Pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor

Gospodinele in general si gospodinele mai tinere, in special apeleaza destul de des la carnea de pui pentru a pregati retete rapide, satioase si gustoase. Pulpele si pieptul de pui sunt atractia preferata din galantare. Chiar daca pofticiosii familiei ar prefera o friptura din carne de porc cu o garnitura consistenta din cartofi, nu au incotro si se multumesc si cu o friptura din carne de pui. Lupta culinara din bucatarie a tinerelor gospodine cu timpul este ceva la moda. Bunicutele gospodine sunt mai putin stresate de timp si recurg mai des la retete sofisticate.

Chiar daca cuvantul gospodina este de genul feminin, nu inseamna ca un barbat nu poate fi gospodin(a) ?! In familiile tinere cu copii mici, diviziunea muncii este obligatorie. Cand femeia gateste, barbatul pune masina de spalat sau da cu aspiratul prin casa. Daca femeia calca, barbatul gateste. Si tot asa, dupa cum se organizeaza fiecare in propria familie. Nu trebuie uitat serviciul sau alt mod de a-si castiga existenta. Ajutorul bunicilor (daca tinerii ii mai au) poate fi avut in vedere pentru a fi supravegheati micutii sau pentru a fi scosi la plimbare. Daca tot s-au invatat de tineri sa imparta munca, iar pensia intra lunar pe card si la familiile in varsta se respecta diviziunea muncii.

A avea sau a nu avea suficient timp liber, disponibil ?! Citeam undeva ca mai toti pensionarii se plang ca nu au suficient timp liber pentru a face te miri ce le trece prin cap. Motivele invocate sunt mai mult sau mai putin plauzibile.

Am constatat si eu cam acelasi lucru, chiar daca incerc sa ma organizez cat mai eficient. Este adevarat ca multe din activitatile pe care mi le propun sa le indeplinesc pot suferi si amanare. Cand nepotelul ti se aseaza pe genunchi (tu stai la calculator vrand sa scrii o reteta) si cere sa-i pui filmuletul cu muzica data la maxim, brusc, de partenerul de viata care le pune in situatii comice pe gospodinele aflate in plina actiune, amani ce intentionai sa faci. Rasul care suna ca un clopotel, al micutului iti umple sufletul si uiti ideile pe care le aveai. Nu se pune, iti vor veni idei noi cand te reapuci de scris reteta.

De-ale culegatorului de ciuperci ! In aceasta toamna tarzie, chiar daca ploile nu au fost prea darnice, tot am reusit sa culeg cateva Kg de ghebe pentru a pregati zacusca cu ciuperci si vreo 2 pungute cu ciuperci de plop din cei carnosi si usor amarui care opariti se pot pastra in pungi din plastic, la congelator. Iarna sunt bine veniti pentru a pregati tocanita de ciuperci sau ciulama de ciuperci. Ciuperci proaspete sau oparite si congelate se pot pregati drept garnitura la friptura de pasare sau la friptura de porc, dar si la peste.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim pulpe de pui la cuptor – pulpe de pui cu cartofi taranesti, la cuptor sau la gratar – pulpe de pui la gratar cu cartofi si dovlecei.

Nu neglijam pulpele de pui pregatite cu sos – pulpe de pui in sos de curry

Pulpe de pui cu cartofi si ciuperci, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de pui, ciuperci, cartofi, usturoi, sare grunjoasa, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, untura de pasare, lamaie, vin alb, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, frunze de busuioc verde, boia afumata de ardei, curcuma.

Pregatirea ciupercilor la cuptor.

Ciupercile culese din padure se curata de frunze, paie, nisip/ pamant.

Secret bine pastrat de culegatorii de ciuperci ! Printre striatiile de pe partea interioara a palariei ciupercii se ascund melcisori, rame, ganganii. Cand se spala ciupercile, acestea se vor regasi in apa, motiv pentru care inainte de spalarea propriu zisa a ciupercilor sub jet de apa, acestea trebuie lasate intr-un vas cu apa rece 1 ora. Aceste ciuperci nu se arunca, nu sunt stricate.

Atentie ! O vorba din batrani zice ca o ciuperca cu ganganii sau ciugulita de melci nu are cum sa fie otravitoare. Este doar o vorba, iar paza buna pazeste de primejdia rea. In traducere – nu cunosti ciupercile, nu le culegi. Te multumesti cu ciupercile cumparate din marchet, chiar daca gustul acestora nu se poate compara cu cel al ciupercilor culese din padure.

Ciuperci de plop proaspete.

Ciupercile se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Alternativa culinara ! In reteta se pot folosi si alt fel de ciuperci (albe, maronii, manatarci) cu palarie mare sau bureti de fag, proaspete sau oparite, scurse si congelate rapid. Gustul ciupercilor gata pregatite va fi insa usor diferit.

De avut in vedere. In reteta se vor folosi doar palarii de ciuperci, nu si codite. Coditele se pastreaza si se pot folosi la o tocanita de ciuperci sau pentru pregatirea unui sos.

Ingrediente

  • pulpe de pui,
    ciuperci,
    cartofi,
    cimbru,
    untura de pasare,
    frunze de busuioc verde,
    lamaie.

Ciupercile se aseaza intr-o tava de copt. Ciupercile mai mari se taie in 2/4 bucati.

Ciuperci de plop puse in tava si condimentate, pregatite pentru coacere.

Ciupercile se asezoneaza in tava de copt, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, crengute de cimbru uscat, frunze de busuioc verde. In tava de copt se adauga ulei de masline extravirgin, foi de dafin, catei de usturoi feliati, se picura zeama de lamaie si vin alb sec.

Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. In tava de copt se amesteca periodic folosind o spumiera. In timpul coacerii, ciupercile isi vor lasa multa zeama.

Ciuperci de plop gata pregatite la cuptor.

Avantajul gospodinei ! Daca recolta de ciuperci a fost buna, ciupercile gata facute la cuptor care nu se servesc la preparat se pot pastra cateva saptamani, puse intr-un borcan, acoperite cu sosul din tava, la rece, in frigider.

Ciupercile din borcan se pot servi ca aperitiv langa un paharel cu tuica de prune si un codru de paine neagra, calda.

LISTA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatirea ciupercilor la cuptor.
  • Pregatirea cartofilor pentru coacere la cuptor.
  • Pregatire pulpe de pui pentru coacere.
  • Coacerea cartofilor impreuna cu pulpele de pui.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatirea cartofilor pentru coacere la cuptor.

Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Cartofii mari se taie in 2/4 bucati, iar cartofii mici se lasa intregi.

Cartofii se aseaza intr-o tava de copt mai mare, cu margini inalte. Cartofii se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. In tava se adauga catei de usturoi. Se picura ulei de rapita si se adauga cateva bot-uri (1 bot = 1/2 lingurita) cu untura de pasare.

Cartofi taiati si asezonati pusi in tava de copt.

Nu este nicio greseala daca pe cartofi se adauga coaja de lamaie data pe razatoarea mare sau se mai adauga si alte condimente preferate (boia afumata, curcuma, oregano, maghiran).

Cartofii se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie.

Cartofi taiati si asezonati pusi in tava de copt.

Pregatire pulpe de pui pentru coacere.

Pulpele de pui se pigulesc de puf si se parlesc la flacara mare a aragazului. Capul ciotoiului se curata de pielea galbuie si dupa caz, se reteaza varful la osul ramas cam mare la sacrificarea pasarii.

Pulpe de pui curatate de puf si spalate.

Pulpele de pui se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Coacerea pulpelor de pui impreuna cu cartofii.

In tava de copt, pe cartofi, se aseaza pulpele de pui. Pe pulpele de pui se picura ulei de rapita si se adauga sare grunjoasa si condimente (piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia de ardei, curcuma).

Pulpe intregi de pui, asezonate si asezate pe cartofi in tava de copt.

Secretul gospodinei ! Pentru omogenizarea condimentarii, pulpele de pui unse cu ulei de rapita si condimentate se pot freaca cu palma, fiecare in parte, apoi se reaseaza in tava de copt.

Pulpe intregi de pui, asezonate si asezate pe cartofi in tava de copt.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in palme. Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Tava de copt cu cartofi si pulpe de pui este gata pregatita pentru coacere.

Nu este nicio greseala daca cele 2 tavi, cu ciuperci si pulpe de pui + cartofi se afla in acelasi timp in cuptorul aragazului. Este chiar indicat, daca este loc in cuptorul aragazului. Astfel, toate ingredientele retetei pot fi gata pregatite in acelasi timp.

Suprevegherea coacerii preparatului. Pentru pornirea coacerii, la inceput, pentru 10-15 minute, focul la cuptorul aragazului este dat la mare, apoi se reduce la potrivit pentru o coacere lenta. Carnea se patrunde in timp, grasimea de pe pulpe se lasa pe cartofi, ajutandu-i pe acestia sa se moaie.

Periodic se amesteca cartofii in tava si dupa caz se intorc pulpele pentru a se rumeni omogen pe ambele fete.

Pulpele de pui s-au rumenit si cartofii s-au muiat.

Ne dorim ca pulpele de pui sa aiba pielea crocanta si carnea moale, motiv pentru care se descopera tava de copt in ultimele 10-15 minute ale coacerii.

Pulpele de pui s-au rumenit si cartofii s-au muiat – preparatul este gata.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse incalzite. Farfuriile se tin cateva minute in cuptorul aragazului cu focul stins la cuptor.

Pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Acest preparat se serveste cu mujdei de usturoi si/ sau castraveti in otet sau salata de ardei copti.

Salata de ardei copti.

La un asa festin merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Acum, daca tot a venit frigul (se anunta si cativa fulgi de zapada) preferam fripturile cu carne de porc, jumarile si porcarelele. Peste cateva zile este 1 Decembrie ziua nationala a Romaniei, iar traditia zice ca fasolea boabe si ciolanul de porc nu pot lipsi de pe masa romanilor. Nu facem separatism in familia mea si vom pregati toate cele asa cum am fost obisnuiti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*