Vrei, nu vrei, tot ajungi prin market la ceva cumparaturi. Chiar daca nu facem parte din multimea cumparatorilor care nu pleaca din market decat dupa ce si-au umplut cu varf caruciorul (apropo, oare de ce le-or fi facut inventatorii market-urilor atat de mari ?!), tot merg impreuna cu sotia macar o data pe luna. Nimicurile de prin borcanele si pachetele, pungute sau pliculete care iti iau ochii de prin rafturi se aduna in carucior si o data ajunsi la casa de marcaj, rareori scapi sub 100 lei.
Si totusi, caruciorul din market nu este niciodata gol ! Rareori cumparam carne sau mezeluri (s-ar supara fetele din macelarie pe mine) sau peste (fetele de la pescarie nici nu s-ar mai uita la mine) sau branza telemea, unt, smantana si cascaval (ce ar gandi despre mine producatorii autohtoni din propriul magazin de desfacere daca nu as mai intra prin locatie ?) din market. Cel mai des, din market luam berea de rigoare, cateva conserve de peste, fructe de mare, legume si fructe. Rata, gasca, puiul sau iepurele, numai refrigerate, sunt uneori in atentia noastra. Uleiul, zaharul, faina, pesmetul, orezul, grisul si malaiul, cafeaua sau pastele fainoase sunt in atentia noastra, fiind de gasit de toate felurile prin rafturi, pe ales si de ce sa nu recunoastem, ceva mai ieftine.
Cu plasele prin piata ! Cumparaturile de zi cu zi, cele mereu proaspete le fac in piata (daca tot stau in apropiere, toate drumurile mele trec prin piata) – oua, lapte, branza dulce, legume si fructe, verdeturi, uneori ciuperci (doar in sezon cand nu reusesc sa culeg singur tot ceea ce imi trebuie). In sezonul de toamna pentru umplerea camarii, piata este principalul furnizor de ingrediente pentru conserve.
Vezi prin rafturile din market, citesti eticheta si treci la treaba ?! Am vazut ciuperci uscate. Pai, hribi am cumparat de pe Transalpina (pe unde culeg eu ciuperci, rareori gasesc asa ceva). Ciupercile cele mici si mai viguroase le-am insirat cu acul de cusut pe ata de bucatarie si le-am pus la uscat in curent de aer, in balcon. Ciupercile gata uscate le-am ambalat apoi in pungi din hartie. Asa am pregatit ciuperci uscate pentru iarna, folosite la tot felul de sosuri pentru paste fainoase, pentru un gust deosebit, rafinat si in ciorbe acre – ciorba de varza murata cu ciuperci si porcarele sau in ciorbe dulci – ciorba de varza noua cu ciuperci.
Afumaturile din galantare, umflate cu apa sarata si stropite cu apa colorata, chiar daca atrag privirile nu fac parte din cumparaturile mele. Mi-am reamintit de anii cand copiii mei erau mici si parintii taiau porcul de Craciun. Am revenit la pregatirea porcarelelor pentru iarna cumparand de data aceasta ingredientele proaspete, din macelarie.
Am revenit la pregatirea conservelor de peste pentru iarna – marinata din scrumbie de Dunare sau peste marinat pentru iarna.
Legumele congelate aflate in galantarele din market sunt de cele mai multe ori, de calitate. Totusi, legumele congelate puse de mine in pungi din plastic alimentar au alt gust cand le gatesti.
Ne-au atras atentia niste borcanele cu ardei picanti umpluti cu branza de capra si borcanele cu cuburi din branza de capra, conserve in ulei de masline.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei raci (picanti, chiar ceva mai iuti), branza telemea de capra (nu prea sarata), cimbru verde/ cimbru uscat, marar verde, piper boabe, ulei de masline extravirgin, usturoi, fulgi de ardei iute.
Spre sfarsitul toamnei, cand taranii aduna de pe camp ultimele legume, inainte de a da bruma se culeg racii (ardei mai mici, picanti/ chiar iuti). Imi place sa insir ardei iuti (verzi si rosii) cu acul, pe ata de bucatarie, sa-i atarn in balcon, sa se usuce in curent de aer rece si apoi sa-i dau prin rasnita de cafea/ piulita din lemn pentru a avea in dotare proprii fulgi de ardei iute.
Cum iti vin ideile culinare ?! Ardeii mai mici i-am ales din gramada cu raci si alti ardei iuti. Am incercat reteta citita pe eticheta din market, cu mai multe idei proprii (am folosit, separat si branza telemea de oaie sau telemea de vaca) si ingredientele preferate (nu imi place gustul de maghiran si nici arsura semintelor de coriandru).
Ingredients
- ardei iuti, mici, dar care se pot umple,
- telemea de capra nu prea sarata,
- ulei de masline extravirgin,
- cimbru verde si cimbru uscat,
- marar verde.
Se pot folosi si ardei iuti tip gogosar/ tip clopotel sau ardei iuti obisnuiti, lungi si mai grosi pentru a putea fi umpluti.
Se scot semintele din ardeii iuti, se spala sub jet de apa rece, se scurg de apa intr-o sita, pusi cu gaura in jos si se sterg cu o carpa curata/ hartie absorbanta.
Telemeau de capra se da pe razatoarea mare/ se sfarama intre degete si se amesteca cu cimbru verde folosind o furculita.
Racii se umplu cu branza de capra amestecata cu cimbru verde. Se poate pune si/ sau marar verde.
Ardeii iuti umpluti cu branza de capra se aseaza in borcane impreuna cu cateva boabe de piper si cimbru uscat. Se completeaza cu ulei de masline extravirgin pana se umple borcanul. Nu este nicio greseala daca se pun si 2-3 catei de usturoi.
Directions
- Spalare ardei iuti, scoatere seminte, scurgere de apa si stergere cu o carpa uscata.
- Faramitare telemea de capra si amestecare cu cimbru verde.
- Umplere ardei iuti cu amestecul de branza de capra si cimbru.
- Asezare ardei iuti umpluti cu branza de capra in borcane, impreuna cu boabe de piper si cimbru uscat, catei de usturoi.
- Completare borcane cu ardei iuti umpluti cu branza de capra cu ulei de masline extravirgin. Inchiderea etansa a borcanelor si pastrarea la rece, in frigider pentru cca. 1 luna pentru macerare.
- Servire ardei iuti umpluti cu branza de capra ca aperitiv sau drept garnitura la friptura de porc.
si
Directions
- Taiere cubulete din telemea de capra mai tare.
- Se pun cubulete de telemea de capra in borcane impreuna cu cimbru uscat, catei de usturoi, boabe de piper, fulgi de ardei iute.
- Completare in borcanele cu cubulete din telemea de capra cu ulei de masline extravirgin. Inchiderea etansa a borcanelor si pastrarea la rece, in frigider pentru cca. 1 luna pentru macerare.
- Servire cubuleti din telemea de capra conservata in ulei de masline extravirgin ca aperitiv la o ceasca cu tuica fiarta.
Borcanele cu ardei iuti umpluti cu branza de capra se inchid etans si se pastreaza la rece, in frigider.
Ardeii iuti umpluti cu branza de capra se lasa la macerat, la rece, cca. 1 luna, dupa care se pot consuma ca aperitiv sau ca si garnitura la o friptura de porc.
Merge de minune un pahar cu vin rosu.
Branza telemea de capra, mai tare se taie in cubulete de marimi potrivite (cat sa iei in scobitoare, o data, ca aperitiv) si se aseaza in borcane cu cimbru uscat catei de usturoi, boabe de piper si fulgi de ardei iute.
Borcanul se umple cu ulei de masline extravirgin si se inchide etans.
Borcanul cu telemea de capra in ulei de masline se pastreaza la rece, in frigider, cca. 1 luna, sa macereze, apoi se poate servi ca aperitiv de iarna impreuna cu alte ingrdiente (slanina afumata, toba, cartabos, etc.) cu paine calda si o ceasca de tuica fiarta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceaste retete se pot incadra in randul retetelor culinare fara frontiere spre bucuria gustului si savoarea preferata a gurmanzilor de ocazie si a gurmetilor profesionisti.