S-a racit vremea si a sosit timpul pentru o prajeala pe care am tot amanat-o, dorind sa evitam apropierea de aragaz mai mult timp. In diminetile zilei, pe racoare, miscarea prin piata este cerinta obligatorie pentru a aproviziona ingredientele necesare pentru preparatele de iarna, preparate care sa populeze camara si dulapul din balcon. Ca de obicei cumpar numai ce imi place, pe ales, chiar daca pretul este cu 0,5-1,0 lei mai mare decat cel practicat de producatori. Evit comerciantii de legume (toate de aceeasi marime si culoare) chiar daca reclama lor este afisata la vedere „… de gradina”. Ochiul format si marfa expusa te avertizeaza in cele mai multe cazuri cand legumele la vedere sunt/ nu sunt de la producatori locali. Tot umbland prin piata ajungi sa cunosti fetele producatorilor locali, incat rar te poti insela.
Prevederea este mama intelepciunii ! Din timp, am avut grija sa existe loc in congelator pentru legume coapte puse in pungi cu fermoar si pentru legume proaspete, puse in pungi din plastic alimentar, toate refrigerate rapid (dupa cum se lauda frigiderul meu ca stie sa o faca).
Ca in fiecare an, conform obiceiului familiei mele, am acordat o atentie sporita pregatirilor pentru iarna. Am facut deja „incalzirea” si aproape ca am reusit sa pregatim pentru iarna ce ne-am propus la muraturile in otet. Am pregatit deja legumele pentru ciorbe/ supe/ mancarici sau ingredientele coapte (vinete, ardei gras, ardei capia, gogosari), puse in congelator si sucul de rosii pentru zacusca (asteptam sa apara ghebele pentru a o pregati) si pentru ciorbe/ mancarici. La sfarsitul lui septembrie vom pune muraturile taranesti, iar in octombrie varza la murat.
Din retetarul familiei mele ! Nu in fiecare zi ne hotaram sa trecem la treaba pentru o prajeala. Pofticiosii care suntem poate ne-am dori-o, dar avem in vedere sanatatea noastra. Ca un facut (?!), toate prajelile cu carne mai grasa cer paine calda sau mamaliga calda/ mamaliga rece (eventual mamaliga rece reincalzita in prajeala) ca sa moi in sos. O prajeala care se respecta cere muraturi taranesti sau muraturi in otet si/ sau mujdei de usturoi. Nu in ultimul rand ceva de baut (de preferat vinul casei rosu din struguri) nu poate lipsi, ca sa stimperi grasimea prajelii. Daca nu ai pus in preparat fulgi de ardei iute si/ sau ardei iute proaspat sau ardei iute conservat in otet, obligatoriu ca iuteala sa se regaseasca langa farfuria cu friptura. Cand frigul bate la usa se poate desface un borcan cu bureti iuti conservati la otet.
Din ciclul prajeli, nu au cum sa lipseasca aceste preparate gustoase, dar sosoase, cu ceva grasime mai multa – pomana porcului oricand bine venita, pomana porcului vizibil imbunatatita, praznic cu friptura combinata, praznic de iesire din autoizolare.
Ingrediente de trebuinta in reteta: buture din pulpa de porc, cu un strat subtire de grasime si sorici, carnati proaspeti din carne de porc, ciuperci, fasole galbena pastai, varza noua, ardei gras, ardei capia, ceapa rosie, ceapa verde, marar si patrunjel verde, usturoi, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita, otet din mere si miere, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, crengute de rozmarin, vin rosu.
Pregatire buture din pulpa de porc si carnat proaspat din carne de porc pentru reteta.
Buturele (bucata intreaga) din pulpa de porc refrigerata, daca este cu soriciul oparit (rareori se gaseste in galantare, sa poti cumpara cu soriciul parlit) se parleste la flacara mare a aragazului pe partea cu sorici si se barbiereste de parul parlit folosind lama unui cutit bine ascutit.
Pulpa de porc se taie bucati potrivite ca marime, carne cu grasime si sorici.
Carnatul proaspat din carne de porc se taie bucati de 3 cm lungime.
Pregatire legume pentru a fi folosite in reteta.
Ceapa rosie se taie rondele.
Usturoiul se feliaza subtire.
Ingrediente
buture din pulpa de porc, bucata de 1,2-1,5 Kg,
carnati proaspeti de porc,
ciuperci proaspete,
ardei gras,
ardei capia,
fasole galbena, teci,
usturoi,
varza noua,
ceapa verde,
marar si patrunjel verde.
Ciupercile se taie felii subtiri.
Ceapa verde se taie rondele de 1 cm grosime.
Ardeiul se taie fasii late de 1 cm.
Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.
Pregatire prajeala.
Intr-o tigaie de copt cu margini inalte se incalzeste putin ulei de rapita. In uleiul incins se prajesc la foc mare, bucatile din pulpa de porc si bucatile de carnat proaspat.
In timpul prajirii se adauga in tigaia de copt ceapa rosie si usturoiul feliat. Se amesteca cu o lopatica/ spumiera de bucatarie in vederea rumenirii carnii si carnatilor si a muierii cepei rosii.
Cand carnea si-a lasat grasimea, tigaia de copt se acopera cu capacul pentru ca ingredientele sa inceapa sa fiarba in grasime.
Coacerea preparatului.
Desavarsirea fierberii se realizeaza introducand tigaia de copt acoperita cu capacul in cuptorul aragazului bine incins. Se potriveste focul in cuptorul aragazului la mic in vederea coacerii preparatului.
Operatii principale care se desfasoara in timpul pregatirii retetei.
- Pregatirea buturelui din pulpa de porc pentru frigere/ coacere.
- Pregatire legume in vederea utilizarii in reteta.
- Pregatire prajeala.
- Coacerea preparatului.
- Pregatire salata din varza noua.
- Pregatire garnitura din pastai de fasole galbena, fiarta.
- Montarea si servirea preparatului.
Condimentarea preparatului. Se verifica coacerea carnii si a carnatilor de porc. Este momentul condimentarii preparatului. In tigaie se adauga piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat si crengute de rozmarin. Nu punem sare grunjoasa pentru a nu se intari carnea fierbinte aflata in coacere.
Dupa gust, in tigaia de copt se picura vin rosu.
In timpul coacerii, carnea se moaie pastrandu-si suculenta. Carnatii aflati in mat fierb in grasime si raman suculenti. Se amesteca in preparat folosind o lingura de bucatarie.
Legumele nu pot lipsi din preparat. Pentru un gust deosebit al preparatului, in tigaia de copt se adauga legumele (ceapa verde si ardei feliat) si ciupercile feliate.
Tigaia de copt se reintroduce in cuptorul aragazului pentru 10-15 minute. Se amesteca in tigaie folosind o lingura de bucatarie.
Din tigaia de copt se scoate surplusul de grasime folosind o lingura/ un polonic mic.
Pe preparat se adauga verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt. Preparatul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa.
Optional, se picura zeama de lamaie si se amesteca folosind lingura de bucatarie.
Pregatire salata din varza noua.
Varza noua se toaca fideluta si se sareaza dupa gust. Varza tocata fideluta se lasa in castron sa se depuna lichid si se stoarce in pumni. Varza tocata, sarata si stoarsa se pregateste cu ceapa verde tocata marunt, marar verde tocat marunt, ulei de masline extravirgin si otet din mere si miere. Ingredientele se amesteca bine folosind o lingura sau cu mainile curate.
Pregatire salata din fasole teci fiarta.
La acest preparat se serveste drept garnitura o salata din fasole teci, fierte in apa cu sare grunjoasa si scurse. Salata se dichiseste cu mujdei de usturoi verde, ulei de masline extravirgin si otet din mere si miere.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse incalzite (sa nu se sleiasca carnea si carnatii).
Preparatul se serveste cald.
Pofticiosii de serviciu nu vor refuza o bucata de paine calda cu care sa moaie in sosul delicios.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Putina carne grasa, bine pregatita, servita cu salata si/ sau garnitura de legume, de maxim 2 ori pe luna, in sezonul rece nu poate face rau nimanui. Doar excesul de grasimi poate dauna organismului. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta. Reteta se poate pregati si cu pulpa de porc fara grasime, dar savoarea preparatului va avea de suferit.