Sarbatorile din calendarul religios, aniversarea datei de nastere si a zilei prenumelui pentru membrii familiei, datele de la cununii, nunti si botezuri, dar si multe duminici pot fi tot atatea motive pentru intrunirea familiei la masa de pranz. Sunt momente placute din viata unei familii. Ai casei se imbraca festiv. Masa se intinde in sufragerie si se aranjeaza delicat, placut ochiului. Bunatatile servite la masa sunt deosebite, fiind dintre cele preferate de pofticiosii familiei.
Obiceiuri din strabuni ! Pomana porcului, de regula la Ignat cand se taie porcul este un obicei pe care l-am incadrat in categoria “Mese festive, aniversari si sarbatori religioase”. Pentru ca stapanii porcului sa se bucure de carnea si de preparatele care urmeaza a se pregati din carnea de porc, obiceiul spune sa se pregateasca o masa (imediat dupa ce se portioneaza porcul) cu carne proaspata, mamaliga sau paine calda, muraturi taranesti si tuica fiarta. Tuica fiarta se serveste macelarilor si in timp ce se taie porcul pentru ca macelarii sa faca fata cu brio frigului patrunzator si sa nu le inghete degetele cand manuiesc cutitul si toporul, satarul sau barda.
La pomana porcului participau macelarii si membrii familiei. Noi copiii eram primii care ne asezam in jurul mesei.
Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, iernile erau ierni adevarate, gerul tinea 3 luni, iar troianul de zapada depasea 1 m inaltime. Prin curte se faceau poteci in troian, pe unde se circula. Troianul de zapada era frigiderul potrivit pentru a se pastra carne proaspata si carnati proaspeti mai mult timp, pana se desprimavara.
Pe strada circulau doar sanii mari trase de cai, dupa ce strazile erau deszapezite si nametii de zapada dati la marginea drumului. Cu un plug din lemn, in forma de triunghi, tras de doua perechi de boi mari se facea deszapezirea drumurilor si a ulitelor. Pe la inceputul anilor ’60 a aparut un tractoras cu senile care a inlocuit boii.
Luncavatul si Raul targului care treceau prin oras erau inghetate bocna. Se forma o gheata groasa de 30-40 cm. Gheata din rauri se spargea cu toporul in bucati mari si se depozita in paie, in ghetaria orasului. Gheata se folosea vara la racirea vinului si a berii, in restaurantele si crasmele orasului.
In ziua taierii porcului, bunica si tata se sculau din viul noptii pentru a se lupta cu pamantul inghetat in care trebuia facuta groapa unde se strangea jarul necesar coacerii porcului. Cand se lumina de ziua apareau si macelarii. Noi copiii, incepeam sa dam tarcoale porcului care se parlea, in asteptarea soriciului care se cocea.
De ce am scris aceasta reteta tocmai acum ? Am vazut intr-un galantar dintr-o macelarie, un morman de carne de porc cu ceva grasime, fara oase (din fleica de pe burta porcului) si un afis mare – “pomana porcului” pe care era scris si pretul. Fiind in preajma Craciunului, am cumparat vreo 2 KG si am pregatit niste jumari de porc pentru turta cu jumari.
Am revazut afisul de curand. Amintirile m-au podidit si am cumparat alta carne. La a 2-a achizitie mi-am propus sa pregatesc in bucaria mea de la bloc, reteta facuta de mama si bunica, in copilaria mea, la taierea porcului. In zilele care urmau pana spre Craciun, in familie se pregatea carne la tigaie, impreuna cu carnati proaspeti si diverse garnituri, de cele mai multe ori, piure’ de cartofi sau varza murata calita.
Nu stiu cand ?! Planuiesc o reteta putin altfel decat cea facuta din ingredientele tinute in mormanul de zapada, din copilaria mea, avand ca baza carnea proaspata de porc si carnatii proaspeti de porc, ingrediente refrigerate/ inghetate. Depinde de achizitionarea ingredientelor potrivite pentru pregatirea retetei.
Ce preparate regasim in categoria mai sus amintita ? Nu au cum sa lipseasca preparatele servite la ziua nationala a Romaniei – ziua Romaniei 1 Decembrie, ciolan cu fasole boabe.
Preparatele speciale de la Paste – mielul de Paste, sarbatoare de Paste la tara, Paste 2015, bunatati pentru sarbatoarea de Paste sau preparatele de la Craciun – curcanul de Craciun, reteta preferata a mamei mele; curcanul crescut in curte pregatit de Craciun, purcelul de lapte pregatit la Craciun, nu pot lipsi din amintita categorie.
In aceeasi categorie intra si specialitatile pregatite pentru Anul Nou – gurmanderie fara frontiere, gurmanderie si estetica, revelion in 2 la botul calului.
La aniversari si pentru duminicile speciale petrecute in familie pregatim retete ceva mai sofisticate – monstrul din ograda bunicii, praznic de iesire din autoizolare, rasol din gaina de curte, gaina coapta ca la test.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne “pomana porcului”, ceapa rosie, ardei capia, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, rozmarin, foi de dafin, untura de porc.
Pregatire carne de porc pentru reteta.
Daca nu se gaseste in galantare carne “pomana porcului” aceasta se poate pregati din fleica de porc impanata cu putina grasime sau din spata de porc cu putina grasime. Se taia bucata mare in bucati potrivite ca marime, astfel incat in finalul pregatirii carnii, dintr-o bucata de carne sa se poata taia 2-4 imbucaturi.

Toate ingredientele se pun intr-o tava de copt impreuna cu 2-3 linguri de untura de porc.

Pregatire legume pentru reteta.
Ceapa rosie se taie rondele de 0,5 cm grosime.
Ingrediente
carne “pomana porcului”,
ceapa rosie,
usturoi,
ardei capia,
untura de porc,
condimentele preferate pentru carnea de porc.
Ardeiul capia se taie fasii de 1×5 cm.
Usturoiul curatat de coaja se taie felii subtiri.

Pregatirea propriu-zisa a preparatului.
Carnea se rumeneste in untura care se topeste, mai intai, pe flacara medie, amestecand cu o lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.
Cand carnea s-a rumenit putin, se adauga legumele in cratita de copt.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor si prajirea carnii pe toate partile, la foc potrivit.
Se continua prajirea in tigaia/ cratita de copt, pe flacara medie a aragazului, pana ce carnea este rumenita si legumele s-au muiat suficient.
Ordinea operatiilor de pregatire a retetei.
- Pregatire carne folosita in reteta.
- Pregatire legume folosite in reteta.
- Prajire carne in untura pana ce carnea incepe a se rumeni.
- Prajirea in continuare a carnii impreuna cu legumele. Se amestec cu o lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite in prealabil.
Optional se poate picura vin alb, sec pe ingredientele din cratita.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, incalzite. Se picura grasime pe preparat.
Farfuriile se pot preincalzi in cuptorul aragazului.

Pentru a muia in sos, pofticiosii de serviciu vor dori mamaliga aburinda sau paine calda.

Preparatul se serveste cu muraturi taranesti alaturi.

De la un asa festin nu poate lipsi tuica de pune, fiarta cu boabe de piper. Merg chiar 2-3 cescute cu tuica fiarta care sa dilueze din grasime. Atentie ! Nu este un indemn la excese bahice.

Numai pentru profesionisti ! Gurmetii profesionisti nu pot refuza un ardei iute conservat in otet sau putina dulceata de ardei iute servita langa carnea fierbinte. Gospodina va putea citi multumirea pe fata lor. Laudele la adresa gospodinei nu vor intarzia sa apara.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cum un ger polar (asa cum ii zic meteorologii acestia mai tineri, de azi) se mentine de cateva zile pe la noi si se pare ca si in continuare, alte 2-3 zile, ar putea fi un moment potrivit pentru a pregati aceasta reteta.