Am gasit prin market tot felul de oferte cu paste fainoase si mi-am zis ca numai cine il incearca in retetele sale poate sa se pronunte asupra unui produs nou. Nu am fugit niciodata de provocari, de noutati in general, indiferent de domeniul de referinta.
Pastele fainoase utilizate in bucataria romaneasca traditionala sunt un domeniu in care, vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem, noi romanii am fost mai mereu si suntem in continuare la inceput de drum. Ne miscam totusi, destul de timid inca. Ne uitam cu invidie la italieni si vedem cate sortimente noi pun pe piata. Nici spaniolii nu se lasa mai prejos. Asiaticii au o adevarata cultura culinara pentru pastele fainoase. Ceea ce ma surprinde intr-o oarecare masura este ca nemtii au si ei propriile paste fainoase, la dimensiuni gigantice, din grau dur, care bine preparate sunt adevarate delicii culinare.
Am experimentat anul trecut mai multe retete de-ale noastre folosind produse italienesti – paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii, paste cannelloni umplute cu branza. Preparatele obtinute merita tot respectul culinar al gurmanzilor de profesie doritori de nou, dar si al gurmetilor consacrati care pot aprecia cum se cuvine rafinamentul retetelor.
De curand am achizitionat si niste paste fainoase din grau dur, nemtesti. Am inceput sa prepar retetele mele preferate folosind aceste paste fainoase – supa de gaina cu scoici din grau dur. Urmeaza ca in curand, pe masura ce le pregatesc si fac poze, sa scriu mai multe retete preparate cu aceste minunate paste fainoase.
Paste fainoase combinate cu te miri ce ! Dintre retetele mostenite de la mama, la mare apreciere in familia mea si nu numai sunt macaroanele cu carne si penele cu branza. Mama si bunica faceau foarte rar alte retete cu paste fainoase. Se mai folosea fidea in supa de gaina crescuta in curtea casei (numai atunci cand nu aveau timp sa faca taietei de casa) sau fidea cu lapte dulce. Pana de curand, am folosit paste fainoase de-ale noastre drept garnitura la carne, peste sau fructe de mare si am pregatit cateva retete de inspiratie mediteraniana la care am avut grija sa aduc neaparat si o contributie proprie.
Pentru astazi am avut in vedere o reteta proprie, folosind paste fainoase umplute cu crab (de provenienta spaniola) pe care le-am gatit in minunatul meu sos obtinut din praz, ciuperci si smantana. Pentru a pastra tenta spaniola, am adaugat si niste creveti uriasi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste umplute cu crabi, creveti, smantana grasa, unt proaspat, cascaval afumat, ciuperci congelate, ceapa (uscata si verde), usturoi (catei si verde), marar si patrunjel verde, praz, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, fulgi de ardei iute, lamaie, vin alb, sec, cimbru uscat, frunze de busuioc verde.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- paste umplute cu crab,
- creveti,
- unt proaspat,
- smantana grasa,
- cascaval afumat,
- ciuperci,
- praz, ceapa si usturoi verde, patrunjel si marar verde, frunze de busuioc verde.
[/ingredients]
Am folosit ingrediente congelate dar si ingrediente proaspete.

Este bine de stiut ! Pachetele cu paste si creveti uriasi fiind pastrate in congelator, a fost nevoie sa fie lasate la temperatura camerei 10 de minute pentru a putea fi separate, nefiind necesara utilizarea in reteta a tuturor produselor aflate in cutie. Pe viitor, cand voi achizitiona astfel de produse refrigerate, voi avea grija sa pun separat, in pungi diferite, numai cantitati necesare pentru un singur preparat.

Ceapa, usturoiul si prazul se taie felii subtiri.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Taiere rondele de ceapa, usturoi si praz.
- Calire legume in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Calire ciuperci impreuna cu legumele.
- Adaugare creveti in tigaia cu legume si ciuperci calite.
- Fierbere paste fainoase umplute cu crab.
- Adaugare in tigaie smantana grasa si cascaval afumat dat pe razatoare.
- Adaugare paste fainoase umplute cu crab, fierte, in tigaia cu sosul gata pregatit. Amestecare ingrediente.
- Servire preparat cald cu verdeata si parmezan ras deasupra.
[/directions]
Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. Se pun cativa fulgi de ardei iute, pentru un gust deosebit al preparatului.

In tigaia cu amestec de ulei si unt se calesc legumele tocate, amestecand cu o lingura din lemn. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Cum se utilizeaza ciupercile congelate ? Ciupercile inghetate/ cogelate nu se lasa la dezghetat. Scoase din congelator se trec prin jet de apa calduta si se toaca marunt.

Ciupercile inghetate (am folosit hribi), tocate marunt, se adauga peste legumele calite, amestecand cu lingura din lemn, pana ce ciupercile se decongeleaza, se calesc si se omogenizeaza amestecul de legume si ciuperci.

Pentru un gust deosebit al preparatului, se picura peste ciupercile calite, vin alb, sec si se presara cimbru uscat.
Crevetii uriasi, fiind prefierti, inghetati, se adauga in tigaie si se calesc 1-2 minute impreuna cu ciupercile si legumele, pana prind o culoare rozalie spre rosu.

Pastele fainoase umplute cu crab se pun la fiert (inghetate fiind) in apa clocotita, in care s-a adaugat sare grunjoasa. Fierberea pastelor fainoase umplute cu crab dureaza cu 1 minut mai putin decat scrie pe pachetul cu paste umplute cu crab, de regula cca. 3 minute.

Secretul bucatarului ! In tigaia cu legume, ciuperci si creveti se adauga smantana grasa, putin unt proaspat si cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogernizare, cu focul stins sub tigaie, sa nu branzeasca smantana grasa si sa se topeasca cascavalul afumat.

Pastele umplute cu crab, cand sunt fierte, se ridica la suprafata apei care clocoteste.

Cat timp fierb pastele umplute cu crab, se toaca marunt verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) si se da pe razatoarea mica cascaval afumat. Se poate utiliza parmezan ras in loc de cascaval afumat.

Pastele fainoase fierte nu se scurg de apa si nu se trec pe sub jet de apa rece ! Pastele fierte se iau cu o spumiera din oala in care au fiert si se adauga in tigaie. Pastele nu se scurg de apa. Apa luata o data cu pastele va ajuta la omogenizarea amestecului din tigaie, facandu-l omogen si sclipitor. In tigaie, chiar se recomanda adaugarea a cateva linguri din apa in care au fiert pastele fainoase.

O fi greu, o fi usor ? Indemanarea se capata in timp, numai prin exercitiu de manuire tigaie ! Se omogenizeaza amestecul din tigaie folosind lingura daca gospodina nu are suficient exercitiu pentru a amesteca din incheietura mainii in care tine tigaia.
Preparatul se serveste cald, cu verdeata si parmezan ras presarat deasupra. Se picura zeama de lamaie pentru un gust mai intens.

La un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti inventivi, fiti insistenti, fiti deschisi la orice noutate culinara ! Nu veti regreta. Veti obtine preparate de calitate si veti fi multumiti de prestatia voastra din propria bucatarie.