Carnea de vitel (de la animal, nu chiar de lapte), bine pregatita, poate fi un adevarat rasfat culinar. Astazi, am incercat sa ies repede din bucatarie, motiv pentru care, carnea este la macerat de 2 zile.
De-ale gospodinelor ! Nu este nicio rusine sa te documentezi atunci cand esti in impas, timpul te preseaza, pofticiosii se aliniaza spre masa, iar tu nu mai ai pic de inspiratie la gatit. Apelezi la sursele tale de inspiratie, mostenite de la parinti, dai o raita pe la televizor, pe programul special cu bucatareli si daca nu este chiar presant, rasfoiesti cartile tale de bucate.
Cauti exemple de urmat, nu neaparat o anume reteta, ci o modalitate de a iesi cu fata curata din orice situatie limita si ma gandesc la aceea in care stai rau cu aprovizionarea (nu ai avut timp la dispozitie sa dai o raita prin market, sa cumperi prospaturi), nu agreezi mezelurile, conservele si nici semipreparatele.
Amintiri, amintiri …. ! Candva, o gospodina americana ne prezenta cum gateste ea, o data pe saptamana, mai multe preparate, pe care le pastreaza in frigider/ congelator si doar le incalzeste la cuptorul cu microunde, inainte de a fi servite. Am privit din curiozitate, fiind sigur ca nu voi aplica niciodata aceasta metoda de avarie prelungita (dupa parerea mea). Sunt adeptul preparatelor gatite proaspete. Destul de rar pregatim in familie ciorba, supa sau mancare cu carne si legume, pe cel mult 2 zile si foarte rar spre deloc, pe 3 zile. Gatim destul de rar o cantitate mai mare (friptura, preparate mai sofisticate), caz in care avem grija sa punem la congelator, in cutii etanse, cate o portie pentru 2-3 persoane (te poate scoate din incurcatura, doar incalzind preparatul). In acest sens, fasolea boabe gatita mai multe feluri la o singura fiertura este un exemplu practic.
Cuptorul cu microunde s-a stricat singur si nu a mai trebuit scos din uz cand am citit despre pericolul pentru sanatatea utilizatorilor si interzicerea fabricarii acestuia in Japonia.
Cum sa apari zambind, in lumea pofticiosilor ?! A fi o gospodina prevazatoare se cheama ca in congelator ai mereu un minim de 2-3 pachete cu carne macra (sa ai de unde alege), iar in cutia cu legume proaspete, din frigider, se mai gaseste cate ceva. Ceapa, usturoi si cartofi se gasesc in camara. Malaiul, pastele fainoase, pesmetul, uleiul si otetul nu lipsesc de pe rafturile camarii. Daca prin balcon, in dulapul cu conserve facute in toamna, se mai gaseste cate ceva (suc de rosii, pasta de rosii si ardei capia, zacusca cu ciuperci, muraturi in otet, etc.), se cheama ca ai trecut hopul cu bine si treci la manuit cutitul, tigaia si/ sau gratarul.
Din retetarul familiei mele ! Destul de rar apelam la macerarea carnii, in ideea ca folosim de regula, carne de animal tanar (vitel, porc, miel) sau curcan, pui. Senzatia mea, ca prin macerare, carnea are de suferit in privinta gustul sau natural, nu poate sa mi-o combata nimeni.
Am pregatit totusi, mai mult din curiozitate, carne de gaina, macerata – piept de gaina de curte, macerat, cu legume, la gratar si pui intreg, macerat – pui ecologic macerat si pregatit la cuptor.
Am incercat si carne de porc macerata – pulpa de porc macerata si legume in folie, la gratar; spata de porc macerata, cu cartofi la cuptor.
Am macerat si pulpa de vitel – pulpa de vitel macerata, inabusita in vin; pulpa de vitel macerata, la cuptor.
Patanie, posibil rateu culinar ! Am gresit cand am macerat pulpa de miel – pulpa de miel macerata, pregatita cu legume pe gratar. Carnea nu avea gustul de miel, motiv pentru care a trebuit schimbat gustul. Am pus pulpa deja perpelita pe gratar, la cuptor, intr-o cratita si am inabusit-o in vin. Chiar daca raspandacii pot gandi ca nu era carne de miel, era sigur, aveam patalama la mana. Ghita Contra va zice ca nu era carnea bine fripta pe gratar, dar era. In plus, dupa inabusirea in vin, ca prin minune, carnea si-a recapatat gustul de miel.
Experimentul meu cu carne macerata poate continua sau nu !? Am crezut ca retetele mele de macerare nu sunt cele potrivite, motiv pentru care am folosit retete de macerare gasite pe internet. Mi-am propus (fara o anumita tinta de timp !?) sa macerez carne de curcan, dar si carne de oaie/ berbec, carne de vita batrana sau carne de capra. Pregatirea carnii macerate (lasata mai mult timp la macerare, 2-3 zile, in frigider) o voi face la tigaie, cuptor, gratar, rotisor, inabusita direct pe flacara. Nu se stie niciodata (vorba vine – sa nu spui niciodata, niciodata), poate imi schimb parerea actuala despre un anumit tip de carne macerata. De ce nu, macerarea anumitor carnuri poate deveni un obicei culinar al familiei mele ?!

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de vitel, paste fainoase (pene), cascaval afumat, ciuperci, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc, zeama de lamaie, mustar, ceapa si usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, vin alb, sec.
Macerare pulpa de vitel.
Pulpa de vitel se taie in latul fibrei, in fasii groase de 1,5-2,0 cm si se pun la macerat intr-o punga din plastic alimentar.
Ingrediente folosite la macerare. Pentru macerare se folosesc urmatoarele ingrediente: ceapa verde si usturoi verde (tocate marunt), ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, cimbru uscat, vin alb (sec), zeama de lamaie/ otet din mere si miere, piper boabe proaspat macinat, o lingura de mustar (dupa preferinta – clasic sau iute), putin patrunjel si marar verde (tocate mai mare), cativa fulgi de ardei iute. Proportia ulei de masline extravirgin/ vin alb plus zeama de lamaie sau otet de mere si miere trebuie sa fie de 1:1.
Lichidul si celelalte ingrediente de macerare se amesteca intr-un bol, cu furculita sau cu telul (pana capata o forma vascoasa), inainte de a fi introdus in punga din plastic, peste feliile de carne.
Nu este obligatoriu. Daca se foloseste zeama de lamaie, in lichidul de macerare se poate adauga o lingura de miere sau de zahar brun.

Macerarea la rece a carnii de vitel. Punga cu carne si ingrediente de macerare se palpeaza bine cu mainile si se inchide ermetic. Pentru macerare se foloseste o punga cu fermoar sau o punga stransa la gura, etans, cu sfoara/ sarma. Punga se depoziteaza la rece, in frigider, pentru minim 24 de ore. O perioada mai lunga de macerare poate fi benefica pentru gustul final al preparatului.
Periodic, punga cu carne si produsul de macerare se palpeaza pentru o amestecare uniforma. La rece, uleiul de masline extravirgin se solidifica, iar punga devine aproape mata.
Ingrediente
pulpa de vitel,
ciuperci,
paste fainoase (de preferat pene, sfredele, melci),
unt proaspat,
cascaval afumat,
lamaie,
ceapa si usturoi verde,
mustar,
vin alb,
verdeata (marar, patrunjel si frunze de bucuioc).
Pregatire paste fainoase.
In aceasta reteta am folosit pene din faina de grau.
Fierbere paste fainoase. Penele se pun la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.

Pastele fainoase se fierb cu 1-2 minute mai putin decat se recomanda pe pachet de catre furnizor.
Calire ciuperci in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. In reteta am folosit ghebe oparite si congelate in toamna. Se pot folosi oricare alte ciuperci congelate, ciuperci din conserva sau ciuperci proaspete.

Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se adauga ulei de maline extravirgin si unt proaspat. Cand amestecul de calire a inceput sa se topeasca se adauga ghebele congelate, cu atentie, sa nu sara lichid fierbinte pe maini, la contactul lichid cald – ciuperci congelate. Cel mai sigur este sa se ia tigaia de pe foc cand se adauga ghebele congelate.

In tigaie se amesteca cu o lingura din lemn pentru dezghetarea ghebelor si calirea acestora.
ORDINEA OPERATIILOR IN BUCATARIE.
- Pulpa de vitel se taie pe latul fibrei in fasii subtiri de 1,5-2.0 cm grosime.
- Fasiile din pulpa de vitel se macereaza la rece, in frigider, timp de minim 24 ore. Punga de macerare se palpeaza periodic in timpul macerarii.
- Fierbere pene in apa clocotita, in care s-a adaugat sare grunjoasa.
- Calire ghebe in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In tigaie se adauga felii de usturoi.
- Penele fierte se adauga in tigaia cu ciuperci calite. Se amesteca bine, adaugand cateva linguri cu apa in care au fiert pastele fainoase.
- In pastele amestecate cu ciuperci se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie.
- Feliile din pulpa de vitel lasate 30 de minute la temperatura camerei se prajesc in putin ulei de masline extravirgin. In tigaie se adauga cateva linguri din produsul de macerare.
- Preparatul se monteza si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite.
In tigaie se adauga felii subtiri de usturoi. Usturoiul se caleste usor, fara a se rumeni.

Calire paste fainoase impreuna cu ciupercile. Pastele fainoase se scot din oala in care au fiert folosind lingura speciala pentru paste. Nu ne dorim sa scurgem complet pastele fainoase de apa in care au fiert. Penele se adauga in tigaia cu ciuperci si usturoi feliat.

Se amesteca in tigaie folosind lingura de bucatarie pentru calirea pastelor fainoase. Ne dorim ca pastele fainoase sa se umfle, motiv pentru care, in tigaie, se adauga cateva linguri cu apa in care au fiert penele. Se amesteca bine pentru a nu se prinde pastele de tigaie.
Pregatire cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) se toaca marunt.

Asezonarea pastelor fainoase. Pastele fainoase se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Se stoarce lamaie si se rade putina coaja de lamaie. Se amesteca in tigaie folosind lingura de bucatarie.
In tigaie se adauga cascavalul afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt. Se amesteca bine cu lingura de bucatarie.

Pregatire felii din pulpa de vitel macearata, prin frigere.
Odihna feliilor din pulpa de vitel macerate. Feliile din pulpa de vitel se scot din punga de macerare si se lasa pe o farfurie la temperatura camerei, sa se odihneasca pentru o jumatate de ora. Odihna carnii este importanta, ajuta ca la frigere, sa nu se intareasca carnea, chiar macerata fiind.

Frigerea feliilor din pulpa de vitel macerata. Intr-o tigaie bine incinsa se adauga putin ulei de masline extravirgin. In lichidul cald se adauga feliile din pulpa de vitel macerata. Carnea se frige la foc iute.
Secretul gospodinei ! In timpul frigerii feliilor din pulpa de vitel, in tigaie se adauga cateva linguri de macerat pentru a spori savoarea preparatului. Cand dispare spuma formata in tigaie, carnea este fripta atat cat trebuie.

Atentie ! Din tigaie poate sa ne sara picaturi de lichid fierbinte pe maini si chiar pe fata. La nevoie, partile atinse se clatesc cu multa apa rece si se ung apoi cu ulei de floarea soarelui, in lipsa unui unguent special pentru arsuri termice.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite – paste fainoase cu ciuperci si verdeata, impreuna cu felii din pulpa de vitel. Sosul format la frigerea carnii de vitel se picura peste pastele fainoase.
De ce sa folosim farfurii preincalzite ? Farfuriile preincalzite mentin preparatul cald si impiedica sleirea lichidului de frigere pe farfurie in timpul servirii.

Preparatul se serveste cald/ fierbinte chiar, cu felii de rosii, ceapa verde si usturoi verde, alaturi.
La un asa preparat merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am pregatit o reteta rapida, destul de simpla, cu ingrediente putine. Conditia este sa se macereze carnea de vitel. Preparatul este aspectos la privit si sanatos la servit. Pregatiti aceasta reteta si va puteti pronunta supra gustului preparatului final.