Toamna isi intra in drepturi mai firav, in septembrie, pentru ca gospodinele sa isi faca curaj, sa inceapa treptat, pregatirile pentru iarna. Este vremea conservelor si a muraturilor. Pe acest blog de bucatareli se regasesc multe retete cu preparate pentru iarna, muraturi sau dulceturi, siropuri. Majoritatea retetelor scrise au la baza sursele mele de inspiratie culinara, mostenite de la parinti si bunici.
Ca in fiecare an, am demarat in forta si in toamna acesta, preparatele noastre traditionale pentru iarna care ne-o anunta meteorologii si anul acesta, ca va fi grea. Vom pregati de toate, mai putine cantitativ si toamna aceasta, ca numar de borcane si sticle. In ultimii 5-6 ani ne-au tot ramas destule conserve, de la un an la altul.
Sa-i credem sau nu pe meteorologi, este la latitudinea fiecaruia dintre noi ! Eu, personal, nu prea mai sper, sa revad o zapada de 1 m pe strada (ultima data in orasul meu prin 1995) sau nametii copilariei mele (din anii ’50) de 2-3 m, din curtea casei, de la partia facuta de tata si bunica. Ne strecuram printre nameti, sa iesim din curtea casei, sa mergem la scoala (nu se inchideau scolile cand cadeau ceva mai multi fulgi de zapada, ca in zilele de azi). Ii povestesc nepotelului meu despre acei nameti si daca am ocazia, ii arat la tv. Din pacate, nu am poze cu nametii acelor vremuri.
Cum nu are rost, sa reiau retete deja scrise, cu pregatiri pentru iarna, astazi mi-am propus, sa scriu o reteta pentru desert. Categoria de pe acest blog cu prajituri, dulciuri este firava. Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, nu lipsa surselor de inspiratie pentru dulciuri este cauza, ci faptul ca la prajituri, pentru a-ti iesi, ce ti-ai propus, trebuie sa cantaresti ingredientele. Ori cu rabdarea necesara cantaririi ingredientelor, nu sunt tocmai prieten.
Din retetarul familiei mele ! Amintesc cateva retete pe care le pregatim mai des in familie – gogosele, tort crema de zahar ars, smochine cu mascarpone, clatite cu branza si smantana, la cuptor; tort racoritor cu fructe, nuci si stafide; dovleac copt servit cu iaurt, placinta ca desert din aluat pufos cu mere, piersici si stafide.

Tarta cu fruce si frisca.
Ingrediente de trebuinta in reteta: mere rosii si mere galbene, dulceata de visine, migdale, stafide, nuci, smantana grasa, aluat grunjos (faina, unt proaspat, zahar farin vanilat, coaja de lamaie si coaja de portocale, seminte de vanilie, apa rece, sare grunjoasa), zahar tos, scortisoara.

Mere folosite in reteta.
Optional ! Se pot folosi si alte fructe proaspete – pere, gutui, prune, etc. sau nuci, merisoare, caise confiate, etc.
Am folosit smantana grasa pentru pregatit frisca cu care se serveste tarta de fructe.

Smantana grasa pentru pregatit frisca si dulceata de visine.
Pregatire aluat grunjos pentru tarta.
Intr-un castron se pun 2 cani cu faina alba (trei nule, pentru cozonac), data prin sita deasa, 1 lingura de zahar vanilat pregatit in casa, 2 linguri de unt proaspat, seminte dintr-o teaca de vanilie, un praf de sare.

Ingrediente de trebuinta folosite pentru aluatul grunjos.
Untul proaspat se marunteste. Ingredientele se amesteca cu o lingura, pentru omogenizare.

Ingredientele pentru aluatul tartei s-au amestecat grosier.
In amestecul format se picura apa rece. Se amesteca rapid cu o lingura sau cu mana (de preferat) pana se leaga ingredientele si se formeaza o masa grunjoasa.

Masa grujoasa formata din amestecarea ingredientelor pentru aluatul de tarta.
Aluatul grunjos format pentru tarta, se pune intr-o folie din plastic alimentar.

Aluat grunjos pus in folie din plastic alimentar.
Aluatul grunjos se pune la rece, in frigider, pentru minim 1 ora.
Aluatul grunjos rece, in folie, se va intinde cu sucitorul, pentru a forma o foaie de aluat, cu care se vor acoperi fructele din tava de copt.

Amestecul grunjos de aluat pentru tarta a fost intins cu sucitorul, pentru a se forma o foaie din aluat.
LISTA INGREDIENTELOR PRINCIPALE FOLOSITE IN RETETA.
- mere,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- migdale,
- dulceata de visine,
- stafide,
- zahar vanilat,
- teaca de vanilie,
- faina pentru cozonac.
Pregatire tarta in tava de copt, in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.
In tava de copt se pune o lingura de zahar tos si o lingurita de zahar vanilat, bucatele din teaca si seminte de vanilie, praf de scortisoara.

In tava de copt se regaseste zahar tos, zahar vanilat, vanilie (teaca si seminte), scortisoara.
Tava de copt cu ingrediente se aseaza pe flacara mica a aragazului si se urmareste topirea si caramelizarea zaharului.

Zaharul s-a topit si se caramelizeaza.
Merele cu coaja cu tot, se taie felii mai mari. Feliile de mar se aseaza in zaharul topit si caramelizat.
In tava de copt se mai adauga visine din dulceata, stafide, migdale, cateva bot-uri de unt proaspat.

In tava de copt cu zahar caramelizat s-au pus felii de mar, migdale, visine, stafide si unt proaspat.
Tava de copt cu ingredientele pentru tarta, se acopera cu foaia de aluat grunjos.

Tava de copt cu ingrediente pentru tarta s-a acoperit cu foaia de aluat grunjos.
Secretul gospodinei ! Foaia de aluat grunjos se inteapa cu furculita inainte de a se introduce tava in cuptorul electric al aragazului. Nu ne dorim ca foaia de aluat grunjos, sa se umfle la mijloc in timpul coacerii si sa se desprinda de fructe.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire aluat grunjos pentru tarta.
- Pregatire tarta in tava de copt, in vederea coacerii in cuptorul electric al aragazului.
- Coacerea tartei cu fructe in cuptorul electric al aragazului.
- Pregatire frisca pentru servire la tarta cu fructe.
- Montarea si servirea desertului.
Coacerea tartei cu fructe in cuptorul electric al aragazului.
Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul asezat pe treapta a 2-a a cuptorului. Se fixeaza programul de coacere cu ventilator si temperatura la 180 de grade C.
Se urmareste coacerea tartei prin geamul din usa cuptorului electric. Tarta este coapta cand se desprinde de marginea tavii de copt si este usor rumenita.

Tarta cu fructe este gata coapta.
Secret bine pastrat ! Pentru a fi sigure, ca tarta coapta nu va avea foaia de aluat grunjos desprinsa de fructe, gospodinele apeleaza la un truc – acopera tava de copt cu hartie de copt, iar pe hartie, aseaza boabe de fasole sau bile ceramice.
Tava de copt se scoate din cuptorul electric al aragazului si se lasa tarta, sa se raceasca.
Pentru scoaterea tartei din tava de copt, se acopera tava cu tarta coapta cu o farfurie intinsa/ platou si se rastoarna. Prin rasturnare, aluatul grunjos se regaseste pe farfurie si fructele deasupra.

Tarta cu fructe gata coapta si rasturnata pe farfurie.
Siropul din fructe se impregneaza in aluatul pufos. Aluatul pufos se moaie, se indulceste si se parfumeaza cu parfumul fructelor. Savoarea preparatului este garantata spre bucuria pofticiosilor familiei.
Pregatire frisca pentru servire la tarta cu fructe.
Intr-un bol, se pune smantana grasa, putin zahar vanilat si seminte de vanilie. Se mixeaza pana se formeaza o pasta omogena, usor pufoasa.

Frisca din smantana grasa.
Montarea si servirea desertului.
Frisca batuta se adauga pe tarta cu fructe.
Inainte de servire, farfuria cu desert se tine la rece, in frigider.

Pe tarta cu fructe s-a pus frisca.
Tarta rece se taie in felii folosind un cutit cu lama lata, bine ascutit.
Desertul se serveste rece.

Tarta cu fructe si frisca gata servita.
La acest desert se poate servi un paharel cu lichior de visine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Deserturile pregatite in casa, cu siguranta, au numai ingrediente cunoscute, fara coloranti si indulcitori. Sa avem grija de sanatatea noastra, in special cand servim desertul. Aceasta reteta are putin zahar, necesar in reteta, doar pentru legarea fructelor folosite. Mi-am propus, ca pe viitor, sa incerc, sa folosesc melasa in loc de zahar. Urmeaza, sa vad, ce iese.
