pulpe de rata cu cartofi taranesti la cuptor 12

Pulpe de rata cu cartofi taranesti, la cuptor

In ultimii ani, rata a devenit ceva obisnuit in retetarul familiei mele, in conditiile in care se regasesc prin galantare pasari intregi, dar si separat, pulpe sau piept de rata. Nu prea esti tentat, des, sa cumperi o rata intreaga, decat daca esti hotarat sa pregatesti din oasele multe, cu putina carne, o ciorba mare si o piftie. Ramai cu pieptul si cu pulpele care au si carne pe oase.

Prin piata, rar mai gasesti cate un ratoi, la 3-4 Kg, cu putina grasime. Doar daca faci vreun aranjament cu o precupeata, iti aduce o rata la 2-3 kg cu mai multa grasime, pe la sfarsitul lui noiembrie, atunci cand se apropie taierea majoritatii pasarilor din curte (o data cu taierea porcului si pastrarea carnii, in comun, pasare plus porc, la untura), ca sa nu intre cu prea multe pasari in iarna.

De multi ani, nu mai reusesc niciun aranjament, pentru o rata sau o gasca (nici vorba, macar) cu precupetele prin piata. Rar, mai ofera cate o batrana, o gaina grasa la 2-3 Kg sau o curca mai pipernicita.

De-ale gospodinelor ! Cand gospodinele intra in criza de timp si nu mai stiu ce sa gateasca, pulpele de rata pot fi o solutie. Pulpele de rata se pot pregati la iuteala, ca friptura, fara multe manevre in jurul aragazului. La friptura din pulpe de rata ai avantajul ca poti alege, aproape, orice garnitura, dar si ce salata de sezon doresti si chiar muraturi taranesti.

In familia mea apreciem asa cum se cuvine untura de rata, motiv pentru care atunci cand cumpar o rata intreaga, refrigerata, ma uit sa aiba grasime suficienta pentru a pregati untura de pasare si cateva jumarele. Jumarelele calde servite pe un codru de paine calda (grasimea de pasare intra in painea calda si o imbiba) cu rondele de ceapa rosie pot fi un aperitiv mult solicitat de catre pofticiosii de serviciu ai familiei, mai ales daca se regaseste langa si o ceasca cu tuica de prune.

Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, nu erau la moda vitaminele, fie ele si naturiste (nici nu se gaseau). La sfatul medicului acelor vremuri, din orasul nostru, mama ne servea noua copiilor, la ora 5 dupa amiaza, o felie de paine neagra unsa cu untura de pasare si presarata cu un praf de sare grunjoasa. Cand gasea la farmacie, ne dadea in loc de untura de pasare, untura de peste (vanduta in niste tuburi precum pasta de dinti, tuburi groase si lungi cat 2 degete). Recomandarea doctorului era legata de cresterea energiei, pentru sanatatea trupului si a mintii noastre, a copiilor. Se pare ca doctorul nu a gresit (sic !).

Despre preferintele culinare ale familiei mele ! Numai untura de gasca este mai apreciata in familia mea decat untura de rata. Cartofii pregatiti la cuptor, mai intai fierti pe jumatate, tavaliti prin putina untura de gasca/ untura de rata si apoi rumeniti la cuptor, intr-o tava de copt, cu rondele de ceapa rosie, catei de usturoi, rozmarin/ cimbru, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat sunt una din garniturile preferate ale familiei mele.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim pulpe de rata la tigaie – pulpe de rata cu cartofi prajiti si salata de sezon, pulpe de rata cu cartofi copti.

Nu plac pulpele de rata pregatite la cuptor – pulpe de rata cu cartofi noi la cuptor; pulpa de rata cu legume, la tava; pulpe de rata si carnati de porc, afumati, pe pat de varza murata.

Cand ne strangem mai multi la masa pregatim rata intreaga – rata cu varza calita, rata de curte coapta, cu pilaf de orez; rata cu portocale.

Sunt mancarici in care folosim pulpe de rata – mancare de castraveti cu pulpe de rata.

Pulpe de rata cu cartofi taranesti la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de rata, cartofi, ceapa rosie, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, rozmarin, cimbru.

Pregatire pulpe de rata in vederea frigerii in tigaie.

Se cumpara pulpe de rata refrigerate.

Pulpele de rata se curata de eventuale urme de puf, se spala sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita si se sterg cu hartie absorbanta.

Pulpele de rata se cresteaza pe partea cu piele pana la carne folosind un cutit bine ascutit.

Secretul gospodinei. In crestaturi facute in pielea de pasare se pune mai multa sare grunjoasa si se freaca bine cu degetele. Grasimea de pasare va absorbi doar atata sare cat are nevoie, iar carnea nu va fi sarata excesiv.

Se lasa pulpele cu sare grunjoasa pe o farfurie, la temperatura camerei, pana le vine randul la frigere.

Pulpe de rata pregatite pentru frigere in tigaie.

Ingrediente

  • pulpe de rata

  • cartofi albi, speciali pentru fiert/ copt

  • ceapa rosie

  • catei de usturoi

  • crengute de rozmarin

  • crengute de cimbru

Pregatire cartofi si ceapa pentru garnitura.

In reteta se folosesc cartofi albi, speciali pentru fierbere/ coacere.

Cartofii nu se curata de coaja si se fierb, pe jumatate, intr-o cratita, cu putina sare grunjoasa si 2-3 catei de usturoi (pentru o savoare suplimentara a viitoarei garnituri), in apa care clocoteste.

Cartofi intregi, in coaja, pusi la fiert in apa cu sare grunjoasa.

Ceapa rosie se curata de coaja si se toaca rondele groase, de 1 cm.

Cateii de usturoi se curata de coaja.

Cartofii fierti pe jumatate, se curata de coaja si daca sunt mai mari se taie in 2/ 4.

Cartofii taiati si ceapa rosie taiata rondele plus cateii de usturoi se pun intr-u vas termorezistent in vederea coacerii.

Cartofi fierti pe jumatate, rondele de ceapa rosie si catei de usturoi pusi intr-un vas de copt.

In vasul de copt se adauga crengute de rozmarin si/ sau crengute de cimbru, doar un praf de sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat. Se poate folosi rozmarin/ cimbru uscat.

In vasul de copt s-a adaugat cimbru si rozmarin, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire pulpe de rata in vederea frigerii in tigaie.
  • Pregatire cartofi si ceapa pentru garnitura.
  • Rumenire pulpe de rata intr-o tigaie cu margini inalte.
  • Pregatirea preparatului pentru coacere.
  • Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Rumenire pulpe de rata intr-o tigaie cu margini inalte.

Pulpele de rata se pun intr-o tigaie bine incinsa cu pielea crestata si sarata, direct in tigaie, la foc mare.

Pulpe de rata crestate pe partea cu piele si sarate asezate in tigaie incinsa, cu pielea spre tigaie.

In timp ce se rumenesc, pulpele de rata isi lasa o mare parte din grasime in tigaie.

Atentie sare si frige, nu are gura sa strige ! In tigaie se formeaza lichid fierbinte (grasime). Cand este suficient lichid si pielea de pe pulpele de rata incepe sa se rumeneasca, se intorc pulpele de rata in tigaie, pe partea cu carne. Ne dorim sa le rumenim si pe partea cu carne.

Pulpele de rata se rumenesc in grasime, pe partea cu carne.

Pregatirea preparatului pentru coacere.

In tigaie s-a format o cantitate destul de mare de grasime de pasare. Nu ne dorim sa naclaim preparatul nostru final, in grasime.

Cateva linguri de grasime sunt suficiente pentru a le adauga peste cartofii si ceapa din vasul de copt.

Se amesteca cartofii si ceapa plus condimente in grasimea de rata, folosind o lingura de bucatarie sau spumiera.

Pulpele de rata, rumenite, se aseaza deasupra cartofilor in tava de copt, cu carnea pe cartofi.

Tava de copt cu cartofi, ceapa, usturoi, condimente si pulpele de rata rumenite este gata pentru copt.

Surplusul de grasime de rata se colecteaza intr-un borcan. Untura de rata din borcan se poate folosi (borcanul cu grasime racita se tine la rece, in frigider) pentru mancarici de legume sau la pregatirea unei supe cu fidea.

Untura de rata ramasa de la rumenirea pulpelor de rata.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.

Vasul de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului la programul de incalzire de sus si de jos, cu ventilator, la 180-190 de grade C pentru 20-30 de minute (in functie de marimea pulpelor de rata si de gradul de prefierbere al cartofilor).

Preparatul este gata pentru servire.

La jumatatea timpului se amesta in cartofi cu lingura de bucatarie si se intorc pulpele de rata pe cartofi.

Pulpele de rata s-au intors pe cartofi.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite.

Pulpe de rata cu cartofi taranesti, la cuptor – preparatul este gata servit.

La acest preparat se poate servi o salata de rosii cu castraveti, ardei gras, ceapa, usturoi, verdeata, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

Salata de rosii cu castraveti, ceapa, ardei gras, usturoi, ulei de masline extravirgin, sare, piper.

Merge de minune un pahar cu bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de ultimele zile in care mai gasiti legume proaspete pe piata (nu garantez ca sunt romanesti) care sa mai aiba ceva gust. O salata este bine venita oricand. Nu este o greseala daca in salata se pune niste branza de capra data pe razatoare si se moaie in sosul de rosii cu paine calda. Pofticiosii de toate varstele stiu de ce ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *