De mai multi ani, cand suntem acasa, doar eu cu sotia, ne-am propus, sa pregatim peste (de regula, proaspat, rareori macrou sau cozi de somon, congelat, doar daca nu am gasit altceva) de 2-3 ori pe saptamana. Din pacate, nepotelul nostru, in prezent, nu este amator de peste (desi, pe la 1,5-2,0 ani, cand treptat i-am introdus mancaruri noi, chiar ii placea – plescaitul din gurita nu poate fi uitat !?). Il tot imbiem, gusta, dar nu se lasa convins usor. Speram, sa reusim intr-un final fericit, sa-l convingem ca pestele este sanatos pentru trup si creier. Semne si sperante ar fi.
Amintiri, amintiri …. ! In copilarie, pescuitul pe raul din vale era la ordinea zilei, cat era vara de lunga. Prindeam multe fate (la undita sau cu mana cand secam brate mici ale raului) – jaieti, nisiparite, popeti, mai rar mrenute sau clenisori. Cand se seca canalul uzinei, pentru micile reparatii inerente (o minihidrocentrala ce alimenta mare parte din iluminatul public al orasului si institutiile publice), prindeam si peste mare – mreana si clean, care ramanea prin baltoace sau se strangea in micul toi unde se revarsa apa de la turbina in functiune. Era o adevarata sarbatoare in familie. Mama imi prajea in malai toti pestisorii prinsi si ii mancam cu o pofta deosebita. Cand aducem si peste mare, aveau parte de peste prajit si ceilalati membri ai familiei.
Candva, cu multi ani in urma, mergeam la pescuit, in baltile din apropierea orasului de domiciliu. Copiii mei erau mici si nu ii puteam lua la pescuit. Prindeam – platica, stiuca, caras, lin, rosioara, biban, uneori crap. Din pestele prins aveam icre si borcane cu peste marinat pentru iarna pentru tot anul, pana la noul sezon de pescuit. Cand baltile au fost acoperite cu cenusa de la termocentrala orasului (protectia mediului era considerata un moft, in acele vremuri), am pescuit tot mai rar. La un moment dat, au ramas doar sculele, cu mulinetele unse si pastrate pentru cand voi putea merge cu nepotelul la pescuit. Speranta exista, putirinta nu prea mai este ?!
Din retetarul familiei mele ! Pastravul este unul din pestii pe care ii pregatim destul de des in familie. Pregatim pastrav la tigaie – pastrav la tigaie cu garnituri de sezon, pastrav la tigaie cu praz tras in unt si ciuperci cu smantana, pastrav somonat pane’, cu pene si sos de rosii; pastrav cu sparanghel la tigaie, pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase, pastrav la tigaie cu chiftelute din dovlecei prajite, file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie; pastrav in sos de legume cu smantana.
Mai rar, pregatim pastrav la cuptor – pastrav umplut cu creveti si legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti; pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
In aceasta vara torida, am cautat, sa stau cat mai putin prin preajma aragazului, din motive lesne de inteles. Am adaptat bucatarelile mele la preparate mai simple, cu ingrediente mai putine, fara sofisticanii culinare. Rezultatul a fost cel sperat – timpul petrecut in jurul tigaii sau a grilului din cuptorul aragazului, a fost redus semnificativ. Gustul si savoarea preparatelor mele nu au avut de suferit (cel putin asa vreau eu, sa cred !?).
Pastrav somonat prajit, cu pane’-uri de pleorotus.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pastrav somonat la 1,5-1,8 Kg, bureti pleorotus, oua de gaina, faina de grau, pesmet alb, sare grunjoasa, piper boabe, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, lamaie.
Cumparare peste si curatarea acestuia in vederea prepararii. Cumparare bureti pleorotus.
In oras exista o pescarie care vinde mereu peste proaspat – pastrav, stiuca, crap si nisetru, pesti crescuti in baltile proprii. In pescarie gasesti si icre proaspete de peste (de pastrav si de crap, nu si icre negre), peste congelat (intreg sau transat) sau preparate din peste – carnati, zacusca, icre gata pregatite, etc.
Am cuparat un pastrav somonat la 1,6 Kg. Pestele l-a curatat vanzatoarea, la interior si de branhii. Sotia l-a curatat de solzi si l-a spalat bine sub jeturi de apa rece.
Am lasat pestele la scurs intr-o sita, apoi l-am tamponat cu hartie absorbanta.
Pastrav somonat, tavalit prin amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, zeama de lamaie.
Am macerat pestele doar 10 minute in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, zeama de lamaie, deoarece urma sa-l ungem si pe el (in tigaie) cu amestecul de oua batute, faina, pesmet, pregatit pentru pane’-urile din bureti pleorotus.
Din market-ul din apropierea pescariei, am cumparat o tava cu bureti pleorotus (de crescatorie). Fiind bureti de crescatorie, nu au frunze, nisip, gaze, etc., motiv suficient pentru a nu fi spalati inainte de preparare, doar scuturati putin.
Buretii pleorotus cresc ciorchine, motiv pentru care trebuie separati inainte de prepararea lor propriu-zisa.
