Cautand prin arhiva cu poze de bucatareli descopar, cu oarece surprindere, ca poze sunt inca multe, dar retete noi, mai putine. Ce sa fie, ce sa fie ? In ultimii 2 ani, preocuparea principala s-a indreptat spre nepotelul din familia noastra. A fost si pandemia asta nenorocita cu perioade lungi de izolare si restrictii de circulatie. Cine sustine ca nu l-a afectat, minte. De gatit, am tot gatit, de cele mai multe ori la repezeala. Neavand unele din ingredientele dorite (restrictiile impuse mi-au limitat drumurile prin magazine si piete), la dispozitie, nu am mai abordat retete noi, nu am mai pus in practica idei de-ale mele, mai vechi, dar tinute minte. Poze am facut mai rar, chiar si atunci cand am schimbat cate ceva in retetele deja consacrate ale familiei.
Ce urmeaza ? Imi propun sa reiau mai vechiul meu hoby – gatitul, sa perfectionez ceea ce deja am gatit, sa pun pe blog retete noi, cu idei noi. Nepotelul meu este deja curios cand ma vede ca tin cutitul bucatarului in mana sau umblu prin cratite si tingiri. Nu cred sa-i strice in viata, ca stie, sa-si gateasca ceva singur. Asa nu va sta niciodata cu ingredientele in frigider sau camara nestiind cum sa le asambleze. Oricum, pofta vine mancand !
De-ale gospopdinelor ! Cum vine vara incep discutiile in bucatarie – ce mai gatim astazi ca sa stam cat mai putin prin preajma aragazului ? Ne orientam cu gatitul spre seara, cand teoretic ar trebui sa fie mai racoare. Preferam carnea de pasare, pregatita la cuptor sau la gratar, mai rar spre deloc, prajelile. Carnurile pregatite pe gratar sunt preferate a fi servite calde, ori cei mai in varsta, seara, evita sa serveasca carne.
O solutie ar fi salatele de sezon, cu branza/ cascaval, dar la un moment dat ti se ia de atata salata pe care, de altfel, o servesti si cand pregatesti carne. Poti recurge la preparate gen pizza, de cumparat, dar merge de 1-2 ori pe luna. In schimb, mancam in fiecare zi.
Noi cei mai in varsta suntem obisnuiti sa servim la pranz, o supa sau o ciorba, daca nu in fiecare zi, macar de 3-4 ori pe saptamana. Avem in minte ideea, de altfel sanatoasa, zic eu, sa avem ceva cald la burtica.
De-ale celor aflati la varsta a 3-a ! Cald d’omle, torid chiar. Pana pe la 12 mai merge, apoi zapuseala te doboara. Cauti umbra prin parcuri, sa te ascunzi de soarele care dogoreste. Cand adie cate o briza care usuca jilaveala si iti desprinde camasa de pe piele zici ca a dat norocul peste tine. Bei o gura de apa rece (te racoreste pe moment, apoi te reasuda) si reiei pasul vioi dupa mititelul, aflat in supravegherea ta, care este in continua miscare. Nu il poti scapa din ochi ca sa nu-l cauti apoi. Miscarea face bine la orice varsta, chiar daca pe fierbinteala aceasta ai prefera sa stai in apa, la strand, cufundat pana la gat. Ai putea sa o faci, dar apa sarata iti creste tensiunea, iar apa rece iti ingheata picioarele. Asa-i pe la o anumita varsta !?
Din retetarul familiei mele ! Pulpele de pui au avantajul ca se gatesc destul de repede, dar sunt si consistente (tin de foame), gustoase si sanatoase.
Surprizele continua !? In arhiva personala cu poze de la bucatareli facute am gasit mai multe poze cu preparate din pulpe de pui. Cautand adresa cu reteta scrisa pe blogul acesta, surpriza – nicio reteta scrisa. Prima reteta scrisa va fi cea care o voi descrie in continuare.
Cand gatim pui preferam sa-l pregatim intreg la cuptor sau la gratar. Ceea ce nu se consuma cald, transam si pastram in pungute din plastic alimentar, la congelator. Nu poti sa stii cand ceva gata pregatit, care se decongeleaza rapid, te scoate din incurcatura.
Pregatim pui intreg la cuptor – pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor; pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui ecologic transat si macerat pregatit friptura la cuptor, pui la vasul roman cu varza calita, pui la cuptor cu orez in sosul de la pui, pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi.
Mai rar pregatim pui intreg la gratar – pui la gratar cu varza noua calita sau la rotisor – pui la rotisor cu cartofi copti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de pui, cartofi noi, ardei capia, usturoi, ceapa, bureti iuti, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, ulei de rapita/ untura de pasare.

Pregatire legume si bureti in vederea coacerii.
Cartofii noi se moaie in apa calduta si apoi se razuiesc de coaja folosind buretele de bucatarie sau lama unui cutit.
Daca sunt mai mari, cartofii se portioneaza in 2/ 4.
Buretii iuti se curata de lamele de sub palarie si de pielita/ coaja de deasupra palariei. Buretii se taie fasii lungi, subtiri.
Ceapa si usturoiul se curata de foi. Ceapa se taie rondele. Usturoiul se feliaza subtire.
Ardeiul capia curatat de seminte, spalat sun jet de apa rece si uscat, se taie in fasii groase de 1 cm si lungi de 6-7 cm.
Legumele si buretii se pun intr-o tava de copt cu margini inalte. In tava se adauga ulei de rapita/ untura de pasare, condimente (cimbru uscat, foi de dafin, boabe de piper). Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie sau spumiera pentru aderarea condimentelor la legume si bureti.

Pregatire pulpe de pui pentru coacere.
In reteta se folosesc pulpe de pui cu ceva grasime de pasare pe sub pielea acestora.
Ingrediente
pulpe de pui,
cartofi noi,
ardei capia proaspat,
untura de pasare,
usturoi proaspat,
cimbru uscat.
Daca este nevoie, pulpele de pui se parlesc la flacara mare a aragazului si se indeparteaza puful parlit cu lama unui cutit. Pulpele de pui se spala sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Pulpele de pui se ung cu ulei de rapita sau cu untura de pasare. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Optional se poate adauga boia afumata si/ sau curcuma.
Pulpele de pui se maseaza cu mainile pentru a se prinde condimentele de piele.
Coacerea preparatului in cuptorul incins al aragazului.
Pulpele de pui se aseza peste legumele si buretii din tava de copt.

Gustul preparatului final este in atentia gospodinei ! In tava de copt, peste pulpele de pui (pulpele se maseaza cu mainile), se adauga, optional, 2-3 lingurite cu untura de pasare (din cea pastrata in borcane, la rece, in frigider).

Secretul gospodinei ! Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in maini.

Secret bine pastrat ! Peste hartia de copt se adauga hartie de staniol. Ne dorim o coacere inabusita a preparatului.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc iute pentru 15 minute. Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea timp de 30 de minute.

Se descopera tava de copt si se continua coacerea preparatului timp de 10 minute. Ne dorim ca pulpele de pui sa se rumeneasca pe partea cu piele si cartofii sa se moaie.
LISTA ACTIVITATILOR IN ORDINEA DESFASURARII LOR IN BUCATARIE.
- Pregatire legume si bureti iuti pentru coacere.
- Pregatire pulpe de pui pentru coacere.
- Legumele, buretii si pulpele de pui puse in tava de copt se asezoneaza cu condimente (sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat). In tava de copt se adauga boabe de piper, foi de dafin si 2-3 lingurite cu untura de pasare.
- Preparatul se coace in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, incalzite.
Se intorc pulpele in tava de copt si se verifica cartofii sa fie moi.
Tava de copt se reintroduce in cuptorul aragazului pentru 5-10 minute, timp in care pulpele de pui se rumenesc si pe partea fara piele. Se urmareste daca s-au inmuiat cartofii suficient.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, incalzite. De ce incalzite ? Nu ne dorim ca preparatul sa se sleiasca pe farfurie.
Farfuria se decoreaza cu felii de rosii.

La acest preparat se serveste salata de bureti iuti.

Pofticiosii de serviciu nu vor refuza un mujdei de usturoi proaspat (cu cateva tulpini verzi).

O bere rece nu are cum sa lipseasca de la un asa festin. Poftele culinare ale gurmanzilor si ale gurmetilor familiei vor fi pe deplin satisfacute.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu cred sa existe cineva, in special copii, care sa refuze o pulpa de pui calda, pregatita la cuptor sau la gratar. Nu ne putem convinge decat pregatind aceasta reteta si servind preparatul cald.