salau la tigaie 6 Copy

Salau la tigaie

Statul in casa a devenit sport national. Numarul total de accesari zilnice ale blogului meu cu retete culinare a crescut simtitor. De aici ideea ca gospodinele au mai mult timp la dispozitie pentru pregatirea de surprize culinare celor cu care sunt impreuna, consemnate la domiciliu, ca sa ma exprim militareste.

Multe din retetele mele mostenite de la parinti si socri sunt retete destul de elaborate. Constat ca in aceasta perioada cand stam deja prea mult in casa (dupa parerea mea) s-au accesat retete ceva mai complexe ca pregatire. Am dedus astfel ca multe gospodine considera ca gatind timpul trece mai repede.

In plus, dupa caz, trebuie sa dai ceva de lucru si micutilor care misuna in preajma, dornici sa te ajute la gatit si sa se implice activ in pregatirea si servirea mesei.

Pazea la dulapurile din bucatarie si la rafturile din camara ! Cotelitul prin dulapurile din bucatarie dupa o palnie din plastic sau dupa o lingura din lemn, ori dupa calpatorul din lemn sau dupa sucitor, scosul capacelor pentru cratitele din inox si plesnitul tingirilor emailate pe parchetul din bucatarie sunt satisfactii deosebite pentru micuti.

Cand gospodina solicita o ceapa sau niste cartofi, navala micutilor spre camara este deja ceva de vis. Doar mozolitul cu manutele alea mici prin faina folosita la coca pentru prajituri sau pentru taietei poate concura ca imbulzeala.

Nu credeti ?! Filmati momente de acest gen si apoi puneti filmuletele celor mici sa le vizioneze. Micutii vor fi deosebit de incantati si actiunile lor, urmatoare, vor fi mai eficiente si mai consistente.

Cand copiii mei erau mici, astfel de momente le-am fixam in memorie (le reproduc acum pe acest blog). Tehnica moderna de astazi nu era accesibila pe atunci.

Orice moment de acest gen, de astazi, la care nepotelul meu este actorul principal ramane fixat pe camera foto sau pe telefon. Filmuletele i le vom pune cand va mai creste pentru a intelege ce si cum.

Si uite asa trece timpul mai repede. Inventam activitati noi, plictiseala se atenueaza, se lasa seara si a mai trecut o zi de stat in casa.

Pescaresti si nu numai ! Candva, cu multi ani in urma, pe vremea cand mergeam la pescuit pe balta, nu imi faceam griji ca nu voi avea mereu in dotare icre sarate, la borcan, icre proaspete, congelate sau borcane cu marinata din peste.

In acele vremuri stateam bine si cu rezervele de peste proaspat, pus in pungi din plastic alimentar si congelat rapid. Apelam la aceste rezerve ori de cate ori pofta de peste se facea auzita in familie.

De mai multi ani, renuntand la pescuit din varii motive, ca sa am icre si peste pandesc sezonul de primavara si merg la pescarie cat de des pot pana imi activez rezervele. Anul acesta am apucat doar partial sa refac rezervele, caci ne-a napadit pandemia si miscarea a fost limitata.

Cum preparam pestele in familie ? Retetarul familiei mele este bogat in preparate din peste, de cele mai multe ori din peste proaspat.

Gatim peste proaspat, de tot felul, de preferat de-al nostru, romanesc – crap, stiuca, biban, platica, salau, scrumbie de Dunare, pastrav, caras, fitofag. Prefer pestele mare, ca are oase mari care se pot vedea si scoate mai usor.

Astazi voi aminti cateva din preparatele familiei din stiuca si salau, pesti pe care ii folosim, de regula, la prepararea de rasol – rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana, rasol de stiuca cu maioneza, rasol de salau.

Pregatim din stiuca sau salau si aspic – stiuca in aspic sau saramura – saramura de peste, chiar peste prajit sau peste la gratar. Mamaliga sa fie si mujdei de usturoi verde.

Obiceiuri crestinesti ! De sarbatoarea Floriilor, tot romanul crestin serveste peste fiind ultima dezlegare la peste din postul Paste-lui.

Salau prajit gata servit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: salau intreg, proaspat, la 0,7-0.8 Kg/ bucata, faina de grau, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, ardei iute, usturoi, marar si patrunjel verde, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.

Ce peste cumparam ?

Se cumpara salau proaspat, intreg, atat de mare cat tigaia speciala pentru peste pe care o are/ ar trebui sa o aiba in dotare fiecare gospodina.

Pentru salaul care se prajeste intreg, tigaia ovala, potrivita este pentru un peste de pana la 1 Kg/ bucata.

Pestele proaspat are solzii fermi, ochii stralucitori (nu albiti/ opaci), branhiile de un rosu aprins.

Bine de stiut ! Orice peste proaspat daca este mai vechi de 1 zi de cand a fost prins trebuie eviscerat cand se pune in vanzare pentru a se respecta normele sanitare si normele sanitar-veterinare. Pestele din galantare trebuie expus inconjurat de cuburi din gheata.

De ce sa folosim o tigaie ovala, speciala pentru peste ? Pestele prajit va impregna tigaia cu miros specific de peste, indiferent de materialul din care este confectionata tigaia si de cat de bine este spalata tigaia si ce detergent de vase s-a folosit. Nu ne dorim ca atunci cand prajim carne, aceasta sa aiba miros si gust de peste.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • salau intreg, 0,5-1 Kg/ bucata,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin,
  • ardei iute,
  • lamaie.

[/ingredients]

Curatirea pestelui in general.

Pestele se curata de solzi si la interior, de mate si branhii. Cand curatam pestele la interior suntem atenti daca are icre.

Putem folosi ficatul de peste si grasimea pentru a pregati o adevarata delicatesa – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita.

Pestele curatat se spala cu apa rece si se lasa la scurs.

De tinut minte ! Toti pestii au un os mai mare, greu de scos, la baza capului, in interior. Seamana cu o masea ca forma. Osul acesta trebuie scos, prin rasucire si smulgere, cand se curata pestele pentru ca preparatul poate capata un gust amar de la acesta.

Salau proaspat, curatat de solzi si la interior.

Pregatire salau pentru prajire.

Salaul se va praji intreg. Pestele curatat de solzi si la interior, spalat, scurs de apa si tamponat cu hartie absorbanta se asezoneaza la interior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pregatire faina prin care se tavaleste pestele care se prajeste. Intr-o farfurie/ pe un taler din lemn se intinde un strat subtire din faina de grau. In faina se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca bine.

Faina de grau asezonata pregatita pentru tavalirea pestelui.

Salaul intreg se tavaleste prin faina asezonata cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Salau intreg tavalit prin faina in vederea prajirii.

Surplusul de faina se scutura de pe peste.

Prajire salau in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Se incinge tigaia speciala pentru peste. In tigaie se pune ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Tigaia speciala pentru peste pregatita pentru prajirea pestelui.

In tigaia cu amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin se adauga catei de usturoi si bucati de ardei iute, proaspat/ fulgi de ardei iute.

[directions title=”Directions”]

  1. Curatire peste de sozi si la interior. Spalare peste cu apa rece, scurgere peste intr-o sita, tamponare peste cu hartie absorbanta.
  2. Tavalire peste intreg prin faina de grau asezonata cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  3. Prajire salau intreg in amestecul de ulei de masline extravirgin si unt proaspat, bine incins, la foc mare.
  4. Servire preparat fierbinte, cu lamaie si verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt, deasupra. 

[/directions]

Prajire salau intreg. Pestele intreg se pune in tigaia de peste, in amestecul de unt topit si ulei de masline extravirgin, bine incins (amestecul sa fumege, sa se simta dogoare la palma pusa deasupra tigaii).

Salau pus la prajit, la foc mare.

Pestele se prajeste la foc mare. Pestele se intoarce pe ambele parti pana se formeaza o crusta aramie.

Salau gata prajit.

Secretul gospodinei ! Este bine ca pestele sa se intoarca o singura data folosind clestele/ clesti de bucatarie pentru a nu se rupe pielea prajita si a strica fasonul preparatului final.

Atentie marita in timpul prajirii pestelui ! Focul sub tigaie fiind mare, amestecul de prajire, incins, poate sari din tigaie pe maini si chiar pe fata. Se pot produce arsuri termice, dureroase, cu piele inrosita, chiar cu formare de basici.

Exista un remediu rapid ! Daca ai patit-o, pielea afectata se spala cateva minute sub jet de apa rece, se sterge cu un prosop moale si se unge apoi cu unguent special pentru arsuri termice. Daca nu ai in dotare unguent special pentru arsuri termice se poate folosi ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita. Basicile nu se sparg.

Servirea preparatului.

Preparatul final se serveste cald, presarat cu verdeata (marar si patrujel verde) tocata marunt, cu mamaliga calda, mujdei de usturoi verde si zeama de lamaie.

Salau prajit gata pregatit.

Secretul bucatarului ! Cand se prepara mujdeiul de usturoi verde se va folosi si amestecul de prajire ramas in tigaie dupa prajirea pestelui. Mujdeiul va avea o savoare suplimentara, garantata.

Salaul prajit se poate servi cu garnitura de cartofi noi natur.

Un pahar cu vin alb, sec, servit rece, nu poate lipsi de la un asa festin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pestele in bucataria voastra. Pregatit asa cum se cuvine, pestele este sanatos, poate fi savuros si plin de miroazne tainice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *