Praznic cu friptura combinata (curcan, porc, carnat afumat)

Orice gospodina urmareste sa satisfaca poftele tuturor celor care participa la masa din familie. Pofticiosii copii au prioritate. Nu sunt uitati nici pofticiosii mai in varsta. Pofticiosii de serviciu sunt un motiv serios sa combini carnuri de la animale diferite atunci cand doresti sa pregatesti o friptura la gratar sau o friptura la cuptor.

Amintiri, amintiri …. ! Initial pozele cu aceasta reteta se regaseau in arhiva personala sub o alta titulatura. Legatura era cu pomana porcului si promisiunea pe care am facut-o anul trecut, in preajma Craciunului, ca in timp voi scrie si alte retete, asemanatoare si nu prea. Era doar pretextul de a combina in retetele mele carnuri si carnati cu legume si suc de rosii.

Amintirea este legata de anii copilariie mele, pe vremea cand inca mai circula mocanita printre rauri, in Masivul Capatanii. La inceput de iunie, dar si in restul verii, duminica, intre rauri, intr-o poiana inconjurata de padure, veneau familii din imprejurimi, cu mic, cu mare, cu pisica si catel, cu cosuri cu de-ale gurii si sticle cu suc si sticle cu bere. Sticlele cu suc erau din cele cu bila la gura sticlei. Sticlele se umpleau cu suc la sifoneria din Horezu din sirop pregatit in casa si sifon (apa rece, de izvor, acidulata). O mare placere a noastra, a copiilor, era sa apasam bila (era necesar oarece efort) cu degetul si macar un jet subtire de suc sa tasneasca spre fata celui din apropiere.

In poiana se incingeau gratarele, berea se punea la rece, in apa Bistritei, limpede precum cristalul. Pana se frigeau carnea si micii pe gratare, cei mai in varsta serveau aperitive (branza telemea de oaie, jumarile, slanina afumata, ceapa si usturoiul verde, tuica de prune erau la putere), sa treaca timpul mai usor pana la adevaratul ospat. Noi copiii incingeam o miuta (eram fericitul posesor al unei mingi din cauciuc pentru fotbal) sau alte jocuri de-ale copilariei. Intre timp, aparea si taraful de muzica lautareasca care incepea a canta de rasuna valea.

Despre mocanita, peisaj si statiile de tren ! Mocanita circula in mod obisnuit pe ruta Babeni-Tomsani-Horezu-Ursani. Trenul avea o locomotiva si 2 vagoane cu banci din lemn. Numai in zilele amintite, ruta se prelungea pana intre rauri. La vagoane se atasau platforme pe care stateau grupuri-grupuri, participantii la praznic. Privelistea era unica, magnifica. Pe masura ce trenul urca spre munte, aerul se rarefia si respiratia era tot mai profunda.

Trenul se tara alene, siroind prin munte. Erau cativa tineri mai zvapaiati care se dadeau jos din tren, alergau cativa metrii pe langa tren si se reurcau din mersul trenului.

Mai era si alta mocanita pe ruta Govora-Tomsani-Bistrita care lega Combinatul de soda de la Govora de cariera de calcar de la Bistrita.

Praznicul cel mare (petrecerea, cheful, ospatul, zaiafetul – dupa cum zice DEX) se tinea in duminica de dupa Mosii de vara (sper ca amintirea nu-mi joaca feste) si de sarbatoarea de Sf. Maria.

Din pacate, prin anii ’60 mocanita spre Horezu s-a desfiintat, iar linia CF a fost demolata cativa ani mai tarziu. Era nevoie de sinele din fier si de traversele de cale ferata, din stejar masiv ?! Copiilor mei doar am putut sa le arat prin anii ’80 locul fostei gari din Horezu, langa piata de zarzavat, transformata in depozit (greu de zis cu ce ?!) si ulterior ca adapost de vreme rea pentru oamenii strazii. La gara din Tomsani, pana prin anii ’90 s-au mai vazut ceva pietre din temelia constructiei.

De-ale pofticiosilor ! In retetarul familiei mele se regasesc – pomana porcului oricand bine venita, pomana porcului vizibil imbunatatita. O friptura combinata, bine apreciata este friptura inabusita (porc, vitel, curcan) la cuptor, praznic de iesire din autoizolare.

Praznic cu friptura combinata (curcan, porc, carnat afumat).

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan, jambon de porc cu sorici, carnat afumat din carne de porc, rosii mici, ceapa rosie, catei de usturoi, praz, verdeata – marar, patrunjel, frunze de busuioc, ardei gras, ardei capia copt, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, rozmarin, fulgi de ardei iute, ulei de rapita, vin alb, sec, lamaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatirea carnurilor si carnatului pentru reteta.

Jambonul de porc cu sorici se parleste la flacara mare a aragazului pentru a se indeparta parul ramas pe sorici. Parlitura se indeparteaza cu lama unui cutit.

Jambonul se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Carnea se taie felii de un deget grosime, cu grasime si sorici, cu tot.

Pieptul de curcan se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Carnea se taie fasii groase de un deget.

Carnatul afumat se taie rondele de 1,5-2,0 cm.

Intr-o tava de copt se picura ulei de rapita si se adauga boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, fulgi de ardei iute. Tava se incinge pe flacara aragazului si se calesc usor condimentele pentru a-si lasa aroma in lichid.

Ingrediente

  • piept de curcan,
    jambon de porc cu sorici,
    carnati de porc, afumati,
    rosii mici,
    praz,
    ardei gras,
    ardei capia copt.

Important ! La aceasta faza a prepararii nu se adauga tot necesarul de sare grunjoasa. Nu ne dorim sa se usuce carnea care se frige/ coace.

Bucatile de carne si de carnati se calesc in putin ulei de rapita cu condimente.

Cand lichidul cu condimente sfaraie, in tava de copt se adauga carnea si carnatii. Pe carne se adauga cimbru uscat si doar cateva cristale de sare grunjoasa.

Pregatirea primelor legume care se adauga in reteta.

Ceapa rosie se taie rondele subtiri.

Cateii de usturoi se feliaza subtire.

Am folosit ardei gras congelat in toamna si ardei capia copt si congelat tot in toamna.

Prazul (mai multa parte alba decat verde) se taie rondele de 1 cm grosime.

In tigaia de copt se adauga rondelele de ceapa si feliile de usturoi.

Ingredientele se calesc la foc iute, pe toate partile pana incep sa capete o culoare aramie. Se amesteca folosind o lingura din lemn si clestele de bucatarie pentru intors carnea si carnatii in tigaie.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.

Tigaia de copt cu carnea usor aramie si ceapa putin muiata se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in palme.

Tigaia de copt s-a acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tigaia de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

Se urmareste coacerea preparatului. Cand s-a format destul lichid consistent, carnea incepe sa se rumeneasca si fierbe in grasime.

Adaugare alte legume in tigaia de copt. Este momentul ca in tigaia de copt sa se adauge ardeiul gras congelat (nu se decongeleaza anterior), fasiile de ardei capia copt si congelat (nu se decongeleaza anterior), rondele de praz.

In tigaia de copt peste carne se adauga ardeiul gras, ardeiul capia copt si rondelele de praz.

Ingredientele se amesteca folosind o lingura de bucatarie sau o spumiera. Se urmareste ca legumele adaugate sa se invaluie in lichidul din tigaia de copt.

Tigaia se reintroduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Nu se mai acopera tigaia de copt cu hartie de copt. Carnea este patrunsa si legumele sunt aproape moi.

Se urmareste inmuierea ardeiului si a prazului, dar si scaderea nivelului de lichid. In acelasi timp se continua inabusirea carnii si a carnatului afumat.

Legumele adaugate in tava de copt s-au muiat.

Este momentul ca preparatul sa fie asezonat cu sare grunjoasa dupa gust. Se picura vin alb si/ sau zema de lamaie pentru potentarea gustului.

Ordinea desfasurarii activitatilor de preparare a retetei.

  • Portionarea carnii si a carnatului pentru preparare in reteta.
  • Pregatirea legumelor folosite in reteta.
  • In tigaia de copt se adauga pe rand carnea si carnatii care se aramesc, ceapa si usturoiul, ardeiul gras si ardeiul capia, prazul si rosiile, in diverse etape ale prepararii retetei. In acest interval, ingrediente isi definitiveaza coacerea.
  • Montarea si servire preparatului pe farfurii intinse, incalzite.

Adaugare rosii mici in tigaia de copt. In tigaia de copt se adauga rosii mici.

In tigaia de copt s-au adaugat rosii mici.

Se continua coacerea preparatului si rumenirea carnii, cateva minute, pana rosiile se coc putin, doar cat sa se increteasca pielita legumelor. Lichidul (apa din legume) din tava de copt s-a evaporat aproape complet. A ramas doar putina grasime (cea din jambonul de porc) in deliciosul sos format.

De-ale gurmetilor de profesie ! La finalul inabusirii preparatului, soriciul de pe jambon este moale, chiar crocant.

Preparatul se decoreaza cu verdeata tocata marunt. Surplusul de grasime din tigaie se indeparteaza. Este momentul ca preparatul sa se decoreaze cu verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) tocata marunt.

Preparatul este gata copt. Se presara verdeata tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste cald pe farfurii incalzite. Nu ne dorim ca grasimea sa se sleiasca pe farfurie.

Pe preparat se presara verdeata – marar, patrunjel si frunze de busuioc, tocata marunt.

Praznic cu friptura combinata – preparatul este gata sevit.

La acest preparat se serveste o salata de sezon (salata verde, leurda, ceapa verde, marar si patrunjel verde, otet de mere si miere, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa).

Salata verde de sezon.

Pofticiosi din toate tarile uniti-va ! Cine poate rezista ispitei de a muia cu paine calda in minunatul sos de la friptura ?!

La acest preparat se serveste un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va vet afla pe mapamond ! Folosind jambon de porc cu grasime, preparatul final poate fi considerat un preparat gras, cu multe calorii. Consumat rar si cu blandete, fara excese, preparatul poate fi considerat de catre unii nutritionisti chiar sanatos. Preparatul este cu siguranta gustos, chiar savuros. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*