Incet, incet, dar sigur, toamna isi intra in drepturi. Legumele romanesti, putine cat mai erau pe piata, au cam disparut. Comerciantii continua sa-i imbogateasca pe turci si greci, scriind pe marfa nelipsita reclama – legume romanesti, calitatea I. Sa fim seriosi, de unde atatea legume romanesti, fara producatori/ tarani locali ?! Pana si de ziua recoltei, sub girul primariei, tot comerciantii erau la putere, aceeasi din piata. Au schimbat doar taraba din piata cu standul organizat de primarie la targ. Comerciantilor le-a mai taiat din avant, o firma de retail locala, cu produse proprii ceva mai ieftine, dar nu la fel de aratoase ca ale comerciantilor. Citeam o stire, cum ca prin Brasov, au eliminat intermediarii din piete ?! Oare, sa fi invins producatorii locali, decidentii politici tot locali ?
De-ale gospodinei ! Ca in fiecare toamna si anul acesta ne-am pregatit pentru iarna ce va veni. De mai multi ani, am tot redus cantitatile, tot injumatatind numarul sticlelor si borcanelor, a pachetelor cu legume congelate rapid. Conservele si muraturile pentru iarna (apropo – ca in fiecare din ultimii 10-15 ani, amenintarile meteo ca ne asteapta o iarna grea, sunt deja pe faza, la tv) le-am pregatit deja. Sa se mai raceasca putin afara, sa culeg cateva ghebe (gasesc doar daca mai ploua, noaptea este 8-10 grade C, nu da bruma) si pregatim zacusca. Pentru zacusca, sunt gata coapte vinetele si ardeii (in pungi la congelator) si sucul de rosii (in sticle, in balcon). Daca nu gasesc, sa culeg cateva ghebe, am deja in congelator o punguta cu manatarci oparite si o punguta cu ghebe oparite, de anul trecut. Putem face si zacusca fara ciuperci, ca tot ne-am propus de mai multi ani. Ieri, am pus varza la murat.
Sa ne laudam putin ?! Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, in urma cu 2 ani, am achizitionat un aragaz nou cu cuptor electric si gril. Anul acesta am achizitionat scule de bucatarie noi – tigai cu protectie ceramica, oale si cratite de inox, site de copt legume, direct pe flacara, cutit si satar, noi, profesionale, calpatoare. Am dorit, sa ne usuram munca (vipia verii care tocmai a trecut, ne-a impins de la spate) si sa reducem statul prin bucatarie, la minim posibil.
Din retetarul familiei mele ! Abordam tot mai des, retete simple, folosind, de regula, gril-ul cuptorului electric sau tigaia gril, cu protectie ceramica. Ingredientele principale folosite sunt carne sau peste plus legume.
Pregatim carne – medalion din buture de vitel cu legume la gril, pastrama de ied cu cartofi la gril, afumatura de la garnita cu legume la gril, coaste proaspete de porc cu legume la gril, pizdulice de purcica cu ciuperci pleorotus si porumb la tigaia gril, mititei cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Pregatim si peste – file’ de crap cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Nu am renuntat, sa pregatim retete la cuptor sau la gratar, potrivite pentru sezonul rece.
Spata si carnati proaspeti de porc cu legume la tigaia gril si pasta de naut, preparat servit cu salata de patrunjel verde.
Ingrediente de trebuinta in reteta: spata de porc, carnati proaspeti de porc, legumele preferate (dovlecei, vinete, ardei capia, cartofi, praz, etc.), parmezan/ cascaval, dat pe razatoarea mica, o cutie de naut conservat, susan, cateva legaturi de patrunjel verde, catei de usturoi, ceapa si usturoi verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.
Pregatire pasta din boabe de naut cu susan.
Pentru pasta de naut se folosesc ca ingrediente: naut consevat in saramura, seminte de susan, ulei de masline extravirgin, usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.
Ingrediente folosite pentru pregatire pasta din naut.
Pentru pregatirea pastei din boabe de naut conservat in saramura, am folosit reteta de la macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut.
Pasta din boabe de naut conservat in saramura.
Ingrediente
spata de porc,
carnati proaspeti de porc,
legume preferate care s e pot felia,
conserva de naut,
seminte de susan,
patrunjel verde,
zeama de lamaie,
ulei de masline extravirgin.
Pregatire salata din patrunjel verde.
Patrunjelul verde se toaca marunt.
In salata de patrunjel se foloseste (pentru culoare si gust) o bucata de ardei capia tocat marunt si/ sau un ardei mic, nu prea iute, rosu, fara seminte, tocat fin.
Se pregateste un amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat. Se amesteca cu telul sau cu furculita pana amestecul se leaga putin.
Amestecul lichid se adauga peste patrunjelul tocat marunt si bucatile fine de ardei.
Salata se amesteca bine si se lasa la macerat cca. 1 ora.
Salata de patrunjel verde si pasta de naut cu susan.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire pasta din boabe de naut cu susan.
- Pregatire salata din patrunjel verde.
- Pregatire legume la tigaia gril.
- Pregatire spata si carnati proaspeti de porc pe tigaia gril.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire legume la tigaia gril.
In reteta folosim legumele preferate (dovlecei, cartofi, praz, ceapa verde, ardei capia, catei de usturoi, etc.) care se pot felia si frige pe tigaia gril.
Cartofii si dovleceii se taie rondele, bucata de praz se taie in lung, ceapa verde si cateii de usturoi se lasa intregi.
Legumele se pun la macerat cca. 1 ora, in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, zeama de lamaie. Se amesteca legumele cu ingredientele pentru macerare, folosind o lingura de bucatarie.
Legume puse la macerat cu ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, zeama de lamaie.
Legumele macerate se frig pe tigaia gril protejata cu ceramica, bine incinsa.
Legume care se frig pe tigaia gril protejata cu ceramica.
Secretul gospodinei ! Pentru o viata cat mai lunga a tigaii gril protejate cu ceramica, tigaia se unge cu putin ulei de masline extravirgin inainte de a o incinge la foc iute.
In timpul frigerii, legumele se ung cu lichid de macerare a legumelor.
Legumele gata fripte se scot intr-un castron. Se presara usturoi verde tocat marunt si optional, parmezan ras.
Legume gata fripte pe tigaia gril cu protectie ceramica.
Castronul se acopera cu un capac pentru a se inabusi legumele si pastra calde.
Pregatire spata si carnati proaspeti de porc pe tigaia gril.
Pe tigaia gril, dupa frigerea legumelor, se pun bucatile din spata de porc (de preferat cu putina grasime pe carne) si carnatii proaspeti de porc.
Spata si carnati de porc care se frig pe tigaia gril protejata cu ceramica.
Carnea si carnatii se intorc in tigaia gril, cand se schimba culoarea carnii de la rozaliu spre alb.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul cald se monteaza pe farfurii preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca carnea pe farfurie.
Spata si carnati proaspeti de porc cu legume la tigaia gril si pasta de naut cu susan – preparatul este gata servit.
Nu refuzati pofticiosii familiei daca doresc, sa moaie in sucul lasat de la carne/ carnati in timpul frigerii si va cer paine calda.
Paine simpla, de casa.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fara a face reclama de vanzare la ceva anume, incercati sa achizitionati un aragaz cu cuptor electric si gril sau doar cuptor electric cu gril, tigai gril protejate cu ceramica si nu veti regreta. Gospodina va simti din plin cum i se usureaza munca si cum i se reduce simtitor statul prin bucatarie.