Pe masura ce experienta in pregatirile pentru iarna creste, gospodinele capata indemanarea necesara. Pe langa indemanare, orice gospodina cauta sa-si usureze munca. Cauta sa simplifice operatii din procesul de preparare, adapteaza tot felul de idei la retete consacrate, combina ce stie cu ce mai afla de la alte gospodine, vede pe la televizor sau prin reviste de specialitate. De surse de inspiratie nu se poate plange nimeni.
In orice gospodarie, ma gandesc, exista retete pregatite ani de-a randul, in fiecare toamna. Fiecare gospodina cunoaste ce are nevoie, sa aiba prin camara sau prin congelator, astfel incat, iarna, sa nu caute prin piata aproape pustie de producatori locali (gasesti doar ceva comercianti, nelipsiti de altfel, caci traiesc din acest comert cu legume si fructe aduse de samsari cu TIR-ul de la straini). Mai gasesti vreo batrana, prin colturile pietei, care cauta sa mai vanda niste cartofi, ceapa, cimbru si leustean uscat sau 2-3 borcane cu preparate de-ale ei pentru iarna. Strange astfel ceva bani pentru a-si cumpara o paine.
Iarna, gasesti aproape orice prin market, dar in afara ca pretul este de multe ori prohibitiv, gustul legumelor, in special, lasa mult de dorit. Conservele gata pregatite arata bine, dar conservantii din acestea (cum ar putea altfel, sa aiba termen de garantie 2-3 ani, stand pe raft ?!), mie personal, nu imi inspira pic de incredere. Pot sa fie perioade de timp (scurte spre deloc, este adevarat, in cazul familiei mele) cand propriile conserve se termina si nu ai incotro, cumperi legume proaspete din galantare sau apelezi la conservele de pe rafturile din market.
Din retetarul familiei mele ! Rosiile si ardeii sunt legumele cele mai folosite in propria bucatarie. In fiecare toamna, de vreo 45 ani, ne pregatim propriile retete mostenite de la parinti. Ne-am dorit ca inca de la inceputul casniciei, sa avem propria camara dichisita cu de toate (chiar daca ne mai veneau ceva sticle si borcane de la parinti). In timp, am pregatit si alte retete, aflate sau de ce nu (hai, sa ma laud putin), inventate sau adaptate la stilul familiei. Se pare ca ne-a reusit, cel putin noi suntem multumiti de ce ne-a iesit.
Pregatim separat, rosii – suc de rosii cum face sotia mea, rosii deshidratate conservate in ulei, rosii galbene uscate la soare, conservate in ulei; suc de rosii galbene cum face sotia mea, rosii natur pentru iarna, rosii chery conservate in saramura, rosii intregi la borcan pentru iarna.
Pregatim si ardei, separat – ardei capia copti conservati in ulei de floarea soarelui.
Amestecurile de rosii si ardei nu lipsesc din camara toamnei – amestec de rosii si ardei gras, capia, gogosari; pasta de ardei si rosii pe nuante de culori.
In congelator punem rosii intregi, fasii de ardei si ardei copti, in pungi din plastic alimentar, legume congelate rapid.
Experimente de-ale familiei mele ! Pentru astazi m-am decis, sa scriu o reteta noua plecand de la idei mai vechi, de coacere rosii si ardei gras, capia si gogosari la gril-ul cuptorului electric al aragazului. Am pregatit astfel, anterior, legume (rosii, ardei, vinete, dovlecei, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, sfecla) drept garnitura la friptura sau la peste. Ne-am placut gustul final al garniturii si nu in ultimul rand, ne-a fericit scurtarea consistenta a timpului de pregatire/ de asudat in jurul aragazului. Gril-ul a fost salvarea noastra in cele cca. 3 luni de canicula, cand doar intrarea in bucatarie, sa pregatim ceva, chiar frugal, pentru masa, imi ridica parul pe cap, maciuca.
Prin comert gasesti de toate ! Daca tot am achizitionat niste echipamente de bucatarie noi (2 plase din fibra de carbon pentru coacere direct pe flacara mare a aragazului si o sita mare din inox, reglabila pe chiuveta), le-am folosit si in aceasta reteta. Intr-n magazin de profil, nou deschis in orasul meu – echipamente pentru bucatarii – am vazut tot felul de lucruri care m-ar interesa, dar desi am tot achizitionat din acestea, le folosesc de 2-3 ori si raman tot la cutite, tigai, oale si cratite. In ultimul timp, am schimbat garnitura de tigai (pe langa cele din inox, am si din cele protejate cu ceramica) si am achizitionat noi oale si cratite din inox.

Suc de rosii si ardei pentru iarna 2024-2025 din camara familiei mele.
Ingrediente de trebuinta in reteta: rosii, ardei capia, ardei gras, gogosari, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, otet alimentar de 9 grade din vin.
Cumparare legume necesare in reteta.
In aceasta reteta sunt necesare rosii lunguiete, carnoase, bine coapte, mari si ardei capia din cei lati, bine copti, carnosi; ardei grasi, carnosi (de preferat aurii, de un portocaliu pal sau complet rosii), gogosari mari, carnosi, bine copti.
Rosiile folosite in reteta trebuie sa fie bine coapte. Acest soi de rosii lunguiete are putine seminte, fapt ce va fi benefic pentru derularea retetei in continuare.

Rosii lunguiete, bine coapte, carnoase, folosite in reteta.
Pentru un colorit atragator al sucului, in final, am folosit mai mult ardei capia rosu, bine copt, carnos.

Ardei capia bine copti, carnosi, folositi in reteta.
Ingrediente
rosii lunguiete, mari, bine coapte,
ardei capia rosu, mari, bine copti, carnosi,
sare grujoasa,
ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui,
otet alimentar, din vin, de 9 grade,
cimbru uscat.
Pregatirea rosiilor pentru coacere.
Rosiile se spala bine sub jet de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita.
Rosiile lunguiete se taie pe jumatate. Se scot semintele din jumatatile de rosie folosind o lingurita sau un cutit cu varf mai lat.

Rosii lunguiete taiate pe jumatate. Din jumatatile de rosii se scot semintele.
Semintele cu ceva pulpa, scoase din jumatatile de rosie, se pun intr-o sita asezata pe un bol ceramic.

Semintele cu ceva pulpa, scoase din jumatatile de rosie, puse intr-o sita, asezata pe un bol ceramic.
Semintele cu pulpa se amesteca in sita folosind o lingura din lemn. Semintele raman in sita si se arunca, iar pulpa de rosie, devenita suc gros, se colecteaza in bolul ceramic.

Suc de rosii gros, obtinut din trecera pe sita a semintelor cu ceva pulpa, scoase din jumatatile de rosie.
Coacerea si curatarea de pielite a ardeilor pentru reteta.
Ardeii capia (cea mai mare parte), dar si cativa ardei grasi si cativa gogosari (vor da savoare sucului final, fara a influenta decisiv culoarea) se spala sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita.
Ardeii se taie pe jumatate, se curata de cotor, de nervurile interioare si de seminte.
Jumatatile de ardei curatate de seminte, se aseaza cu gaura spre tava, intr-o tava de cuptor in care s-a pus hartie de copt.

Tava de copt in care sunt jumatati de ardei capia, ardei gras si rosii, pe hartie de copt.
Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului pe treapta a 2-a.
Se fixeaza programul de coacere la gril si temperatura de 220 grade C.
Coacerea dureaza 15-20 de minute, timp in care pielita de pe legume se umfla usor si incepe a se arde.

Legumele sunt gata coapte.
Legumele coapte se scot intr-un castron si se acopera cu o carpa curata pentru 5-10 minute. In acest timp, legumele coapte se inabuse sub carpa si pielita se va desprinde usor.

Ardei copti cu pielita gata umflata si dispusa sa se curete usor.
Am curatat ardeii de pielita si i-am pus intr-un castron.

Ardei capia copti si curatati de pielite.
Secretul gospodinei ! In timpul coacerii la gril-ul din cuptorul aragazului electric, legumele isi lasa un suc care ramane pe hartia de copt. Sucul nu se arunca la chiuveta. Se pastreaza si se va amesteca cu legumele coapte, in continuare.
LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare legume necesare in reteta.
- Pregatirea rosiilor pentru coacere.
- Coacerea si curatarea de pielite a ardeilor pentru reteta.
- Coacerea si curatarea de pielite a rosiilor.
- Formarea sucului din rosii coapte si ardei copt, mixare amestec.
- Ambalarea, pastrarea in paturi si depozitarea sticlelor in camara.
Sa folosim si alte echipamente din dotarea bucatariei ! Daca tot am achizitionat sitele speciale pentru coacere directa pe flacara, le-am folosit si pe acestea, asezate direct pe flacara mare a aragazului.

Ardei si vinete puse in sitele de copt direct pe flacara mare a aragazului.
Sitele au proprietatea de a lasa flacara mare a aragazului sa invaluie legumele si in acelasi timp, sa se mentina fierbinte.
Coacerea dureaza putin timp (4-5 minute pe fiecare parte), pielita se arde uniform si se va curata usor. Acesti ardei astfel copti, pot fi lasati cateva minute acoperiti sau se curata imediat, sub jet subtire de apa rece. Se indeparteaza pielita, cotorul si semintele.
Dezavantaj ! Se face ceva mizerie si pisca mainile cand cureti pielita. Prin urmare, am copt doar o serie de ardei impreuna cu cateva vinete pe aceste site. Grosul ardeilor capia folositi in reteta, i-am copt la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Secretul gospodinei ! Vinetele pentru a ramane albe dupa curatare, nu am gasit inca alta metoda de coacere-curatare, decat direct pe flacara mare.
Amintiri, amintiri … ! Candva, cu multi ani in urma, la un picnic in mijlocul naturii, am copt direct in jar, niste vinete imense. Asa vinete albe si savuroase, nu am mancat de prea multe ori.
Vom incerca in curand, metoda de coacere si a vinetelor, la gril-ul cuptorului electric al aragazului, urmata imediat de curatarea de pielite tot sub jet de apa rece. Ne dorim, sa ramana vinetele tot albe.
Vinetele si ardeii copti pe sitele asezate direct pe flacara mare a aragazului, gata curatate, le-am pus la scurs in sita reglabila pe cuva chiuvetei.

Vinete coapte si curatate, puse la scurs in sita reglabila pe cuva chiuvetei.
Coacerea si curatarea de pielite a rosiilor.
Jumatatile de rosii din care s-au scos semintele, se aseaza in tava de copt, pe hartie de copt, cu taietura spre tava.

Jumatati de rosii din care s-au scos semintele, asezate in tava de copt, pe hartie de copt.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric, pe treapta a 2-a a cuptorului.
Se fixeaza programul de coacere la gril si temperatura de 220 grade C. Coacerea dureaza 15-20 de minute, timp in care pielita de pe rosii se umfla si se arde usor.

Jumatatile de rosii sunt gata coapte.
Jumatatile de rosii gata coapte se scot intr-un castron si se acopera cu o carpa curata pentru 5-10 minute, timp in care pielita incepe sa se desprinda singura de pulpa rosiei.

Jumatati de rosii gata coapte, puse intr-un castron pentru acoperire cu o carpa curata.
Surpriza ! La ultima tava cu rosii coapte, nu am mai scos rosiile din tava. Am acoperit tava scoasa din cuptor cu o panza curata. Dupa indepartarea panzei, tava era inca fierbinte si pielita de pe rosii aproape desprinsa. Ne-am distrat, doar tragand de motul pielitei.

Jumatati de rosii curatate de pielita.
Secretul godsodinei ! Si sucul de la rosii, din tava, l-am adunat de pe hartia de copt.
Formarea sucului din rosii coapte si ardei copt, mixare amestec.
Intr-o oala de fiert, se pun ardeii copti, rosiile coapte, sucul de rosii scos din seminte+pulpa de rosii, sucul din tavile de coacere a legumelor.

In oala de fiert se regasesc ardeii coptii, rosiile coapte, sucul scos din seminte+pulpa de rosii, sucul din tavile de coacere a legumelor.
Oala de fiert se da in cateva clocote, pe flacara medie si se amesteca folosind polonicul.
Amestecul fierbinte se mixeaza folosind treptat, blenderul.

Se mixeaza amestecul de legume folosind blenderul.
Se va obtine o masa omogena, groasa. Oala de fiert se aseza pe flacara mare a aragazului, la foc potrivit (sa nu se prinda sucul de fundul oalei de fiert). Nu este gresit, daca preventiv, oala de fiert este asezata pe gratar sau o plita (din fericire, am in dotare asa ceva – plita de la un resou electric vechi si o bucata de tabla groasa, plus 2 gratare din fonta).
Masa omogena de suc se condimenteaza dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Secretul gospodinei ! Am pastrat din vechea reteta de suc de rosii, adaugarea de otet alimentar si ulei de rapita. Strelice din aceste ingrediente au rolul de a iesi la gura sticlei in care se pune sucul, usurand etansarea ambalajului.

Suc din rosii coapte si ardei copti gata pregatit.
Ambalarea, pastrarea in paturi si depozitarea sticlelor in camara.
Pentru ambalarea sucului am folosit sticle cu capac etans.
Sticlele se spala bine cu detergent si se clatesc sub jet de apa calduta. Se are in vedere, in special gura sticlei si dopul de etansare, sa fie foarte curate. Etansarea sticlelor cu suc este esentiala.
Sucul de rosii se imbuteliaza fierbinte, in sticle cu capac etans. Se foloseste o palnie unica, numai pentru conserve, bine spalata. Nu uitati de manusile de bucatarie.

Suc din rosii coapte si ardei copti, gata ambalat.
Cum am facut mai multe sarje din acest suc (se consuma pana la ultima sticla, chiar se poate bea cu sau fara votca si gheata !), am folosit aproape toate ambalajele din dotarea familiei care indeplinesc cerintele.

Suc din rosii coapte si ardei copti, gata ambalat.
Sucul pregatit cu aceasta reteta (de altfel si cele din retetele mentionate la inceputul scrierii) ambalat deja in sticle etanse, noi nu le fierbem suplimentar. Sticlele le pastram in paturi minim 48 de ore pentru a se raci treptat si etansarea sticlei sa fie perfecta. Rareori, sucul ne-a facut floare la vreo sticla.

Sticle cu suc de rosii, inchise etans, pastrate in paturi groase, sa se raceasca treptat.
Dupa racire, sticlele cu suc le pastram in camara amenajata intr-un balcon situat spre nord.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi place, sa cred ca si tinerele gospodine doresc, sa-si pregateasca propriile retete de conserve pentru iarna. Este un motiv, zic eu intemeiat, sa scriu pe acest blog si astfel de retete.