Intotdeauna am considerat gatitul bucatelor ca fiind o arta, fara a ma referi direct, in vreun fel, la maruntele mele ambitii culinare axate mai toate pe retete traditionale romanesti. Uneori evadez si incerc sa fac anumite retete, mai mult sau mai putin inspirate dupa ceea ce vad sau citesc. De cele mai multe ori, ajung in final la preparate mai mult sau mai putin de-ale mele, ca sa zic asa, punand in practica unele idei de moment care imi apartin.
Bucataria de actualitate, promovata intens pe la televizor, dar si prin presa scrisa, respecta moda salatelor, de tot felul, cu te miri ce ingrediente, mai mult sau mai putin de-ale noastre. Curiozitatea gustului te indeamna sa incerci a prepara si salate mai sofisticate. Este adevarat ca de cele mai multe ori, o data satisfacuta curiozitatea, nu mai repetam experienta culinara respectiva.
Salate pe care le pregatim mai mereu ! In retetarul familiei mele se regasesc cateva salate traditionale, pregatite/ mostenite, de cele mai multe ori, cu ocazia aniversarilor din familia parintilor si din familia socrilor. Socrul meu dorea la toate sarbatorile si de cele mai multe ori pentru masa din familie, de sambata, la pranz – salata de boeuf. In timpul posturilor religioase, bunica pregatea pentru ea salata orientala simpla (cartofi fierti, ceapa taiata rondele, masline negre, ulei de floarea soarelui, otet din vin, sare grunjoasa, eventual salata verde si ridichi de luna, feliate). Pentru noi copiii si pentru cine mai dorea, se pregatea o salata orientala imbunatatita, nu mereu cu aceleasi ingrediente – salata orientala cu ton si oua de prepelita. Achizitionand un aparat cu abur, am inceput sa pregatim salate rapide cu legume facute la abur. Inspirandu-ma din cele vazute pe la televizor am pregatit salata cu paste fainoase, ciuperci, ansoa si ton de la conserva sau salata de rosii galbene cu mozarella si sunca de Praga. Conopida este leguma mea preferata si se regaseste in cateva salate – salata din conopida oparita si inmiresmata sau salata din conopida cu maioneza. Nu poate lipsi traditionala salata de vinete sau salata de vinete, dovlecei si ardei capia. Salatele pe care le pregatim, de cele mai multe ori se servesc impreuna cu preparate din carne – salata de radacinoase sau salata de dovlecei cu usturoi sau salata de ardei copti si preparate din peste – salata din sfecla rosie coapta pe capac gratar sau salata de sfecla rosie sau salata de fasole verde.
Salate rapide pe care le pregatim pentru a fi servite impreuna cu felul principal ! Pregatirea acestor salate au la baza salata verde/ leurda/ varza noua si/ sau legume de sezon, cumparate proaspete, de pe tarabele din piata. Facem diverse asocieri de salata verde/ leurda/ varza noua cu legume, taiate in diverse feluri, omenite cu ingrediente comune (sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere/ otet de smeura, etc.) si de cele mai multe ori imbogatite cu ceva verdeata (marar, patrunjel, busuioc, chiar leustean, ceapa verde, usturoi verde). Uneori, amestecul lichid pentru salata contine si o lingura de mustar dulce sau cativa fulgi de ardei iute/ ardei iute proaspat, curatat de seminte, feliat subtire. Otetul balsamic il folosim doar la salata din sfecla rosie coapta/ fiarta.
Alte ingrediente din retetele pregatite ! In special in perioada rece folosim fasole boabe de la conserva, ton de la conserva, cus-cus, boabe de porumb dulce prefierte de la conserva, naut de la conserva, combinate in fel si chip. Si ciupercile albe, crude sunt in atentia noastra. Maslinele, oul fiert si branza de capra sunt si acestea ingrediente des utilizate in retetele familiei.
Legumele si celelalte ingrediente principale fiind evident, cele mentionate in titlu si care se disting in clar, in poze, nu voi enumera ingredientele la fiecare reteta in parte. Voi aminti doar unele secrete culinare.
Salata din varza noua cu castraveti si ridichi de luna.
Pentru ca salata sa nu iasa apoasa, varza noua se toaca fideluta se amesteca cu sare grunjoasa si apoi se stoarce. Pentru un colorit deosebit al salatei, se adauga marar verde tocat marunt si ceapa verde.
Salata verde cu leurda, ridichi de luna si masline.
Leurda este un usturoi salbatic si da o savoare deosebita salatelor dar si ciorbelor si chiar mancarurilor, adaugata in cantitati mici (cateva frunze). Maslinele verzi si maslinele negre accentueaza gustul amarui – usor iute al salatei.
Salata de ridiche alba, morcov, gulie si leurda.
Este o salata de inceput de primavara cand leurda apare timid pe sub frunze, in padure. Culegatorii iau frunza cat un deget de mare cu radacina cu tot (radacina seamana cu un catel de usturoi, care nu pisca). Leurda feliata fideluta se amesteca cu morcovul proaspat ras, cu ridichea si gulia date pe razatoarea mare, asezonate cu sare grunjoasa si stoarse in maini. Ridichea neagra si gulia sunt legume de iarna, pline de apa.
Salata de rosii, castraveti, ceapa verde si usturoi verde.
Primele rosii si castravetii care se culeg din solar merg de minune in salata cu ceapa si usturoi verde, tocate marunt. Patrunjelul tocat mai mare da gust deosebit salatei care se serveste la friptura la tigaie sau pe gratar, din carne rosie.
Salata de rosii galbene si rosii, castraveti, ardei gras si ceapa rosie.
Daca se adauga in salata branza de capra data pe razatoarea mare sau mozarella proaspata, rupta bucati, salata poate fi servita ca cina rapida impreuna cu un pahar de vin alb, sec, rece.
Salate consistente care pot fi servite la cina, eventual cu o felie de paine calda pentru a se muia in deliciosul sos.
Aceste salate sunt satioase, pline de vitamine si se servesc ca o cina nocturna.
-Salata de rosii, ardei gras si castraveti cu ou fiert, ansoa, masline si branza de capra.
Bucatile de ansoa se taie marunt si se omogenizeaza bine salata folosind o lingura. Pestisorii ansoa fiind puternic sarati, in salata se adauga doar un praf de sare grunjoasa, in special daca in salata se picura si uleiul in care au stat ansoa.
Oul fiert tare se taie fasii subtiri care prin amestecare cu restul ingredientelor va lega salata facand-o omogena.
-Salata de fasole boabe, ciuperci crude, peste de la conserva, masline si ou fiert.
Este o salata de iarna care contine fasole boabe, alba si rosie, de la conserva, castraveti in otet si gogosari in otet, feliati subtire. Ciupercile albe, crude, feliate subtire, dau un gust special acestei salate.
-Salata cu cus-cus, ton de la conserva ou fiert si masline.
Pastele se fierb inainte si se scurg in sita. Fiind o salata de sfarsit de toamna, ca ingrediente se mai pot folosi – rosii, salata verde (tanara, de toamna), ardei gras/ ardei capia.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Destul de des suntem nevoiti, cand soriceii fac galagie prin stomac, sa apelam la pregatirea unor retete rapide, timpul nefiind tocmai un prieten apropiat in aceste cazuri. Vreau sa cred ca preparand aceste retete, cei doritori nu vor fi dezamagiti.