Cina tarzie nu este recomandata de catre nutritionisti, in special pe la varste mai inaintate. In tinerete, chiar daca stiam de aceasta recomandare, nu prea o luam in seama, foamea fiind cea care dirija ora de masa, in special cina. La inceputurile meseriei ne asiguram pranzul la cantina firmei sau pe la diverse bufeturi din zona serviciului. Uneori, pachetelul pregatit de cu seara, pus in geanta de serviciu era o solutie la indemana.
Ganduri … ! Toti am fost tineri, abia iesiti pe portile scolii si angajati de curand in serviciu. Cina tarzie era o obisnuinta. Daca am intarziat la serviciu sau am fost la o bere cu amicii sau cine stie pe unde am mai fost, de cele mai multe ori, tarziu in noapte, nu eram mancati. Ajunsi acasa dadeam iama la frigider ca sa vedem ce gasim prin el pentru a incropi la iuteala ceva de mancare. De multe ori ne multumeam cu paine (daca nu cumva se terminase si uitasem sa cumparam) si oua prajite, cu ceva unt, branza si muraturi, din cele aduse de la parinti cand mersesem ultima data pe acasa. Veneam incarcati de la parinti cu de toate si cateva zile eram aranjati cu de-ale gurii. Cat sa tina insa si bunatatile aduse de acasa ?
Stand intr-o garsoniera mica (denumita de surorile mele Capsula Apollo) nu aveam cine stie ce bucatarie, doar posibilitati reduse de a pregati bunatati. Sa prepari o cina rapida pe un resou electric nu era tocmai o veselie, chiar daca aveam inca de pe atunci o oarecare indemanare in manuirea sculelor de bucatarie.
Nevoia te invata si foamea te perfectioneaza ! Vrand, nevrand, fiecare dintre cei care am trecut prin burlacie, ne-am specializat in niste preparate specifice noua. Batranul Fram, permanent in priza, tare multa treaba a facut, fiind de mare ajutor. Ajutor de nadejde, resoul electric cu plita si-a incheiat intr-un tarziu existenta, nemaigasind rezistenta electrica pentru inlocuit. Astazi imi aminteste de resou, doar plita pe care o folosim ca intermediar pe flacara aragazului ori de cate ori gatim ceva care risca sa se prinda de fundul cratitei. Nu trebuie uitat inegalabilul gratar din tuci (mare cat un format A4, scula aflata inca in folosinta) care trona pe resou pregatind in cam 1 ora friptura, mici sau chebab. Fumul din garsoniera, gros ca cutitul iesea pe fereastra de ziceai ca e incendiu. Pana la culcare, abia se aerisea camera de dormit. Tigaia mare, emailata, si-a dat obstescul sfarsit atunci cand plesniturile emailului au devenit vizibile.
Tineretul de azi, in general, cauta sa stea cat mai putin prin bucatarie cand isi pun problema ca a venit timpul sa cineze. Cum munca de acasa este la ordinea zilei, dupa o zi in fata calculatorului, cand stomacul isi cere drepturile, timpul preseaza. Daca nu ai fost prevazator, sa treci prin market si s-a inchis deja magazinul de la coltul strazii, nu ai alta solutie decat sa vezi ce gasesti prin frigider si camara, la indemna, pentru a incropi o cina la iuteala.
Din retetarul familiei mele ! Am pastrat in retetarul familiei mele cateva experimente culinare din tinerete, la care am adus imbunatatiri substantiale. De cele mai multe ori, doar ideea a ramas in picioare si ingredientele principale folosite. In plus, nu prea mai servim acele preparate la cina, se lasa cam greu la stomac. Amintesc din acele experimente culinare ale tineretii mele – chebab perpelit la gratar, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, paine prajita cu sunca, ceapa si boia; mititei la tigaie.
Am adaugat si idei noi, in special legate de hamburgheri. Pregatim – hamburgheri din carne de vitel cu piure’ de cartofi, hamburgheri din carne de porc cu cartofi prajiti si turta cu jumari, hamburgheri din carne tocata de vitel cu piure’ de tuchini si urzici, hamburgheri de vitel cu cartofi impanati.

Ingrediente de trebuinta in reteta: hamburgheri proaspeti de vitel, oua de rata/ oua de curca, cartofi, piept de porc afumat/ costita afumata/ bacon afumat, unt proaspat, telemea de oaie/ cascaval afumat, ciuperci proaspete, masline negre si/ sau masline verzi, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita/ untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, varza noua, otet de mere si miere/ zeama de lamaie.
In reteta am folosit hamburgheri proaspeti de vitel (refrigerati, cumparati din market, gata pregatiti).

Am mai folosit piept de porc taranesc, afumat si oua de rata.

Pregatire ciuperci cu masline la cuptor.
Preparatul acesta l-am pregatit din timp, pe vremea ciupercilor culese din padure, in primavara si la inceputul verii.

Ciupercile albe/ brune se curata de frunze, nisip si pamant. Fiind culese din padure, ciupercile trebuie spalate si scurse intr-o sita.
Secretul gospodinei ! Nu este un exces de zel bucataresc daca ciupercile spalate si scurse se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se infasoara intr-o carpa curata care se scutura pentru uscare.
Ingrediente
hamburgheri de vitel, proaspeti, refrigerati,
oua de rata/ oua de curca,
cartofi,
piept de porc afumat/ costita afumata/ sunca afumata,
unt proaspat,
telemea de oaie/ cascaval afumat,
ciuperci proaspete,
masline,
varza noua,
lamaie/ otet de mere si miere,
marar verde.
Ciupercile spalate (cele mai mari se taie in 2/ 4) se pun intr-o tava de copt impreuna cu masline negre si/ sau masline verzi, cu/ fara samburi. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se amesteca bine cu ulei de masline extravirgin folosind o lingura de bucatarie.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului bine incins, la foc potrivit.
Periodic se amesteca in tava de copt folosind o lingura mare, de bucatarie.

Preparatul se poate pastra in borcan din sticla, inchis ermetic, la rece, in frigider, timp de 3-4 luni. Lichidul format la coacere se adauga in borcanul inchis ermetic.

Ciupercile astfel preparate se pot servi ca aperitiv sau se pot folosi ca ingrediente speciale in diferite preparate de carne sau peste.
Prajire cartofi si piept de porc taranesc, afumat.
Pieptul de porc taranesc se taie in felii groase de 1 cm.
Cartofii se curata de coaja si se se taie „pai”.
Pieptul de porc si cartofii „pai” se prajesc in acelasi timp in tigai separate.
Pieptul de porc se prajeste in tigaia bine incinsa, in grasimea lasata de carnea cu grasime.
Pentru cartofi se foloseste la prajit ulei de rapita sau untura de porc.

Prajelile se scot intr-un castron folosind spumiera pentru scurgerea grasimii de prajire. Pe cartofii prajiti, cat timp sunt calzi se adauga telemea de oaie data pe razatoarea mare.

Prajire oua de rata si hamburgheri de vitel.
Inainte de prajire, hamburgherii de vitel se scot din frigider si se lasa la temperatura camerei 10-15 minute.
Hamburgherii se prajesc in ulei de rapita sau ulei de masline extravirgin, la foc potrivit, sa se patrunda. Cand hamburgherii sunt gata prajiti se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
OPERATII CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ciuperci cu masline la cuptor.
- Prajire cartofi pai si piept de porc taranesc, afumat,
- Prajire hamburgheri de vitel si oua de rata.
- Pregatire salata din varza noua.
- Asamblare si servire preparat pe farfurii intinse.
Hamburgherii prajiti se mentin calzi punand capacul pe tigaie, cu focul oprit sub tigaie, pana se asambleaza intreg preparatul.
Ouale de rata se prajesc in ulei de rapita. Nu ne dorim ca ouale sa se rascoaca, motiv pentru care se foloseste o lingura din lemn cu care se ia grasime din tigaie si se adauga pe ouale din tigaie. Astfel putem controla coacerea oualor pana la forma dorita.

Cand ouale sunt gata prajite se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Pregatirea salatei care se va servi la acest preparat.
Am pregatit o salata de varza noua din varza taiata fideluta, frecata cu sare grunjoasa, lasata sa-si depuna lichidul. Varza sarata se stoarce in pumni si se adauga intr-un castron. Se taie marunt marar verde.
In castron, se amesteca folosind o lingura de bucatarie, varza cu mararul, ulei de masline extravirgin si otet din mere si miere/ zeama de lamaie.

Asamblarea preparatului final.
Preparatul se asambleaza pe farfurii intinse si se serveste cald.

Pe hamburgher se adauga bucatele de unt proaspat care vor fragezi si mai mult carnea de vitel spre bucuria pofticiosilor familiei.
La acest preparat merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Retetele sofisticate au si ele rostul lor, de obicei la mese festive si cand se strange neamul in jurul mesei, la sfarsit de saptamana. In restul zilelor cautam sa stam cat mai putin prin bucatarie, mai ales cand caldurile ne sufoca. Aceasta reteta poate fi un ajutor convenabil pentru a servi o cina/ pranz consistent(a) cu minimum de efort la manevrarea tigailor.