budinca de orez cu fructe confiate7 Copy

Budinca de orez cu fructe confiate

Rasfoind arhivele mele culinare, cu retete mostenite, am poposit mai mult timp, sa le citesc pe cele pentru prajituri, dulceturi, ghemuri si magiun. Mi-am amintit ca uneori, la masa de seara, cand obligatoriu, ne strangeam toti ai casei, mama si bunica serveau – orez cu lapte/ macaroane cu branza/ placinta cu branza/ placinta cu mere/ clatite umplute cu branza/ budinca de clatite.

Amintiri, amintiri …. ! Mamei mele i-a placut intotdeauna sa gateasca mancaruri traditionale, retete invatate de la bunica, in majoritatea lor. Ori de cate ori mama mergea la statiune in concediu, venea si cu retete noi culese de la doamnele cu care statea in camera. Mult timp dupa, mama coresponda cu acele doamne, iar prin scrisori, pe langa stiri despre familie, se strecurau si retete de preparate indragite. Dovada este ca prin sursele mele de informatii, multe din retete se regasesc scrise pe foi din acele scrisori, unele scrise chiar pe marginea sau capacul plicului, altele pe servetele de hartie sau pe foi din caietele de dictare sau din cele de matematica.

Cand venea vorba de dulciuri, mama avea o adevarata pasiune pentru a le pregati in casa, fiind o cofetareasa amatoare, dar desavarsita. Rareori lipsea ceva dulce din casa. Nu ni se dadeau dulciuri in exces, doar cu masura, cat sa ne facem pofta de dulce, de obicei la gustarea de la ora 5 dupa amiaza.

In fiecare toamna, mama si bunica pregateau dulceturi, gemuri, siropuri, compoturi. Magiunul de prune cu nuci era nelipsit din camara. Faceau magiun intr-un ditamai tuciul din fonta si se pastra in borcane mari de 3-5 Kg, singurele gasite de vanzare, in acele vremuri, in afara de cele de 10-14 Kg. Borcane mai mici erau doar cele cu mustar cumparat din alimentara, care dupa golire, se pastrau cu mare grija si se refoloseau pentru pastrarea de dulceturi si gemuri pregatite in fiecare toamna.

Cu incapatanare, mama si-a dorit, sa aiba un aparat propriu pentru pregatit inghetata in casa si sa serveasca inghetata copiilor. De cumparat inghetata, nu se gasea decat vara, sambata, in piata, cand aducea un cofetar ambulant o galeata cu inghetata pe care o servea la cornete. Copiii navaleau si inghetata din galeata se temina repede. Urmau plansete si vaiete ale copiilor care nu apucau, sa li se cumpere inghetata. Cu greu puteau fi lamuriti plangaretii, ca nenea cofetaru’ nu putea aduce mai multe galeti cu inghetata, deoarece s-ar fi topit repede.

Dupa multe insistente, un vecin care era cofetar i-a vandut mamei un aparat de facut inghetata, model al acelor vremuri. Parca vad aparatul in camara de langa bucatarie – o mica putinica din lemn, in care se afla un vas din aluminiu alimentar, prevazut cu capac in care era fixat un dispozitiv format din un ax central, parghii, roti dintate si o manivela pentru a roti vasul in putinica cu gheata maruntita. Axul trecea printr-un inel fixat pe putinica din lemn. In vas se puneau ingredientele pentru inghetata, bine amestecate, manual, in prealabil. Mama rotea cateva ore, vasul cu amestecul de ingrediente pentru inghetata, in putinica cu gheata maruntita peste care se presara sare grunjoasa, pana cand ingredientele se intareau si se formau inghetat. Daca nu se rotea permanent vasul din aluminiu, inghetata era toata numai cristale de gheata.

Bucuria noastra, a copiilor, nu avea margini. Multe veri la rand, in fiecare duminica, mama ne pregatea inghetata. Retetele de inghetata erau simple, din ingrediente pe care le gaseai in acele vremuri.

Cand copiii mei erau mici, sotia le pregatea inghetata dupa retetele mamei, intr-un aparat special pentru inghetata, cumparat, la care vasul cu amestecul de ingrediente pentru inghetata, bine amestecate cu mixerul, se tinea in congelator, sa inghete. Periodic, in vas, se amesteca cu o lingura pentru a nu se forma gheata.

Din retetarul familiei mele ! Retetele de dulciuri ale mamei au fost preluate si in familia mea. Multe retete le-am respectat intocmai. La unele retete le-am adus imbunatatiri – ingrediente noi, in special, pastrand principiul de preparare.

Pregatim – budinca de orez cu branza dulce si fructe, clatite cu branza si smantana la cuptor, clatite cu branza dulce,branza sarata si smnatana, la cuptor; clatite umplute cu te miri ce, pane’-uri din clatite umplute cu carne si cas afumat, budinca din clatite cu fructe si branza dulce.

budinca de orez cu fructe confiate7 Copy

Budinca de orez cu fructe confiate.

Ingrediente de trebuinta in reteta: lapte dulce, orez special pentru pilaf/ sarmale, fructe uscate si/ sau fructe confiate (cele preferate, amestec in cantitati si din sortimente dorite) – stafide, smochine, curmale, caise, merisoare, banane, fructe de padure (afine, mure, coacaze, etc.), mix de fructe exotice (portocale, grefuri, pomelo, etc.), zahar tos/ zahar farin, zahar vanilat, pastaie de vanilie, pasta de vanilie, scortisoara, unt proaspat, oua de gaina.

Pregatire fructe uscate pentru budinca.

Fructele preferate, uscate si/ sau confiate se taie cubulete de 0,8-1,0 cm.

Proportia de fructe in amestec este dupa gustul gospodinei. Se are in vedere dulceata fructelor folosite, gradul de uscare si proportia fructe uscate – fructe confiate. Este de preferat, sa se foloseasca un mix de fructe uscate si fructe confiate din fructe de padure si fructe exotice.

budinca de orez cu fructe confiate10 Copy

Ingrediente uscate, confiate si oua de gaina folosite in reteta.

Fierbere orez in apa calda.

Ne dorim ca preparatul final sa fie o masa omogena, aproape pasta (nu neaparat groasa si tare, cat sa se poata taia budinca, fara a se faramita complet/ rupe de tot).

Orezul folosit este orez special pentru pilaf sau orez special pentru sarmale. Este orezul care prin fierbere, se umfla si se inmoaie.

Orezul se spala in cateva ape (optional) si se acopera de 3 degete cu apa calda, in oala de fiert.

Orezul se fierbe in apa calda pana incepe sa infloreasca.

budinca de orez cu fructe confiate9 Copy

Orez inflorit, fiert aproape complet in apa fierbinte.

Ingrediente

  • orez,

  • lapte dulce,

  • fructe confiate si fructe uscate,

  • oua de gaina,

  • zahar tos/ zahar farin,

  • zahar vanilat,

  • pasta de vanilie/ pastaie de vanilie.

Laptele dulce se fierbe in oala speciala pentru fiert lapte. In oala de fiert se opreste cantitatea de lapte fiert dorita pentru pregatire orez cu lapte.

budinca de orez cu fructe confiate8 Copy

Oala de fiert laptele dulce, cu cantitatea de lapte fiert necesar pentru preparare reteta.

Mixare oua de gaina impreuna cu 2-3 linguri de zahar tos.

Intr-un bol, se amesteca/ se mixeaza ouale de gaina impreuna cu 2-3 linguri de zahar tos si o lingurita de zahar vanilat.

De-ale gospodinei ! Pregatim zahar vanilat in familie, din pastai de vanilie, taiate in doua pentru a scoate semintele si tocate in bucati de 1-2 cm, puse in borcane cu zahar farin, inchise etans. Se lasa 1 luna pentru amestecare miroase si apoi ai in dotare cel mai bun zahar vanilat.

budinca de orez cu fructe confiate11 Copy

Ouale de gaina se mixeaza impreuna cu 2-3 linguri de zahar farin.

Prin amestecare cu telul/ mixare se obtin oua batute amestecate cu zahar. Amestecul se va adauga peste laptele fiert aflat in oala de fiert.

budinca de orez cu fructe confiate13 Copy

Oua de gaina batute/ mixate cu zahar tos.

Se amesteca in oala de fiert lapte pentru omogenizarea ingredientelor folosind o lingura de bucatarie.

budinca de orez cu fructe confiate14 Copy

In oala de fiert lapte dulce, s-au adaugat ouale frecate cu zahar tos si s-a amestecat cu lingura.

Se da in cateva clocote si se amesteca cu lingura pentru omogenizare. Incepe formarea unei paste groase.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire fructe uscate pentru budinca.
  • Fierbere orez in apa calda.
  • Mixare oua de gaina impreuna cu 2-3 linguri de zahar tos.
  • Pregatire amestec de orez fiert cu lapte, oua batute/ mixate, ingrediente uscate si ingrediente confiate.
  • Coacere budinca de orez in cuptorul aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire amestec de orez fiert cu lapte, oua batute/ mixate, ingrediente uscate si ingrediente confiate.

In oala de fiert cu lapte si ouale batute/ mixate se adauga orezul fiert si ingredientele uscate, maruntite.

budinca de orez cu fructe confiate15 Copy

In oala de fiert lapte se regasesc – lapte fiert, oua de gaina frecate cu zahar, orez fiert, bucati de fructe uscate si fructe confiate.

Se amesteca cu lingura de bucatarie pentru omogenizare ingrediente.

Pentru o savoare deosebita a preparatului, in amestecul de ingrediente se adauga praf de scortisoara si pasta de vanilie, dupa gust.

budinca de orez cu fructe confiate16 Copy

Amestecul de ingrediente pentru budinca este gata pregatit.

Coacere budinca de orez in cuptorul aragazului.

Un vas termorezistent se unge cu unt proaspat.

budinca de orez cu fructe confiate12 Copy

Vasul termorezistent a fost uns cu unt proaspat.

Amestecul de ingrediente pentru budinca, gata omogenizat, se toarna in vasul termorezistent.

budinca de orez cu fructe confiate17 Copy

Amestecul de ingrediente pentru budinca a fost turnat in vasul termorezistent.

Vasul termorezistent se va introduce in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe gratarul asezat pe treapta a 2-a a cuptorului. Pentru incalzirea cuptorului electric si coacere preparat s-a fixat programul de coacere cu incalzire sus-jos cu ventilator si temperatura de 185 grade C.

Coacerea dureaza pana ce la suprafata preparatului se obtine o pojghita aramie, iar preparatul incepe sa se desprinda de marginile vasului termorezistent.

budinca de orez cu fructe confiate 13

Budinca de orez este gata coapta.

Secretul gospodinei ! Se inchid comenzile la cuptorul aragazului electric. Se lasa vasul termorezistent in cuptorul incins al aragazului electric timp de 5-8 minute pentru o rumenire omogena a preparatului. Nu ne dorim sa se arda, motiv pentru care ne uitam prin geamul de la cuptorul aragazului.

Montarea si servirea preparatului.

Vasul termorezistent se scoate din cuptorul aragazului si se lasa sa se odihneasca 10 minute, apoi budinca se poate portiona folosind o paleta de bucatarie.

budinca de orez cu fructe confiate18 Copy

Budinca este gata coapta si se poate sectiona.

Preparatul se serveste aproape fierbinte.

budinca de orez cu fructe confiate6 Copy

Budinca de orez cu fructe confiate – preparatul este gata servit.

Optional ! Daca budinca este aproape rece, felia de budinca este taiata fara franjuri si se poate servi cu o lingura de smantana grasa deasupra.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Budincile pot fi o solutie culinara apreciata, pentru orice gospodina, pentru cina. Pofticiosii familiei vor fi incantati de solutia culinara abordata si gospodina apreciata din plin. Aplauze si pupaturi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *