Este vremea preparatelor pentru iarna cea geroasa (vorba vine) care urmeaza. Chiar daca pe la noi, prin zona, iernile din ultimii 20-25 de ani sunt tot mai blande, obiceiul mostenit de la parinti si bunici de a face din timp pregatiri pentru iarna este pastrat in familia mea.
Amintiri, amintiri …. ! Cand serviciul ne ocupa marea majoritate a timpului, pregatirile pentru iarna erau o aglomerare de activitati pe termen scurt si de cele mai multe ori cumparaturile de legume nu erau la nivelul dorintelor, adica cumparai de multe ori si ceea ce mai gaseai pe tarabe. Cum zilele libere erau putine spre deloc, nu puteai profita de cele mai multe ori nici de zilele de targ cand veneau precupetele dis de dimineata cu marfa adevarata, la piata.
In ultimii ani, oferta de legume s-a divesificat, au aparut market-urile (personal le evit, in special cand se pune problema aprovizionarii pentru a pregati retetele familiei pentru iarna), dar si comerciantii de taraba care ori cumpara toata marfa de la taranii care nu au timp sa stea prin piete, ori se aprovizioneaza de la samsarii de legume. Edilii pietei se fac ca nu vad (cica nu este responsabilitatea lor, ci a celor care le dau certificatul de producator) si taxeaza babele de prin colturile pietei si putinii producatori adevarati care se incumeta sa concureze cu samsarii. Personal caut doar producatori adevarati (i-am invatat deja dupa figura, de ani de zile de cand umblu prin piata; sunt amplasati cam pe aceleasi locuri, in piata), nu ma arunc la preturile cele mai mici ci doar la marfa care imi convine si negociez pretul. Acum, cand am incheiat in mare parte socotelile cu timpul, imi permit sa cumpar doar atunci cand imi place ceea ce vad pe taraba. S-ar putea crede ca procedand astfel, preturile sunt mai mari. La gramada, daca faci socotelile, in final, cazi pe aceleasi sume cheltuite, dar cu avantajul de a fi cumparat doar ceea ce iti place.
In retetarul familiei, rosiile si ardeii ocupa un loc important, bine stabilit. In cuprinsul acestui blog se regasesc diverse retete mostenite de la parinti si bunici, dar si cateva retete pentru care m-am inspirat din unele reviste de profil, avand insa grija sa contribui cu multe idei personale – rosii deshidratate, conservate in ulei; ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui; rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei; rosii natur pentru iarna; amestec de rosii si ardei gras/ capia/ gogosari; rosii chery conservate in saramura. La congelator punem spre sfarsitul toamnei pachete din ultimele legume proaspete gasite pe tarabe – pungi cu rosii intregi si pungi cu ardei diferit colorat (ardei gras, capia, gogosari) taiati felii.
Pe la inceputul lui august am gasit pe internet o reteta pentru pasta de ardei care avea si cateva rosii. Mi-a venit ideea de a combina aceasta reteta cu cea pentru suc de rosii cum face sotia mea si suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Am pregatit pasta in 2 nuante de culori – rosu si galben-portocaliu.
Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii, ardei (gras, capia, gogosari), ardei iute (nu este obligatoriu), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, foi de dafin, zahar, otet din vin, de 9 grade.
Secretul retetei spre bucuria ochiului, incitarea mirosului si stimularea papilelor gustative ! Ingredientele principale (ardei gras/ capia/ gogosari, rosii, ardei iuti) trebuie sa fie din aceleasi culori. Gustul, dupa culoare, va fi usor diferit. Rosul aprins va conduce spre o pasta putin mai dulce, iar galbenul-portocaliu spre o pasta cu un gust putin acrisor. Este de evitat culoarea rosu inchis a preparatului care se poate obtine daca amestecul ardei+rosii a fiert prea mult timp sau s-a prins de fundul vasului.
De tinut minte pentru un preparat deosebit ! In functie de dorinta si inspiratia gospodinei (pasta finala mai groasa sau mai subtire), se va utiliza un amestec de ardei (de preferat 3 Kg ardei capia, 1 Kg ardei gras, 1 Kg gogosari) si 1 Kg rosii/ 2 Kg rosii/ chiar 3 Kg rosii (pentru un suc minunat, sa-l tot bei – merge chiar cu votca). Inspiratia gospodinei tine si de cat de zemoase sunt rosiile si cat de copti sunt ardeii. Proportia de 5:1 sau 5:2 (ardei:rosii) este cea mai avantajoasa pentru preparatele care se vor face la iarna.
Ingrediente
- ardei (gras, capia, gogosari),
- rosii,
- ardei iute (optional),
- cimbru uscat.
Pe culori, ingredientele principale, utilizate, arata mult mai apetisant.
Reteta pas cu pas
- Spalare rosii si ardei/ capia/ gogosari.
- Scoatere cotoare, seminte si vinisoare de pe pulpa ardeilor. Portionare ardei.
- Curatare rosii de pielite si de seminte. Pregatire suc din rosii.
- Adaugare suc de rosii peste bucatile de ardei. Adaugare putina sare grunjoasa, ajuta sa se moaie ardeii.
- Fierbere amestec de rosii si ardei, la foc mare, pana se moaie ardeii.
- Mixare amestec de ardei si rosii folosind un mixer vertical pana se formeaza o pasta omogena.
- Asezonare pasta de ardei si rosii cu sare grunjoasa (daca mai este nevoie), piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Adaugare foi de dafin, otet, zahar tos.
- Continuare fierbere pasta de ardei si rosii pana la consistenta dorita, la foc mic.
- Remixare pasta ingrosata.
- Turnare pasta in recipiente din sticla, mici, prevazute cu capac etans.
- Sterilizare recipiente cu pasta din ardei si rosii. Pastrare recipiente in cuptorul aragazului/ in vasul de sterilizare pana a 2-a zi pentru o racire lenta.
- Depozitare recipiente cu pasta, de preferat la rece, in balcon/ camara/ povarna/ beci.
Utilizarea in retete culinare a pastei de ardei si rosii ! Pasta de ardei si rosii fiind mai groasa se poate utiliza la orice preparat in care se folosesc rosii si ardei. Poate fi diluata cu putina apa calduta, la nevoie. Se utilizeaza la ciorbe, sosuri, mancaruri. Merge de minune cu garnituri din cartofi, orez, paste fainoase.
Legumele se spala cu apa rece si se lasa la scurs. Nu este nevoie sa se stearga legumele, prin fierbere pasta se va concentra, eliminand apa din legume.
Ardeii/ capia/ gogosarii se taie in bucati, se scot cotoarele, semintele si vinisoarele albe din interiorul pulpei. Bucatile de ardei se pun intr-un vas cu fundul gros (se fierbe uniform orice ai pune in vas, nu se prinde de fund, nu se afuma). Se imprastie pe deasupra o lingura de sare grunjoasa.
Vasele mostenirile din bucataria bunicii sunt bine venite oricand ! Sunt fericitul posesor a 2 tuciuri din fonta de 15 l si 5 l, mostenite, pe care le folosesc din plin in fiecare toamna. Se mai gasesc astfel de tuciuri, noi, pe la vanzatorii ambulanti din piete.
Daca se folosesc ardei iuti, se vor scoate semintele si vinisoarele albe care sunt foarte iuti si pasta obtinuta nu va putea fi folosit la orice preparat, chiar daca unii gurmeti de profesie prefera niste preparate ceva mai iuti.
Ardeii/ capia/ gogosarii si rosiile de culoare galbena sunt legume la fel de valoroase in acest preparat.
Inainte de a porni focul sub vasul de fierbere, in vas se adauga suc de rosii, in care se vor muia ardeii in timpul fierberii.
La rosii trebuie scoase semintele si pielitele (daca gospodina este pretentionasa). Se face suc din rosii care se adauga peste bucatile de ardei in vasul de fierbere.
Pentru a scoate pielitele, rosiile spalate se tin 30 de secunde intr-un vas cu apa calda.
Incepatorii in ale bucatarelilor sa nu se sperie degeaba ! Pielitele de la rosiile caldute se scot usor, folosind cutitul. Se taie rosia decojita in 2/ 4 si cu varful cutitului se scot semintele. Pulpa rosiei se trece printr-o sita mai deasa pentru a se obtine sucul de rosii. Iti ia mai mult timp sa scrii reteta decat sa faci atatea operatii, mai ales daca este vorba de 1 Kg de rosii.
Sucul de rosii obtinut prin sita deasa se toarna peste bucatile de ardei din vasul de fierbere.
Daca se folosesc mai multe rosii in reteta este de preferat a se scoate masina de rosii din debara pentru a scoate semintele si pielitele.
Daca sucul de la rosii obtinut este in cantitate mare (se poate face in acelasi timp si suc de rosii cu ardei capia, copti cu o zi inainte) se colecteaza intr-un vas pentru fiert si se incepe fierberea la foc mare.
Pentru pasta de ardei si rosii, sucul de rosii se adauga peste bucatile de ardei taiate.
Intr-o prima etapa se fierbe la foc mare amestecul de ardei si suc de rosii pana se moaie ardeii si in amestec se poate introduce blenderul vertical in vederea formarii unei paste omogene, subtire insa.
Este momentul in care se asezoneaza preparatul cu sare grunjoasa (atentie, s-a mai pus sare si initial pentru a-si lasa suc ardeii), piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se faramiteaza 2-3 foi de dafin. Se adauga 2-3 linguri de otet din vin alb, de 9 grade si 1-2 linguri de zahar (pentru a compensa aciditatea). Se reintroduce mixerul doar pentru omogenizare.
Se continua fierberea pastei, la foc potrivit pana la consistenta dorita a pastei.
Cand pasta a ajuns la consistenta dorita, amestecul se remixeaza in vederea omogenizarii.
Pasta de ardei si rosii, cu cat este mai groasa cu atat va trebui depozitata/ sterilizata/ pastrata in vase din sticla cu capac etans, tot mai mici.
Pentru economii in bucatarie ! Utilizarea de recipiente mici pentru pasta de ardei si rosii are si avantajul ca odata desfacute sticlutele sau borcanelele, continutul poate fi folosit la 1-2 preparate. Recipientele desfacute, desi sunt pastrate in frigider, la rece, exista riscul sa se acreasca continutul datorita oxidarii pastei.
Pusa in sticle mari, o pasta groasa va fi greu de scos de catre gospodina atunci cand va dori sa o foloseasca.
Borcanele cu pasta de ardei si rosii se pun in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pentru sterilizare, timp de 30-45 de minute.
Se inchide focul si se lasa vasele de depozitare in cuptorul aragazului pana a 2-a zi, sa se raceasca lent si sa se videze capacele.
Cand pasta de ardei si rosii este mai putin densa se poate pune in sticle su capac etans. Sticlele nu incap in cuptorul aragazului si sterilizarea se face in vase inalte (cat sticlele) in care se pun carpe pe fund si apa calda. Sticlele cu pasta de ardei si rosii, fierbinte, se pun in vasul de sterilizare dupa ce apa s-a incalzit suficient incat sa nu se sparga sticlele. Sticlele se acopera cu o carpa umezita in apa calda.
Sterilizarea dureaza 35-45 de minute de cand incepe sa fiarba apa in vasul de fierbere. Se opreste focul sub vasul de fierbere si se lasa sticlele in vas pana a 2-a zi, sa se raceasca lent.
Sterilizarea poate dura chiar cu 10-15 minute mai mult daca nu dispunem de conditii de depozitare prea grozave. Este cazul depozitarii conservelor la bloc. Ar fi un mare pacat culinar sa se acreasca o asa minunatie de pasta din ardei si rosii.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati ocazia de a va pregati conserve pentru iarna, chiar daca in market-uri oferta este generoasa. Preparatele voastre vor fi mult mai gustoase si multumirile celor de la masa va vor coplesi. Incercati si nu veti regreta.