ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider 15

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider

Cand toamna isi face simtita prezenta din plin, gospodinele dornice sa-si usureze munca in bucatarie pe timp de iarna se straduiesc sa-si garniseasca camara si dulapul balconul cum se pricep mai bine. Fericite sunt gospodinele care au beci, povarna sau pod la casa; acestea scapa de grija zilelor calduroase, care de ceva vreme isi fac simtita prezenta prin septembrie – noiembrie, cand conservele deja puse prin borcane se pot deteriora. Nu poti rata perioada cu legume si fructe din august – septembrie cand calitatea este pe cai mari, motiv pentru care trebuie sa risti si sa faci majoritatea conservelor de iarna pentru ca acestea sa fie de calitate.

Cum ne pregatim pentru iarna preparand conserve deosebite ? Actiunea piata pentru conservele de iarna presupune pentru inceput, miscari dese (toate drumurile trec prin zona) prin piete (mai des) si prin market-uri (doar la nevoie) pentru a observa calitatea legumelor si fructelor expuse in galantare si pe tarabe si de ce nu, in cautarea unor oferte calitate – pret, bune pentru orice buzunar si apreciate de orice gospodina care se respecta. Fiecare conserva preferata pe care o faci pentru iarna are perioada ei si daca ai ratat-o, toata iarna vei bombani cand retetele preferate nu vor fi apreciate asa cum se cuvine de gurmanzii si gurmetii din familie. In plus, te expui si la ceva comentarii de genul: „cand mai faci tu ….. , sosul acela nemaipomenit de gustos, la mancarea de cartofi ?” sau: „parca sosul acesta de la mancarea de bame avea alt gust….” sau: „chiftelutele marinate nu seamana deloc la gust cu ce faceai cand eram noi mici.” Taci, te inchizi in tine, mormai ceva acolo, de neinteles si iti amintesti ca ai ratat perioada propice pentru a pregati o anume conserva. Ma refer pentru exemplele date la pasta de ardei si rosii pe culori sau la sucul de rosii. Daca ai cumparat rosii necoapte sau care deja miros a bulion, sucul tau de rosii sau pasta de ardei si rosii sunt conserve compromise cel putin 30 % de cum le-ai pus in camara/ balcon si daca a mai si dat caldura peste ele, atunci cum sa iasa sosul la mancare, gustos ?

Ce retete preparam cu sucurile si pasta pregatite in toamna ? Rareori, la mancarurile si mancaricile preparate in casa nu folosim suc de rosii, pasta de ardei si rosii, amestec de rosii si ardei. Uneori folosim in mancaruri fructe care se pot pastra proaspete si iarna – mancare de gutui sau fructe uscate – mancare de prune si praz cu pulpe de gaina. Ghiveciul de legume este o garnitura potrivita pentru carnea de porc sau de oaie. Musacaua cu vinete coapte si carne tocata sau musaca de cartofi le pregatim in special pe timpul iernii. Prazul este leguma gasita pe tarabe si iarna – praz umplut cu carne tocata. Si capatani de telina se gasesc iarna pe tarabe – mancare de telina cu piept de pui. Chiar si varza noua mai gasesti pe tarabe, pastrata de precupete in fan sau invelite in ziar – varza noua cu pecie de porc, fiarta.

Oarece ordine de respectat in punerea muraturilor pentru iarna ! Muraturile sunt ceva obisnuit pe masa de zi cu zi, in special iarna. Castravetii in saramura si castravetii in otet se pun primii, chiar pe la sfarsitul lui iulie pentru a profita de un pret mai mic si de legume de calitate. Gogosari in otet si ardei capia in otet se pun ceva mai tarziu si ii cauti pe cei bine copti, tari, rosii/ galbeni pentru a-i pune pe la sfarsitul lui august. Muraturile taranesti, asortate, in saramura, le pui cum apar gogonelele mari, tuguiate si tari, pe la sfarsitul lui septembrie. Varza la murat o pui ultima, pe la sfarsitul lui octombrie cand e bine coapta, de cele mai multe ori dupa ce a dat prima bruma.

Cum am ajuns sa prepar reteta de astazi ? Mai zilele trecute, in miscarea aproape zilnica prin piata (e in drum spre casa si toate drumurile trec prin piata) am zarit pe o taraba 2 ardei grasi, imensi, unul rosu si unul galben. Nenea care-i avea, la intrebarea mea daca mai are si alti ardei ca cei expusi, imi zice ca nu sunt de vanzare, ca doar i-a pus la vedere sa se laude cu marfa lui si ca de fapt ii tine de samanta. Totusi, fiind vechi client de-al lui si zicand ca mai spera sa se coaca si alti ardei pe vrejul din gradina,  mi-i vinde mie. Nu am asteptat sa zica de 2 ori.

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei gras/ gogosar mare, ardei gras mic (de preferat verde pentru culoarea preparatului final), buchetele de conopida, praz, morcov, telina, ceapa, usturoi, ciuperci, rosii, carnati afumati, felii de sunca crud-uscata, verdeata (ceapa verde, patrunjel, marar, frunze de busuioc), ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin, unt proaspat, mozarella, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, smantana grasa.

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

In reteta se folosesc lactate proaspete – smantana grasa, unt si mozarella.

Lactate folosite pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Lactate folosite pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Ardeii se spala sub jet de apa rece, se capacesc si se scot codita si semintele.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • ardei gras/ gogosar mare,
  • carnati afumati,
  • sunca crud-uscata,
  • praz,
  • usturoi,
  • ceapa,
  • ciuperci,
  • ardei gras mic,
  • morcov, telina,
  • unt proaspat,
  • smantana grasa.

[/ingredients]

Ardeiul gras mic, se taie fasii lungi. Prazul si ceapa se taie rondele, nu neaparat subtiri. Usturoiul se feliaza subtire. Carnatii si prosciuto se taie bucati potrivite ca marime. Ciupercile se feliaza rondele subtiri.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de rapita. In tigaie se calesc prazul, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, carnatii, prosciuto si ciupercile, doar atat cat sa se unduiasca prazul si ceapa. Amestecul se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru macinat. Pentru o savoare deosebita se picura vin alb, sec si/ sau zeama de lamaie.

Ingrediente care se calesc pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Ingrediente care se calesc pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Capacire ardei gras/ gogosar mare, scoatere seminte.
  2. Feliere ardei gras mic, praz, ciuperci, ceapa, usturoi.
  3. Taiere felii mici de carnat afumat si sunca crud-uscata.
  4. Calire legume, carnat si sunca in amestec de unt si ulei de rapita.
  5. Dat pe razatoarea mare morcov si telina. Taiere buchetele mici de conopida.
  6. Decojire rosii si taiere cuburi mici.
  7. Tocare verdeata, marunt.
  8. Amestecare ingrediente calite cu ingrediente crude si verdeata tocata marunt pentru formare umplutura.
  9. Umplere ardei gras capacit cu umplutura pregatita.
  10. Asezare ardei gras umplut intr-un vas de copt. Rosiile tocate se pun in jurul ardeilor umpluti, in vasul de copt.
  11. Coacere preparat in cuptorul care se incalzeste treptat, la foc potrivit.
  12. Adaugare deasupra umpluturii din ardei, felii de mozarella si continuare coacere preparat.
  13. Servire preparat cald sau rece, cu sau fara smantana grasa deasupra.

[/directions]

Sa evitam arderea legumelor care se calesc ! In timpul calirii ingredientelor, se amesteca cu o lingura din lemn pentru a nu se prinde legumele de fundul tigaii si a se omogeniza amestecul de ingrediente. Legumele arse sunt neplacute al gust.

Morcovul si telina se dau pe razatoarea mare. Conopida se desface in buchetele mici.

Rosii decojite si legume date pe razatoarea mare pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Rosii decojite si legume date pe razatoarea mare pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Rosiile se decojesc si se taie cuburi mici, pregatindu-se pentru formare sos de rosii.

Rosii decojite si tocate marunt pentru sos la ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Rosii decojite si tocate marunt pentru sos la ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Verdeata (ceapa verde, marar, patrunjel, frunze de busuioc) se toaca marunt.

Verdeata tocata marunt pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Verdeata tocata marunt pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Cand prazul s-a muiat, se opreste focul sub tigaie.

In tigaie se adauga morcovul si telina, crude, date pe razatoarea mare, buchetelele mici de conopida si verdeata tocata marunt.

Adaugare ingrediente crude peste cele calite pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Adaugare ingrediente crude peste cele calite pentru ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.

Umplutura pentru ardeiul gras se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Umplutura pentru ardeiul gras este gata pregatita.
Umplutura pentru ardeiul gras este gata pregatita.

Se umple ardeiul gras cu umplutura gata pregatita. Deasupra umpluturii se pun cateva linguri de rosii tocate. Restul de rosii tocate, putina verdeata tocata si usturoi feliat subtire se pun in vasul de copt unde sunt deja asezati ardeii umpluti cu umplutura pregatita anterior. Rosiile tocate se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Vas de copt cu ardei gras umplut cu umplutura pregatita anterior si rosii tocate pentru sos.
Vas de copt cu ardei gras umplut cu umplutura pregatita anterior si rosii tocate pentru sos.

Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului, neincins, la foc potrivit.

Secretul coacerii preparatului ! Preparatul se coace la foc potrivit, treptat, 35-40 de minute (dupa marimea ardeilor) pana coaja ardeilor incepe sa se increteasca usor. Focul prea mare ar putea arde pielita ardeiului, inegrind-o si nu ne dorim asa ceva.

Se scoate tava din cuptorul aragazului si se aseaza felii de mozarella pe capacul ardeilor si pe cat posibil cu marginile feliei de branza in interiorul ardeiului.

Asezare felii de mozarella pe gura ardeilor umpluti.
Asezare felii de mozarella pe gura ardeilor umpluti.

Vasul de copt se reintroduce in cuptorul aragazului pentru 5 minute, timp in care mozarella se topeste si invaluie provocator pentru orice pofticios, ardeiul gras, umplut.

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider - preparatul este gata.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider – preparatul este gata.

Ardeiul umplut se serveste cald sau rece, decorat cu verdeata.

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider - preparatul este gata servit.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider – preparatul este gata servit.

Rezista vreun gurmand declarat care sa nu moaie cu niste paine calda in sosul minunat care iti umple narile ?!

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider - gata de "mancat cu ochii" de orice gurmand declarat.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider – gata de „mancat cu ochii” de orice gurmand declarat.

Gurmetii profesionisti nu vor putea renunta la 2-3 linguri de smantana grasa adaugata pe ardeiul umplut, aburind si plin de miroazne tainice.

Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider - prezentat in toata splendoarea sa culinara.
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider – prezentat in toata splendoarea sa culinara.

La un asa preparat merge de minune o salata de varza rosie.

Salata de varza rosie.
Salata de varza rosie.

La un asa festin merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Vinul casei din smochine.
Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de toamna tarzie care se anunta si garnisiti-va cum se cuvine propria camara. Daca sunteti norocosi, nu ocoliti niste ardei sau gogosari mari si incercati aceasta retata. Nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *