Au trecut sarbatorile crestinesti de iarna si nu am apucat, sa scriu despre meniul de la trecerea dintre ani.
In urma cu mai multi ani, cand seniorii familiei noastre largite (parinti si bunici din clanul familiei) erau deja plecati, rand pe rand dintre noi, impreuna cu surorile mele, ne-am hotarat ca pe masura posibilitatilor, sa petrecem impreuna trecerea dintre ani.
Varsta nu iarta pe nimeni. Este in firea lucrurilor, sa ne imputinam numeric, in continuare si sa plece dintre noi urmatorii, cei mai in varsta, motiv pentru care ne strangem tot mai putini, sa sarbatorim si sa ne amintim de cei plecati dintre noi.
Amintiri, amintiri …. ! De mai multi ani, ne-am dorit, sa pregatim purcel la tava, asa cum ne pregatea mama de Anul Nou, cand in jurul mesei de sarbatoare ne strangeam mult mai multi – bunici, parinti, copii cu familiile lor si nepoti.
In copilaria mea, toamna in special, cand baza de aprovizionarea cu carne a familiei noastre (7 membrii) era targul de saptamana, mama cumpara destul de des, purcel de lapte (7-8 Kg) care pregatit intreg, la cuptor, ne ajungea toata saptamana. Garniturile zilnice (cartofi, varza, fasole boabe, alte mancarici de legume) adaugate la friptura propriu-zisa reuseau, sa ne asigure mesele zilnice necesare.
In targul de saptamana, purceii erau destul de ieftini in comparatie cu carnea de oaie, miel, mai rar vitel/ vita sau porc (se vindea numai animalul intreg) sau carnea de pasare mare, intreaga (curcani, gaste), care se gaseau in targul de saptamana.
In curtea casei, mama si bunica abia reuseau, sa creasca, in fiecare an, cateva gaini, cateva gaste si un porc pe care il sacrificau la Craciun.
Din retetarul familiei mele ! In familia mea, am reusit sa pregatesc purcel, nu de prea multe ori. Motivul ? In anii de restriste, targul de saptamana al copilariei mele era prea departe si purcelul intreg nu mai facea parte din categoria preturilor accesibile. Dupa schimbare, targul de saptamana a disparut subit si prin markt-urile aparute ca ciupercile dupa ploaie, abia dupa 2015, au aparut si bucati de purcel (nu purcel intreg) refrigerat, la vanzare. Am cumparat ce am gasit si am pregatit – purcelul de Craciun, cap si spata de purcel la cuptor, coasta de purcel la tava, purcel la cuptor cu varza calita.
S-a inventat pandemia si 2 ani la rand, noi fratii, nu ne-am adunat, sa sarbatorim impreuna trecerea dintre ani. In acea perioada am vazut prima data, expus in galantare, purcel intreg (din cel vietnamez). Prin 2023, sora mea cea mare a cumparat un astfel de purcel (din pacate, nu gasesc pozele sau nu am facu poze, nu-mi amintesc exact), l-a pregatit la cuptor, dar nu a iesit ceea ce trebuia, adica nu a avut gustul cu care eram obisnuiti din copilarie.
Stai sa vezi si sa nu crezi ! Anul acesta am repetat experienta cu purcelul. Ne-am bucurat ca am gasit in market, purcel intreg, adus din Germania (?!), gata pregatit si condimentat, doar sa-l pui in tava si sa-l coci in cuptorul aragazului. Avea si instructiuni, ce si cum sa-l pregatesti – program de cuptor, temperatura recomandata, urmarire coacere, timp de coacere.
Surpriza a aparut dupa coacerea recomandat, fara a schimba nimic. La portionare, au aparut surprizele. Purcelul nu avea oase deloc, carne de purcel era doar imediat sub sorici, iar in rest era umplut cu carne de porc, macra, fasii intregi, maricele, de spata si pulpa, bine inghesuite fasiile una in alta, aproape compacte. Asa ne-am lamurit de ce purcelul intreg a avut aproape 11 Kg si nu i se distingeau coastele, la pipaire, prin sorici.
S-a mancat destul de putin, cat a putut fiecare, fiind vorba de vreo 10 Kg de carne macra (capul purcelului era cel „original”, nedezosat). Restul de purcel a trebuit portionat in bucati groase de 2 cm si puse la congelator, in pungi din plastic alimentar.
Ne-am lamurit ce era si cu purcelul intreg, reteta germana. Ramane pe viitor, sa insistam, poate reusim sa cumparam un purcel adevarat, ceea ce trebuie, pentru a ne satisface pofta gurmandereasca a copilariei noastre. Probabil, vom apela la un producator local. De curand, am vazut o reclama pe internet, vindea cineva, purcei de 6-8 Kg pentru ingrasare, la 80 lei/ Kg (!?)
Dintr-o astfel de bucata de purcel german, am pregatit reteta prezentata in continuare.

Purcel in sos de praz, ciuperci si suc de rosii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: bucata dintr-un purcel intreg, pregatit la tava, in cuptor, ciuperci congelate, praz, ardei copt congelat, suc de rosii coapte si ardei copti, usturoi, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
In reteta, am folosit, ciuperci de plop, negre, culese din padure de mine, in noiembrie anul trecut. Ciupercile culese le-am oparit 20 de minute in apa cu sare grunjoasa, le-am scurs intr-o sita si le-am depozitat in congelator, in pungi din plastic alimentar.

Ciuperci de plop, negre, oparite, scurse si congelate.
Secretul gospodinei ! In reteta, se folosesc ardei copti congelati si ciuperci oparite si congelate. Nu se decongeleaza inainte de folosire in preparat.
In reteta, am folosit suc de rosii coapte si ardei capia copti, pregatit in toamna trecuta, sa avem in dotarea familiei, pana in toamna care urmeaza.

Rezerva de suc de rosii coapte si ardei copti, pregatita in toamna.
LISTA INGREDIENTELOR PRINCIPLAE FOLOSITE IN RETETA.
- felie din carne de purcel/ porc pregatita anterior la cuptor,
- ciuperci,
- praz,
- ardei capia copt,
- unt proaspat,
- suc de rosii si ardei capia.
Pregatire sos din praz, ciuperci si suc de rosii.
Bucatile de praz folosite in reteta trebuie spalate bine sub jet de apa rece, sa iasa tot nisipul dintre foile de praz. Prazul spalat se taie oblic, in rondele de 1 cm grosime.
Cateii de usturoi se taie fasii subtiri.
Ardeiul capia copt, inghetat, se taie fasii de 1 cm grosime.
Intr-o cratita, se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. In uleiul incins, se adauga legumele taiate.

In cratita cu amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat, bine incins, se adauga legumele taiate.
Legumele se amesteca (focul este mic sub cratita, sa nu sara lichid incins din cratita, la adaugare legume ingheate) folosind o lingura din lemn.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Legumele asezonate s-au amestecat in cratita, folosind o lingura din lemn.
Ne dorim, sa inabusim legumele, motiv pentru care, se pune capacul pe cratita.

Inabusire legume, sub capac, in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Periodic, se amesteca in cratita, cu lingura de lemn, pana se inmoaie rondelele de praz si se dezgheata ardeiul capia copt.
Cand rondelele de praz s-au muiat, in cratita se adauga ciupercile inghetate.

In cratita cu legume, s-au adaugat ciupercile inghetate.
Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru dezghetare ciuperci si omogenizare ingrediente. Ciupercile sunt oparite/ fierte si este nevoie doar de o incalzire/ fierbere amestec in cateva clocote.
In cratita cu legume si ciuperci, se adauga sucul de rosii coapte si ardei capia copti.

Sosul preparatului este gata format, prin adaugarea de suc de rosii coapte si ardei capia copti peste legume si ciuperci.
Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente. Se mai da in cateva clocote.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- lista ingredientelor de trebuinta in reteta.
- Pregatire sos din praz, ciuperci si suc de rosii.
- Incalzirea feliei de purcel copt, in sosul de praz, ciuperci si suc de rosii coapte si ardei capia copt, gata format.
- Montarea si servirea preparatului.
Incalzirea feliei de purcel copt, in sosul de praz, ciuperci si suc de rosii coapte si ardei capia copt, gata format.
Felia de purcel gata copt se adauga inghetata, in sosul format.

Felia inghetata din carne de purcel gata copt s-a adaugat in sosul de legume gata format.
Se da in cateva clocote pana ce carnea se dezgheata si sosul ia gustul carnii de purcel.
Optional ! Nu este nicio greseala daca in preparat se mai adauga foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru. Cateva picaturi de vin alb, sec, vor spori savoarea preparatului.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste cald pe farfurii intinse, preincalzite.

Purcel in sos de praz, ciuperci si suc de rosii – preparatul este gata servit.
Pe preparat se adauga verdeta (marar si patrunjel) tocata mai mare.
La acest preparat se serveste paine de casa pregatita in cuptorul minune. Pofticiosii familiei vor dori sa moaie in deliciosul sos al fripturii de purcel.

Paine de casa pregatita in cuptorul minune.
Muraturile taranesti si un pahar cu vinul casei rosu din struguri nu pot lipsi de la un asa festin culinar.
Pofta bune voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca prin aceasta reteta, v-am deschis pofta pentru purcel la tava. Mi-ar fi util, sa aflu, spre toamna – iarna, daca cineva vinde purcel de lapte (nu pentru ingrasare, ci pentru pregatit intreg la cuptor). Altfel zis, daca vinde la un pret mai omeneste vorbind, adaptat la pensiile de astazi.