In toiul verii, cu vipia aceasta care se insira zile la rand, legumele sunt preferate de majoritatea gospodinelor, nu doar pentru ca se prepara mai rapid si in general destul de simplu, ci si pentru sederea prin preajma aragazului limitata la minimum acceptabil. Nici recomandarea nutritionistilor care isi fac tot mai des simtita prezenta prin retetarul de vara nu este de neglijat.
De ce sa consumam legume ? Savoarea preparatelor pe baza de legume este bine cunoscuta. Ce sa mai vorbim de miroasele care se raspandesc in jurul bucatariei, care ii atata pana si pe cei mai inversunati dintre carnivori si ma refer aici la gurmanzii declarati ca iubitori de carne, indiferent de animal sau pasare, de curte sau crescute in salbaticie.
Cum gatim legumele ? In retetarul familiei, preparatele pe baza de legume ocupa un loc bine stabilit, in functie de sezon. De cele mai multe ori sunt servite drept garnituri – sufleu de conopida, sufleu de dovlecei, legume prajite, la diverse preparate din carne sau sunt servite ca salate langa diverse preparate din carne – salata de dovlecei, salata de vinete, dovlecei si ardei capia, conopida inmiresmata sau salate simple – salata de vinete coapte, salata de fasole verde, in special vara pana toamna tarziu si chiar iarna, daca am pus legume la congelator de cu toamna. Ca mancarici, uneori de post – ghiveci de legume, ghiveci de legume dupa o metoda greceasca, mancare de dovlecei, mancare de vinete, mancare din pastai de fasole grasa – legumele le pregatim primavara si in special vara.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete negre/ albe/violete, dovlecei verzi inchis/ verzi pal/ albinosi/ galbeni, ceapa, usturoi, ardei gras/ ardei capia, verdeata (patrunjel, marar, busuioc), rosii, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, frunze de dafin.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- vinete,
- dovlecei,
- rosii,
- ardei gras/ ardei capia,
- ceapa,
- usturoi,
- marar si patrunjel verde, frunze de busuioc.
[/ingredients]
Vinetele si dovleceii se despica cu varful unui cutit bine ascutit, fara a se taia cotorul. In despicatura se inghesuie rondele de ceapa, felii de rosii, fasii lungi de ardei si catei de usturoi. Leguma trebuie sa ramana stransa, pentru a nu se labarta in timpul coacerii. Legumele zimtate si impanate se aseaza strans/ inghesuite intr-o tava de copt cu margini inalte.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Spintecare vinete si dovlecei, in lung, folosind varful unui cutit bine ascutit, fara a taia cotorul.
- Impanare legume cu fasii de ceapa, rosii si ardei, catei de usturoi.
- Calire in ulei de masline, un amestec de legume feliate (ceapa, ardei, rosii, usturoi).
- Asezare legume impanate intr-o tava de copt si acoperirea acestora cu legumele calite, asezonate. Adaugare verdeata tocata mare.
- Coacere legume in cuptorul incins al aragazului.
- Servire legume, intregi, impanate, calde sau reci, cu sau fara smantana, cu sau fara iaurt, cu verdeata deasupra.
[/directions]
In tava, legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste in ulei de masline, un amestec format din rondele de ceapa, fasii de ardei, catei de usturoi taiati fin si rosii feliate. Legumele se calesc doar atat cat sa se moaie putin ceapa si sa se formeze sucul de rosii.
Legumele calite se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Secretul secretelor ! Nu este nicio greseala daca legumele care se calesc, se stropesc cu vin alb, pentru un gust deosebit.

Legumele calite se adauga in tava de copt, peste vinetele si dovleceii impanati cu legume. Se urmareste ca legumele calite sa acopere omogen legumele impanate. Se presara deasupra verdeata tocata mare. Se adauga cateva frunze de dafin si boabe de piper.

Se umezeste o hartie de copt cu apa rece si se stoarce. Tava cu legume se acopera cu hartia de copt pentru ca legumele sa se prepare inabusite, la abur.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 20-30 de minute, in functie de marimea vinetelor.
Mare atentie ! In timpul coacerii supraveghem sosul din tava, sa nu sece, ceea ce ar duce la uscarea legumelor. Dupa nevoi, se adauga suc de rosii gata pregatit.
Pe legumele gata pregatite se adauga verdeata tocata marunt.

Cum se servesc legumele impanate ? Legumele se pot servi calde sau reci, cu sau fara smantana grasa, cu sau fara iaurt gras. La o bucata de paine calda pentru muiat in minunatul sos nu se poate renunta indiferent ce ai face sau orice vecin ai langa tine la masa. Sa te lingi pe degete nu altceva. Gurmetii de pretutindeni imi vor intelege cu siguranta, mesajul.
Serveste fiecare ce doreste. O vanata alba poate fi vedeta culinara a mesei.

Sosul face toti banii.

Cei mai conservatori dintre meseni poate doresc o vanata neagra.

Sosul de legume imprastie miroazne tainice care iti gadila narile.

Cine doreste, serveste dovlecel zimtat, impanat cu legume.

Niciodata nu-i prea mult, un dovlecel intreg.

Gustul la zuchini este usor diferit de al dovlecelului nostru traditional. Zuchini este putin mai tare, dar si mai aromat.

Chiar daca nu esti obisnuit cu zuchini, merita gustat.

Daca tot trebuie baut ceva rece, merge o limonada facuta din zeama de lamaie, miere, cuburi de gheata si sifon. Sau, de ce nu, un pahar cu vin alb, sec, din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Toamna se apropie cu pasi mari. Nu ezitati sa incercati aceasta reteta, deosebit de gustoasa. Nu uitati, sezonul aranjarii camarii pentru iarna bate la usa, chiar daca pe la noi iarna nu prea isi mai arata coltii de ceva vreme. Oricum, e bine sa ne gaseasca pregatiti.