Pizza ca la mama acasa

Toata lumea vrea pizza. Internetul abunda in informatii cu retete de pizza, despre pizzari mai mult sau mai putin cunoscuti ca profesionisti, dar si despre pizzari amatori. Adresele pizzeriilor din fiecare oras le gasesti pe fluturasii de reclama gasiti in cutia postala.

Din curiozitate, un pofticios declarat nu poate renunta la dorinta de a testa oferta pietei. Fiecare pofticios alege ce ii convine si ma refer la o deplasare la locul cu pricina sau la o comanda prin telefon/ internet, cu livrare acasa. In cateva cazuri am apelat, pe rand, la ambele variante. Curiozitatea culinara si pofta de a testa merg intotdeauna mana in mana. Nu pot zice ca pizza oferita in localurile cu profil italienesc nu imi place, dar nu ma da pe spate. Cel mai probabil, lipsa oualor (preferatele mele) din preparat este de vina.

Am incercat acasa si cateva retete de pizza citite pe internet. Iarasi, preparatul obtinut nu m-a dat pe spate. Mi-am propus, sa pregatesc candva si 2-3 retete de pizza avand ca baza, fructe de mare. Pretul exagerat al fructelor de mare gasite prin pescarii este prohibitiv. Am servit pizza cu fructe de mare la local si mi-a placut.

Amintiri, amintiri … ! Pe la mijlocul anilor ’80, cand pe la noi a inceput sa se vorbeasca de pizza, copiii mei, mititei pe atunci, au dorit, sa pregatim si la noi acasa. Mama mea, care intotdeauna ne facea surprize culinare, ori de cate ori mergeam acasa la parinti, ne-a oferit prima pizza, dupa cum a gandit-o si a pregatit-o domnia sa.

Asa a aparut pizza cum faceti voi, reteta adoptata mai apoi si de sotia mea. In acea perioada, eu treceam doar ocazional, la tigaie si cratita, cand pregateam doar cateva retete experimentate in perioada cat “am copilarit” (inainte de a ma casatori pe la 30 de ani) – cartofi prajiti, omlete, carne si peste prajit. Eram in faza pregatitoare, iar hoby-ul meu nu se instalase, inca, definitiv.

Din retetarul familiei mele ! La inceputul casniciei, in urma cu multi ani, am convenit cu sotia, sa ne ajutam si in bucatarie. Primul meu ajutor a constat in pregatirea muraturilor pentru iarna. Am citit intr-o carte de bucate si am respectat intocmai. In anii care au urmat, mi-am format mana si muraturile au ramas in grija mea.

Sotia a inceput, sa inventeze, retete noi de pizza. Asa au aparut si preparate noi in retetarul familiei mele – pizza rapida facuta in casa, pizza rapida din aluat de clatite.

Sotia a ramas si este in continuare, titularul la pizza, eu fiind doar mana a 2-a si responsabil cu alte idei noi – pizza din aluat de casa cu porcarele, pizza rapida cu aluat de casa. Pe langa nelipsitele oua, ca ingredientele surpriza am folosit – peste, salam, slanina afumata, branzeturi de-ale noastre (telemea de oaie/ capra/ vaca), tot felul de cascavaluri, carne tocata, masline, ciuperci, chiar fasole boabe.

pizza ca la mama acasa 11

Pizza ca la mama acasa.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paine coapta la tava, oua de gaina, unt proaspat, telemea de oaie, cascaval afumat, smantana grasa, lapte dulce, sunca de Praga, marar si patrunjel verde, leurda, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin.

Pregatire blat pentru pizza de casa.

Intr-o tava de copt se aseaza o foaie din hartie de copt. Pe hartia de copt se picura ulei de masline extravirgin si se intinde cu o pensula de bucatarie.

Pe hartia de copt se pun felii de paine (de preferat paine neagra, mai veche de 1-2 zile). Pe feliile de paine se picura ulei de masline extravirgin.

Se da pe razatoarea mare telemea de oaie, fara a exagera, branza fiind destul de sarata.

Pe feliile de paine se adauga telemea de oaie data pe razatoare si bucati mici de unt proaspat.

pizza ca la mama acasa 1

Felii din paine coapta la tava, picurate cu ulei de masline extravirgin, pe care s-a pus telemea de oaie data pe razatoare si bucati mici de unt proaspat.

Optional ! Tava de copt se poate introduce pentru 5-10 minute, pe treapta a 3-a, in cuptorul incins al aragazului – program de incalzire sus-jos, temperatura 150 de grade C. Ne dorim ca painea sa se incalzeasca si sa inmoaie putin (patrunde uleiul de masline extravirgin in miez), iar branza si untul sa inceapa, doar, a se muia cat de cat.

Ingrediente

  • paine coapta la tava,

  • oua de gaina,

  • telemea de oaie,

  • cascaval afumat,

  • smantana grasa,

  • unt proaspat,

  • lapte dulce,

  • marar si patrunjel verde, leurda.

Pe feliile de paine se adauga bucati din sunca de Praga sau orice alt mezel preferat.

pizza ca la mama acasa 3

Pe feliile de paine s-au pus bucati din sunca de Praga.

Pregatire amestec de oua batute, telemea de oaie, cascaval afumat, smantana grasa, lapte dulce, verdeata.

Intr-un bol se pun oua de gaina, cascaval afumat si telemea de oaie date pe razatoarea mare, 1-2 linguri de smantana grasa, 4-5 linguri de lapte dulce, verdeata (marar, patrunjel, leurda) tocata marunt, un praf de sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

pizza ca la mama acasa 2

Bol cu ingrediente pentru pizza – oua, telemea de oaie, cascaval afumat, smantana grasa, lapte dulce, verdeata.

Amestecul se omogenizeaza folosind o furculita, mixer-ul sau tel-ul manual.

pizza ca la mama acasa 4

Ingrediente pentru pizza gata amestecate.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire blat pentru pizza de casa.
  • Pregatire amestec de oua batute, telemea de oaie, cascaval afumat, smantana grasa, lapte dulce, verdeata.
  • Asamblare ingrediente folosite in reteta pentru coacere pizza.
  • Coacerea preparatului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Asamblare ingrediente folosite in reteta pentru coacere pizza.

Amestecul de ingrediente batute cu furculita sau cu telul se adauga peste ingredientele aflate in tava de copt. Ne dorim sa repartizam acest amestec cat mai omogen peste feliile de paine.

Secretul gospodinei ! De preferat, dupa ce amestecul de ingrediente este supt de paine, sa mai ramana putin si deasupra, pe paine. Numarul de oua adaugate in amestec sunt secretul, dar si cantitatea de branzeturi date pe razatoare care dau consistenta amestecului.

pizza ca la mama acasa 5

In tava de copt s-a adaugat amestecul pe baza de oua, gata aomogenizat.

Pe suprafata ingredientelor din tava se mai adauga cateva bucati de unt proaspat. Cand untul incepe sa se topeasca, va patrunde in paine pentru a o fragezi.

Coacerea preparatului.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului gata preincalzit.

Se urmareste coacerea prin geamul de la cuptorul aragazului.

pizza ca la mama acasa 6

Pizza este in curs de coacere in cuptorul aragazului.

Ne dorim doar o rumenire a preparatului, ouale sa se inchege si painea sa nu se arda, doar sa fie crocanta.

pizza ca la mama acasa 7

Pizza este gata coapta.

Montarea si servirea preparatului.

Hartia de copt cu preparatul gata copt, se scoate din tava de copt pe o farfurie intinsa.

Preparatul se lasa sa se odihneasca 5 minute inainte de feliere, timp in care, daca mai exista lichid necopt, acesta se va intari datorita temperaturii din interiorul preparatului.

pizza ca la mama acasa 8

Pizza intreaga se odihneste pe o farfurie, in afara cuptorului aragazului.

De ce nu lasam tava in cuptorul aragazului ? Daca lasam tava cu preparatul gata copt in cuptor, chiar daca am oprit focul la cuptorul electric al aragazului, riscam sa se arda pizza.

pizza ca la mama acasa 9

Preparatul este gata pentru a fi portionat si servit.

Montarea si servirea preparatului.

Pizza se portioneaza folosind cutitul de paine.

Feliile fierbinti de pizza se servesc pe farfurii intinse impreuna cu suc de rosii si muraturi in otet.

pizza ca la mama acasa 10

Pizza este gata servita.

La acest preparat merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu cred sa existe gospodina care sa nu fi pregatit pizza in propria bucatarie ?! Pizza poate fi la indemana oricarei gospodine daca foloseste o reteta proprie, cu ingrediente aflate prin frigider si felii de paine mai veche. Se pregateste rapid si nu aruncam nici painea veche. Nu toate gospodinele se ingrijesc, din pacate, sa stranga painea veche ramasa de pe o zi pe alta si sa o faca pesmet sau sa o trimita la tara, unei rude, care creste pasari sau porc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*