeturi, etc.) pot aduce bucurie in ochii pofticiosilor familiei si murmure de placere la gustatul deliciosului sos in care s-a muiat cu paine calda. Pregatiti aceasta reteta si nu veti regreta.

2 Comments

  1. Vrem cat mai multe retete pentru Postul Pastelui!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*