Incerc si de aceasta data, sa scriu o reteta cat mai simpla, cu ingrediente putine, ce poate fi utila tinerelor gospodine si nu numai, aflate in goana sarbatorilor, la cumparaturi. Ideile de cumparaturi le pot fi inspirate de ingredientele folosite in preparatele prezentate.
Cu ocazia sarbatorilor, fiecare gospodina cauta sa surprinda pe cei asezati in jurul masei, de preferat cu ceva nou care sa stimuleze simturile, sa indemne pofticiosii familiei, sa guste din toate cele asezate in fata lor. Vreau sa cred (din modestie, normal !), ca oferta de preparate care se regasesc pe acest blog, este bogata si se bazeaza pe multe retete traditionale, romanesti.
Cele peste 1000 de retete deja scrise, au majoritatea, la baza, ca surse de inspiratie, retete mostenite de la parinti si bunici. In urma cu peste 50 de ani, cand respectivele retete faceau parte din retetarul obisnuit al familiei, unele ingrediente folosite in prezent, in retetele mele, nu se gaseau pe piata. In timp, le-am gasit pe rafturile din market si le-am introdus in vechile retete mostenite, in ideea sporirii gustului si a savoarei preparatelor. Daca am reusit sau nu, daca adoratorii de mancare ai familiei au sesizat sau nu, am dedus dupa fetele lor, mai mult sau mai putin incantate si uneori, dupa cererea ulterioara de a face preparatul – stii tu care …., acela unde am servit …. O confirmare, ca am reusit, am constatat si din unele comentarii postate pe acest blog, a unora dintre cititorii mei, in urma abordarii preparatelor dupa retetele citite.
Din retetarul familiei mele ! O idee de-a mea, care mie personal imi place si incerc sa o aplic, ori de cate ori am ocazia, este utilizarea de gorgonzola, fie inlocuind untul proaspat din reteta mostenita, fie adaugand-o dupa propria idee.
Folosesc gorgonzola pe preparate din carne – ceafa de porc la gratar cu gorgonzola, steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie, carne de vita Angus cu legume la tigaia gril.
De multe ori folosesc gorgonzola si la preparate din peste – nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti, cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli.
La unele aperitive folosim gorgonzola – ciuperci albe umplute cu gorgonzola, la cuptor.
Pastele fainoase pregatite cu gorgonzola au o savoare deosebita – tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.

Ceafa de porc la tigaie cu gorgonzola, naut, ciuperci si salata asortata.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc, naut la conserva, ciuperci, gorgonzola, unt proaspat, seminte de susan, rosii chery, mix de salata asortata, ridichi de luna, ceapa verde, ceapa rosie, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, lamaie.
Ingrediente folosite in reteta.
In reteta, am folosit 2 felii din ceafa de porc, proaspata, groase de cca. 2 cm.
Am folosit drept garnitura surpriza, ciuperci gata conservate in ulei, la cutie, cumparate din market.
Cealalta garnitura folosita, am preparat-o din naut conservat in saramura, la cutie.

Ingrediente folosite in reteta.
Am cumparat din market, un mix de salata verde.

Mix de salata verde folosita in reteta.
LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA.
- ceafa de porc,
- ciuperci conservate in ulei de masline extravirgin,
- naut conservat in saramura,
- gorgonzola,
- unt proaspat,
- mix de salata,
- ridichi de luna,
- ceapa verde,
- seminte de susan,
- rosii chery.
Pregatire garnitura din naut.
Nautul conservat in saramura, din conserva, se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita deasa.
Boabele de naut consevat, spalate sub jet de apa rece, se pun in bolul vertical al blenderului. In bol se adauga ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.
Optional ! In blender se pot adauga seminte de susan si/ sau boia afumata de ardei/ boia de ardei iute/ fulgi de ardei iute, dupa gust.

Pasta de naut se pregateste in bolul blenderului prin amestecarea ingredientelor folosite.
Ingredientele se mixeaza pana se obtine o pasta de consistenta dorita.
Pregatire salata care se va servi la acest preparat.
Am imbunatatit mixul de salata verde cu felii subtiri de ridichi de luna, ceapa verde taiata rondele fine, fasii subtiri de ardei gras, rosu, rosii chery, rondele de ceapa rosie, marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Ingrediente care se adauga suplimentar in mixul de salata verde.
Mixul de salata (se poate spala sub jet de apa rece, desi scrie pe pachet ca este spalata si uscata) se pune in castron peste celelalte ingrediente.
In salata, se adauga, dupa gust, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.
Se amesteca bine pentru omogenizarea salatei.

Salata gata pregatita care se serveste la acest preparat.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Ingrediente folosite in reteta.
- Pregatire garnitura din naut.
- Pregatire salata care se va servi la acest preparat.
- Pregatire garnitura din ciupercile conservate in ulei de masline.
- Pregatire ceafa de porc la tigaie.
- Montarea si servirea preparatului.
Pregatire garnitura din ciupercile conservate in ulei de masline.
Ciupercile conservate se scot din cutie si se pun intr-n bol. Se adauga, dupa gust, marar si patrunjel verde, tocate marunt si optional, ulei de masline extravirgin. Salata se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie/ otet de mere si miere.

Salata verde si ciuperci servite in reteta.
Pregatire ceafa de porc la tigaie.
Feliile din ceafa de porc se pun intr-o tigaie in care s-a incins un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat (sa dogore la palma asezata desupra tigaii).
In tigaie se pot adauga – crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi.

Felii din ceafa de porc care s-au pus in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, bine incins.
Pe carne sa adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Feliile de carne se intorc in tigaie folosind un cleste de bucatarie, cand culoarea carnii a devenit alburie, pe partea groasa a feliei.

Felia din ceafa de porc s-a intors in tigaie.
Pe bucata de carne gata fripta, se adauga gorgonzola.

Pe bucatile de carne gata fripta s-a adaugat gorgonzola.
Montarea si servirea preparatului.
In timpul frigerii bucatilor de carne, se pregatesc farfuriile intinse, preincalzite, pentru a primi carnea fripta. Garnitura de naut, ciupercile si salata se aseza pe farfurie.
Gorgonzola se topeste rapid pe carnea fripta, fierbinte. Este motivul pentru care, farfuriile de servire au fost pregatite anterior. Bucata de carne se aseaza pe farfuria gata pregatita.

Ceafa de porc la tigaie, cu gorgonzola, naut, ciuperci si salata asortata – preparatul este gata servit.
La acest preparat se serveste un pahar cu vin negru, sec.
Pofticiosii familiei vor solicita paine calda pentru muiat in deliciosul sos de la friptura, amestecat cu gorgonzola topita.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceste preparat poate fi servit si in noaptea de trecere dintre ani daca gospodina doreste sa serveasca si o friptura de porc, speciala, calda, cu conditia ca salata, ciupercile si garnitura sa fie prepatite din timp. Garantat, poate fi surpriza gospodinei.