pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor 7

Pulpa de miel cu antricot la cuptor

Pandemia aceasta care nu se mai termina, nu reuseste sa ne faca sa uitam de sarbatorile religioase. Am invatat de la mosii si stramosii nostri ca oricat de grele ar fi vremurile pe care le traim, sarbatorile religioase trebuie respectate asa cum se cuvine. De-alungul anilor, am trecut uneori si prin clipe mai grele, dar am reusit de fiecare data sa ne aprovizionam cu toate cele necesare pentru pregatirea mesei sarbatoresti.

Chiar in cadru restrans, in familie, masa din ziua de Paste este sfanta. Ii pomenim pe cei plecati dintre noi si ne amintim de clipele frumoase petrecute impreuna, ridicam un pahar pentru a-i cinsti.

Din pacate …. ! Anul acesta, din motive independente de vointa noastra, Pastele il sarbatoresc doar impreunca cu sotia, cu gandul la copiii nostri, la nepotel, la rudele apropiate si la prieteni. Pe cat posibil, ne vom vedea cu totii prin videotelefon, sa ne facem urarile sfinte, cu oul in mana, Cristos a inviat – adevarat a inviat si sa inchinam un pahar impreuna.

De-ale gospodinelor ! Pentru Sarbatoarea Pascala, majoritatea gospodinelor care se respecta, fie ele tinere sau mai in varsta ataca retete deja verificate pentru a nu da rateuri cu preparate ciudate pentru masa festiva din ziua de Paste. Nu pot lipsi insa, micile exceptii, in care abordarea culinara indrazneata isi face loc.

De ce sa nu ma laud singur ? Traficul pe acest blog din ultimele zile ma face sa cred ca retetele mele au oarece cautare. Vizitatorii mai vechi sunt in numar consistent. Pentru acestia, retetele mele au avut succes. Comentariile pro nu au lipsit de-alungul anilor. Din comentarii am retinut si ceva idei de luat in seama, pe unele le-am abordat intocmai, pe altele le-am adaptat/ completat cu idei proprii. Vreau sa cred ca si anul acesta, traditia blogului meu culinar se va respecta. Nu au cum lipsi micile rautacisme din unele comentarii.

Prezentarea festiva a preparatelor facute in anii anteriori pentru sarbatoarea de Paste apare intr-un capitol special al blogului – Mese festive, aniversari si sarbatori religioase. Aici se regasesc preparate dupa retete mostenite de la parinti si bunici – vopsitul oualor pentru sarbatoarea de Paste, bunatati pentru sarbatoarea de Paste 2016, sarbatoarea de Paste 2017 la tara, mielul de Paste.

Sa filozofam putin pe teme culinare ! Multi bucatari profesionisti, consacrati ca sef bucatar, recomanda macerarea carnii de miel inainte de preparare, pentru a disparea mirosul specific (?!) M-am intrebat deseori, de ce „mirosul” nu este agreat de catre fandositi (dupa parerea mea). Eu cred ca tocmai mirosul si gustului specific al carnii de miel/ ied este adevaratul secret culinar al preparatelor servite la masa de Paste.

Am pregatit si carne de miel/ ied macerata – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume la gratar.

Nu sunt adeptul macerarii carnii indiferent de animalul de la care provine. Poate gresesc eu cand fac macerarea sau nu am folosit/ gasit cele mai bune proceduri pentru macerare. De fiecare data cand am pregatit carne macerata am avut impresia ca gustul preparatului a avut de suferit. Si aspectul final al preparatului din farfurie mi s-a parut modificat, ca doar mancam si cu ochii, nu ?!

Fripturi de miel/ ied din retetarul familiei mele, pregatite si scrise anterior ? Am pregatit retete la gratar – cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde.

Cele mai multe preparate le-am pregatit la cuptor – pulpa si cotlet de miel la cuptor, pulpa de miel la cuptor, pulpa de miel si aripi de curcan la cuptor, pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi la cuptor, cotlet de ied cu cartofi la cuptor, pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor, antricot de miel la cuptor, cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi noi la cuptor.

Am abordat si unele retete sofisticate – pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; pulpa de miel cu cartofi si porumb la cuptor.

Am pregatit friptura inabusita – pulpa de miel inabusita, cu cartofi natur.

Prajeala la tigaie nu putea lipsi din retetarul familiei – tocana din coaste de miel.

Pentru sarbatoarea de Paste de anul acesta am pregatit o friptura care nu difera prea mult de celelalte fripturi de miel/ ied din anii precedenti. Am folosit cateva condimente noi, fara a renunta insa la cele folosite anterior. Abordarea activitatilor care se deruleaza a fost putin diferita.

Pulpa de miel cu antricot la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa din spate de la miel cu antricot cu tot, cartofi noi, varza murata, untura de porc, usturoi, condimente (cimbru, rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, boia afumata, curcuma), vin alb, sec, sare grunjoasa.

Pregatire pulpa din spate de la miel cu antricot cu tot pentru coacere.

Pulpa de miel cu antricot se spala sub jet de apa rece. Carnea se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.

Intr-o tava de copt prevazuta cu gratar se pune vin alb indoit cu apa rece si condimente (foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin), catei de usturoi.

Pulpa de miel se aseaza pe gratarul tavii de copt, cu osul spre gratar. In carnea din pulpa si antricot se dau gauri cu varful unui cutit bine ascutit. Carnea se impaneaza in gaurile formate cu catei de usturoi si frunze aciculare de rozmarin.

Pulpa cu antricot se condimenteaza cu piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia afumata si curcuma. Pe carne se pun bot-uri (1/2 lingurita) de untura de porc.

Ingrediente

  • pulpa din spate de la miel cu antricot cu tot,
    cartofi noi,
    varza murata,
    untura de porc,
    usturoi verde,
    iaurt gras.

Secretul gospodinei ! Carnea de miel este suculenta, motiv pentru care nu se asezoneaza cu sare grunjoasa in aceest moment, pentru ca in timpul coacerii sucul din carne sa nu fie scos de sare si carnea sa se usuce.

Pulpa din spate de la miel cu antricot cu tot pregatita pentru coacere.

Coacerea carnii de miel.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si apoi stoarsa.

Tava de copt a fost acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 15 minute, timp in care untura se topeste, se prelinge si invaluie carnea de miel. Focul mare si untura topita duc la formarea unei cruste subtiri la suprafata carnii. Crusta formata va retine sucul carnii in interior.

Se reduce focul la potrivit, in cuptorul aragazului si se continua coacerea timp de 1,0-1,5 ore in functie de marimea pulpei de miel cu antricot.

Pentru tinerele gospodine ! Se admite verificarea periodica a temperaturii de coacere cu un termometru de carne infipt in portiunea de carne cea mai groasa. Temperatura finala de coacere nu trebuie sa depaseasca 75-76 grade C.

Pulpa din spate cu antricot de la miel este gata coapta.

Pulpa de miel cu antricot gata coapta se asezoneaza cu sare grunjoasa. Carnea se scoate din tava de copt pe un platou si se acopera cu hartia de copt. Carnea gata coapta, acoperita, va redeveni mustoasa.

Ordinea operatiilor care se desfasoara in bucatarie.

  • Pregatire pulpa de miel cu antricot cu tot pentru coacere.
  • Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.
  • „Odihna” carnii de miel gata coapte.
  • Pregatire garnitura din cartofi noi in sosul de la friptura.
  • Pregatire garnitura din varza murata calita.
  • Pregatire mujdei din usturoi verde cu iaurt gras.
  • Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.

Pregatire garnitura din cartofi noi.

Cartofii noi, spalati cu apa calduta, se freaca cu buretele de bucatarie din sarma pentru a se indeparta coaja subtire. Coaja subtire se poate indeparta si prin razuire cu lama unui cutit pentru curatat legume.

Cartofii curatati de coaja si spalati se pun la fiert in apa rece. In apa de fiert se pune un praf de sare grunjoasa, cativa catei de usturoi, cimbru uscat si un bot de unt proaspat.

Cartofii se fierb pe trei sferturi, cat sa intre varful cutitului cat de cat in cartof.

Cartofi noi pusi la fiert in apa cu sare grunjoasa.

Cartofii aproape fierti se adauga in tava de copt dupa ce s-a scos carnea de miel, pentru a se desavarsi prepararea in sosul format in timpul coacerii fripturii.

In tava de copt, in sosul format in timpul coacerii frpturii se definitiveaza coacerea cartofilor noi, fierti in prealabil.

Cartofii se amesteca cu sosul din tava de copt folosind o lingura de bucatarie. Se are in vedere invaluirea cartofilor in sos pentru a prelua din miroasnele tainice din sos.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru 10-15 minute, timp in care se desavarseste coacerea cartofilor. Este timpul necesar pentru „odihna” carnii de miel gata coapte.

Pregatire garnitura din varza murata, calita.

Am folosit ultima varza murata din productia proprie, pusa la murat in toamna.

Varza murata din productia proprie.

Pentru pregatire varza murata, calita, am folosit reteta de aici: varza murata calita la foc iute.

Varza murata, calita.

Montarea si servirea preparatului.

Carnea „odihnita” se poate felia folosind un cutit special pentru feliere carne, bine ascutit.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, incalzite, sa nu se sleiasca carnea, cartofii si varza calita, caci am folosit in preparat untura de porc. Pe aceiasi farfurie se pun ambele garnituri si felii de carne.

Secretul gospodinei ! Incalzirea farfuriilor se face 2-3 minute in cuptorul aragazului, cu focul stins, dupa ce s-a ascos tava de copt cu cartofi noi.

Nu se stie niciodata ! Carnea de miel gata pregatita se serveste, de regula, calda, chiar fierbinte. Daca este nevoie, carnea de miel „odihnita” se poate infierbanta o data cu farfuriile care se incalzesc, tot in cuptorul incins al aragazului, cu focul oprit.

Pulpa de miel cu cartofi noi si varza murata, calita.

Secret bine pastrat ! Pe garnituri dar si pe carnea calda se poate adauga mujdei de usturoi verde pregatit cu iaurt gras. Pe friptura se picura minunatul sos de la friptura.

Ingredientele pentru mujdei se amesteca pana se formeaza o pasta omogena – usturoi verde tocat marunt cu marar verde tocat fin, putin ulei de masline, cateva linguri de iaurt gras, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (dupa gust).

Mujdei din usturoi verde cu iaurt gras.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

De-ale pofticiosilor ! Ma gandesc ca or exista gurmanzi incurabili care dorind sa moaie in sosul minunat de la friptura si de ce nu si in mujdei, poftesc la niste mamaliga calda, aburinda.

Mamaliga calda.

Pot fi pofticiosi care sa renunte la mamaliga calda si/ sau la mujdeiul de usturoi verde cu iaurt gras si sa doreasca o salata de sezon – salata verde, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna, leurda, castraveti, marar si patrunjel verde, ulei de masline, sare grunjoasa, zeama de lamaie si cateva cubulete de branza telemea de oaie.

Salata de sezon.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Noi cei mai in varsta suntem traditionalisti si nu ne pare rau. Tinerii din ziua de azi inteleg poate mai greu traditiile cu care noi cei in varsta am fost invatati inca din copilarie. Ma gandesc ca nu este gresit daca incercam sa le insuflam astazi, urmasilor nostri, traditia noastra romaneasca, nealterata de orientarile mai ciudate ale unora, din prezent, care bat campii pe la tv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *