delicatesa din urechi de porc cu mujdei leurda si iaurt. JPG 7 Copy

Delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt

Incerc sa ma tin de propriul angajament de a scrie cel putin o reteta noua in fiecare saptamana. De cumparat, se cumpara ingredientele necesare in timpul plimbarii zilnice a nepotelului de catre bunici. De gatit, gateste unul dintre bunici destul de repede. Pozele care marcheaza etapele principale ale unei retete se fac si ele o data cu inaintarea spre preparatul final. Cu timpul necesar pentru scrisul unei retete este ceva mai greu. Tot mai des cuplez 2-3 zile la rand pana sa apara o reteta noua.

De-ale gospodinelor din alta lume si de pe la noi ! Tot omul trebuie sa manance, motiv pentru care aprovizionarea cu cele necesare familiei detine un loc important. In lumea stiintifico-fantastica s-o fi descoperit vreun perpetuum culinar, caz in care cratitele si tingirile devin inutile. Niste pastilute viu colorate, scoase dintr-o cutiuta, fac toata lumea fericita.

In vremurile de restriste toate drumurile mele de la serviciu spre casa treceau obligatoriu prin alimentara. Cum bani mai erau, dar produsele dorite pentru o anume reteta nu prea, cumparai cam ce gaseai. Pastrai ca sa ai cand te decideai sa prepari reteta cu produsele deja cumparate. Astazi, gasesti de toate, chiar daca banii nu mai au aceasi valoare. Nu mai cumperi doar ce gasesti, ci alegi ce iti place din rafturi, galantare si macelarii.

Din realitatea zilelor noastre ! Zilele trecute descopar intr-un raft frigorific din market, o cutiuta la 250 grame cu niste firisoare maronii imbarligate. Neavand ochelarii la mine, ma uit de cateva ori pana descopar pretul de 60 lei/ Kg. Merg intr-un loc mai luminos si reusesc sa citesc – fasii din urechi de porc afumate. Primul gand care imi trece prin minte este ca o fi vorba de vreun animal extraterestru, ratacit pe pamant si prins de un „intreprinzator”. Nu, erau urechi de porc romanesc, fierte si condimentate, fara niciun fel de sos sau altceva care sa le lege. Firma care le producea era de prin Ardeal.

De-ale bucatariei familiei mele ! Scotocind prin mostenirile de familie si prin retetarul familiei mele am descoperit cateva preparate din urechi de porc si/ sau ciolan de porc si/ sau cozi de porc, proaspete sau afumate, fierte cu condimente si apoi dichisite cu tot felul de sosuri.

Pregatim – delicatesa din urechi de porc afumate, urechi de porc afumate, cu sos de hrean, mustar si smantana.

Nu neglijam ciolanul de porc – delicatesa din ciolan de porc, afumat, fiert in zeama de varza; ciolan de porc si urechi de porc, afumate, fierte in zeama de varza.

Delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt.

Ingrediente de trebuinta in reteta: urechi de porc afumate/ proaspete, leurda, usturoi verde si usturoi uscat, marar verde, iaurt, ulei de masline extravirgin, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, enibahar, coriandru, crengute de cimbru uscat.

De aceasta data am folosit urechi de porc afumate.

Urechi de porc afumate, asa cum le-am cumparat, nedichisite ca sa poata fi preparate direct.

Pregatirea urechilor de porc cumparate in vederea fierberii.

Nu am descoperit inca vreun producator sau comerciant (cel putin de pe la noi din Romanica) care sa curete complet urechile de porc (indiferent ca sunt proaspete sau afumate), de piei si/ sau de par.

Pentru a le putea curata si parli complet, urechile mari se taie cu un cutit bine ascutit in 2-4 bucati. Bucatile de urechi se parlesc la flacara mare a aragazului si se curata/ barbieresc cu lama unui cutit bine ascutit.

Urechi de porc parlite si barbierite, pregatite pentru fierbere.

Fierberea urechilor de porc afumate.

Urechile de porc parlite si curatate se pun la fiert in oala de presiune in apa rece cu condimente (boabe de piper, sare grunjoasa, boabe de mustar, enibahar, coriandru, cimbru uscat).

Optional, in oala de presiune se poate adauga vin alb, sec.

Cand oala de presiune incepe sa fluiere, se reduce focul. Fierberea urechilor de porc dureaza 2-3 ore, la foc potrivit.

Ingrediente

  • urechi de porc afumate,
    leurda,
    iaurt gras,
    usturoi verde,
    marar verde,
    lamaie.

Urechile de porc gata fierte se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.

Urechi de porc afumate, gata fierte.

Secretul gospodinei ! Apa in care au fiert urechile de porc nu se arunca. Poate fi folosita in loc de apa rece/ calda la pregatirea unei ciorbe de varza murata cu ciuperci si porcarele.

Pregatire mujdei de usturoi cu leurda, marar si iaurt.

Usturoiul verde spalat bine sub jet de apa rece se toaca marunt.

Usturoiul uscat curatat de coaja se da pe razatoarea fina sau se zdrobeste in clestele de usturoi.

Ingrediente folosite pentru mujdei.

Leurda verde spalata sub jet de apa se toaca fideluta.

Secret bine pastrat. Leurda care nu mai este tanara are radacina precum un catel de usturoi, ca forma si gust. Pentru acest mujdei, aceasta leurda este cea potrivita.

De-ale mofturosilor si ale contestatarilor culinari, indiferent de motiv. Auzi dom’le, de unde iei matale leurda proaspata acuma ? Pai nu avem de unde si folosim (sac ?!) leurda congelata la vremea ei. Nu are acelasi aspect precum leurda proaspata, dar se poate folosi.

Din pacate !? Anul acesta nu am gasit leurda pentru congelare la vremea respectiva. Reteta si pozele acestea au fost facuta in vremea pandemiei.

In loc de leurda se pot folosi frunze verzi, de busuioc, din glastra de pe balcon.

Busuioc verde din glastra de pe balcon.

Cum pastram leurda ? Leurda proaspata se spala sub jet de apa rece si se usuca. Frunzele uscate se pun in pungi din plastic alimentar la congelator. Frunzele se folosesc congelate.

Lista activitatilor culinare in ordinea prestarii acestora.

  • Curatare si parlire urechi de porc afumate. Barbierire urechi parlite.
  • Fierbere urechi de porc afumate in apa cu condimente.
  • Pregatire mujdei de usturoi verde cu marar verde, leurda si iaurt gras.
  • Taiere urechi de porc fierte in fasii subtiri.
  • Amestecare fasii de urechi de porc afumate, fierte, cu mujdei de usturoi pregatit cu leurda si iaurt.

In castronul cu leurda, marar verde si usturoi verde, tocate si usturoi uscat dat pe razatoarea mica se adauga ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si iaurt gras.

Ingrediente de trebuinta pentru mujdei.

Ingredientele pentru mujdei se amesteca folosind o lingura cu coada lunga pana se obtine o pasta omogena.

Mujdei de usturoi verde cu leurda, marar si iaurt.

Inglobare fasii din urechi de porc fierte in mujdeiul de usturoi pregatit cu leurda, marar verde si iaurt.

Urechile de porc afumate si fierte se taie fasii groase de 0,5 cm folosind un cutit bine ascutit.

Fasii din urechi de porc afumate si fierte.

Fasiile din urechile de porc afumate si fierte se inglobeaza in mujdeiul de usturoi cu leurda, marar verde si iaurt, prin amestecare, folosind lingura cu coada lunga.

Urechi de porc afumate, feliate si amestecate cu mujdei de usturoi pregatit cu leurda si iaurt.

Acest preparat este un aperitiv consistent care se serveste cu paine calda si un paharel cu tuica de prune. Cum se lasa frigul, inlocuim paharelul de tuica cu o cescuta cu tuica de prune, fiarta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ma bucur cand gasesc prin galantare preparate de-ale noastre, stramosesti. Chiar daca sunt inca la inceput (mereu la inceput si dupa 30 de ani), producatorii romani nefiind incurajati si promovati de catre stat, cu insistenta proprie, isi pot promova produsele stramosesti pentr a-si face loc si prin galantarele supermarket-urilor. Cum ? Cumparand noi consumatorii, de preferinta, produse romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *