Pe la o anumita varsta, incercam sa fim mai prevazatori cu alimentatia noastra zilnica, fara sa ne prefacem ca doar intra in preocuparile noastre zilnice. Chiar daca poftele noastre culinare raman aceleasi, fara sa vrem, observam cum ratia noastra zilnica se micsoreaza, nu neaparat pentru ca o facem intentionat. Corpul nostru are nevoie de mai putina hrana si nu poate fi moment mai potrivit, sa ne alegem uneori, preparatele poftite/ dorite, chiar daca unele dintre acestea pot fi sofisticanii culinare.
Fara a insista pe acest subiect, carnea de porc cu grasime o regasim mai rar printre preparatele noastre culinare. Se inmultesc preparatele pe baza de carne de pasare (pui, gaina, curcan), iepure si uneori carne de vitel. De carnea de oaie/ berbec chiar uitam, amintindu-ne doar la Paste ca preparatele traditionale din carne de miel/ ied nu pot lipsi de pe masa, la sarbatoarea religioasa. Retetele traditionale cu carne de porc nu pot lipsi de pe masa, la sarbatoarea Craciunului si in perioada iernii.
Vechimea blogului meu, sa-i zicem culinar, de ce nu (?!), ma poate contrazice, in sensul ca preparatele din carne de porc sunt cele mai numeroase. Statistic vorbind, doar in ultimii 4-5 ani, retetele mele pe baza de carne de porc s-au rarit.
Din retetarul familiei mele ! Coastele de porc sau fleica/ pecie de porc (burta de porc, fara oase) cu putina grasime, cu sau fara sorici, sunt ingrediente de baza in multe din retetele scrise pe acest blog.
Pregatirea acestora la cuptor este abordarea mea preferata – fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida, pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; fleica de porc cu sorici, coapta, cu varza noua calita; coasta de porc la cuptor cu piure’ de conopida, coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume, coasta de porc cu legume, dovleac si ciuperci, la cuptor.
Nu uitam de prepararea lor la gratar – coaste de porc pe gratar, in cuptor, cu pane’ de conopida; fleica de porc la gratar si cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.
Folosim pentru preparare si tigaie/ wock – fleica de porc cu legume la wock, coaste de porc cu spanac si ou ochi.
Ruladele pregatite pot fi adevarate surprize culinare – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din pecie de porc, coapta; rulada din fleica de porc cu sorici si coaste.
Nimeni nu s-a nascut invatat ! Am sustinut intotdeauna ca nu este o rusine sa te inspiri (din carti sau emisiuni de profil), atunci cand doresti, sa pregatesti o surpriza culinara pentru pofticiosii din familia ta. Sursele mele traditionale, de inspiratie culinara, nu abordeaza macerarea carnii inainte de prepararea ei. Poate fi motivul pentru care nu am fost un adept al macerarii carnii inainte de preparare. Ideile mele se pot schimba, nu am de ce sa le bat in cuie.
Gospodarii din Caucaz, la tara, in zonele de munte gatesc cam ca noi, romanii. Sunt specializati in pregatirea carnii de miel (in special)/ oaie/ berbec. La animalele lor, la coada acestor animale creste multa grasime care de multe ori cantareste peste 1,5 Kg. Aceasta grasime o pregatesc separat, in fel si chip, precum la noi se pregateste slanina de porc. Urmarind o emisiune tv, am descoperit ca macerarea carnii in general (oaie/miel, vaca/ vitel, porc, pasare, etc.) in iaurt cu condimente, da savoare suplimentara preparatului final.
Chiar si pentru peste, ungerea cu iaurt amestecat cu condimente, inainte de preparare dar si in timpul prepararii, da savoare suplimentara preparatului final.
Nu am abordat inca, macerarea carnii de animal sau de pasare, dar si a pestelui, in pasta de rosii/ suc de rosii cu condimente. Mi-am propus sa o fac cat de curand. Mai caut informatii suplimentare.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de porc (cu mai multa carne, putina grasime si fara sorici), cartofi albi (speciali pentru copt), iaurt gras, mustar dulce, mustar iute cu seminte, portocale, lamai, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rozmarin, boia afumata de ardei, curcuma, catei de usturoi, ceapa si usturoi verde, vin alb, sec.
Cumparare bucata intreaga de coaste cu carne.
Ne alegem din galantar, in macelarie, o bucata intreaga cu coaste de porc, cu strat gros de carne, cu putina grasime, fara sorici, la 1,5-2,0 Kg.

Bucata intreaga de carne de porc cu coaste, se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pe bucata de coaste cu carne pot exista portiuni cu strat mai gros de grasime. Se indeparteaza o parte din grasime folosind un cutit bine ascutit. Ne dorim sa pastram portiunea cu carne impanata cu putina grasime.

Nu neaparat obligatoriu ! Pielita de pe partea cu coaste se indeparteaza folosind varful unui cutit pentru a o desprinde de oase si tragand pielita cu mana. Pielita se poate arde si increti in timpul coacerii.
Ingrediente
coaste de porc cu carne multa, cu putina grasime, fara sorici,
cartofi albi, speciali pentru copt,
iaurt gras,
condimente (piper boabe, curcuma, boia afumata de ardei, cimbru, rozmarin),
mustar dulce, mustar iute cu seminte,
vin alb, sec,
portocale si lamai.
Macerare bucata intreaga din coaste de porc.
Macerarea coastelor de porc cu carne se face intr-o punga din plastic alimentar (de preferat pungi cu fermoar). Coastele de porc se pun in punga. In punga se adauga iaurt gras (cantitatea este in functie de marimea coaselor de porc, cca. 1/2 Kg iaurt gras la o bucata de 2 Kg coaste de porc), 3-4 linguri de mustar dulce, 1-2 linguri de mustar cu seminte, 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, zeama de la 2 portocale si 1 lamaie, coaja de lamaie si coaja de portocale (cateva fasii subtiri, fine, fara partea alba), sare grunjosa, piper boabe proaspat macinat, boia afumata de ardei, curcuma, cimbru uscat, ceapa si usturoi verde, tocate marunt.
Punga se framanta cu mainile pentru ca ingredientele de macerare sa se amestece bine intre ele si sa adere la bucata intreaga din coaste de porc cu carne.
Optional. Nu este nicio greseala daca ingredientele de macerare se amesteca separat intr-un bol, folosind o lingura de bucatarie/ telul si apoi se introduc in punga cu coastele de porc.

