esente facute in casa 3

Miroase pentru prajituri

Mult prea rar, am scris pe acest blog, retete de prajituri, dulceturi, gemuri, siropuri, compoturi. Pot invoca mai multe motive. Primul motiv poate fi abordarea mult prea stricta (ma refer la cantarire ingrediente) a retetelor pentru a-ti iesi preparatul asa cum se doreste, adica aspectos, plin de miroase tainice si savuros. Cum altfel, sa poti atrage pofticiosii familiei ?!

Nu ma pot lauda cu rabdarea necesara pentru parcurgerea intocmai a tuturor etapelor din retete, care de cele mai multe ori nu sunt putine ca numar. Prietenia mea cu rabdarea lasa mult de dorit, chiar daca in ultimii ani, am facut pasi semnificativi inainte, o data cu aparitia zi de zi a nepotelului meu in peisajul casei.

Nu pot zice ca prajiturile pregatite in casa in ultimii ani reprezinta acelasi numar de abordari din anii cand copiii mei erau mici. Atunci, dulciurile pregatite in familiei erau singurele surse de a avea ceva dulce pentru copii. Prin anii ’80-’90, sotia facea tot felul de prajituri in casa. Nu ma implicam prea des si atunci cand o faceam, doar veneam cu ceva idei, din cele citite prin retetele mostenite.

Amintiri, amintiri … ! Rolul meu principal era de a asigura ingredientele necesare, care in acele vremuri nu era ceva tocmai usor. Statul la cozi interminabile era sport national. Ne mai ajutau parintii cu ce reuseau si ei sa cumpere. Mersul acasa la producatori pentru a cumpara cele necesare devenise obicei. Fructe aveam in fiecare toamna de la socrul meu si de la o sora de-a mea (aveau fiecare cate o livada cu mai multi pomi fructiferi). Fructe mai reuseam sa cumpar din piata sau luam de la parintii mei, care aveau si ei 2 meri, 4 peri si 1 cires plus o mica vita de vie.

De-ale bunicilor ! Acum, nepotelul meu, curios din fire ca orice copil, doreste sa participe si el la pregatirea dulciurilor. Este o adevarata aventura, dar si o placere deosebita, sa vezi cum sparge ouale si le bate cu telul, cum da pe razatoare mere sau stoarce portocale. Nu mai zic de amestecarea ingredientelor cu lingura si bine inteles, cum gusta coca de la prajituri. Nu avem cum sa nu-l incurajam, mai baga in gurita si cate un fruct sau o feliuta de branza. Nu prea se inghesuie la a servi preparatul final, le prefera pe cele cumparate de-a gata. Citind cu atentie ce scrie pe eticheta cumparaturilor, am decis, sa reluam pregatirea dulciurilor in casa. Incet, incet, facem pasi inainte in aceasta directie.

Din reteraul familiei mele ! Sotia este patiserul, eu abia am sarit pragul de discipol si incerc sa ma implic direct, inca sub privirea atenta a sotiei, in special cand vine vorba de cantarit ceva.

Placinta cu branza si placinta cu mere, clatitele cu branza si smantana, la cuptor; clatite cu branza dulce, branza sarata si smantana, la cuptor; clatite umplute cu te miri ce, sunt cateva preparate care il atrag deja pe mititelul nostru.

Pregatim budinci – budinca de clatite si nu numai, budinca de orez cu branza dulce si fructe, budinca din clatite cu fructe si branza dulce, budinca de orez cu fructe confiate.

Cozonacul nu poate lipsi din retetarul vreunei familii de romani – cozonac de casa cum facea mama mea, cozonac copt pe cutii goale de bere.

Torturile erau specialitatea mamei mele – tort din tortia, tort crema de zahar ars, tort din cozonac invechit cu frisca, tort din cozonac cu fructe uscate si frisca, tort racoritor cu fructe, nuci si stafide.

Ne plac deserturile cu multe fructe, de sezon – desert rapid cu fructe, smochine cu mascarpone, dovleac copt servit cu iaurt.

Din categoria dulciurilor pe care le consideram delicatese dulci pregatim – gogosele, galuste cu prune, orez cu lapte.

Nu folosim decat foarte rar, esente de cumparat. Majoritatea dulciurilor pe care le-am pregatit cu esente de cumparat, mie mi-au produs arsuri pe gat si pe stomac. Sensibilitatea mea poate avea drept cauza, mediul de lucru existent in firma unde am lucrat pana in 1990, peste 30 de ani, aproape zi de zi. Este motivul pentru care am hotarat impreuna cu sotia, sa pregatim in casa, propriile miroase – esente, coaja de lamaie si coaja de portocale, zahar vanilat.

Cumparam miroase din comert – doar pastai de vanilie, pasta de vanilie, aroma naturala de vanilie Bourbon, sofran pur, pe care le folosim ca atare la prajituri si dulceturi.

esente facute in casa 3

Esente facute in casa (migdale, cafea, vanilie).

Ingrediente de trebuinta pentru esente.

