In timpul sarbatorilor crestinesti, noi romanii suntem obisnuiti sa punem pe masa tot ce este mai bun, motiv pentru care gospodinele se intrec in retete, mai noi sau mai vechi, care, de fapt, au la baza aceleasi ingrediente, doar cu mici completari nesemnificative.
Nici in epidemie/ pandemie lucrurile nu pot sta altfel, chiar daca goana dupa ingredientele necesare a fost si este in continuare, oarecum ingradita de distantarea sociala si usor ingreunata de oferta vizibil scazuta, existenta pe rafturi, in market si pe tarabele din piata.
In starea de urgenta instituita in tara. Nu mi-am propus sa comentez cat de utila este aceasta distantare sociala. Respect recomandarile autoritatilor chiar daca nu imi convin. M-am limitat la o singura iesire din casa, pe saptamana, cu o nota scrisa in buzunar, cu liniuta, pentru cumparaturi.
In aceasta perioada mi-am propus, de fiecare data cand am iesit din casa, un traseu bine stabilit (numai prin locuri bine stiute – magazine, macelarie, pescarie, piata – verificate si rasverificate de-alungul anilor), cat mai scurt, pentru a ma incadra in cele 2 ore de libertate la miscare.
Despre aprovizionarea de Paste ! Intr-o singura iesire, in saptamana mare am avut norocul sa achizitionez tot ceea ce mi-am propus pentru a pregati masa festiva de Pasti asa cum se cuvine.
Pentru Pasti, ingredientele principale se compun din carne de miel/ carne de ied, cartofi noi, varza noua/ varza murata, verdeturi de sezon (salata, ceapa, usturoi, leurda, marar, patrunjel, leustean, loboda, macris), ridichi de luna, praz, castraveti de sera, oua proaspete.
Celelalte ingrediente necesare de altfel si pregatirilor zilnice ale meselor se aflau deja, ca de obicei, in camara si in frigider, achizitionate in timpul iesirilor anterioare la cumparaturi.
Nu am fost singuri de sarbatorile crestine ! Din fericire stam pe aceeasi scara, doar la diferenta de un etaj, cu unul din copiii nostri, astfel incat am sarbatorit impreuna cu nepotelul nostru si printii lui.
Din retetarul pentru Pasti al familiei mele ! Nu are cum sa lipseasca ciorba – ciorba de oaie sau borsul – bors de ied, stufatul – stufat de miel, stufat de ied, drobul – drob din maruntaie de ied/ miel, drob din maruntaie de pasare, friptura de miel/ ied, cozonacul si pasca.
Friptura o pregatim in fel si chip, cu garnituri diferite, mujdei de usturoi verde si salata de sezon. In retetarul familiei mele predomina preparatele pregatite la cuptor.
Despre savoarea grasimii de miel/ oaie !? Este vorba de sau, folosit ca grasime de catre gospodinele din zonele de munte, de ciobani si bacite, la stana si nu numai.
De ce folosim grasimea de oaie/ miel ? Motivul (deloc de neglijat) este crusta din grasimea topita si in final, rumenita, care se formeaza in timpul prepararii la suprafata carnii care ramane mustoasa si frageda, dar si a deliciosului sos format din grasime/ sau in tava de copt prin topirea sau-lui.
Pregatim friptura din carne de miel/ ied la cuptor – pulpa de ied cu cartofi si ciuperci la cuptor, antricot de miel la cuptor, pulpa de miel impanata cu ansoa, cu garnitura de galbiori; cotlet de miel la cuptor cu cartofi noi inabusiti, pulpa de miel cu cartofi si porumb, la cuptor; pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre, cotlet de miel cu cartofi, la cuptor; cotlet de ied cu cartofi, la cuptor; pulpa si cotlet de miel, la cuptor; mielul de Paste, pulpa de miel la cuptor.
Pregatim friptura din carne de miel/ ied la tigaie/ cratita – pulpa de miel inabusita, cu cartofi natur.
Nu neglijam friptura la gratar – pulpa de miel macerata pregatita cu legume, pe gratar; cotlet de ied cu cartofi, la gratar si mancare de fasole verde;
Pe masa festiva din zilele de Pasti ouale rosii nu au cum sa lipseasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de miel/ ied, cartofi noi, varza noua, ceapa si usturoi verde, leurda, ridichi de luna, marar si patrunjel verde, piper boabe, boabe de mustar, sare grunjoasa, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, foi de dafin, boia dulce, afumata, untura de porc, lamaie.
Pregatire cartofi noi pentru reteta.
Cartofii noi se tin in apa rece 10 minute si apoi se curata de coaja subtire prin frecare cu sare grunjoasa intr-o carpa curata.
Cartofii curatati de coaja subtire se spala sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pregatire pulpa de miel/ ied pentru reteta.
Pulpa de miel poate avea putina grasime, dar si pielite care in timpul coacerii, daca nu sunt indepartate, se incretesc si exista riscul ca preparatul nostru sa nu se coaca omogen si/ sau sa fie prea copt.
Grasimea de pe carne (aflata pe partea interioara a pulpei) nu se indeparteaza.
Pulpa de ied nu are grasime, dar pielite are mai multe decat pulpa de miel.
Carnea curatata de pielite, folosind varful unui cutit bine ascutit, se spala sub jet de apa rece, se scurge de apa si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
[ingredients title=”Ingredients”]
- pulpa de miel/ pulpa de ied,
- cartofi noi,
- untura de porc,
- boia dulce, afumata,
- varza noua,
- lamaie.
[/ingredients]
Asezare ingrediente de trebuinta in reteta in tava de copt.
Cartofii noi curatati de coaja se pun intr-o tava de copt. Cartofii mici se pun intregi, cartofii mai mari se taie in 2-4 bucati.
In tava de copt se mai adauga fire de ceapa verde si fire de usturoi verde, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, sare grunjoasa, foi de dafin.
Cum asezam pulpa de miel/ ied in tava de copt ? Pulpa de miel se aseza in tava de copt, cu osul spre tava, pe un gratar asezat deasupra cartofilor noi. Caldura cea mai mare se va transmite in tava de copt, treptat, de jos, de la os, in sus, spre carnea umezita de vaporii de apa.
Pulpa de miel se freaca cu putina sare grunjoasa. Pe pulpa de miel se pune cimbru uscat, piper boabe proaspat macinat si boia de ardei dulce, afumata.
Cum pulpa de miel si in special cea de ied nu prea au grasime, pe pulpa se pun boturi (jumatati de lingurita) de untura de porc, solida.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa.

De ce sa udam hartia de copt ? La pornirea incalzirii preparatului cand flacara in cuptor este mare, hartia se usuca, iar vaporii de apa care se degaja sub hartie vor umezi/ fragezi carnea, impiedicand-o sa se usuce.
[directions title=”Directions”]
- Curatare cartofi noi de coaja subtire prin frecare cu sare grunjoasa intr-o carpa curata.
- Curatare pulpa de miel de pielite.
- Asezare ingrediente in tava de copt – cartofii noi direct in tava, iar pulpa de miel, deasupra cartofilor, pe un gratar. Adaugare condimente in tava si pe pulpa de miel.
- Coacere preparat.
- Pregatire varza noua, calita, folosind lichidul/ sosul din tava de copt.
- Servire preparat cald, pe farfurii intinse, preincalzite.
[/directions]
Coacerea preparatului.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare pentru 15-20 de minute, timp in care sucul ramane in carne, iar vaporii de apa mentin carnea umeda.
Se reduce focul in cuptorul aragazului la potrivit si se continua coacerea preparatului, cu hartia de copt pusa pe pulpa de miel. Timpul de coacere depinde de marimea pulpei de miel si de cat de batuta/ densa/ consistenta este carnea pe os.
Timpul de coacere al pulpei de miel/ ied. Aproximativ, timpul de coacere poate fi de 15-20 de minute/ Kg de carne, din momentul in care focul in cuptorul aragazului este dat la potrivit.
Spre finalul coacerii, se scoate hartia de copt de pe tava de copt si se lasa tava descoperita, in cuptor, pentru 10 minute, timp in care se va rumeni carnea, omogen.

Atentie, numai daca este necesar ! In timpul coacerii preparatului poate seca lichidul/ topitura din tava de copt. Pentru a nu se arde cartofii si condimentele din tava (riscam amareala carnii coapte), in tava de copt se pune cate putina apa rece si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Timpul de coacere al cartofilor. Este posibil ca timpul de coacere suficient pentru carnea de miel/ ied sa nu fie suficient si pentru cartofii noi.
Se scoate pulpa de miel/ ied pe o farfurie si se acopera cu hartia de copt.
Tava de copt cu cartofi, fara gratar se reintroduce in cuptorul aragazului pentru atata timp (de regula, cca. 10-15 minute) pana cartofii devin fragezi – intra varful cutitului in cartoful intreg pana la jumatatea cartofului.

Cand cartofii sunt gata copti se scoate tava de copt din cuptor si se adauga in tava pulpa de miel/ ied. Se acopera tava cu hartia de copt pana in momentul servirii preparatului. Caldura cartofilor va mentine calda si carnea.

Sosul limpede de la friptura nu se arunca. Se foloseste, partial, pentru prepararea de varza noua calita, o a 2-a garnitura servita impreuna cu carnea de miel a preparatului de baza.
Servirea preparatului final.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii incalzite. Farfuriile se tin in cuptorul cald al aragazului cu focul stins).
De ce farfurii incalzite ? In reteta s-a folosit untura de porc. Carnea de miel are si putina grasime. Daca preparatul se serveste pe farfurii reci, s-ar slei pana se ajunge sa se consume la masa si astfel fasonul, dar si gustul preparatului s-au deteriorat grav.
Carnea se feliaza inainte de servire.

Pregatire salata de sezon.
La acest preparat se serveste o salata de sezon – salata de leurda si ridichi de luna.

In salata se foloseste leurda, ridichi de luna, patrujel verde tocat marunt, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa.
Carnea de miel merge de minune cu o bere neagra, rece. sau cu un pahar din vinul casei de smochine.

Vinul meu de smochine este aspru, unsuros, usor dulceag, inselator. Se bea cu mila, nu este vin de chef, doar pentru pupat paharul.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea de miel/ carnea de ied, macar cu ocazia sfintelor sarbatori de Pasti. Preparatele pot fi unice, savuroase, sanatoase, dar si deosebit de satioase.