Punga cu coaste de porc si ingrediente de macerare se pastreaza in frigider, la rece, cel putin de seara pana dimineata. Periodic se framanta punga pentru ca lichidul de macerare sa adere cat mai consistent la carnea cu coaste de porc.
Coacerea coastelor de porc in cuptorul aragazului.
Punga cu coastele de porc si ingredientele de macerare se scoate din frigider cu 1 ora inainte de coacere pentru a ajunge la temperatura camerei, sa nu consumam degeaba curent/ gaze pentru preincalzire carne.
Bucata intreaga de coaste de porc cu carne, necuratata de macerat se aseaza intr-o tava de copt, cu gratar, cu coastele pe gratar.

In tava de copt se pune maceratul din punga, catei de usturoi, crengute de cimbru, crengute de rozmarin si o ceasca de vin alb, sec.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa si apoi stoarsa.

ORDINEA DE DESFASURARE A OPERATIILOR CULINARE DIN BUCATARIE.
- Cumparare bucata intreaga de coaste cu carne.
- Macerare bucata intreaga din coaste de porc.
- Coacerea coastelor de porc in cuptorul aragazului.
- Pregatirea cartofilor in cuptorul aragazului impreuna cu coastele de porc.
- Felierea coastelor de porc cu carne, montarea si servirea preparatului.
Cuptorul electric al aragazului se fixeaza la programul de incalzire sus-jos cu ventilator si se preincalzeste la 250 de grade C. Cand se stinge becul rosu, tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul pus pe treapta 3, pentru 25 de minute. Se reduce temperatura la 180-190 de grade C si se coace carnea cu coaste timp de 1,5-2,0 ore (in functie de marimea bucatii de coaste cu carne).

Cand carnea se rumeneste pe partea cu carne si maceratul aflat pe carne s-a rumenit si el, se intoarce bucata de carne pe gratarul tavii de copt. Nu se mai pune hartia de copt. Ne dorim sa rumenim carnea de pe coaste si sa se coaca bine si partea de carne de langa coaste.
Pentru ultimele 10 minute, intoarcem bucata de carne pe gratar, cu coastele pe gratar. Nu se acopera cu hartia de copt.

Optional. Se stinge cuptorul aragazului si se lasa tava de copt in cuptor, cu usa intredeschisa la cuptor, daca ne dorim ca preparatul nostru final sa fie mai rumenit si carnea mai facuta.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului. Bucata de coaste de porc cu carne, se scoate pe o farfurie.

Inainte de feliere, bucata de coaste de porc cu carne se lasa sa se odihneasca 15 minute, timp in care se acopera cu hartia de copt. Carnea va redeveni mustoasa si frageda.
Pregatirea cartofilor in cuptorul aragazului impreuna cu coastele de porc.
Cartofii intregi se spala sub jet de apa calduta si se scurg intr-o sita.
Cartofii spalati si scursi de apa se aseaza intr-o tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului in timp ce se coace bucata de coaste de porc cu carne multa. Coacerea cartofilor intregi, speciali pentru copt, dureaza cca. 1 ora (dupa marimea acestora).
Se urmareste coacerea cartofilor. Cand coaja cartofilor s-a uscat si tinde sa se desprinda de cartofi, se pipaie cartofii pentru a se vedea stadiul coacerii.

Tava de copt cu cartofi se scoate din cuptorul aragazului.
Felierea coastelor de porc cu carne, montarea si servirea preparatului.
Bucata intreaga de coaste de porc cu carne multa, gata odihnita, se feliaza folosind un cutit bine ascutit.

Felierea bucatii de coaste de porc cu carne multa se face taind printre coaste. La feliere, se observa cum musteste carnea in taietura.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite – felii de carne cu os, jumatati de cartofi copti si gogosari in otet.
Pe carne si pe cartofi se pune sos din tava de copt, pe baza de macerat. Preparatul se serveste fierbinte.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Nu este o greseala daca la acest preparat se serveste mustar si/ sau mujdei de usturoi. Gurmetii familiei pot fi interesati.
Pofticiosii familiei vor pisa cartofii copti, cu furculita, in deliciosul sos si nu vor ezita sa ceara o bucata de paine calda, de casa, sa moaie in sos.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice gospodina raspunde prezent (ca are sau nu are timpul necesar pentru conformare; se descurca ea/ el) la dorintele culinare ale pofticiosilor pe care ii pastoreste. Aceasta reteta nu este un moft culinar. In plus, prepararea in sine (macerarea se face singura) nu dureaza mai mult de 2-3 ore. Incercati reteta si va veti convinge.
Foarte interesant! Acest material foarte bine documentat, chiar si cu referinte la retetele traditional romanesti, este foarte edificator si in acelasi timp, un prilej de inspiratie pentru bucatarii incepatori, atunci cand se pregatesc preparate din carne de porc. Felicitari pentru aceste retete!