Ingredientul principal folosit la esente este alcoolul alimentar pur, de minim 99 %. Se mai folosesc boabe diverse, pastai si batoane.

miroase pentru prajituri 6

Pastai de vanilie si batoane de scortisoara folosite pentru preparare esente in casa.

In alcoolul pus in sticlute, adaugam si lasam la macerat timp de 1-2 luni, tot felul de boabe – cafea, cacao, fistic, migdale, dar si pastai de vanilie sau batoane de scortisoara.

esente facute in casa 4

Esente facute in casa (fistic si scortisoara).

Dupa ce alcoolul se coloreaza si capata mirosul bobului/ pastaii folosit(e), esenta este gata de utilizat in prajituri.

miroase pentru prajituri 4

Esente facute in casa (cafea si scortisoara).

De avut in vedere ! Esenta facuta in casa este mult mai tare decat cea cumparata de-a gata si se va pune in prajituri, picatura cu picatura, dupa gust, dar fara a exagera.

miroase pentru prajituri 5

Esente facute in casa (fistic si vanilie).

Pe masura ce se foloseste din esenta, pe sticle se depun urme de la boabele/ pastaile macerate, fara ca miroasele sa fie afectate. Din aceste sticlute se pot folosi la prajituri, nu numai esenta ci si boabe/ pastai/ batoane, macerate si taiate fin.

O esenta mai rar folosita (aroma este foarte puternica) o pregatim din alcool de 99 % si flori de levantica. Macerarea dureaza 3-4 luni.

miroase pentru prajituri 3

Esenta de levantica pregatita in casa.

Ingrediente de trebuinta pentru zahar vanilat.

In casa pregatim si zahar vanilat, din zahar farin si pastai de vanilie spintecate pe lung, scoase semintele si apoi pastaile taiate marunt.

Vanilia se adauga intr-un borcan in care s-a pus zahar farin. Se amesteca bine si se inchide borcanul cu un capac etans. Se lasa la macerat timp de minim 2-3 luni.

esenta de vanilie si zahar vanilat

Esenta de vanilie si zahar vanilat, miroase pregatite in casa.

Acest zahar vanilat este un ingredient des folosit, aproape in toate dulciurile pregatite in casa noastra. Pastaile macerate se pot folosi si ca atare. Avem mereu, pregatite 2-3 borcane cu zahar vanilat, in diverse stadii de macerare.

De avut in vedere ! Esentele si zaharul vanilat se pastreaza in camara. Nu au termen de pastrare, dar nici nu trebuie sa aiba, se consuma destul de repede, abia apuca sa se macereze.

Ingrediente de trebuinta pentru coaja de portocale/ coaja de lamaie, macerate cu zahar tos.

Coaja de citrice o pregatim in doua feluri – coaja de lamaie/ portocale data pe razatoarea mica si amestecata in borcanele cu zahar tos. Se amesteca periodic si se lasa la macerat 1-2 luni. Borcanelele se pastreaza in frigider, la rece. Cui ii place poate folosi coaja de grefuri, limeta, mandarine.

miroase pentru prajituri 1

Coaja de portocala si coaja de lamaie, date pe razatoarea mica, la macerat, in borcanel tinut la rece, in frigider.

Sotia pune separat sau in amestec, in borcanele, coaja de lamaie si coaja de portocale, date pe razatoarea fina plus zahar tos.

Al 2-lea mod de pregatire coaja de citrice. Folosim citrice bio, pe care scrie ca se poate utiliza coaja. Cele cu atentionare de a nu se utiliza coaja, au fost tratate in vederea coacerii si pastrarii, cu produsi pe baza de etilena si pot crea disconfort stomacal. Cojile de lamai si de portocale, bucati mari (se decojeste fructul bine spalata cu apa calda, in 4 coji, sectionand doar coaja fructului cu un cutit bine ascutit). Cojile mari se curata bine de partea alba si se taie fasii lungi.

Fasiile lungi de coaja de citrice se ruleaza pe lungime si se leaga cu ata de cusut. Se pun la fiert in apa clocotita, la foc redus. In vasul de fiert, apa trebuie sa acopere fasiile de coaja, rulate si legate cu ata. Periodic, pe masura ce lichidul seaca, se adauga apa clocotita si se continua fierberea pana ce coaja se moaie suficient.

Fasiile lungi de coaja, fierte, se taie bucati mici, dupa ce se indeparteaza ata.

Bucatelele din coaja de lamaie/ portocala se fierb apoi in apa cu zahar tos, pana ce devin usor cleioase. Bucatile de coaja fierte in apa cu zahar, reci, se tin in borcanele (separat sau in amestec), cu capac etans. Borcanelele cu capac etans se pastreaza in frigider, la rece.

miroase pentru prajituri 2

Coaja de lamaie si coaja de portocala, fierte cu zahar, impreuna cu lichidul concentrat, dupa fierbere.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati, sa va pregatiti in propria casa, esentele, zaharul vanilat si coaja de fructe mediteraniene. Miroasele folosite in prajituri si dulceturi vor fi naturale, fara te miri ce alte ingrediente ca stabilizatori sau pentru sporire miroase. Vreau sa cred ca nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *