cotlet de ton rosu la gratar cu piure de brocoli 11

Cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli

Pentru mine, pestele gatit cat mai simplu reprezinta o solutie culinara bine venita in momentele cand timpul te preseaza, iar soricelul din stomacul celor ai casei isi face simtita prezenta cerandu-si drepturile.

Imi place sa gatesc peste, cumparandu-l proaspat sau refrigerat, de preferat intreg, uneori file-uri si mult mai rar, cotlet. Nu acelasi lucru pot sustine cand se lanseaza intrebarea: cine curata pestele ? Nu pot raspunde – cine il cumpara, caci atunci sarcina imi revine in exclusivitate. S-ar putea spune ca este mai simplu sa-l cumperi eviscerat, curatat (sa nu uiti insa sa ceri icrele, daca este sezon), intreg sau file-uri.

Amintiri, amintiri … ! Cand baietii mei erau mici, unul in carut si unul care inca se tinea de fusta mamei lor, aprovizionarea cu peste era o mare problema (ca de altfel si cu carnea sau legumele). Cererea era mare, oferta simbolica, aprovizionarea populatiei (daca se putea numi asa) se facea, de obicei, cand cei tineri erau la serviciu si doar cei mai in varsta aveau rabdarea sa stea pe la cozi in speranta ca se baga ceva.

Intr-o zi, cand sotia scosese copiii la plimbare, cum toate drumurile treceau prin piata, se bagase pe tarabe peste fitofag (ulterior am aflat ca se curatasera baltile partidului) – niste monstrii la vreo 14-15 Kg/ bucata. Sotia a cumparat unul, l-a pus in cosul carutului si cu copiii, unul in carut si celalat de manuta a ajuns la scara blocului. A lasat pe cel mare sa pazeasca carutul cu peste in scara blocului, l-a urcat pe cel mic in brate pana in casa si l-a asezat in patut, apoi a coborat si a adus pestele, a coborat iarasi si a luat baiatul cel mare. Fiind pe la ora cand eu ajungeam acasa de la serviciu, a lasat carutul jos in casa scarilor. Cand am intrat in bloc si am vazut carutul, m-am cam agitat putin caci, de regula, nu lasam carutul jos. Intru in casa … liniste, erau in camera copiilor, tacuti ca si cum ar fi facut o isprava. Sotia imi face un semn discret, sa merg in bucatarie. In bucatarie trona monstrul asezat pe diagonala mesei. Am avut ceva de lucru cu curatatul si transatul pestelui la pungi, apoi punerea in congelator, pe categorii. Am gatit peste in toate felurile, cateva luni bune, as zice chiar mai des decat de obicei. Nu imi aduc aminte ca sotia sa mai fi cumparat peste cu alta ocazie.

Ce retete pregatim ? Pestii mei preferati sunt: scrumbia de Dunare, bibanul mare, platica enorma si cu icre, crapul salbatic, stiuca cu icre, somnul pana in 1,5 Kg si carasul mare. Avantajul pestelui proaspat cumparat intreg este ca il vei putea folosi in retete, intreg sau il poti portiona asa cum iti place – pentru ciorba – ciorba de peste, gratar – platica cu porumb si sfecla rosie la gratar, cuptor – trunchi de platica cu cartofi zimtati la cuptor, tigaie – pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, saramura – saramura de biban, rasol – rasol de stiuca cu maioneza, plachie – plachie de crap.

Pregatim si retete ceva mai elaborate – chiftelute – chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt, chiftelute din peste marinate sau ardei umpluti cu peste sau tarta cu peste sau placinta cu peste sau pilaf cu peste sau supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Pregatim conserve pentru iarna –  platica marinata conservata pentru iarna sau pentru consumat in 1-2 luni – marinata din scrumbie de Dunare. Daca ai noroc, in sezon, gasesti icre. Pregatim salate cu peste din conserva – salata orientala cu ton si oua de prepelita sau cu peste marinat – salata din scrumbie de Dunare cu ceapa si masline si cu peste afumat – salata din hering afumat cu ceapa si maioneza. Pregatim peste tartinabil – macrou afumat frecat cu unt.

Pregatim si peste congelat (mai rar) – macrou congelat pregatit la cuptor. Nu ocolim pestele afumat sau pestele marinat in saramura, in special pentru salate pregatite la iuteala. Ne place sa servim la micul dejun sardinele sau sardelele conservele in ulei sau in sos tomat stropite cu multa zeama de lamaie. Painea calda facuta in casa nu poate lipsi.

Cotlet de ton rosu la gratar cu piure' de brocoli.
Cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de ton rosu (2 buc.= cca. 300 grame), o capatana de brocoli proaspat/ buchetele refrigerate/ buchetele congelate, cartofi noi, unt proaspat, smantana grasa, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.

Cotletele de ton rosu daca sunt sangerande/ umede se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se sterg cu o carpa curata.

Cotlete de ton rosu.
Cotlete de ton rosu.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • cotlete de ton rosu,
  • brocoli,
  • cartofi noi,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat.

[/ingredients]

Secretul bucatarului ! Cotletele de peste se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat. Eu nu pun sare pe pestele care il pregatesc pe gratar pentru a nu se usca in timpul frigerii. Isi pune fiecare sare, dupa gust, in farfurie.

Capatana de brocoli refrigerata pentru piure'.
Capatana de brocoli refrigerata pentru piure’.

Se taie partea mai tare/ tulpina de la capatana de brocoli si se pune la fiert, feliata, impreuna cu cartofi noi (curatati de coaja cu buretele de sarma si spalati), feliati, in apa calda in care s-a adaugat o lingura de sare grunjoasa.

Fierbere felii de cartofi noi si felii din tulpina de brocoli in apa cu sare grunjoasa.
Fierbere felii de cartofi noi si felii din tulpina de brocoli in apa cu sare grunjoasa.

Cand cartofii si tulpina de brocoli sunt aproape fierte se adauga buchetele de brocoli in apa care fierbe. Se da in cateva clocote pana se moaie bucatelele de brocoli.

Oarece secret ! Daca se folosesc buchetele de brocoli inghetate, acestea nu se lasa la dezghetat. Se pun la fiert inghetate pentru a ramane buchetelele intregi.

Fierbere buchetele de brocoli impreuna cu felii de cartofi noi si felii din tulpina de brocoli.
Fierbere buchetele de brocoli impreuna cu felii de cartofi noi si felii din tulpina de brocoli.

In piure-ul de brocoli si cartofi, cantitatile de legume sunt aproximativ egale.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Fierbere felii de cartofi noi si felii din tulpina de brocoli in apa rece cu sare grunjoasa.
  2. Adaugare in cratita cu legume care fierb, buchetele de brocoli. Dare in cateva clocote.
  3. Scurgere apa in care au fiert legumele. Adaugare unt proaspat si smantana grasa. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat amcinat. Amestecare si pasare legume.
  4. Frigere cotlete de ton rosu pe gratarul din tuci bine incins, la foc iute.
  5. Servire preparat cald cu lamaie si un bot (cat o lingurita) de unt pus pe cotletul fierbinte.

[/directions]

Folosind o capatana intreaga de brocoli, buchetele de brocoli fierte se pot scoate separat intr-un bol si adaugand ulei de masline si zeama de lamaie, un praf de sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, se pregateste o salata delicioasa de brocoli.

Salata pregatita din buchetele de brocoli fierte.
Salata pregatita din buchetele de brocoli fierte.

Salata de brocoli poate fi servita drept garnitura la o friptura pregatita pe gratar – ceafa de porc la gratar.

Piure’-ul de brocoli si cartofi noi se pregateste din legume scurse de apa in care au fiert, amestecate (la mixer sau cu pasatorul) cu unt proaspat si smantana grasa. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.

Amestecare legume fierte cu smantana grasa si unt proaspat.
Amestecare legume fierte cu smantana grasa si unt proaspat.

Daca smantana este prea groasa se pot adauga cateva linguri cu lapte dulce.

Piure' de brocoli si cartofi noi gata pregatit.
Piure’ de brocoli si cartofi noi gata pregatit.

Nu este nicio greseala ! In piure’-ul de brocoli si cartofi se poate amesteca ceapa verde tocata marunt spre bucuria gurmetilor de profesie.

Cotletele de ton se pregatesc pe gratarul din tuci, bine incins, asezat pe flacara mare a aragazului.

Frigere cotlete de ton rosu pe gratarul din tuci bine incins.
Frigere cotlete de ton rosu pe gratarul din tuci bine incins.

Cand culoarea cotletului (pe grosime) se schimba spre alb pe jumatatea dinspre gratar, se intoarce cotletul folosind un cleste de bucatarie. In mod normal, daca a fost bine sters de umezeala, cotletul se desprinde usor de gratar.

De unde umezeala pe cotlet ? Pestele portionat se pastreaza in gheata. Cand este proaspat transat, feliile de cotlet pot avea urme fine de sange.

Frigere cotlet de ton rosu pe gratar din tuci, la foc mare.
Frigere cotlet de ton rosu pe gratar din tuci, la foc mare.

Preparatul se serveste cald montand cele 2 ingrediente pe farfurii intinse. Pe cotletul de ton fierbinte se pune o bucatica de unt proaspat care prin topire va conferi un gust deosebit acestui preparat spre bucuria gurmanzilor de pretutindeni. Pe farfurie se adauga felii de lamaie.

Cotlet de ton rosu la gratar cu piure' de brocoli - preparatul este gata servit.
Cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli – preparatul este gata servit.

La un asa preparat se serveste un vin alb, sec, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este sezonul salatelor verzi. O bucata de peste pregatit la gratar servit impreuna cu o salata de sezon poate fi o cina deosebita. Incercati aceasta reteta chiar daca pestele este putin cam scump, dar merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *