Scrumbia de Dunare este pestele meu preferat, chiar daca are cam multe oase si de vreo 2-3 ani pretul acesteia la pescarie a luat-o razna. De altfel, pestele proaspat a devenit aliment de lux, chiar daca baltile private s-au inmultit, cherhanalele asociatiilor lucrative ale localnicilor din zona Dunarii au inceput sa reapara in fostele locatii ale statului (salvate ca prin minune de furia demolarilor) si TVA-ul la alimente s-a micsorat. Din mancarea saracului alaturi de masline si paine, pestele se „lauda” in prezent cu cele mai nestapanite preturi de pe piata. Greu de gasit vreun vinovat pentru situatia creata, in afara de stat/ primarii. Prin controale fiscale repetate, severe si neanuntate din timp s-ar putea pune ordine, rapid, spre folosul si in interesul consumatorului, dar, probabil, interesele de grup nu permit ordinea fiscala, fiind de preferat haosul fiscal. Macar de ar fi controale fiscale din pescarii la nivelul controalelor sanitare si a controalelor sanitar-veterinare.
Cu toate neajunsurile existente pe piata de peste, nu putem renunta la un aliment atat de pretios pentru sanatatea noastra.
Amintiri, amintiri …. ! Un bun amic, plecat destul de devreme dintre noi, de cate ori primea o punga de 1 leu cu scrumbii de Dunare, proaspete, de la o ruda a sa de pe langa Galati (in trecere, cu treburi, prin orasul nostru), imi facea si mie portie (2-3 bucati). De la acest amic am invatat ca scrumbia de Dunare, peste gras, deosebit de gustos, se pregateste cel mai bine si mai simplu in ziar (chiar daca eu folosesc hartie de copt), pe gratar, cu conditia sa il crestezi cat mai des, pe ambele parti, cu un cutit bine ascutit, pentru ca oasele taiate sa fie mici si sa nu te poti ineca cu ele. Pe acelasi gratar, separat, se poate pregati scrumbie de Dunare cu legume.
Cum mai preparam scrumbia de Dunare ? Indiferent de modul de preparare – proaspata si apoi la tigaie – scrumbie de Dunare cu legume si ciuperci; la gratar, la cuptor – scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor sau scrumbie de Dunare cu cartofi si ciuperci la cuptor; cu tot felul de garnituri – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur sau scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosii; marinata – salata din scrumbie de Dunare marinata sau salata din scrumbie de Dunare marinata cu maioneza sau salata din scrumbie de Dunare cu ceapa si masline; afumata, preparatul obtinut este sanatos (continut ridicat de omega 3, 6, 9), deosebit de gustos si plin de miroazne tainice spre deliciul gurmetilor profesionisti.
Cum se pastreaza scrumbia de Dunare cumparata proaspata ? Nefiind un peste pe care sa-l gasesti mereu pe piata, scrumbia de Dunare se comercializeaza in perioada aprilie-iunie. Chiar daca pescarii o cauta mai mereu prin Dunare, rareori o si prind in alta perioada de timp. Curatata de solzi si la interior, cu un praf de sare grunjoasa adaugat la cap, in interior si pusa in pungi din plastic alimentar, la congelator, scrumbia de Dunare, peste foarte gras, se poate pastra 3-4 luni. Se poate fileta si pastra sub forma de file-uri in pungi din plastic alimentar, la congelator. A nu se uita sa se eticheteze pungile cu data congelarii.
De ce ne inselam singuri ? In anii cu mult peste pe piata (braconajul este permanent in floare, dar braconierii prinsi sunt rari) scrumbia de Dunare se pastreaza si la butoaie, in saramura/ marinata si/ sau se afuma, motiv pentru ca pretul sa se dubleze.

Ingrediente de trebuinta in reteta: scrumbie de Dunare, afumata, ceapa rosie si ceapa verde, masline, castraveti murati in saramura, verdeata (patrunjel si marar), ulei de masline extravirgin, otet balsamic, sare grunjoasa, piper boabe.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- scrumbie de Dunare afumata,
- ceapa rosie si ceapa verde,
- castraveti murati in saramura,
- masline negre.
[/ingredients]
Ceapa rosie se taie rondele, castravetii in saramura se taie felii subtiri, ceapa verde si verdeata se toaca marunt. Pentru tocare se foloseste un cutit bine ascutit.
Castravetii murati, feliati, se storc in maini pentru a se indeparta surplusul de saramura care lasat, s-ar obtine un preparat final, apos.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Curatare scrumbie de Dunare de piele si de oase. Maruntire file-uri de peste.
- Taiere la cutit, legume – ceapa, verdeata si castraveti murati.
- Montare preparat din peste maruntit, ceapa, castraveti murati si verdeata. Adaugare ulei de masline, otet balsamic, un praf de sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.
[/directions]
Cum se curata scrumbia afumata ? Scrumbia de Dunare se curata de piele si de oase. Pielea se trage de pe peste, dupa indepartarea capului pestelui. Trunchiul de peste, de pe care s-a indepartat pielea se desface in doua, pe mijloc si se scoate sira pestelui cu oasele legate de aceasta. Oasele ramase pe cele doua jumatati de peste/ pe fileuri se indeparteaza cu o penseta. File-urile de peste se maruntesc mai mare cu degetele sau cu cutitul, ocazie cu care se indeparteaza si ultimele oscioare.

Se amesteca pestele maruntit cu ceapa tocata, maslinele intregi, castravetii murati, feliati si storsi, verdeata tocata, cu ulei de masline si otet balsamic. Se potriveste de sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Alternativa ! Se poate folosi otet alimentar de 9 grade din vin sau otet de zmeura/ otet de visine in loc de otet balsamic, caz in care preparatul va fi deschis la culoare, dar nu va avea aroma otetului balsamic, de calitate.
Preparatul se serveste ca aperitiv pe paine prajita si cu un paharel de tuica din prune. Se poate servi si ca o cina frugala langa o bere (pentru a potoli o sete nocturna).
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele considerat candva mancarea saracului nu trebuie sa lipseasca in alimentatia saptamanala a oricarei familii. Invatati-va copiii, de mici, sa consume peste pentru a nu avea discutii interminabile, in familie, la aparitia mofturilor culinare la cei mici.