Se intampla uneori !? Anul acesta, rezerva mea obisnuita de ciuperci si bureti (culese de mine din padure), congelate rapid, este inexistenta. Fara ploaie consistenta timp de 3 luni de zile, ciupercile si buretii nu s-au facut anul acesta. Sunt ceva sperante, sa se faca macar, in cateva zile, ciupercile de toamna (ghebe, ciuperci albe, ciuperci de plop/ nuc, bureti, etc.) dupa ploile abundente din ultimele zile.
De-ale gospodinei ! Fiind in criza de timp (soriceii din stomac isi faceau deja prezanta), abia ce adusesem acasa ingredientele, am omis, sa fac poze pentru tava cu bureti.
Pregatire aluat pentru pane’-uri din pleorotus. Tavalire bureti prin aluat.
Se pregateste un amestec din oua de gaina batute, faina de grau, pesmet, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Amestec din oua bature, faina de grau, pesmet, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Limbile de bureti pleorotus, separate din ciorchine, se tavalesc prin amestecul format din oua batute, faina de grau si putin pesmet, sare grujoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Limbi din ciorchinele de bureti pleorotus tavalite prin amestecul format din oua batute, faina de grau si putin pesmet.
LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare peste si curatarea acestuia in vederea prepararii. Cumparare bureti pleorotus.
- Pregatire aluat pentru pane’-uri din pleorotus. Tavalire bureti prin aluat.
- Frigerea pestelui, intreg, in tigaia ovala, speciala pentru peste. Prajire pane’-uri din bureti pleorotus.
- Montarea si servirea preparatului.
Frigerea pestelui, intreg, in tigaia ovala, speciala pentru peste. Prajire pane’-uri din bureti pleorotus.
Pastravul somonat am dorit, sa-l frig intreg (da bine in poza !). Fiind prea mare (peste marginea tigaii ovale), am riscat din start, sa se rupa, cand va trebui intors in tigaie.
In tigaia speciala pentru peste, preincalzita (sa dogoreasca mana asezata deasupra tigaii), am pus unt proaspat si ulei de masline extravirgin, fulgi de ardei iute, catei de usturoi.
Pestele l-am asezat cu grija, in amestecul lichid, bine incins. Lichidul de macerare (zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat) l-am adaugat in tigaie.
Atentie ! Exista riscul sa sara lichidul fierbinte pe maini si chiar pe fata. Focul sub tigaie este dat la mare. Prajirea rapida, este in functie de marimea pestelui, maxim 6-8 minute pe fiecare parte a pestelui.
Pastrav somonat asezat in tigaia speciala pentru peste, in amestec fierbinte de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Pe partea pestelui care se prajeste, am pus amestec din cel pregatit pentru buretii pleorotus – oua batute, faina de grau, putin pesmet, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Langa peste, in tigaie, am pus limbile de bureti pleorotus tavalite prin amestecul de oua batute, faina de grau, putin pesmet, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Pestele si pane’-urile din limbi de bureti pleorotus se prajesc impreuna.
Buretii nu trebuie prajiti mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte. Se intorc in tigaie folosind un cleste de bucatarie, in timp ce se prajeste pestele pe o parte. Pane’-urile de bureti se scot din tigaie inainte de a intoarce pestele.
Inainte de a intoarce pestele se unge pe partea neprajita cu amestecul de oua batute, faina de grau, putin pesmet, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Pestele a fost intors in tigaia de frigere.
Se intampla, cu toate ca prevezi, ce poate sa urmeze !? La intoarcerea pestelui am folosit un cleste mare de bucatarie si o paleta mare de bucatarie. Nu am reusit sa echilibrez prea grozav cele 2 scule ajutatoare si capul pestelui s-a rupt.
Verificare frigere peste ! La orice peste mare care se prajeste, trebuie verificata frigerea. Pentru a fi sigur ca pestele s-a fript bine pe ambele parti, am intepat cu varful cutitului in partea cea mai groasa, langa capul pestelui. A iesit sange, deci pestele nu era bine fript. Am fost nevoit sa sectionez pestele in 2 bucati pentru a-l manevra/ intoarce in tigaie mai usor.
Prajirea pestelui este spre final. In tigaie se rumenesc si bucati reci de mamaliga pregatita cu o zi inainte.
Secretul gospodinei ! In timpul frigerii pestelui, pe acesta se pune zeama de lamaie si sos din tigaie. Se foloseste o seringa de bucatarie sau o lingura mare, de bucatarie.
Langa peste, am pus bucati de mamaliga facuta cu o zi inainte, ramasa dela pranzul precedent. Am dorit sa frig bucatile de mamaliga si sa fie calde la servirea preparatului.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca sosul in care s-a fript pestele. Sosul l-am distribuit pe tot, pe pestele pus in farfurie.
Pastrav somonat prajit, cu pane’-uri de pleorotus – preparatul este gata servit.
Bucura-te pofticiosule, se merita din plin ! Mama, mama ….., ce mai batalie v-a fi la gura pofticiosilor familiei care se grabesc sa moaie mamaliga in sos si sa o serveasca impreuna cu bucata de peste aburinda.
Nu este o greseala, daca la acest preparat se serveste mujdei de usturoi.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pestele din retetarul familiei voastre. Pestele ajuta creierul si ne dorim, sa fim pe picioare, cu mintea intreaga, cat mai mult timp posibil. Bine pregatit, pestele poate scoate orice gospodina din necaz, sa pregateasca rapid, cina. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.